När ska jag köpa nya klätterskor? (5 varningsskyltar)

Klätterskor är en viktig del av utrustningen när det kommer till bergsklättring, och bergsklättring i synnerhet. Ändå är den här typen av sport ganska ny för mig, till skillnad från camping eller allmän vandring. Som ett resultat hade den oundvikliga frågan hela tiden dykt upp i mitt sinne; när ska jag köpa nya klätterskor? Jag behövde de allmänna varningsskyltarna så att jag inte spenderar pengar på ett nytt par när det tidigare är i bra skick. Några timmars research gav resultat.

Det finns fem fall där du bör köpa ett par nya klätterskor:

 • De flesta av framkanterna på gummisulan är slitna (mer än 80%).
 • Fälgen är svårt skadad.
 • Gummisulan är för tunn, lös eller mjuk (på grund av långvarig användning).
 • Innersulan är skadad och äventyrar därför din gångupplevelse.
 • Det finns omfattande sprickor på toppen av skon.

Allmänt tillvägagångssätt för att byta klätterskor

Klätterskor är mycket mer än bara skor som skyddar dina fötter. De minskar stötarna och stötarna på dina fötter. De hjälper också till att röra dina fötter för att minimera skador.

De kan också erbjuda dig utmärkt grepp i svår terräng. Utan sådana skor kanske du inte ens kan genomföra din resa. Det är just därför det är viktigt att ha de bästa möjliga klätterskorna.

Den bästa lösningen är att kontrollera dina klätterskor då och då. Istället för att vänta på att den nuvarande ska slitas ut är det en bra idé att vara försiktig. På så sätt är du optimalt förberedd för varje promenad eller vandringstur (källa).

Idag ska jag hjälpa dig att förstå hur ofta du bör undersöka dina klätterskor. Jag kommer också att gå in på detaljerna i forskningsprocessen så att den blir smidig och intuitiv för var och en av er.

Fem varningstecken på att en ny sko måste användas

Jag gillar alltid att noggrant undersöka mina klätterskor. Undersökningsproceduren hjälper mig att upptäcka eventuella defekter i förväg. Detta gör att jag kan köpa nya i tid. Jag kommer att dela med mig av metoden jag följer så att du kan göra detsamma.

1. Börja med framkanterna

Det första steget att utföra är att undersöka framsidan och tån på skorna. När du har gjort det blir det lätt för dig att observera slitaget från din senaste löprunda på klätterskon.

Man måste hålla ett speciellt öga på sulgummit för att se till att det inte slits ut för mycket. Med omfattande menar jag 80%. I så fall bör du tänka på att köpa nya skor.

Samtidigt, om du märker hål i tågummit, finns det heller inget annat val än att tänka på att köpa en ny sko.

Om det dessutom är problem med fälgen är det klokt att köpa en ny för att undvika tåsmärta när man åker nerför backar. Jag kommer att belysa hur du kontrollerar det i nästa steg.

På den noten, om tåsmärta låter bekant för dig, rekommenderar jag starkt att läsa en artikel jag skrev om varför vandringskängor skadar tårna. Jag tillbringade en halv dag med att gå igenom alla möjliga orsaker till det och gav mina lösningar från många års erfarenhet.

  Hur mycket kostar en parasailbåt?

2. Undersök Edge

Kanten på klätterskon hänvisar till gummilisten ovanför skons sula. Det är vanligast att det uppstår revor och repor i tåområdet. Av den anledningen måste du undersöka det ganska noggrant.

Orsakerna till sådant slitage kan vara många:

 • Skrapar skon mot berget.
 • Skon fastnar i tidigare sprickor.
 • Förlängd skoböjning.

Skadan på kanten är mest synlig i form av repor eller hål. Om welten börjar separera från toppen av skon är det en tydlig indikation på att det är dags att köpa ett par nya skor.

Om du fortsätter att använda samma klättersko för efterföljande turer kan skon falla isär helt. Naturligtvis är det ett hemskt fall om du vistas ute i naturen.

Jag tittar personligen på bygeln, eftersom den gör mig uppmärksam på hur mycket slitage skon har genomgått. Det är också generellt sett ett förebud om andra problem i klätterskorna.

