Mattkniv vs. Utility Knife: Vad skiljer dem åt?

Eftersom mattknivar och bruksknivar så ofta används omväxlande, är det lätt att falla under intrycket att de två termerna beskriver samma utrustning; Men som du kommer att upptäcka i den här artikeln är det inte riktigt fallet.

Även om det är sant att de två ofta spelar liknande roller, finns det fortfarande vissa skillnader mellan deras egenskaper som gör den ena bättre lämpad för ett specifikt jobb än den andra och vice versa.

Mattknivar är designade för ett specifikt ändamål (mattskärning), med ett extremt tunt dubbelsidigt blad som har en praktisk kvadratisk form. Utility knivar, å andra sidan, är designade för ett mer allmänt ändamål och har ett distinkt triangulärt blad som är ensidigt.

Om du vill lära dig mer om vad som skiljer mattknivar och bruksknivar åt, se till att fortsätta läsa till slutet av den här artikeln. Nedan kommer jag att täcka några av deras distinkta skillnader, tillsammans med varje sorts för- och nackdelar. Så om du planerar att ta dig an ett gör-det-själv-projekt och inte är säker på vilket verktyg som skulle vara bäst lämpat för jobbet, är den här praktiska guiden för dig.

Är mattknivar och bruksknivar samma sak?

Även om de är väldigt lika, mattor och bruksknivar är inte samma sak. Som nämnts ovan är de designade med olika syften i åtanke, vilket är anledningen till att deras former, material och övergripande konstruktioner också kommer att skilja sig åt.

Till exempel kan du se skillnaden mellan de två direkt genom att utvärdera formen på deras blad. Mattknivar har en fyrkantigt blad vars syfte är att ge stabilitet. Å andra sidan är deras motsvarigheter för nytta utrustade med en triangulärt bladvars syfte är att göra det lättare att tränga in i ett brett spektrum av material.

Tänk på det – eftersom syftet med en mattkniv är specifikt för att skära mattor och liknande material, är det viktigare för verktyget att skapa ett rakt, linjärt snitt än att spjuta genom tyget. Å andra sidan är bruksknivar skapade för ett mer allmänt ändamål, och deras form ska ha en balans mellan att kunna skapa linjära snitt och att tränga igenom hårda material, därav deras triangulära form.

Dessutom kommer du att upptäcka att bladen på mattknivar också är tunnare mer exakta snitt behövs vanligtvis när mänskligheten anpassar sig till storleken eller formen på en matta. Denna kvalitet gör det också svårare för användaren att av misstag lägga för mycket tryck och orsaka skada på ytan under mattan.

Se även  Läcker vatten från ett kylskåp farligt? Risker och hur man hanterar det!

En annan distinkt skillnad mellan dessa två knivar är det faktum att den ena är dubbelsidig medan den andra inte är det. Mattknivar är dubbelsidiga, vilket innebär att varje blad har fyra kanter. Även om denna kvalitet gör verktyget snabbare och mer praktiskt, gör det det också lite farligare att arbeta med, så du bör vara extra försiktig när du använder en mattkniv. Utility knivar, å andra sidan, har en mer traditionell, enbladig design, vilket gör dem mer intuitiva (och lite säkrare) att använda.

Ett annat säkerhetsproblem när det gäller mattknivar kommer upp på grund av det faktum att de, till skillnad från deras motsvarigheter, vanligtvis inte är infällbara. Istället har de vanligtvis ett hopfällbart eller till och med fast blad, vilket ibland kan vara farligt.

Innan jag går vidare till varje alternativs specifika egenskaper vill jag upprepa att deras huvudsakliga skillnad ligger i deras syfte. Medan en mattkniv är särskilt bättre på att skära igenom både lätta och tuffa tyger, är bruksknivar mycket mer mångsidiga och ett måste i din verktygslåda.

Funktioner för mattknivar

Nu när du är mer bekant med de egenskaper som skiljer dessa två knivvarianter åt, låt oss dyka lite djupare in i deras unika egenskaper.

Mattknivar, sanna med namnet, är verktygen att välja om du ofta skulle behöva skära igenom mattor eller liknande typer av tyger. En mattkniv har en unik sluttande eggvilket gör att den kan applicera mer trubbig kraft utan att du behöver anstränga dig för mycket (ett misstag som också kan leda till att du skadar ytan under materialet du arbetar med).

Även om du säkert kan använda en verktygskniv för samma ändamål, är det säkert att säga att processen inte kommer att vara lika exakt och enkel. Ändå, om projektet du tar på dig är en engångsgrej, skulle jag inte rekommendera att gå ut ur ditt sätt att skaffa en mattkniv om du redan har en brukskniv hemma.

Med det sagt, om det är vanligt för dig att skära igenom tuffa tyger eller om du arbetar med dyrt material och vill säkerställa ultimat precision, är en investering i en mattkniv rätt väg att gå. De flesta av dessa verktyg har också en böjt handtag som ger ett bättre grepp och ett mer professionellt resultat.

Se även  Hur mycket väger en full/tom propantank?

