Matlagning med solen medan du campar (solar and rock cooking)

Även om det låter väldigt grönt och utmanande, finns det några sätt att laga mat med solen och ignorera elden när du campar. Vad skulle du säga om någon sa till dig att du kan laga en fantastisk måltid med bara solens kraft och på 20 minuter? Du skulle förmodligen inte tro dem. Människor över hela världen använder solen varje dag. De som bor på landsbygden i Indien, Kina och Sudan är beroende av solen för sina dagliga matlagningsbehov. Människor i dessa områden kanske inte har elektricitet för att laga sin mat, men solen är alltid tillgänglig. Lyssna på dessa människor och försök utnyttja solens kraft för att laga mat på din nästa campingresa.

Hur kan du laga mat med solen när du campar?

Det bästa sättet att använda sig av solens strålar är med en speciell kokkärl som kallas solugn eller solkokare. Solkokare fungerar genom att koncentrera solljus på en relativt liten yta. Solkokare kan bli väldigt varma och du kan laga eller baka ekollonsquash, bakad fisk, grillkyckling och till och med s’mores. Hört talas om att steka ett ägg på trottoaren med hjälp av solen? Tja, du kan verkligen koka ett ägg på trottoaren eller en platt sten på campingen. Ytan måste vara minst 158⁰F, och du kanske vill använda en bit folie placerad på den platta stenen. Genom att använda folie förhindrar du oönskade tillskott till din frukost.

Att laga mat med solen är en gammal kulinarisk konst. Det är det bästa valet för en grön livsstil när du campar. Det är också en kostnadseffektiv och enkel metod att prova. En köpt solugn eller gör-det-själv-solugn består av ett system av reflektorer och en kokkärl. Solugnen omvandlar solens strålar till värmeenergi för att laga, baka eller ånga din måltid. Du kan laga vad som helst i en solugn som du lagar i en vanlig ugn. Försök; det är trevligt och ekonomiskt.

Solen lagar din mat!

Det finns många olika typer av solcellsanläggningar du kan använda när du campar. Skapa din solugn genom att använda en mängd olika återvunna eller billiga material. En låda och aluminiumfolie kommer att räcka långt för att laga din middag.

  Hur man tvättar en dunsovsäck: MED instruktioner

Att laga mat med solen hjälper dig att spara på propan- och elkostnader när du campar. Solkokare eliminerar risken för bränder i din husbil, att inte kunna elda ordentligt eller ge dig en känsla av äventyr. Håll din husbil sval och din campingplats städad genom att laga din mat utomhus med hjälp av en solspis. Låter det utmanande? Det är inte så svårt att göra en solugn och laga sin mat.

DIY solar matlagning camping

Om du är tveksam till att köpa en solarmatlagningsinställning som kan kosta upp till $150+, gör din egen med enkla material för cirka $20 eller mindre. Du behöver kartonger eller tung affischbräda, reflekterande material som aluminiumfolie och hantverksmaterial som tejp, lim och kanske svart färg eller papper.

Gör en solugn

Du behöver två kartonger. (Storleken spelar ingen roll, se bara till att en låda är större än den andra lådan). Placera en kartong i den större lådan. Ta bort topparna från båda lådorna och placera den lilla lådan inuti den större. Se till att det finns minst en tum utrymme mellan lådorna. Säkra den lilla kartongen på plats genom att limma den lilla lådan i botten och trycka in den lilla lådan i den större lådan.

 1. Fyll luckorna mellan lådorna med trasiga tidningar. Fyll hålet tills det inte finns mer plats. Papperet fungerar som isolering och hjälper till att hålla värmen i ugnen.
 2. Klä insidan av den lilla lådan med svart konstruktionspapper. Använd lim för att placera papperet i den lilla lådan. Obs: svart absorberar värme mycket lätt och håller därför din ugn varm.
 3. Du måste skära trapetser från extra kartong eller affischbräda. Den smala sidan av trapetsen ska ha samma bredd som ena sidan av din stora låda. Den här smala sidan är den sida du fäste på lådan. Den breda kanten på trapetsen skulle vara ungefär två tum bredare än de små kanterna.
 4. Täck varje ruta av kartong med reflekterande material. Använd aluminiumfolie, mylar, en spegel eller till och med en metallskärm. Detta reflekterande material reflekterar solens strålar in i din ugn och värmer din mat. Fäst folien ordentligt på kartongen med hjälp av tejp. När kartongen väl är täckt med folie blir den reflektorn. Se till att din aluminiumfolie har så få rynkor som möjligt.
 5. Fäst reflektorn på den stora kartongens övre kanter. Tejpa fast varje reflektor på den stora lådans övre kanter. Säkerhetstejp varje reflektor. De kanske ramlar omkull, men det är okej, du håller dem uppe.
 6. Hitta några starka pinnar eller tunna, robusta metallstänger. För in stängerna i marken under reflexerna och tryck staven mot reflexerna. Limma dem på plats.
 7. Sätt din ugn i full sol och sätt din panna med mat i den. Bäst resultat uppnås när du använder din solugn mellan 11:00 och 14:00, eller när solen är som starkast. Du kan använda din solugn när som helst på året så länge du har tillgång till solen.
  Vilket är det bästa sönderfallande toalettpappret?

