Mest hållbara bänkskivor för kök

Köksbänkskivor utsätts för mycket slitage i förhållande till andra hemytor, och därför är det viktigt för alla husägare att hitta en hållbar bänkskiva. Det finns många alternativ att välja mellan och sätt att göra vilken bänkskiva som helst mer hållbar.

De mest hållbara bänkskivorna för kök är bänkskivor av natursten, som är värmebeständiga och klarar stora mängder stötar utan att slitas med tiden. De kan också skyddas från fläckar, repor och bakterietillväxt med hjälp av ett skyddande tätningsmedel.

Den här artikeln kommer att diskutera de mest hållbara köksbänkarna på marknaden och sätt att göra dina bänkskivor ännu mer hållbara efter att de har installerats.

Vad gör en köksbänk hållbar?

Köksbänkskivor är gjorda av många olika material, varav vissa är mer hållbara än andra. De kan också vårdas och behandlas med olika material för att förhindra skador och återställa materialet till ett bättre skick. Det finns många olika typer av slitage som kan påverka en köksbänk, som var och en kräver sin egen typ av hållbarhet.

Typer av slitage

Köksbänkskivor är flitigt använda och känsliga för alla typer av slitage, mer än de flesta andra ytor i ditt hus. De kräver också särskild hänsyn eftersom de måste vara hygieniska och säkra för livsmedelshantering.

Följande är de vanligaste typerna av slitage som du hittar som påverkar dina köksbänkskivor:

 • Bakteriell kontaminering
 • Fläckar från färgad eller färgad mat
 • Värmefläckar och brännmärken
 • Repor från hackning
 • Sprickor från ålder
 • Mögel, särskilt i injekteringsbruk

Du kommer att upptäcka att det finns många sätt att göra dina bänkskivor mer hållbara, men det finns också flera saker du kan göra för att förhindra att den här typen av skador uppstår i första hand.

Att skydda dina bänkskivor handlar om att välja de bästa utgångsmaterialen och förstå hur du tar hand om och underhåller bänkarna du har. Olika material är mer benägna att få olika typer av skador än andra, och därför bör du fundera på vad dina diskar tål och inte kan stå emot utifrån materialen.

Naturstensdiskar, till exempel, tenderar att vara mycket värmebeständiga, där laminatet är mer benäget att brinna. Det betyder att när du arbetar med en bänkskiva i laminat är det särskilt viktigt att du inte sätter varma kastruller och stekpannor direkt på bänkytan, medan du inte behöver vara lika försiktig med varma föremål om du har en bänkskiva i sten.

Granit

Bänkskivor i granit är några av de mest hållbara och hållbara bänkskivorna på marknaden eftersom de är gjorda av en hård, solid sten. På grund av stenens natur är det osannolikt att bänkskivor i granit skadas av värme och kan hantera direktkontakt med heta kastruller och stekpannor.

Bänkskivor i granit fungerar bra med tätningsmedel, som hindrar fläckar från att fastna i ytan. Utan tätningsmedel kan bänkskivor i granit vara känsliga för fläckar på grund av stenens porösa natur.

För att kontrollera om dina bänkskivor i granit har behandlats med tätningsmedel, strö vatten och se om det har absorberats efter femton minuter. Om det stannar som pärlor på ytan, behandlas din disk med ett tätningsmedel, och det tätningsskiktet är fortfarande intakt.

Finslipade bänkskivor i granit är ungefär som den traditionella polerade bänkskivan i granit, men med en mer matt finish. De är lika tåliga mot värme och repor, och lika hållbara.

Kvarts

Liksom granit håller kvarts mycket bra mot värme och har den extra fördelen att den också är fläckbeständig. Den är gjord av kvartspartiklar som är bundna tillsammans med harts, så ytan är icke-porös och sannolikt inte att ta in fläckar. Det är också osannolikt att det repar och är slagtåligt.

Kvartsbänkskivor är relativt lågt underhållsbehov och behöver inte tätas eftersom de redan är byggda med harts. De behöver rengöras regelbundet, och även om de är fläckbeständiga kan du göra fläckar ännu mindre sannolikt genom att rengöra envisa fläckar med en kombination av väteperoxid och mjöl, som får sitta över natten.

