”Mush” i hundspann: vad det betyder och var det kom ifrån

Ordet ”Mush!” är en term som länge har tillskrivits som det hemliga ordet för att varna ett spann hundar som drar en släde att det är dags att åka. Men exakt vad betyder ”mush” och varför säger folk som kör hundspann det?

”Mush” är en engelsk anpassning eller tolkning av det franska ordet ”marche”. Det var vanligt att franska körare ropade ordet ”marche” när de ville få igång sin hundspann. Britterna tog den frasen och förvandlade den till mos.

Du kanske blir chockad när du får reda på att ordet ”mush inte är så vanligt i en term som används i hundspannsgemenskapen. Faktum är att det sällan används av proffs!

Vad är Mush?

Mush, när den används i en situation med hundspann, betyder Go! Du kommer ofta att höra ordet i filmer om hundspann. Mush används flitigt i filmer som Balto eller 8 Below när hundspann vill att hundarna ska börja dra släden.

Hundspannsförare, eller de som står på baksidan av släden, kallas ofta ”körare” på grund av ordet ”gröt”.

Tro det eller ej, mush var namnet på en engelsk majsmjölsgröt som är många år före hundspannskörning. Det kan också användas för att beskriva något som är mjukt, blött, mosat eller smutsat.

Det var inte förrän på 1700-talet som mush blev det upplevda kommandot eller uttrycket för hundspann som vi vet att det är idag.

I verkligheten är mush verkligen inte ett ord som ”körare” använder när hundspann åker. Det är faktiskt en ganska utbredd missuppfattning. Om du alltid har trott att ”mush” var slutet på alla termer för hundspann, är du inte ensam. Så oroa dig inte för mycket.

En djupare titt

För att verkligen förstå ursprunget till ordet mush måste vi ta en lång resa genom historien. Vi måste börja ända tillbaka på 1500-talet.

År 1534 snubblade den franske navigatören Jacques Cartier på Gaspe-halvön, vad som nu är känt som dagens Quebec.

  Är snöskotrar svåra att köra?

Vid ankomsten till ”Nya Frankrike” introducerades kolonister och upptäcktsresande först för hundspann genom det infödda inuitfolket som redan bebodde landet. De blev förvånade över att hitta en kultur som redan hade använt hundspanns skicklighet för hundratals år.

Under denna tid var mush definitivt inte en term som användes för att få qim-miqs (hundar) att gå framåt.

Fransmännen lärde sig så småningom konsten att åka hundspann av de infödda och införlivade den i deras vardag. Hundspann gjorde det mycket lättare att transportera saker och människor i detta vinteriga klimat

På 1700-talet blev hundspann vanligt i ”Nya Frankrike” eller franskägda Kanada.

I själva verket användes slädhundar under sjuårskriget. Detta krig slutade med undertecknandet av Treat of Paris och gav mycket av Frankrikes territorium till britterna.

Det var vid den här tiden som britterna sedan introducerades för idén om hundspann.

De hörde ofta fransmännen använda ordet ”marche”, när de ville ta sig dit hundspann. ”Marche” på franska betyder att gå eller gå. Detta är uppenbarligen ett bra kommandoord, åtminstone när det är på ditt eget språk.

Britterna missförstod antingen ordet eller ändrade avsiktligt det franska kommandot ”marche” till ”mush”. Ända sedan dess verkar det som om ordet mush fastnat i hundspannsvärlden. Det var så populärt att slädeförarna till och med började kallas för förare.

Används Mush verkligen idag?

Du kanske blir förvånad över att få reda på att kommandomush nästan aldrig används i hundspann idag! Du kanske blir ännu mer förvånad när du får reda på att den inte användes så mycket i historien!

Mush anses vara för mjukt för att vara ett distinkt kommando för att signalera till slädhundar. Vid träning av ett hundspann måste föraren använda ett kommando eller ljud som kan höras under förrädiska väder och ibland högljudda förhållanden.

