När (och hur) man använder en svivel med en spinnare

Fiske efter öring med Rooster Tail, Mepps eller Panther Martin spinners är en av de mer populära metoderna där ute. Många tror att du måste använda en svivel när du fiskar med en svivel, och i det här inlägget kommer jag att prata om huruvida det faktiskt är sant eller inte.

Vid fiske med spinnare ska de aldrig fästas direkt på en svivel. Att ha en sväng för nära spinnern kommer att störa handlingen. För att använda en svivel med en spinnare, fäst sviveln på din huvudlinje, lägg till en 18-tumsledare och anslut sedan spinnern.

Det som är viktigt att notera är att du faktiskt inte behöver använda en vridbar hela tiden. Det finns vissa tillfällen då det kan hjälpa, men det finns ett sätt att göra saker på rätt sätt. Vi ska hoppa in i dem nu.

  • Använd denna lock-/blinkfärg för öringfiske
  • Öringfiske 101: Locken du behöver för att börja

Använder du en svivel med en spinnare

Jag har hört folk prata om varför de använder en svivel med en spinner, och anledningen är normalt för linvridningar och för att lägga till lite vikt. Det är vettigt, men det behövs inte alltid.

Enda gången jag använder en svivel med en spinner är när jag trolling eller jiggar. Svirveln kommer att fästas på min huvudlina, jag ska sedan fästa en ledare och sedan knyta på min spinner. För gjutning och apportering kopplar jag min huvudlinje och ledare direkt och använder inte en svivel.

Många människor använder en knäppa snurra att fästa direkt på sin spinner. Det kan fungera och det som är bra med det är att det är lätt att byta mellan beten.

Nackdelen är att det kommer att störa lockbetet och det kommer inte att snurra lika bra. Jag kommer att lära mig mer om att göra saker ordentligt eller hur man tar bort linjevridning om du inte använder en svivel.

  Fånga mer fisk Isfiske just nu

Anledningen till att du vill använda en svivel när du är jävlas är att du har mycket lina ut, du drar den bakom båten och du rullar in. Det är mycket rörelse och din spinner kommer att svänga mycket. Du måste minska den linjevridningen.

Se till att du använder en så liten svivel som du kan.

Om du bara är det kasta och rulla in, du har inte så mycket line out och det snurrar inte lika snabbt. Det finns ett enkelt sätt att bli av med den där linvridningen, och det är därför en svivel inte behövs.

Hur man enkelt tar bort Line Twist

Om du inte använder en svivel måste du ta bort vridningen var 8-10:e kast. Du kan göra det oftare om du märker att din linje vrids upp. Det som är bra med det är att det är superenkelt.

Så här tar du bort vridningen i din linje:

  1. Kasta och rulla in tills din spinner är cirka 6-8 fot från dig.
  2. Lyft din spö så att din spinner är uppe ur vattnet.
  3. Låt den hänga där i cirka 30 sekunder så kommer den att vrida sig.

När man ska använda en svivel med en spinnare

Vrid till spinner

Den enda gången jag kommer att använda en svivel är när jag är det trolling eller jiggning med en spinnare. Anledningen är att det är en bra mängd line out och det kommer att bli svårt att bli av med twisten.

En av de främsta anledningarna till att jag gillar att använda en svivel är att den tillåter mig fäst en vikt. Jag kan använda en 3-vägs svivel med en clip-on vikt eller så kan jag använda sviveln för att hålla min glidvikt på plats.

Det enda du vill komma ihåg är att du ska inte fästa din svivel direkt på spinnern. Det är lätt att ändra sina beten på det sättet, men fördelarna är inte värda det för mig.

Om du kastar och hämtar men ändå vill använda en svivel, sätt sviveln 18 tum ovanför din spinner. Du kommer att få mindre linjevridning och ditt bete kommer fortfarande att kunna snurra korrekt.

  Hur man riggar och fiskar en BioSpawn PlasmaTail-mask för bas

Jag gillar inte att använda en svivel om jag inte måste eftersom det kommer att hindra spinnern från att snurra korrekt. Det kommer inte att få fisken att inte bita, men majoriteten av spinnerföretagen rekommenderar att inte göra det.

Det kommer också att lägga till mer tackling, fler knutar och fler saker som kan bryta eller bli fast. Jag gillar att använda så lite som möjligt men det är bara jag. Vissa människor gillar bekvämlighet, och i så fall vill du kanske alltid använda en svivel så att du snabbt kan växla mellan beten.

Vilken sväng som fungerar bäst med en spinnare

Tunnsvirvel för spinner

Om du trollar, jiggar eller kastar med en spinner, kommer den bästa sviveln att vara en liten kullagersvirvel. Du vill hålla detta så litet som möjligt eftersom de större kommer att störa spinnern. Pärlkedjesvivlar fungerar också bra för trolling.

Det finns många swivels där ute som inte snurrar särskilt bra eller är ganska svaga. Jag skulle rekommendera att du betalar lite extra för något som fungerar riktigt bra. Du kommer att ha det under en längre tid och det borde fungera bättre.

Mina favoritsvivlar under det senaste har varit Spro kullagerswivels (på Amazon). Kvaliteten på dem är förstklassig, de är kompakta och de är starka. Jag gillar att använda så små jag kan komma undan med och använder normalt storlek 5 eller 6.

Hur du ställer in din spinner utan vrid

Om du bara kastar och hämtar så rekommenderar jag att du inte använder någon svivel. Detta är vad jag gör 90% av tiden och har aldrig haft några problem (så länge jag tar bort linjens vridning regelbundet).

Jag använder nästan alltid fläta som min huvudsakliga fiskelina. Jag gillar det eftersom jag kan använda tyngre grejer, det verkar gjuta bättre och det är mycket känsligare än mono/fluoro. För öringfiske använder jag normalt en 10 lb fläta för mindre öringar.

  Att fånga Kokanee från stranden: Den kompletta guiden

Jag ska sedan använda en fluorkarbonledare och knyta den direkt till flätan (2-3 fots ledare). Jag gillar fluor eftersom det sjunker och det är osynligt i vattnet. För normal öring använder jag normalt 4-6 lb fluor. Du kan knyta dem med vilken knut du vill men jag använder normalt kirurgknuten.

När du väl har kopplat din ledare är nästa sak du vill göra att knyta din spinner direkt till den. Detta är vad de flesta tillverkarna säger och det är därför jag går med på det.

Återigen, du kan använda vilken knut du vill men jag gillar att använda den förbättrade Clinch Knot. Det är enkelt och har alltid gjort jobbet.

Hur du ställer in din spinner med en sväng

Vikt för spinner

Om du trollar med en spinner, vill du använda en liten svivel för att stoppa linan från att vrida sig. Jag har redan pratat om den jag gillar att använda, men du kan hålla fast vid det du redan har om du vill.

Om du fiskar ganska djupt kanske du vill lägga till lite vikt på din lina. Du kan använda en glidande vikt som går ovanför din svivel eller så kan du använda en 3-vägs vridbar och fäst en clip-on vikt. Det är egentligen inte en stor sak vilken typ av vikt du använder men du behöver inte mycket vikt för att få ner den.

Återigen använder jag nästan alltid fläta som min huvudsakliga fiskelina. Det brukar hålla längre än mono och fluor också, så jag är ett stort fan av det. Du kan sedan fästa din svivel på din huvudsakliga fiskelina med vilken knut du vill. Jag använder normalt Palomar Knot.

Efter det vill du fästa ditt ledarmaterial i den andra änden av sviveln. Ge dig själv 2-3 fot ledare att arbeta med och fäst sedan din spinner. Det är i stort sett allt som finns.