Se även  Kan jag byta ut duschmunstycket i min lägenhet? (Besvarade)

Glas

Bänkskivor av glas liknar kvarts genom att de är byggda med harts och är mycket motståndskraftiga mot repor, fläckar och värme. De är gjorda av antingen krossat glas eller stora glassplitter, vilket förändrar diskens utseende men inte påverkar hållbarheten.

Bänkskivor av glas är icke-porösa och lätta att rengöra, och är därför mycket osannolikt att fånga bakterier och är mycket motståndskraftiga mot fläckar. För en bänkskiva i glas som kommer att vara långvarig och motståndskraftig mot sprickor och repor, välj en som är minst en tum tjock och härdad.

Återvunnet

Återvunna bänkskivor är vanligtvis gjorda av en blandning av betong, glas, papper, plast och harts. De kommer i en mängd olika texturer och har vissa skillnader i hållbarhet eftersom de är gjorda av olika material. Men eftersom de konsekvent är gjorda av ett slags harts, är de resistenta mot repor, bucklor och insamling av bakterier och mögel.

Täljsten

Täljsten är mycket värmebeständig men kan lätt repas eller bucklas. Du kan dock slipa en bänkskiva i täljsten för att ta bort dessa brister. Bänkskivor gjorda av täljsten är osannolikt att fläcka och är mycket hårda, och gör sig bäst när de behandlas regelbundet med en mineralolja som Ren ekologisk mineralolja av livsmedelskvalitet.

Dessa bänkskivor är också kända för sin antika känsla och utseende. Buckorna från användning kan betraktas som ett tillägg till det historiska utseendet. Täljsten är också bakterieresistent, vilket gör den till ett mer hygieniskt val än vissa andra bänkskivor.

Skiffer

Skiffer kräver vanligtvis inte ett tätningsmedel eftersom det är icke-poröst och är naturligt resistent mot fläckar och vatten. Vissa väljer dock att applicera ett tätningsmedel för extra skydd, och det skadar inte att göra det. Den är mjukare än andra bänkskivor i sten vilket gör att den lättare kan repa och gå sönder och en tätningsmedel kan ge skydd mot den typen av slitage.

Skiffer kan rengöras med en fuktig trasa och ett stenrengöringsmedel som Lavenet Concentrate pH-Balanced Cleaner och bör torkas ordentligt efter en rengöring för att förhindra att mineralavlagringar bildas. Du bör dock undvika att använda följande rengöringsmedel på en bänkskiva i skiffer:

 • Slipmedel
 • Oljebaserade produkter förutom mineralolja och majsolja
 • Produkter som innehåller citron
 • Produkter som innehåller vinäger
 • Produkter som innehåller vax

Trä eller Butcher Block

Bänkskivor i trä repas lätt, så du bör alltid använda en skärbräda och regelbundet slipa och olja in träet. De kan hålla länge när de sköts ordentligt och bör behandlas med tätningsmedel för att undvika sprickbildning och bakterietillväxt samt vatten och fläckar. Bänkskivor av trä är naturligtvis mycket motståndskraftiga mot värmeskador.

Även om vissa använder en träbänkskiva som en direkt arbetsyta, är du säkrare att använda en skärbräda för matlagning om du vill skydda din bänkskiva mot repor och skador. Även små skador kan öka med tiden och förhindra att träet förblir hållbart på lång sikt.

Plastlaminat

Bänkskivor av plastlaminat är i allmänhet resistenta mot fläckar och värme. Eftersom de är belagda med plast är de mycket lätta att rengöra och kommer sannolikt inte att främja tillväxten av bakterier. Även om den enda nödvändiga skötseln vanligtvis är en enkel rengöring, om du märker en envis fläck på din laminatbänkskiva kan du behandla den med en blandning av bakpulver och vatten.

Dessa diskar kan dock vara benägna att flisa och repa, så du kan överväga att behandla dem med ett tätningsmedel.

