Minskar öppning av fönster mängden damm?

När det gäller att se till att ditt hem är fritt från damm finns det massor av saker du kan göra. Vissa människor dammar och dammsuger rummet regelbundet, medan andra kan hålla fläktarna igång för att hålla luften i rörelse så att damm inte kan lägga sig. Vissa kanske undrar hur bra att öppna fönstren kan minska damm. Den olyckliga sanningen är att det inte hjälper så mycket alls.

Varför skulle du inte öppna ditt Windows?

Att öppna fönstren kan ge många fördelar. Det kan ta in frisk luft, lukten av utomhus, och det kan hjälpa till att förändra temperaturen i huset. Trots alla bra saker som att öppna ett fönster kan göra, om du försöker bli av med damm i ditt hus är att öppna dina fönster något av det värsta du kan göraäven om ditt fönster har en skärm.

För att förstå varför det inte fungerar att öppna fönstren måste du förstå exakt vad damm är gjort av. Damm innehåller små partiklar av olika typer av avfall, mestadels mänsklig hud. Beroende på din omgivning kan damm också innehålla döda kvalster, ilska från husdjur, kvalsterägg och till och med pollen. Detta är en av många anledningar till att damm är så oönskat i hemmen.

När man tänker efter så har utomhus också mycket nära-mikroskopiskt avfall också. Naturligtvis kommer det att finnas pollen, men det kommer också att finnas möjlighet till följande:

  • Smuts
  • Sand
  • Sporer
  • Insektsdelar
  • Insektsspillning
  • Djurhår

Att öppna fönstret drar dessutom in ett luftflöde, vilket gör att dammet utanför också strömmar in i ditt hus. I slutet, att öppna ditt fönster kommer att öka mängden damm som du har i ditt hem.

Se även  Kan du blanda blekmedel och tvättmedel?

Med detta sagt, kanske du känner dig avskräckt till en början. Ingen vill egentligen ha damm i sitt hem, och att inse att man inte kan bli av med damm som man ville är ingen rolig insikt. Detta kan få dig att undra andra sätt som du kan bli av med damm i ditt hus. Tack och lov finns det en hel del andra metoder som inte kommer att lämna dig med mer damm än du började med.

Hur blir du av med damm?

Det finns flera olika sätt att bli av med dammet i ditt hem. Som du kanske kan föreställa dig kommer du att vilja se till att du håller dina kläder så rena som möjligt. Medan damm mestadels består av mänskliga hudceller, består en stor del av damm också av fibrer från dina kläder. Ha en ren garderob kommer att minska antalet fibrer som kastas ut i luften
varje gång du öppnar dörrarna.

På samma sätt vill du se till att du tar väl hand om eventuella mattor i ditt hus. Om du har råd, kanske du vill välja att ta bort mattorna i första hand. Mattor är en stor källa till damm av samma anledning som kläder: fibrerna kan lossna och bli en del av en dammpartikel. Det som gör mattorna avsevärt värre är att mattans fibrer faktiskt låser in dammpartiklar, vilket gör rummet ännu dammigare än det ser ut att vara vid första anblicken.

I samma linje att se till att dina kläder är rena, bör du se till att dina sängkläder städas regelbundet också. Dammkvalster trivs i strö, äggläggning och avel. Tyvärr finns det verkligen inget sätt att stoppa denna cykel. Det bästa sättet att hålla din säng från att bli dammig är att tvätta sängkläderna en gång i veckan. Detta kommer att göra det mycket svårare för dammkvalster att lägga sina ägg.

Se även  Hur man förhindrar damm på möbler

Du bör också se till att du rengör mattor, kuddar och täcken utomhus. Om du försöker rengöra dessa artiklar i ditt hem kommer bara dammet och dammkvalster att släppas ut genom luften. Detta sprider dammet ännu mer, och ingen vill att det ska hända. Att slå dessa artiklar utanför kommer att lämna ditt hem mycket mer dammfri miljö.

Håll damm borta från ditt hus

Det finns flera andra saker som du också kan göra för att se till att eventuella dammkvalster inte kommer att vilja slå sig ner i ditt hem. För det första kan du överväga med hjälp av luftrenare för att hålla luften fri från de flesta föroreningar och luftburna partiklar. Luftrenare är särskilt användbara för personer som har allergier och andningsproblem.

Du bör också se till att du inte använder fjäderstövlar. Även om de gör ett bra jobb med att ge illusionen av att de städar ditt hem, är sanningen att de bara sprider dammet runt och sprider det i luften. Istället för att använda en dammduk, bör du försöka använda en fuktig mikrofiberduk för att absorbera dammet med.

Äntligen, när du jobbar på dammar av dina möbler eller delar av rummet, bör du arbeta uppifrån och ta dig ner till botten av ett rum. Tyngdkraften spelar en roll på damm, oavsett hur små partiklarna är. Närhelst du stör dammet genom att rengöra det, kommer alla rester att falla ner till marken där du säkert kan dammsuga upp dem. Innan du vet ordet av kommer ditt hus att vara betydligt mer dammfritt än tidigare.

Lämna en kommentar