Minskar luftrenare damm?

Människor köper luftrenare av många olika skäl. Eftersom många studier har visat att inomhusluften kan vara lika ohälsosam som luften utanför, väljer allt fler att ha luftrenare i sina hem. För det mesta, luftrenare är gjorda för att rena luften från vissa föroreningar så att det är hälsosammare för dig att andas, och detta inkluderar som tur är damm.

Eftersom dessa enheter varierar från ett märke till ett annat, är det första du bör göra innan du köper en att bestämma exakt vad du planerar att använda den till. Om du letar efter en så specifikt minskar mängden damm i luften har du tur eftersom de är lätta att hitta.

Luftrenare och damm

Luftrenare tar bort en mängd olika allergener från luften och detta inkluderar damm. De kan också ta bort föroreningar som bakterier, pollen, svamp, mögel och andra flyktiga organiska föreningar, eller VOC. Om du har en specifik allergi mot något som du andas i luften bör du göra det kolla beskrivningen av luftrenaren du forskar om för att se till att den blir av med just det allergenet. För det mesta gör dock luftrenare ett bra jobb med att bli av med de flesta allergener så att du kan andas bättre och bli friskare. Detta omfattar damm och dammkvalster.

Hur fungerar luftrenare?

Eftersom det finns många typer av luftrenare fungerar de på olika sätt och erbjuder därför olika fördelar. Alla dessa enheter fungerar på i huvudsak samma sätt: de attraherar och eliminerar sedan vissa allergener och föroreningar så att de inte längre är i luften för att skada dig. Innan du springer ut och köper din egen renare, du bör veta vilka de olika typerna är. De inkluderar följande:

  • HEPA filterrenare: Dessa renare har speciella filter som måste dra till sig minst 99,97 % av partiklarna som är 0,3 mikron eller större och de måste ha en fläkt som arbetar för att dra föroreningarna genom enheten för att eliminera dem. Dessa renare tar bort dammet genom att dra till sig dammpartiklarna och hålla dem inne i filtren, sedan slängs filtren någon gång.
  • Kolrenare: När det gäller absorptionsförmåga, kolfilter är några av de bästa. De har små porer som kan ta upp de minsta föroreningarna, som binder sig till kolet så att de inte går längre. De eliminerar dammpartiklarna, som är tio fästa vid kolet så att de inte går någon annanstans.
  • Renare för ultraviolett (UV) ljus: När väl UV-ljus träffar en mikroorganism steriliseras den och kan därför inte växa eller föröka sig. Så här är dessa renare arbete. De gör det mycket lättare att bli av med bakterier och bakterier. Många av dem kombinerar UV-ljuset med ett högkvalitativt HEPA-filter för den absolut bästa effekten i slutändan. UV-ljuset dödar dammpartiklarna och låter dem inte bli större eller gå någon annanstans.
  • Joniska luftrenare: Dessa renare är tysta och fungerar utan filter, varför de är mångas favoriter. De joniserar luften och gör att partiklar blir antingen positiva eller negativa så att de kan samlas upp och elimineras. En av deras största fördelar är deras förmåga att attrahera även de minsta partiklarna så att de kan förstöras, vilket fungerar bra med små dammpartiklar.
  • Ozonrenare: Ozonrenare fungerar eftersom de innehåller en stark oxidant, som förvandlar kemikalier, bakterier och lukter till icke-föroreningar. De kan eliminera saker som dammpartiklar effektivt och snabbt och de kommer till och med med olika inställningar, även om de flesta tillverkare rekommenderar att du använder en låg inställning för det mesta.
  • Renande hydroxylradikalrenare: Hydroxylradikaler är bra rengöringsmedel och fungerar mycket bättre än ozon gör. De eliminerar och förstör i huvudsak damm och andra föroreningar, vilket är ett mycket effektivt sätt att rena luften. Luftrenare som använder hydroxylradikalteknik är också några av de billigaste reningsmedlen på marknaden.
Se även  Hur länge håller malkulor utanför?

Varför ska du äga en luftrenare för att bli av med damm?

Att bli av med damm med en luftrenare är effektivt och snabbt. Renare använder olika metoder för att ta bort dammpartiklar så att de elimineras från luften, men de flesta experter är överens om att dessa enheter är några av de enklaste och mest omfattande sätten att eliminera damm i ditt hem så att du kan andas bättre och må bättre. Om du har små barn eller äldre individer som bor i hemmet är dessa renare ännu viktigare att äga.

