Monofilament fiskelina: ska du använda en ledare?

Det finns många olika åsikter när det kommer till vilken lina man ska använda. En av de vanligaste frågorna är angående ledare och i det här inlägget kommer jag att prata om huruvida du behöver en ledare eller inte när du använder monofilament fiskelina.

I de flesta fall bör du använda en ledare när du fiskar med monofilament. Om du bara fiskar småfisk kan du komma undan med att använda rak mono. Om du fiskar efter större fiskar med tänder, vill du använda en mono- eller fluoroledare. Det är generellt sett en bra idé att använda en lite tyngre lina som ledarmaterial för att ge lite mer nötningsbeständighet och fungera som en stötdämpare.

För det mesta brukar jag använda lättast möjliga monofilament som min huvudsakliga fiskelina. Det kommer att hjälpa till med gjutningen och det kommer inte att störa mitt lockbete lika mycket. Om jag ska använda 10 lb mono som min huvudsakliga fiskelina, kommer jag förmodligen att kasta 15-20 lbs mono eller fluoro på slutet. Jag skulle bara använda fluor om jag fiskar ultraklart vatten med kräsen fisk.

Vad är en ledarlinje inom fiske?

En ledare är helt enkelt en bit fiskelina som går mellan din huvudlina och din krok. De två typerna av fiskelina du skulle använda som ledarmaterial skulle vara monofilament och fluorkolväten. Båda har sina för- och nackdelar men båda kommer att fånga dig fisk. Mono kommer att bli billigare så du bör bara använda det om du har en budget.

Den första anledningen till att du skulle vilja använda en ledare med monofilament är att det kan vara det mindre synlig för fisken. Det kommer inte att spela någon roll i många situationer, men det kan det definitivt göra om du är i superklart vatten där fisken är riktigt kräsen. Fluorocarbon är svårare för dem att se så du kanske vill använda det som din ledare. Det kommer inte att göra eller bryta din dag men jag tror att det hjälper lite.

  Fungerar elektroniska fiskedrag?

Det andra skälet till att använda en ledare är att det blir mycket mer nötningsbeständig. Om du använder 10-20 lb mono är det ganska tunt och det går ganska lätt sönder om fisken biter den eller drar den mot stenar. Att ha en tyngre ledare blir mycket svårare att bryta och du kommer att landa mer fisk. Detta är särskilt fallet om du fiskar runt struktur eller ett område som har mycket stenar eller koraller.

Det tredje skälet till att använda en tyngre ledare är att det kommer att bli det lättare att landa fisken. Om du fiskar själv kan det ibland vara svårt att få in fisken i nätet. Du måste bara ta tag i linan mycket av tiden och att ha en tjockare bit lina att ta tag i hjälper dig. En tunnare linje kan skära upp händerna och det är en annan liten anledning till att du skulle vilja ha den ledaren.

Vilken är den bästa ledarlinjen?

Du kommer att ha två val när det kommer till vilken ledarlinje du ska använda. Om jag fiskar med monofilamentlina så använder jag mest en monoledare. Det har varit några gånger när fluor fungerade något bättre men det är egentligen inte så stor sak.

När det kommer till vilket märke man ska använda tycker jag inte att det spelar så stor roll. Vissa av dem har inte varit lika bra men de flesta av dem jag har provat har varit bra. Jag använder normalt Berkley Big Game (kolla priset på Amazon). Den kommer i några olika färger, kommer i en massa olika styrkor och den är prisvärd.

  Försvagar knutar fiskelinan?

Om du undrar vilken färg du ska använda beror allt på vattnet du fiskar i. Jag gjorde ett test där jag jämförde hur några olika färger såg ut under vattnet, vilket du kan se här. Jag gillar vanligtvis att hålla saker enkla och det är därför jag kommer att hålla mig till klar färg. Om du är i supersmutsigt vatten kan du använda något mörkare, men jag har inte märkt någon större skillnad.

Linjestyrkan du vill använda beror på vad du är ute efter. Jag gillar att behålla min huvudlinje så lätt som möjligt och sedan kasta på en något tyngre ledare. Om jag fiskar efter regnbåge kommer jag förmodligen att använda 4 lb för min huvudlina och 6-8 lb för min ledare. Om jag fiskar havs kommer jag förmodligen att använda 20 lb för min huvudlina och 40 lb för min ledare.

Hur man knyter en ledare till monofilament

Du kommer att ha två alternativ när det gäller att ansluta dina linjer. Den första kommer att bli knyta dem direkt och det andra kommer att bli med hjälp av en svivel. Om du använder ett spinnspö med ett bete som snurrar, kanske du vill använda en svivel för att förhindra att din lina vrids och trasslar sig. Om så inte är fallet så knyter jag dem direkt.

Jag föredrar att koppla dem direkt eftersom det gör saker enkelt och det finns mindre tackling på min lina som kan påverka mitt lockbete. Det är ganska enkelt att göra och det finns ett gäng olika knutar du kan välja mellan. Jag gillar att använda Bra knut och här är en video om hur man gör:

  Fungerar ogräsfria krokar verkligen? Jag provade dem

Albright-knuten är bra för att koppla ihop två linjer med olika diametrar. Jag vet inte om det är den bästa eller starkaste knuten som finns men det har alltid fungerat bra för mig. Om du använder en svivel kan du bara knyta en vanlig fiskeknut och det ska hålla bra.

Hur lång bör din ledare vara?

Det finns ett gäng olika åsikter när det kommer till hur lång din ledare ska vara. Det hela är dock väldigt litet och jag tror inte att det kommer att göra så stor skillnad. Ibland kommer jag att ha min ledare kort och andra gånger har jag den längre. Det beror på vilken typ av fiske jag håller på med.

Som en allmän regel bör din ledare vara mellan 3-4 fot när du ansluter mono till mono eller fluoro. Jag säger inte att det är rätt sätt eller enda sättet att göra saker på, men det är vad jag alltid har gjort. Du kan alltid experimentera med din ledarlängd men eftersom du går från mono till mono/fluoro borde det inte spela så stor roll.

Tills nästa gång, gott fiske. Om du vill fånga mer fisk, använd fler krokar.

Låt mig veta dina tankar och eventuella frågor du har. Gillar du den här artikeln? Ge den gärna en del!

Vill du delta i vår utlottning av fiskeredskap? Vi kommer att göra giveaways på vår YouTube-kanal och allt du behöver göra för att delta är Klicka här att prenumerera på vår kanal, gilla en video och kommentera giveaway. Fler kommentarer = fler chanser att vinna.