Många kommer att tala om för dig att en lösning är att byta ut eller tejpa tillbaka bygeln till toppen av skon. Problemet med detta är att det aldrig kommer att ge dig kraften hos ett nytt par, vilket är viktigt för att bestiga berg. Om du är utomhus och skicket på skorna försämras bör du överge din resa.

Ett mycket bättre alternativ är att identifiera problemet i förväg och köpa nya klätterskor. Det hjälper dig att undvika olyckor eller besvikelser.

3. Kontrollera gummit

Gummit på undersidan av klätterskorna säkerställer ett bra grepp. Först när den kan hålla fast vid klipporna kan du fortsätta klättra.

Du måste undersöka gummit för att upptäcka tecken på åldrande. När jag bedömer gummit i mina klätterskor ställer jag mig ofta frågor som:

 • Har gummit blivit tunt?
 • Är kanterna slitna eller lösa?
 • Har den blivit för mjuk?

Dessa frågor berättar omedelbart för mig vad gummits skick är. Eftersom klätterskor är en väsentlig del av utrustningen är alla problem med gummit en utlösande faktor för att köpa nya klätterskor istället för att fortsätta använda de gamla.

Dessutom kan en utsliten gummisula vara en av anledningarna till att du kan uppleva ankelvärk. Har du inget grepp rör sig fötterna fritt i skon och krockar med bakkanten. Jag utvecklade detta i en annan artikel jag pratade om varför vandringskängor skadar dina anklar.

4. Glöm inte interiören

Slitage påverkar inte bara den yttre skon, utan även de inre delarna. Flera gånger har jag sett problem dyka upp där, som liksom utökades senare. Tja, jag rekommenderar starkt att du inte försummar dessa delar när du överväger ett nytt par.

Dessa problem kan också indikera andra yttre problem med skon.

Om det finns sprickor i innersulan eller om dess form har försämrats till oigenkännlighet, skulle skon inte vara bekväm för dig.

Klätterskons obehag kan resultera i felaktig hållning och därför smärta i fötterna. Det kan också orsaka skador vid kontinuerlig användning.

Plus, om du planerar på en ansträngande och något riskabel klättring, behöver du din utrustning för att känna dig bekväm att göra det. Om skon inte är rätt på egen hand kan det vara svårt att göra framsteg. Det kommer att avleda din uppmärksamhet från vandringen eller promenaden till besväret i skorna. Själv hade jag haft svårt att koncentrera mig på tidigare resor om min utrustning inte passat.

  Hur man använder sammansatta sikter – 8 tips för att förbättra mål

Så istället för att bara kolla utsidan av skon är det viktigt att kolla insidan. Om du märker ett problem; det är nödvändigt att välja ett mer bekvämt par, eller möjligen ett nytt par.

5. Undersök den övre för sprickor

Den övre delen av en klättersko är den del som skyddar dina fötter från den yttre miljön. Det hjälper dig också att få den där trygga, mysiga känslan. Dessutom kan ovandelen ge dig välbehövlig komfort.

Därför är det nödvändigt att även undersöka den för eventuella defekter för att säkerställa att du upplever en bekväm promenad.

I de flesta fall, om du använder klätterskorna under en längre tid, kan ovandelen slitas ut eller visa sprickor. Tyvärr finns det inget botemedel mot sådana problem.

Att sy den skulle äventyra segheten och kan leda till ytterligare problem. Om du märker de nämnda bristerna i ovandelen rekommenderar jag starkt att skaffa ett nytt par.

Kan jag fortsätta att använda ett defekt par?

Kort sagt, du kan. Att köpa ett nytt par kan vara dyrt, och vissa mindre brister skulle ta tid att utveckla. Ändå följer jag alltid det nämnda förfarandet för en ordentlig utredning.

I allmänhet föredrar jag att inte arbeta med utrustning av låg kvalitet. Avvägningarna kan ibland vara allvarliga. Du kan uppleva problem som skador, förlorat grepp eller till och med olyckor. Att följa denna procedur efter varje rengöringssession hjälper dig därför att veta när du ska köpa nya.

Hur länge håller ett par klätterskor?

Du kanske tänker nu; det är bra, men hur länge håller dessa skor egentligen?