Se även  Var kan man köpa trappkjolbrädor?

Du kanske också gillar: Hur tar man bort hårt vattenfläckar på laminatbänkskivor?

Bricka

Kakelbänkskivor motstår värme, skärsår och fläckar. Dessutom byts plattor lätt ut om de går sönder eller spricker. De är gjorda av antingen stenplattor eller keramik, och plattor är fästa på en murbruk med injekteringsbruk för att hålla dem på plats. Även om ytan kan vara ojämn är den lätt att rengöra och pålitlig under långa perioder.

En del kakel är glaserad, vilket ger en extra icke-porös yta. Med eller utan glasyr tenderar dessa ytor att vara så hårda att du kan använda dem som arbetsytor, men inte med knivar, eftersom den hårda plattan skulle matta knivbladen.

Injekteringsbruket som används för att hålla plattor på plats är vanligtvis gjorda av antingen cement, slipad cement eller epoxi. Cementbruk måste tätas för att skydda mot bakterietillväxt och hålla när de rengörs och skuras, där epoxibruk är hårda men inte kräver tätning.

Rostfritt stål

Bänkskivor i rostfritt stål tillåter inte bakterier att sätta in eller byggas upp med tiden och anses vara de mest hygieniska bänkskivorna på marknaden. De kan lätt rengöras med tvål och vatten och är osannolikt att fläcka.

Bänkskivor i rostfritt stål är också värmebeständiga och rostar inte, vilket gör att du kan lämna varma eller blöta kastruller på ytan under långa perioder utan att oroa dig för bestående skador.

Det är dock mer sannolikt att rostfritt stål än andra material repar och bucklar och kan slitas ner med tiden. Det är bäst att välja tjockare rostfritt stål om du ska välja detta material.

Hur du skyddar din bänkskiva mot slitage

För att en köksbänk verkligen ska vara hållbar måste den vara motståndskraftig mot alla typer av slitage. Däremot kommer du att upptäcka att dina egna behov beror mest på hur du använder ditt kök och dina bänkskivor.

Oavsett vilken typ av material dina bänkskivor är gjorda av, finns det sätt för dig att öka deras hållbarhet och skydda mot slitage.

Använd en skärbräda

Även de mest reptåliga bänkskivorna är känsliga för skador från knivar, så att arbeta med en skärbräda hela tiden är ett bra steg för att undvika slitage på dina bänkskivor. Även om vissa diskar säljs som arbetsytor som inte behöver en skärbräda, är skärbrädor alltid en bra idé när du vill förlänga diskens livslängd.

Undvik att applicera hårt tryck

Du vill också undvika att lägga hårt tryck på dina diskar, oavsett om det är genom att stå på dem eller stapla stora, tunga föremål ovanpå dem. Detta kan göra att bänkskivor av sten går sönder och andra bucklor, även om de är behandlade med en skyddande beläggning.

Applicera ett skyddande tätningsmedel

Tätningsmedel fungerar genom att fylla i porerna i ditt bänkskivamaterial och ge en hård yta som håller vätska och bakterier ute, såväl som injekteringsbruk och mögel. De appliceras bäst efter en noggrann rengöring så att fogmassan kan härda ordentligt och så att du inte tätar in några fläckar.

De måste appliceras halvregelbundet, med exakt tid mellan beläggningarna beroende på hur poröst utgångsmaterialet är. Mindre porös sten som granit kräver tätning ungefär en gång om året, där något mer poröst som marmor måste appliceras med några månaders mellanrum.

Om sprickor eller sprickor inträffar kan du också använda en tätningsmedel eller epoxiblandning för att fylla i dem så att de inte fortsätter att spricka och orsaka ett ännu större problem. Detta bör göras så snabbt som möjligt för att minimera skadorna.

Du bör hitta ett tätningsmedel som passar ditt bänkmaterial eftersom att använda fel sort för ditt material kan förändra utseendet på ett negativt sätt eller inte ge tillräckligt skydd mot skador.

