När blir det lättare att gå?

trött vandrare kvinna klättring i skogen

Att gå, om det görs fel, är en eländig kamp i uppförsbacke, men det behöver inte alltid innebära fysisk smärta och lidande. Faktum är att promenader kan vara oerhört roligt och lätt om du börjar på rätt sätt. Det finns flera enkla steg som snabbt gör det lättare att gå.

Efter bara några stigar kommer en vandrares benmuskler att börja anpassa sig och vandringen blir mycket lättare. För att anpassa dig snabbare, börja på korta stigar, börja tidigt på dagen, ta med dig motiverande vänner och packa lite. Enkla, muskelstärkande övningar mellan promenaderna kommer också att göra processen roligare.

Varje vår lider jag av säsongens första promenader och undrar om mina ben någonsin kommer att bli starka igen. Men visst, när jag väl ansträngt mig så blir det lättare! Om du tar dig tid att planera framåt och förbereda din kropp på enkla sätt, kan du bli förvånad över hur snabbt dina muskler anpassar sig till spåret.

Hur man blir bättre på att gå snabbt

Att gå erbjuder många mentala och fysiska fördelar som är omöjliga att ignorera. Det är föryngrande, det ger lugn och stabilitet, och det hjälper hela din kropp att bli starkare och friskare på sätt som få andra fysiska aktiviteter kan. Men om du någonsin har uthärdat en brant, dammig stig som du inte var beredd på, kan hela idén med att börja om cykliskt vara lite skrämmande. Hur blir det lättare att gå om du bara inte är bra på det?

Tja, sanningen är att vem som helst kan gå. Du behöver inte ha några speciella färdigheter eller ens kroppstyp. Allt du behöver är viljan att njuta av naturen och motivationen att bara komma igång. När du väl har tagit de första stegen kommer du att klara dig. Naturligtvis kommer det att bli eländigt att försöka erövra Appalachian Trail eller Mount Everest utan några förberedelser. Så här är några sätt att göra vandring enklare och bygga upp dina färdigheter och muskler snabbare så att du är redo att ta dig an längre, svårare stigar:

Hålla sig i form

Det största problemet människor möter när de vandrar är att känna sig utomhus att forma. Du behöver inte vara en smal, perfekt muskulös idrottare – inte på långa vägar – men du måste se till att din kropp är redo för den fysiska aktiviteten. Att ta regelbundna promenader i ditt närområde, ta trappan istället för hissen på jobbet, göra utfall eller enkla viktbärande övningar hemma, etc. är alla enkla sätt att vänja din kropp vid de fysiska kraven att gå.

  Ska jag springa utan att äta frukost?

Packa lätt

Nybörjarvandrare oroar sig ofta för allt och vad de kan stöta på på vägen, så de gör det ofta packa om. Att vara förberedd är inget problem; i själva verket är det alltid bättre att vara förberedd än att ge sig ut på en vandring utan utrustning eller försiktighetsåtgärder. Men allt du tar med dig som du inte nödvändigtvis behöver är bara extra vikt att bära upp och ner för berget. Spara energi genom att bara ta med dig det du behöver.

Börja tidigt på dagen

Mina vänner och jag gjorde en gång misstaget att ge oss ut på en 8-milsvandring mitt på en julidag. Det behöver inte sägas att vi hann knappt två mil innan vi fick slut på vattnet och var tvungna att vända tillbaka. Det var ynkligt utmattande. Börja alltid gå tidigt på dagen eller på kvällen så att du kan njuta av den svala, friska luften och föryngra dig mycket längre.

Börja med lätta promenader

Mogen manlig vandrare på trästig, kamera i handen, sumpig mark, vildbrunt gräs, träd i suddig bakgrund, solig dag, holländska naturreservatet Natuurpoort Vennenhorst, North Brabant, Nederländerna

Detta kan tyckas självklart, men du skulle bli förvånad över hur många vandrare som bara hoppar in på en rigorös stig på avancerad nivå innan de är redo. Börja alltid med korta slingor eller korta in- och ut-spår, inte mer än 3 miles och inte mer än 1000 fots höjdökning. Låt din kropp vänja sig vid rytmen och känslan av att gå. Även om det är en 10 eller 20 minuters promenad i skogen, kommer din känsla av njutning att ge din hjärna den nödvändiga motivationen för att erövra din nästa väg, om och om igen.

”Börja smått och gå längre och längre så kommer de att utveckla styrkan för större och större promenader. De kan vara de långsammaste på banan, men det betyder ändå att de är oändligt mycket snabbare än någon som inte har provat det.”

Jennifer, WA

Gör din forskning

Sök alltid information om rutten innan du åker. Vissa leder är stängda under vissa tider på året, medan andra har en entréavgift. Gör allt för att förbereda dig själv och din utrustning för stigens krav. Vandring kommer att bli mycket lättare om du redan har förutsett annars oförutsedda omständigheter.

  Är Side-by-Sides Street lagligt i Kalifornien?