Om du är nyfiken på den exakta sammansättningen av damm, är det intressant att notera att damm består av många föroreningar, inklusive döda hudceller, insektskroppsdelar, matrester, människo- och husdjurshår, pollen, dammkvalster, mögel, organiska material och alla typer av växtmaterial. Tyvärr är damm inte bara ett besvär och gör städningen av ditt hem mer av en utmaning, utan det är också potentiellt farliga för människor som redan lider av någon typ av övre luftvägsproblem.

Luftkonditioneringssystem kan cirkulera dammpartiklar i luftenoch damm kan till och med komma in i ditt hem genom dörrar och fönster som har små sprickor i dem. Matta gör också damm värre, eftersom det fastnar mellan fibrerna och kan vara svårt att ta bort, även vid regelbunden dammsugning. Om du försöker bli av med damm med en luftrenare, rekommenderas att du kolla hur stort utrymme det kan rymma, vilket brukar beskrivas i den kvadratmeter som den kan rengöra. Att få mer än en luftrenare för att ta bort damm från ditt hem är inte så ovanligt.

Se även  Varför hus blir så dammiga på vintern

Eftersom ditt hus alltid är mindre än utomhus, tenderar damm och andra föroreningar att koncentreras till vissa områden i ditt hem, vilket innebär att deras effekt är ännu större än att hantera dessa föroreningar när du är utomhus. Om du är frisk är en luftrenare inte lika avgörande som den är om du är i mindre-än-perfekt hälsa; men sanningen är att alla människor kan dra nytta av att ha högkvalitativa luftrenare i sina hem oavsett hur friska de är.

Varför är det så viktigt att bli av med damm?

Damm är ett problem för de flesta vid ett eller annat tillfälle. Förutom att det är svårt att bli av med och ännu svårare att ignorera kan det också orsaka en mängd fysiska problem som kan påverka dig även om du är helt frisk. Damm kan orsaka överdriven nysning, hosta, alla möjliga näs- och bihåleproblem, och till och med astmaanfall och problem med lunginfektioner om du är benägen att få problem med övre luftvägarna. Naturligtvis förvärras situationen mycket värre för små barn, äldre och människor vars hälsa inte är helt i nivå men vem som helst kan drabbas av denna typ av problem när som helst.

Sätt att minska problem med damm i ditt hem

Damm är praktiskt taget omöjligt att bli av med helt men den goda nyheten är att det finns åtgärder du kan vidta för att eliminera en del av det så att de fysiska problemen i samband med damm kan reduceras avsevärt. Ironiskt nog dyker det inte bara upp damm ovanpå möbler och hyllor; faktiskt, du kan hitta damm praktiskt taget var som helst. Följande tips bör hjälpa dig att eliminera det mesta.

  • Minska mängden skräp som finns på dina golv. Det är lätt för kläder, skor och andra föremål att staplas upp på ditt golv på olika ställen. Ju mer du gör dig av med dessa föremål och lägger dem på rätt plats, desto mindre damm kommer att byggas upp i området.
  • Se till att dina sängkläder byts en gång i veckan. Det är alltid frestande att ha lakan och örngott på din säng i veckor i taget, men veckovisa sängbyten bidrar långt till att förhindra att damm och dammkvalster samlas inuti dessa föremål, inklusive din madrass, som bör vara innesluten i ett allergen -beständigt omslag av något slag.
  • Rengör uppifrån och ner. När du städar ditt rum med början på toppen har damm en chans att falla ner så att du alltid kan ligga steget före det. Att rengöra möbler och allt annat uppifrån och ner är vettigt på många sätt.
  • Använd inte dundukar. Fjäderdammsugare suger inte upp damm utan omfördelar det bara till andra delar av ditt hem. Även om det kan låta lite konstigt, bör du försöka använda en fuktig handduk eller fuktig tvättlapp istället för att föremål som dessa tar upp dammet så att du kan slänga det tillsammans med trasan.
Se även  Är sophantering universell?

Slutsats

Att hantera damm kan vara en oändlig kamp, ​​men att köpa en luftrenare och hålla ditt hem rent bidrar långt till att bli av med dammet så att du mår bättre och håller dig friskare år efter år. Det finns många webbplatser tillgängliga som ger dig praktiska, enkla tips för att förbättra ditt hem på många sätt, inklusive sätt att bli av med damm och hitta den perfekta luftrenaren för dina behov.

Tänk på att för att hålla din luft renast vanligtvis krävs mer än att bara köpa en renare eller rengöra med rätt material. Det är vanligtvis en process i flera steg som består av många olika åtgärder, som alla samverkar för att hålla ditt hem så hälsosamt som möjligt.

Lämna en kommentar