Monofilamentledare: varför och när du ska använda mono

Om du ägnar dig åt någon form av seriöst fiske, använder du förmodligen någon form av ledare i din installation. Jag är säker på att du har hört folk diskutera vilken typ av linje som fungerar bäst och i det här inlägget kommer jag att prata om om du kan använda monofilament som din ledare och när du bör.

Det enkla svaret är att ja, du kan använda monofilament som din ledare. Du bör använda en monofilamentledare när du använder mono som din huvudsakliga fiskelina eller när du fiskar efter något med en mjuk mun (kokanee, öring, etc). Du kanske också vill använda en monoledare när du fiskar med fläta på grunt vatten.

Det är i stort sett de enda gångerna jag använder en monofilamentledare när jag fiskar. Jag använder normalt flätlina som min huvudsakliga fiskelina och sedan använder jag en monoledare när jag fiskar kokanee eller om jag fiskar öring i en liten bäck. Till allt annat använder jag normalt en fluorkarbonledare för nötningsbeständigheten och osynligheten i vattnet.

  • Ice Fishing 101: Den nödvändiga utrustningen för att komma igång
  • Den ultimata guiden till Kokanee-utrustning
  • Öringfiske 101: redskapen du behöver för att starta

Varför använda en ledare

Det finns ett antal anledningar till att du skulle vilja använda en ledare i vissa situationer men det behövs inte varje gång. Om du fiskar med mono eller fluor under normala förhållanden då behöver du nog inget speciellt för ledaren. Du kan binda direkt på din huvudsakliga fiskelina eller använda samma lb-test om du fäster en svivel.

Om du använder fläta som din huvudsakliga fiskelina så vill du definitivt använda en ledare. Braid är lätt att se i vattnet och är inte så nötningsbeständig. Att ha en mono- eller fluoroledare kommer att prestera så mycket bättre.

  De 5 bästa kanoterna för flugfiske

Den främsta anledningen till att du skulle vilja använda en ledare är att skydda din huvudsakliga fiskelina. Du bör använda högkvalitativa saker som din huvudsakliga och du vill förmodligen inte byta ut det ofta. Att ha en ledare kopplad till slutet kan hålla din huvudlinje i fungerande skick.

En annan anledning att använda en ledare är att få din bete/bete till rätt djup. Visst, du kan bara använda vikt men jag är ett fan av att använda så lite som möjligt. Om du vill att ditt bete ska sitta upp från botten så kommer du förmodligen att vilja gå med mono eftersom det flyter. Om du vill ha ditt bete på botten så går du med fluor.

Den sista fördelen med att använda en ledare är att vara osynlig i vattnet. Om du använder fläta eller om du gillar att använda färgad fiskelina så vill du förmodligen fästa en tydlig ledare. Det blir mycket svårare för fisken att se och du kommer sannolikt att fånga mer fisk.

Fördelar med en monofilamentledare

Det finns två huvudsakliga fördelar med att använda monofilament som din ledare. Jag använder det inte så mycket men det kommer definitivt till nytta. Jag kommer att säga att det inte är en fullständig skillnad vilket ledarmaterial du använder, men vart och ett av dem har sina för- och nackdelar.

Den första fördelen med monofilament är det den flyter. Det motsatta är sant för fluorkol. Om du inte vill att ditt bete/bete ska sjunka snabbt så vill du använda mono. Du kommer förmodligen att vilja ha din krok lite uppskjuten om du fiskar i en grund bäck eller en plats där det finns många sjunkna träd.

  Jigging For Kokanee: Den kompletta guiden för Jigging Spoons

Den andra fördelen med monofilament är det det sträcker sig. Detta är bra och dåligt och kommer verkligen att bero på vad du fiskar efter. När jag fiskar efter något med en mjuk mun (kokanee och kanske regnbåge) kommer jag att använda mono eftersom det ger en viss stötdämpning. Kroken kommer inte att slitas ut lika lätt och jag tror att det hjälper till att landa mer fisk.

Det är i stort sett de enda gångerna jag använder monofilament. Jag säger inte att det inte kommer att fungera annars, för det kommer det att göra, men jag föredrar fluorkarbon i de flesta fall. För fiskar med mjuka munnar eller områden som jag vill suspendera mitt bete, fungerar mono utmärkt.

När ska man använda Fluorocarbon

fluorkarbonfiskelina

Det andra alternativet du kan använda som ledare är fluorkarbon. Det är det jag använder mest och det har några fördelar. Återigen, det kommer inte att göra eller bryta din resa men det borde hjälpa dig lite.

Den första situationen du vill använda fluorkarbon är när du vill ha ditt bete att sjunka. Både fläta och mono float men den största skillnaden mellan dem är att fluor sjunker. Det hjälper dig att bete att komma ner till botten där fisken är.

Den andra situationen du vill använda fluor är när du vill inte att din linje sträcker sig. När du behöver få in en solid krok, vill du inte att din lina ska sträcka sig. Detta är mest fallet när du fiskar efter bas. Du behöver inte oroa dig för att slita ut kroken.

Den sista situationen du vill använda fluor är när fiskar är inte aggressiva. Fluorocarbon är den svåraste linjen att se i vattnet och är vad du vill använda när bettet är långsamt.

  Trolling Flies: Den ultimata guiden för öringfiske

Vilken monofilamentledare att använda

Det finns ett gäng olika alternativ att välja mellan och de flesta av dem kommer att göra jobbet. Majoriteten av de billigare monofilamentlinjerna kommer att fungera helt bra, så du behöver inte spendera pengar på en spole av högre kvalitet.

Om du ska använda mono som din huvudsakliga fiskelina så vill du skaffa en högkvalitativ lina eftersom den kommer att ha mindre minne och prestera bättre. För din ledare spelar det egentligen ingen roll. Jag använder i allmänhet Berkley Big Game (på Amazon) och det har alltid gjort jobbet.

Det viktigaste är vilket lb-test som ska användas. Du vill använda som ljus av en linje som du kan komma undan med. Du skulle inte vilja använda 20 lb mono när du fiskar efter regnbåge. Det är överdrivet och kommer förmodligen att skrämma dem.

Om du fiskar med fluorkolväte Jag skulle nog inte rekommendera en monofilamentledare. Det finns verkligen ingen fördel och du skulle vara bättre att hålla dig till en fluoroledare.

Om du fiskar med mono du kanske vill använda en monoledare. Om du bara trollar ute i det fria kan du bara använda din huvudsakliga fiskelina. Om du fiskar runt stenar och bryggor eller siktar på en fisk med vassa tänder så kommer du förmodligen att vilja använda en tyngre monoledare.

Om du fiskar med fläta du kommer definitivt att vilja använda en ledare. Ledaren ska vara lättare än din fläta eftersom du normalt använder en tyngre flätlinje än vad som krävs. Om jag fiskar efter regnbåge kan jag använda 10 lb fläta med en 4-6 lb mono leader. Om jag fiskar efter insjööring kan jag använda 30 lb fläta med en 12-15 lb mono leader.