När ska jag byta ut min ATV-hjälm?

Du har haft din ATV-hjälm ett tag, och du börjar undra om en ersättning kan vara på sin plats. Trots allt, år senare, är hjälmen lite sämre att bära även om din ATV fortfarande går som en dröm. Hur ofta ska man köpa en ny ATV-hjälm?

Du bör byta ut din ATV-hjälm tre till fem år från antingen a.) när hjälmen tillverkades eller b.) det datum du köpte den. ATV-hjälmar inkluderar UV-hämmare som förlorar sin effektivitet med tiden, vilket gör din hjälm mer benägen att spricka av UV-exponering.

I den här guiden kommer vi att prata mycket mer i detalj om när det är rätt tid för en ny ATV-hjälm. Vi kommer också att fördjupa oss i praktisk information som kommer att göra det enklare att köpa en hjälm, till exempel en storleksguide. Du vill inte missa det!

När ska man byta ut en ATV-hjälm?

En ATV-hjälm är inte som den förpackade osten i ditt kylskåp. Det har inget utgångsdatum i sig, men det kan fortfarande säkert ”gå dåligt” ju längre du använder det.

Vi kommer att prata mer om varför det är lite senare i artikeln, men för nu, låt oss diskutera ersättningstidsramar.

Detta varierar visserligen beroende på tillverkare. Vissa tillverkare rekommenderar att du byter ut din ATV-hjälm efter tre år medan andra säger att hjälmen är bra i upp till fem år.

Vilket är det exakta datumet då utbyte bör ske? Som vi nämnde i introt kan du använda ett av två kriterier.

Om din ATV-hjälm har tillverkningsinformation på sig, till exempel när den tillverkades, bör du sluta använda hjälmen tre till fem år efter det datumet.

Alternativt kan du byta ut hjälmen tre till fem år efter inköpsdatumet.

Nu kanske du inte har hållit fast vid ditt kvitto, så du kommer inte ihåg det exakta datumet då du köpte hjälmen. Det är okej. Du kan fortfarande använda hjälmen fem år och en dag efter att du köpte den, men inte för mycket längre än så.

Varför du behöver byta ut din ATV-hjälm

Din ATV-hjälm ser fortfarande mycket användbar ut för dig. Du ser inte varför du behöver byta ut den bara för att det har gått ett par år.

Den främsta anledningen till att du bör byta ut din hjälm är att komponenterna slits med tiden. Vad händer om låset som håller hjälmremmen på ditt huvud bestämmer sig för att det vill sluta fungera mitt under din åktur? Det kan hända!

Den större risken när det gäller att använda din hjälm efter dess utgångsdatum, så att säga, är bristen på UV-hämmare.

En UV-hämmare är en tillsats som ingår i många kommersiella produkter för att förhindra att de åldras i förtid från solexponering. Utanför ATV-hjälmar innehåller färgade ljus ofta UV-hämmare för att hindra dem från att gulna.

Saken med UV-hämmare är dock att de inte är för evigt. Tillsatsen slits bort.

Till skillnad från ett ljus, som solen kommer att missfärga, har du större risker att oroa dig för när det kommer till din ATV-hjälm. Visst, dess färg kan ändras eller blekna, men UV-exponering kan hota din hjälms strukturella integritet.

  Vad behöver jag i mitt första hjälpen-kit för vandring?

Med skalet försvagat kan din hjälm gå sönder när du behöver den som mest om du tappade bort din ATV. Den hjärnskada du kan få kan förändra ditt liv permanent.

Behöver du en ny ATV-hjälm? Håll utkik efter dessa tecken

I vissa fall kan din ATV-hjälm börja slitas bort redan innan treårsgränsen. Detta är särskilt troligt om du är väldigt grov och tumlar med din ATV-utrustning.

Även om UV-hämmaren fortfarande kan vara funktionell i detta skede av din hjälms livslängd, är det fortfarande inte säkert att fortsätta använda din hjälm.

Här är några tecken på att du behöver en ny hjälm, pronto.

Hjälmen slutar låsa

Detta går tillbaka till det vi gjorde tidigare. Låset som håller din hjälm säkert på huvudet kan lossna vid de mest olämpliga tillfällen.

Utan din hjälm säkert på huvudet, med den hastighet du färdas med när du är på din ATV, kan hjälmen flyga av. Då är du i fara.

Remmarna stannar inte

Ställer du in remmarna på din ATV-hjälm bara för att de ska lossna fem minuter senare? Det är inte särskilt gynnsamt för säker körning.