Ordet mos är inte tillräckligt skarpt för att fungera på detta sätt.

  Hur mycket kostar en ungdom sida vid sida?

Om du tänker efter så är det verkligen vettigt. Mush bär mycket mer av en tyst ton än andra ord. Även med den fantastiska hörseln som hundar har, gör mush bara inte susen.

Mush i popkulturen

Jag växte upp med att titta på filmer som Balto, 8 Below, Iron Will och White Fang som alla använder ordet mush. Till och med den klassiska Rudolph-filmen visar Yukon Cornealous som skriker ut ”mush!” till sitt hundspann.

Som jag blev du nog riktigt förvånad när du fick reda på att ordet mush sällan används i riktig hundspann.

Om detta verkligen är sant varför har då ordet ”gröt” varit det antagna ordet för hundspann så länge?

Många av oss har vuxit upp med att se hundspann endast genom dess skildring på tv och i filmer. I många fall betyder klimatet där du bor att hundspann inte är nödvändig. Dessutom används hundspann inte ofta nu, av praktiska skäl på grund av teknikens framsteg.

En anledning till varför ordet mush är så allmänt tillskrivet hundspann är på grund av Hollywood och dess filmskildringar har gjort det så.

Kommandon som körarna faktiskt använder

Du kanske undrar, om förare inte använder ordet mush, vad använder de då?

Det finns en mängd olika kommandon som förare använder för att signalera och kommunicera till sitt hundspann. Kommandon skiljer sig åt beroende på föraren och hur han eller hon väljer att träna sina hundar.

En del av det beror också på region. Olika platser kan vara mer angelägna om att använda vissa termer än andra.

Förare har faktiskt sällan problem med att få sina hundar att gå. Ofta är hundarna så exalterade och redo att springa att när föraren hoppar på baksidan av släden är de redan på väg att lyfta.

  Varför poppar och sprakar lägereldar?

Som sagt, det finns några vanliga termer som körare kan använda:

  • Vandra: Börja röra
  • OK: Börja röra
  • Nu går vi!
  • OK!
  • Kyssljud: snabbare, snabbare
  • Jösses!: Sväng höger
  • Haha!: Sväng vänster
  • Lätt!: Sakta ner
  • Oj: Sluta
  • På vid!: Passera ett annat lag eller se upp för annan distraktion

För att få släden i rörelse använder förare vanligtvis ord och fraser som: ”Vandra!”, ”OK!”, ”Låt oss gå!” och ”Okej!”. Dessa ord och fraser kommer säkerligen att få hundarna i rörelse.

Du kanske märker att det här är några fraser som används i allmän hundlydnadsträning.

Förare använder också andra fraser, ljud och ord för att kommunicera olika riktningar och instruktioner till hans eller hennes team.

Till exempel kommer en slädeförare att utropa, ”Jösses!” om han eller hon vill att hundarna ska svänga höger eller ”Haw!” att vända laget till vänster. Du kommer ofta att höra körare göra höga kyssljud för att signalera att de vill att deras hundar ska öka farten.

Utöver dessa saker kommer förare också att ropa ”Lätt!” om de vill att deras hundar ska sakta ner eller ”Wow!” att kommunicera att de vill att deras hundar ska sluta.

En annan fras som ofta används är ”On By!”, vilket betyder att de vill att deras hundar ska passera ett annat spann eller undvika en distraktion.

Många av dessa ord är högljudda och befallande, vilket är en stor anledning till att de används i motsats till ”mush”.

Nu när du vet…

Du kan imponera på dina vänner genom att erkänna ordentligt nästa gång du hör ordet ”mush” i hundspannssammanhang.

Du känner till dess engelska och franska ursprung och du vet att det är avsett att betyda ”Go!”.

Det bästa är att du vet att mush faktiskt inte används i riktig hundspann! Så om du någonsin måste leda ett hundspann är du steget före!