När uppfanns flugfisket? (En kort historia)

Precis som många av er är jag säker på att frågan om när flugfisket uppfanns sällan går i mitt huvud. Men medan jag gjorde lite forskning om flugfisketekniker började jag undra när allt började. Jag har samlat in lite information och bestämde mig för att dela den med dig.

Så när uppfanns flugfisket? Flugfiske går tillbaka till år 200 e.Kr. Det är helt enkelt när en taktik som liknar det vi kallar flugfiske först nämndes eller beskrevs, vilket betyder att flugfiskets ursprung kan gå ännu längre tillbaka än vad som registrerats. På grund av detta kan det kallas en ”urgammal tradition”.

När jag väl visste en allmän tidslinje för när flugfisket uppfanns, började jag bli mer nyfiken på vem som uppfann det, varför de gjorde det och varför flugfisket har fortsatt i tusentals år. Läs vidare för att se vad jag hittade!

Vem uppfann egentligen flugfiske och varför?

Medan den första referensen till flugfiske är år 200 e.Kr. av en man vid namn Aelian (nej detta betyder inte att flugfiske uppfanns av utomjordingar), beskrev han i sin bok ”On the Nature of Animals” en makedonsk fisketaktik.

Den här boken är det första kända inspelade beviset på vad vi kallar flugfiske.

”On the Nature of Animals” beskriver hur makedonierna ville fånga en specifik fisk som levde i floden Astraeus. De märkte att den här fisken vanligtvis åt en specifik flugart som matades precis ovanför vattenytan. Denna flugart kallades Hippouros (lycka till med att uttala det!).

När ett Hippouros var tillräckligt nära vattnet hoppade en fisk upp ur vattnet för att äta upp flugan. Efter att ha observerat detta började makedonierna sina försök att fånga denna eftertraktade fisk.

I sina försök att locka till sig fisken fann makedonierna att det var osäkert och orent för dem att röra flugan som deras fiskar så vanligt åt. Deras nästa steg mot att fånga den perfekta fisken skulle vara bedrägeri.

Makedonierna började med att knyta röd ull runt en krok, fästa två fjädrar från en kyckling på ullen och fäste den på en sex fot lång stav, med lika lång lina.

  Har terränghjulingar vägmätare?

Metoden måste ha visat sig effektiv eftersom vi idag kan se bevis på att flugfiske utövas över hela världen.

Den här historien är ackrediterad med uppfinningen av flugfiske. Så släpp den kunskapen vid nästa familjesammankomst och se vem som är förvånad över att du vet ursprunget till flugfisket!

Den första flugfisketurneringen

Från det första kastet av en makedonsk fiskare, till det första kastet av en expert, modern fiskare, har flugfisket vuxit på många sätt.

Ursprunget till flugfiske, samtidigt som en ödmjuk början på att försöka säkra mat till sina familjer, har vuxit till en älskad sport som innehåller många turneringar.

Det första världsmästerskapet i flugfiske hölls 1981 av Confederation Internationale de la Peche Sportive och har hållits årligen sedan dess.

Denna turnering tävlar mellan 30 olika lag från 6 olika länder och äger rum i en serie med fem olika sessioner.

I USA håller de världsmästerskapet i flugfiske till olympisk standard. Endast de bästa sportfiskarna väljs ut för att representera hela landet, inte bara i World Flugfiske utan i en uppsjö av andra tävlingar året runt.

Flugfisketeamet i USA (FFTUSA) förväntar sig att var och en av lagmedlemmarna ska ”representera USA med ära och värdighet och kommer att visa idrottsanda till olympiska standarder med respekt för sina medmedlemmar och konkurrenter från hela världen.” Detta är bara ett litet bevis som kommer att visa att flugfiske har utvecklats från ett enkelt bedrägeri i Makedonien till en respekterad världsomspännande aktivitet.

Innehållskredit: Flugfiske Team USA

En annan högt rankad flugfisketurnering är ”The Legends of the Fly.”

Legends of the Fly fishing-turneringen hålls i Virginia varje år på hösten. Som många andra fiske tävlingar The Legends of the Fly uppmuntrar var och en av sportfiskarna att delta i att lära sig mer om vattenvårdstekniker.