 • För bänkskivor i naturstenProva StoneTech BulletProof Sealer, som arbetar sig in i ytan och blockerar olje- och vattenbaserade fläckar. Det skyddar utseendet på natursten och gör ett särskilt bra jobb med att täcka marmor, som andra produkter ofta inte kan belägga ordentligt eftersom den är så porös.
 • För bänkskivor av trä eller slaktblockdu kan antingen behandla bänkskivan genom att låta den dra i mineralolja en gång i månaden eller applicera ett mer långvarigt tätningsmedel som Waterlox Waterlox QT MED WD Tätning/finish, en livsmedelssäker och trävänlig finish gjord av tungolja och harts. Waterlox måste appliceras tre till fem gånger, med 24 timmars väntetid mellan beläggningarna.
 • För bänkskivor i laminatdu har många alternativ, eftersom de flesta olje- eller vattenbaserade ytbehandlingar fungerar bra på laminat, även om den är målad.
  Du kan till och med prova en särskilt hållbar epoxihartsfinishsom ProMarine Epoxiharts. Detta harts är resistent mot solljus och fyller i alla kratrar, plus torkar snabbt och lämnar en slät, glänsande yta.
 • För kakel bänkskivorProva Aqua Mix Sealer’s Choice Gold tätningsmedel, som bibehåller det kaklade utseendet och känslan samtidigt som det ger en skyddande beläggning över både plattorna och de injekterade ytorna. Den fungerar lika bra med naturstensplattor som med keramik och porslin och är designad för användning i köket.
 • Du kan använda en liknande beläggning för bänkskivor i rostfritt stål som du skulle använda för en bänkskiva i natursten. De SimpleCoat försegling av natursten och rostfritt ståltill exempel, kan säkert användas på båda och är säkert för matytor.
Se även  Hur man borrar i porslinsplatta utan att bryta den

Rengör det på rätt sätt

Att rengöra din bänkskiva på rätt sätt kan både skydda mot fläckar och bakterietillväxt och se till att du inte sliter ner ditt tätningsmedel eller underliggande material i rengöringsprocessen. Det rätta sättet beror på vilken typ av material du arbetar med, och vissa har högre underhåll än andra.

 • Mest naturstensbänkar som kvarts eller granit kan enkelt rengöras med skonsam diskmedel och mikrofiberdukar, även om det också finns ett antal specialiserade rengöringsmedel på marknaden. Men förutom vanlig diskmedel är det enda tuffare fläckborttagningsmedel du borde behöva isopropylalkohol. Du bör undvika att använda sura rengöringsmedel som syra och vinäger, eftersom de kan slita på stenen.
 • Bänkskivor i marmor kan också tvättas med vatten och diskmedel, men här måste du vara extra noga med att inte använda någon form av surt rengöringsmedel, som vinäger eller citronsaft. Du vill inte heller skura bänkskivor av marmor med någon slipsvamp eller rengöringsmedel, eftersom det kan slitas bort och repa mycket lätt. Bakpulver och vatten kommer att arbeta för att ta bort djupa fläckar.
 • Bänkskivor av trä eller slaktblock måste skrubbas först med vatten och diskmedel, sedan sköljas med varmt vatten och sprayas med vit vinäger. Vinägern fungerar som desinficering och kan torkas av med en fuktig trasa efter några minuter. Se till att torka bänkskivan efteråt för att ta bort eventuell återstående fukt.
 • Kakel bänkskivor kan lätt torkas rent, men själva fogmassan behöver särskild rengöring, speciellt om den inte har tätats. Injekteringsbruk kan lätt samla partiklar av mat och fläckar, och bör därför behandlas med blekmedel och skrubbas med ett skurpulver.
 • Bänkskivor i rostfritt stål kan enkelt rengöras med en enkel tvål- och vattenlösning och kräver ingen annan specialbehandling.

Slutsats

Bänkskivor av natursten tenderar att vara de mest hållbara, men du kan göra vilken bänkskiva som helst mer hållbar med applicering av ett tätningsmedel och korrekt skötsel. Att förstå ditt bänkskivamaterial är ett bra första steg mot att se till att dina bänkskivor håller länge.

Lämna en kommentar