Den genomsnittliga livslängden för klätterskor är mellan 6 månader och ett år. Men om du tar lättare klättringar kan de till och med hålla i upp till 2 år eller mer (källa). Hur som helst, det är alltid bättre att undersöka dem då och då, som jag har sagt tidigare.

Även om de angivna siffrorna är lite generella, finns det några faktorer som kan flytta dem upp och ner. De två huvudrätterna är:

Användningsfrekvens

Om du planerar att använda dina klätterskor bara en gång var sjätte månad kan de hålla i många år. Men om du använder dem en gång i månaden är chansen stor att livslängden förkortas avsevärt.

Typen av klättringar

De lättare klättringarna (uppvärmningsklättringarna som de kallas) sliter inte särskilt mycket på skorna. Om du väljer dessa klättringar kan livslängden bli ganska hög. Om du är en vanlig klättrare eller vandrare och klättrar tuffa klättringar kan livslängden ibland vara mindre än ett år.

Hur ofta bör du kontrollera dina klätterskor?

Nu när du vet hur viktigt det är att kontrollera och kontrollera dina klätterskor då och då, är det viktigt att veta hur ofta du ska kontrollera dem.

Tumregeln är att kontrollera dem varje gång du rengör dem. Detta säkerställer en bra och frekvent utredning, utan att missa möjligheter.

  Ska jag bygga en stuga från ett kit?

Å andra sidan kanske du funderar på hur ofta du ska rengöra dina klätterskor?

Svaret är efter varje klättring. Om skorna dessutom blir leriga eller smutsiga emellan kan du rengöra dem med vatten från en bäck eller närliggande flod.

Om du rengör dem under resan, se till att inte tvätta insidan för att undvika fukt och blåsor.

Det finns en bra procedur för att kontrollera skicket på dina klätterskor, som nämnts ovan. Fokusera inte på estetik.

Hur får jag mina klätterskor att hålla längre?

Det finns några tips som du alltid bör följa för att få dina klätterskor att hålla längre. Jag kommer att gå in på detaljerna i dessa steg nedan.

Välj rätt sko från början

Det är rätt! Ett av de bästa sätten att förlänga livslängden på din sko är att se till att du väljer rätt i förväg. Det måste vara exceptionellt bekvämt, men det måste samtidigt klara terrängen för dina klättringar.

Se till att du plockar dem så att du kan böja tårna fritt. Om du inte kan det kan det vara ett varningstecken på att de är för små och kommer att slitas ut snabbare.

Det är också nödvändigt att läsa specifikationerna för klättersko innan du köper en. Personligen föreslår jag att du håller dig till Vibram-sulor. Dessa har jag funnit vara de mest hållbara med ett utmärkt grepp.

Håll dem rena

Om du inte rengör dina skor efter varje åktur, kommer smuts och föroreningar att försämra kvaliteten på skon.

Till exempel är det avgörande att ta bort all lera när du kommer tillbaka från ditt äventyr. Syror och olika typer av mineraler i jorden kan äta igenom din tunga med tiden, vilket gör att sprickor och hål bildas snabbare.

Låt skon andas

Under din resa kommer ni förmodligen att bära klätterskor tillsammans i timmar i sträck. Om du förvarar dem efter det kommer du inte ge dem den tid det tar att ta bort den stickande lukten och minska luftfuktigheten. Båda är nödvändiga för att klätterskor ska hålla längre.

Först när lukten naturligt försvinner och den här skon har torkat kan du tänka på att lägga undan den. Torkningssteget gäller även när du tvättar eller rengör ditt par.

Det här är de tre enkla tipsen du kan följa för att få dina klätterskor att hålla längre. Det finns dock ingen raketvetenskap som backar upp detta. Ändå, när du väl följer dessa, kommer du sannolikt att fördröja eventuella skador och förlänga livslängden på dina skor (källa).

Slutsatser

Den här guiden hjälper dig att hitta rätt tid att köpa ett par nya klätterskor. Det finns fem huvudsakliga saker att undersöka, nämligen framkanterna, kant, sulgummi, inre och övre delar. Försök att hitta några sprickor eller hål i dessa specifika områden.

Om du hittar en, uppskatta dess svårighetsgrad. Om de är små bör du förmodligen klara dig med det nuvarande paret i några månader till. Men när gummit blir för tunt, eller de olika delarna börjar separera, är det dags för en ny.