Under 2018 donerade de över sju tusen dollar till Project Healing Waters (som jag kommer att gå mer in på djupet om i nästa avsnitt).

  Är löparskor bra för vandring?

Praktisk användning för flugfiske

Sedan dess uppfinning har flugfisket utvecklats från ett ”bedrägligt” sätt att fånga fisk, till en tävlingssport. Flugfiske har dock en praktisk användning även i samhället.

Som jag nämnde ovan är Project Healing Waters en organisation som använder flugfiske på ett otroligt sätt.

Huvudsyftet med detta projekt är att hjälpa till med rehabilitering (både fysisk och känslomässig) av funktionshindrade militärer eller veteraner. De uppnår detta mål genom flugfiske.

För att ytterligare hjälpa till med deras rehabilitering öppnar The Legend of the Fly-tävlingen deltagande för alla medlemmar i Project Healing Waters utan kostnad för dem. Detta spelade en otrolig roll i tävlingen 2018 eftersom det vinnande laget i The Legend of the Fly-tävlingen för första gången på tre år var en deltagande medlem i Project Healing Waters.

Project Healing Waters är inte den enda organisationen där ute som har valt att använda flugfiske som ett sätt att rehabilitera.

En annan av dessa organisationer heter Casting for Recovery och syftar specifikt till att hjälpa kvinnor som har eller har hanterat bröstcancer. De använder flugfiske som ett sätt att inspirera dessa kvinnor och hjälpa dem att hitta ny energi i livet genom att vara ute i naturen.

Återigen visar detta bara hur flugfisket har utvecklats över tiden. Börjar som ett enkelt sätt att få mat till en sport som nu kan dra människor närmare varandra.

Varför du också borde prova flugfiske

Flugfiske – eller någon form av fiske – har förmågan att ta dig till en ny plats varje gång, där upplevelsen aldrig kommer att bli exakt densamma. Det är av denna anledning (plus de fem andra jag ska dela med mig av) som flugfiske är en så underbar aktivitet att delta i.

 1. Du måste använda din hjärna för att bli en framgångsrik flugfiskare
  • Medan spinnfiske kräver en viss omfattande kunskap om floden, kräver flugfiske att man förstår flodens flöde, fiskmatningsmönster och till och med hur insekterna agerar i området. Det är av denna anledning som flugfiske är en önskvärd aktivitet för alla med en strategiskt tänkande hjärna
 2. Det kan vara ett träningspass
  • Medan många flygfiskar från stranden eller till och med från en båt, kommer det bästa träningspasset när man vadar djupt ner i floden. Du måste kämpa mot strömmen och undvika dolda hinder för att hitta den perfekta fiskeplatsen. För att inte tala om att den upprepade gjutningen verkligen kan fungera en arm.
 3. Vyn
  • Som jag sa ovan ger flugfiske den unika möjligheten att vada längre ner i vattnet än de flesta andra former av fiske. Av denna anledning får du se mer. Mer av vattnet, mer av fisken och mer av området runt dig. Det är en unik utsikt!
 4. Det utmanar din hjärna!
  • Som jag nämnde ovan kräver flugfiske en strategiskt snabbtänkande hjärna. Om du är en som gillar en utmaning, kolla definitivt in flugfiske. Det kommer att krävas träning för att verkligen ”mästra” sporten men det är möjligt!
 5. Flugfiske är kul!
  • Förutom utmaningarna som följer med flugfiske kan det vara ganska avkopplande och mycket roligt! Spänningen i jakten, eller att bara spendera tid med vänner på floden är alla delar av det som gör flugfiske till en så trevlig sport.
  Ska jag använda min gamla fiskelina? När ska man byta ut det?

Relaterade frågor:

När uppfanns fisket? Enligt min förståelse uppfanns troligen fiske ungefär samtidigt som människor. Vi har bevis för att flugfiske fanns under de tidiga AD-åren, vilket fick en att tro att fiske har funnits längre än så till och med. Dock sägs djuphavsfisket ha ”förbättrats” av Thomas Barker på 1650-talet.

När uppfanns flugfiskespöet? Det längre spöet som användes för flugfiske sågs först på 300-talet. Stavarna var ursprungligen gjorda av många olika träslag, såsom bambu, pil, grön hart och ask. Moderna flugfiskspön är mycket olika och är i allmänhet så lätta som möjligt.