Smuts och väderexponering kan göra att remspännena försvagas eller slutar fungera allt eftersom.

Återigen, din hjälm kan flyga av ditt huvud så fort du tar fart på din ATV!

Skalet känns sprött

Om tid eller väderexponering har gjort din ATV-hjälm skör är det inte säkert att fortsätta använda hjälmen.

Skulle du råka ut för en olycka där du kastas över styret kommer hjälmen att ansluta till marken först. Om hjälmen är skör kan den spricka eller splittras.

Hjälmen är inte längre i tillräckligt bra form för att stödja ditt huvud och försörja dig från allvarliga skador.

Det inre skummet eller linern går sönder

Långt innan du behöver oroa dig för några yttre skador på din hjälm, kommer du vanligtvis att märka tecken på inre skador. Skummet som täcker hjälmen och/eller fodret kan försämras.

Det här är inte i stora bitar, märk väl, utan små skumflingor. Du kommer att märka flingorna när du tar av dig hjälmen och flingorna sitter i håret eller på axlarna.

Om detta flagnande åtföljs av andra tecken på att din hjälm har fallit sönder eller om det har gått nästan tre år, bita sedan i kulan och köp en ny hjälm.

Hjälmen överlevde en ATV-olycka

Låt oss säga att du hade en ATV-olycka. Din hjälm räddade ditt liv och du gick därifrån mestadels oskadd.

Du har sedan dess fixat din ATV och den är i åkbart skick igen. Ska du fortsätta använda samma hjälm efter att den överlevt en krasch?

Det är inte den bästa idén. Hårlinjesprickor som ser osynliga ut för dig kan fördjupas om hjälmen utsätts för ytterligare stötar.

Hur ska en ATV-hjälm passa?

Om det har gått tre till fem år sedan du köpte en ATV-hjälm, så kanske du är lite luddig på hur den ska sitta. Vi är här för att hjälpa till.

Passformen på din hjälm är för mer än komfort, men också säkerhet. Om hjälmen sitter för löst kan situationen som vi redan har beskrivit flera gånger inträffa.

  Dessa skosnören utan knytband är de bästa för löpare

Det vill säga, hjälmen kanske inte stannar på ditt huvud när du trycker på den, och den kommer definitivt inte att erbjuda den grad av stötskydd du letar efter.

En hjälm som sitter för hårt är inte heller bekväm. Du kommer att vilja lossa på hjälmen, vilket utsätter dig för risk enligt styckena ovan.

Ändå ska en ATV-hjälm sitta åt men inte klämma på huvudet. Om hjälmen trots allt inte sitter bra, då kan den inte ta värstingen av en påverkan om du råkar ut för en olycka.

Hur man mäter för en ATV-hjälm

Det bästa sättet att hitta en ATV-hjälm är att mäta din skalle. Du behöver en andra person som hjälper dig, så anlita en vän, granne eller familjemedlem. Du behöver också ett flexibelt måttband.

Här är stegen att följa.

Steg 1 – Sätt måttbandet på rätt plats

Din vän bör börja med att ta ett flexibelt måttband och linda det runt din panna mitt i mitten.

Om måttbandet är ungefär en halv tum över din näsrygg eller rakt över dina ögonbryn, så är det där det ska vara. Målet är att linda måttbandet över ditt nackben, som är där din skalle är tjockast.

Steg 2 – Skriv ner dina huvudmått

När du har hittat rätt ställe att placera det flexibla måttbandet, säg åt din vän att dra tejpen ordentligt men inte för hårt runt ditt huvud. Där ena änden av måttbandet möter den andra är ditt huvudomkrets.

Steg 3 – Köp en hjälm som matchar din huvudomkrets

Nu är det bara att matcha huvudomkretsen till en ATV-hjälmstorlek. Här är ett praktiskt diagram som delar upp det åt dig.

Vad du ska titta efter när du köper en ATV-hjälm

diagram som visar vilken ATV-hjälmstorlek du behöver enligt din huvudomkrets i tum.  extra liten: 20,5 till 21,5 liten: 21,5 till 22,5 medium: 22 till 23 Stor: 23 till 24 Extra stor: 24 till 25 tum

Du vet nu vilken storlek ATV-hjälm du behöver, så du är redo att börja handla. När du byter hjälm, se till att ha dessa faktorer i åtanke.