Bär nybörjarvänliga kläder

Bekväm utrustning gör det mycket lättare att gå. Bär alltid skor som sitter bra och har bra slitstyrka. Bär aldrig helt nya skor eller ens helt nya kläder på en promenad; du kommer garanterat att få blåsor och kan börja skava. Bär kläder som är väl inbrutna och du kommer att känna dig mycket mer bekväm. Detsamma gäller för andra redskapsom ryggsäckar, hattar och vandringstillbehör som vandringsstavar eller fannypack.

Håll pauser korta

Ta regelbundna vilopauser. Det är viktigt att hämta andan, få energi med ett mellanmål, svalka fötterna och ta en god longdrink. Faktum är att det här är fantastiska tider för att fotografera eller beundra utsikten – trots allt är du här för att njuta av naturen! Men håll dina pauser under 15 minuter; längre och dina muskler kommer att börja svalna och slappna av till den grad att det blir svårt att komma igång igen. Gå i en jämn takt genom att ta täta men korta pauser.

Ung mamma håller sin småbarnsdotter och tittar på en vacker utsikt över bergen när de vandrar tillsammans en solig dag.

Håll dig hydrerad

Den här är avgörande. Om du vill att promenader ska vara lättare behöver din kropp absolut vatten. Jag har försökt att dricka minsta möjliga under vandring (för att undvika den ansträngande uppgiften att leta efter en privat plats i skogen), men det är helt enkelt inte värt det; ditt huvud kommer att dunka, dina muskler kommer att värka, och du kommer till och med att bli yr och irrationell. Håll dig alltid så hydrerad som möjligt. Din kropp behöver vatten för att fungera optimalt.

Pressa inte din kropp för hårt

Att gå är inte ett lopp; allt handlar om uthållighet. Utveckla ett tempo som du känner dig bekväm med och håll dig till det. Speciellt när du går uppför, ta dig tid och se till att du andas regelbundet. Pressa aldrig din kropp till en andningsfrekvens där du darrar av spänning och kippar efter luft. Att pressa ditt hjärta och dina muskler till sina gränser kan vara farligt, traumatiskt och ta allt det roliga med att gå.

Gå ner försiktigt

Sist men inte minst, ansträng inte dina fötter eller knän med en snabb nedstigning. Ta dig tid att gå nedför, eftersom gravitationen av en brant sluttning kan skaka dina leder för varje smärtsamt steg. Även om du inte känner smärta just nu, kommer du att känna det senare. Spara dig själv benbenen och rullade vrister och ta det lugnt. På särskilt branta partier kan du till och med ta dig ner i ett improviserat sicksackmönster; detta kommer att hjälpa till att lindra spänningar oerhört.

  11 perfekta slädeplatser nära Baltimore

Hur man gör promenader lättare mentalt

Ande över materia

Du kommer att höra idrottare säga detta hela tiden; Att pressa din kropp förbi dess fysiska komfortnivå är mer en mental kamp än en fysisk. De första 20 minuterna av en promenad kommer alltid att kännas jobbigast, oavsett din kompetensnivå eller erfarenhet. Detta beror på att din kropp naturligt tenderar att motstå saker som är obekväma eller energitömmande.

Håll ditt sinne fokuserat på vad du vill få ut av upplevelsen, och förr eller senare kommer din kropp att anpassa sig. Enligt min erfarenhet upplever du efter de första 20 minuterna något som liknar en löparhöjd, där din kropp är så van vid rörelsen att du bara känner dig pigg och pigg, kan ta dig an nästa backe eller topp med gränslös energi.

Sätt upp realistiska mål

Det spelar ingen roll vad din skicklighetsnivå, erfarenhet eller fysiska kondition är: istället för att jämföra dig med andra vandrare, ställ in dig själv personliga mål baserat på vad du hoppas uppnå. Vad vill du få ut av att gå? Varför tycker du om det? Vad hoppas du få? Vilka färdigheter skulle du vilja utveckla?

Mitt mål är till exempel att bli bättre på att gå upp tidigt och ta mig regelbunden tid att tänka, så jag tar korta tidiga morgonpromenader ungefär en gång i veckan. Det spelar ingen roll hur lång eller svår promenaden är: Jag når mina personliga mål och det ger mig mycket mer tillfredsställelse. Tänk på vad som fungerar för dig, strunta i resten och kör på!

”Släpp det du föreställer dig att en rollator ska vara och omfamna den rollator du ska bli!”

Rebecca Hoesley

Grupp vänner med ryggsäckar som vandrar i naturen tillsammans

Ta med motiverande vänner

Sist men inte minst, dela dina mål och din passion för vandring med goda vänner, människor som hjälper dig att motivera dig och hålla dig igång. Det är inte bara mycket säkrare att gå med minst en annan person, det är också mycket roligare! Människor som känner dig väl och som kan påminna dig om dina mål hjälper dig att fortsätta när vandringen blir tuff. Jag kan inte ens räkna antalet gånger en vän har hindrat mig från att vända tillbaka, och hur glad jag blev varje gång jag avslutade en promenad! Du kommer att vara så stolt när du når den sista utsikten eller destinationen, och du kommer att bli ännu mer stolt över att din kropp och själ snabbt utvecklar de färdigheter som behövs för att övervinna sådana svåra saker.