En annan funktion som gör mattknivar bättre lämpade för vissa projekt än deras motsvarigheter är det faktum att de är extremt lätt och flexibel, så det är lättare för dig att göra intrikata snitt utan att offra precisionen. Samma funktioner gör verktyget mycket enklare att använda under längre perioder, så att du kommer att kunna arbeta med tidskrävande projekt längre utan att bli trött.

Om du någon gång hittar på att du letar efter en mattkniv, måste du vanligtvis välja mellan två varianter: en svängbar mattkniv och en industriell mattkniv.

Den förstnämnda är lätt att känna igen på grund av dess vridbara lutning. Denna typ av kniv är magnetiserad, eftersom den alltid måste hållas parallell med sin förvaringsenhet. Den senare kan å andra sidan särskiljas genom sin förmåga att hålla ytterligare blad. Den industriella mattkniven är vanligtvis det populäraste alternativet, eftersom det ger utmärkt kontroll, vilket är avgörande när man arbetar med ett så vasst, flexibelt blad.

För- och nackdelar med mattknivar

Fördelar:

 • Lättvikt
 • Exakt
 • Utmärkt för att skära igenom tuffa tyger
 • Skadar inte ytan under materialet du arbetar med
 • Flexibel
 • Trots sitt namn kan den användas för flera ändamål
 • Mer prisvärd än en brukskniv

Nackdelar:

 • Böjbar
 • Det extremt vassa och tunna bladet kan vara farligt
 • Inte lika mångsidig som en brukskniv
 • Mer utmanande att hitta än en brukskniv
 • Kräver lite styrka och erfarenhet
Man använder verktygskniv.

Utility Knives Funktioner

Om du någonsin har tagit på dig ett DIY-projekt runt huset, är du förmodligen redan bekant med verktygsknivar. Dessa verktyg är mycket mångsidiga och ett måste i allas verktygslåda. Eftersom de är en av de billigaste knivvarianterna som finns, finns det verkligen ingen anledning till varför du inte alltid ska ha en redo att använda.

För att inte tala om hur lätt det är att få tag på en brukskniv. Jag tror att alla järnaffärer säljer åtminstone ett fåtal märken och modeller, och även om du inte är så stor på fysisk shopping, finns det ingen brist på onlineåterförsäljare som säljer verktygsknivar till bra, rabatterade priser.

De flesta bruksknivar är utrustade med ett extra blad, som du kan använda när den befintliga blir för matt för att slipas igen. Såsom nämnts, verktygsknivar kan användas för de flesta, om inte alla, projekt du kan tänka på runt huset, mattklippning ingår.

Medan de förmodligen kommer inte att vara lika exakt som en mattkniv, kommer de fortfarande att få jobbet gjort. Så, som nämnts, om du redan har en runt huset, skulle jag inte rekommendera att gå för långt ur ditt sätt för att få ett specialiserat verktyg för uppgiften till hands.

Se även  Kan du hälla betong över plaströr?

På grund av deras långvariga användning kommer bruksknivar i en brett utbud av modeller, så bli inte förvånad över att hitta en modell med spärrmekanism eller ett segmenterat blad när du är ute och handlar. Varje variant är skapad med ett specifikt syfte i åtanke, så var inte rädd för att rådfråga någon säljare för att avgöra vilken modell som bäst passar dina behov.

En viktig fördel som verktygsknivar har över sina motsvarigheter i mattan är deras särskilt större styrka, vilket gör att du kan göra djupare snitt på tuffare material om det behövs. Med det sagt, på grund av större efterfrågan och användbarhet, är bruksknivar också lite dyrare, så innan du fattar ett beslut, kontrollera om modellen du vill köpa passar din budget.

Men när jag är på ämnet, vill jag nämna att med tanke på hur mycket du kommer att få ut av det, är en verktygskniv, oftare än inte, värt priset.

För- och nackdelar med Utility Knives

Fördelar:

 • Väldigt stark
 • Lätt att hitta både i tegelbutiker och online
 • Generellt säkrare än mattknivar
 • Extremt mångsidig
 • Bärbar
 • Mycket praktisk och intuitiv att använda

Nackdelar:

 • Dyrare än en mattkniv
 • Inte lika exakt som en mattkniv
 • Inte bra för att skära tyger i flera lager (till skillnad från en mattkniv)

Efter att ha vägt för- och nackdelar med varje knivvariant, kommer du förhoppningsvis att kunna fatta ett välinformerat beslut om vilken typ som skulle fungera bättre för ditt specifika projekt.

Sammanfattningsvis

Även om de liknar varandra, är matt- och verktygsknivar inte samma sak. De är designade för olika ändamål, vilket också märks i deras konstruktion och form. Efter att ha läst igenom den här artikeln kommer du förhoppningsvis att kunna skilja de två varianterna åt genom ett enda utseende.

Om du tar dig an ett snabbt, enkelt gör-det-själv-projekt, kommer det troligen inte att påverka slutresultatet att använda en av dessa knivar i stället för den andra. Men om du arbetar med ett dyrt material eller precision är avgörande, är det bäst att gå den extra milen och skaffa den kniv som är bäst lämpad för jobbet.

Lämna en kommentar