Passa

Det viktigaste när du köper en ATV-hjälm bör alltid vara en korrekt passform. Kom ihåg att din hjälm inte ska sitta så hårt att den klämmer fast i din skalle och ger dig huvudvärk, men den ska inte vara så lös att den lätt kan flyga direkt från huvudet!

Bekvämlighet

Passformen på din hjälm och dess komfortnivå går ofta hand i hand. Mer så, din budget (vilket vi kommer till ett ögonblick) avgör också din hjälmkomfort.

Ju mer pengar du har råd att spendera på en ATV-hjälm, desto mjukare blir skummet, desto högre kvalitet på fodret och desto mer andas hjälmen. Du kan till och med ha justerbara komfortfunktioner som anpassningsbara kindkuddar.

Du kommer inte ha något emot att spänna på din hjälm varje gång du vill åka din ATV eftersom den känns skön att ha på sig.

Ventilation

Detta är en faktor som ofta kan förbises tills du är ute på din ATV svettande hinkar.

Din hjälm fångar in all huvudsvett, blöter ditt hår och gör din hud slät. Friktionen när din hjälm skaver mot dig känns hemsk. Dessutom kan hjälmen eventuellt glida av.

Nyare ATV-hjälmar har både luftutsläpp och insugsportar så att även om du andas tungt har all den varma luften ett sätt att säkert lämna hjälmen.

  De 5 bästa armborstarna under 400 $ och vårt favoritval

Munventilerna är också större än någonsin, vilket ytterligare förbättrar andningsförmågan hos din hjälm.

Ytterligare egenskaper

Utöver de funktioner vi har diskuterat, kommer du sannolikt också att hitta en hel rad funktioner i en bra ATV-hjälm.

Till exempel kan din hjälm komma med ett slagskyddssystem i flera riktningar eller MIPS-foder.

Fodret har glidplansteknik så att även om du är i en krasch minskar mängden rotationskraft du skulle uppleva. Detta kan skona din nacke.

Om inte det kan din hjälm ha ett roterande foder. Även om din ATV-hjälm andas kommer du fortfarande att svettas, och så kommer hjälmen att stinka. Att kunna ta ut fodret i slutet av en lång åktur och tvätta det kommer att räcka långt för att förbättra livslängden på din hjälm.

Din hjälm kan även innehålla glasögonhållare. Dessa är en liten men ändå praktisk funktion, och en som är särskilt bekväm för långa turer.

Utseende

Detta är naturligtvis ett mindre övervägande, men det är ändå ett övervägande.

När du sitter på din ATV försöker du förmedla en viss bild, eller hur? Om din hjälm inte uppfyller dina personliga krav på smak, kommer du inte att kunna uppnå den bilden.

Därför måste du hitta en hjälm som sitter bra och som ser bra ut att starta!

Pris

Vi sparade det som utan tvekan är det viktigaste övervägandet till sist, och det är kostnaden för din hjälm.

Det genomsnittliga priset på en ATV-hjälm är mellan $100 och $200, men som med allting finns det lägre och högre modeller.

Om du bara slentrianmässigt åker din ATV, borde en hjälm på $200 räcka. Vi skulle till och med säga att en $100-hjälm skulle vara bra.

För dem som använder sina ATV ofta eller tävlar, behöver du också en dyrare hjälm, en som kostar uppemot $500 och ibland mer.

Du får vad du betalar för när du handlar ATV-hjälmar. En billigare hjälm är enklare för din plånbok, men skummet kan vara billigt, och hjälmskalet kan också vara tillverkat av material av sämre kvalitet.

Din hjälm kommer att slitas ner snabbare, potentiellt tidigare än de tre åren, speciellt om du använder den mycket. Plus, hur säker hjälmen skulle hålla dig i en krock skulle inte vara lika mycket som om du hade en hjälm av bättre kvalitet.

Om det finns ett område i din ATV-utrustningslista att satsa på, är det en hjälm. Kom ihåg att hjälmar räddar liv, men en hjälm är bara så bra som det du spenderar på den.

Slutgiltiga tankar

Du bör planera att byta ut din ATV-hjälm vart tredje till femte år eller närhelst dess kvalitet börjar försämras, beroende på vad som inträffar först.

Till exempel, om det invändiga skummet börjar flagna, remmarna inte förblir justerade eller låsen inte fungerar, är det en bra idé att byta ut din hjälm oavsett hur gammal den är. Det är också sant om hjälmen utstod en krasch.

Vi hoppas att informationen i den här guiden hjälper dig att köpa en bra ersättnings ATV-hjälm!