Tänk på din solugn som en crockpot snarare än en konventionell elektrisk ugn. Solugnar är vanligtvis inställda på lägre temperaturer, så de tenderar att laga din mat långsamt.

Ett bra tillbehör att använda är en kötttermometer för att bestämma innertemperaturen på din mat medan du lagar mat. Kött måste nå minst 170⁰F för att vara säkert att äta.

Du kan också använda en pizzalåda för att göra din solugn. Klä lådan med ett reflekterande material som aluminiumfolie, håll locket linjerat och uppåt och placera din mat inuti. Placera vår solugn med pizzalåda i direkt solljus. En pizzakartong kommer inte att laga maten snabbt, men det gör den så småningom.

Om det är lite utmanande att göra din solugn kan du också investera i den äkta varan. Det finns många ledande tillverkare av solugnar. Du hittar solugnsset komplett med reflektorer, kokkärl i granit, en termometer och till och med verktyg för vattenrening.

Högpresterande solceller behöver bara tillräckligt med solljus för att kasta en skugga på enheten. Din hemmagjorda solugn behöver fullt solljus för att laga mat vid önskad temperatur.

Det finns hundratals olika sätt att tillverka eller köpa solugnar. Gör din research och hitta den som passar din livsstil.

Trevligt solrecept

Recept för enchilada med hela bönor

 • Ingredienser

16 uns kan hela svarta bönor

16 uns burk sockermajs

¾ kopp rödlök, tärnad

1 stor tomat, hackad

¼ kopp hackad koriander

2 tsk olivolja

16 uns burk enchiladasås

Sex majstortillas

1/1/2 dl riven cheddarost

Salt och peppar

 • Vägbeskrivning

Låt rinna av och kombinera svarta bönor, majs, lök, tomat, koriander och olivolja i en bunke. Salta och peppra efter smak.

  Kan jag lämna min RV vattenpump på?

Marinera din blandning i en kylare eller ditt RV-kylskåp i minst en timme.

Tillsätt hälften av enchiladasåsen till enchiladablandningen när den är klar att tillagas.

Rulla ihop fyllningen till en tortilla (sex matskedar åt gången räcker).

Rulla ihop tortillan och lägg i en medelstor glasform med lock.

Använd den överblivna enchiladasåsen för att toppa maten och tillsätt ost.

Lägg ett lock på vår solfångare och skjut in den i din solugn.

Det ska ta minst 30 minuter eller tills osten har smält och fyllningen är genomvärmd.

Placera din ugn i direkt solljus. Vrid den om det behövs för att hålla den i solen. Det är bäst att låta din ugn värmas upp till 350⁰. Om du använder en gör-det-själv-ugn, låt apparaten bli så varm som möjligt. (Det är här det lönar sig att investera i en termometer.)

Matlagning med solen på en plan yta

Fantastiskt, roligt sätt att steka ett ägg och du behöver varken panna eller eld. Du kan också baka bacon på en sten (använd folie) och smälta ost i en brödskiva; ditt bröd kommer inte att se rostat ut, men det blir varmt.

 • Ingredienser

1 ägg

1 remsa aluminiumfolie

Flt rock

Varm solig dag

 • Vägbeskrivning

Bred ut aluminiumfolien på din sten.

Bryt ägget i mitten av folien och rulla ihop kanterna så att ägget stannar på aluminiumfolien.

Om dagen är minst 95⁰F bör du ha ett fint ägg med solsidan uppåt på cirka 5 minuter.

Använd din solugn för att piska upp s’mores och andra campinggodsaker, men bli lite mer uppfinningsrik och använd solens kraft för att laga nästan vad som helst utan att använda en lägereld eller en kilowattimme elektricitet.

Fler artiklar du kommer att älska

Röka kött utan rökare under camping (instruktioner och recept)

Hur lång tid tar det att koka vatten vid camping (5 metoder och tider)

Är gjutjärn lämpligt för camping? (för- och nackdelar, örter och vård)

4 sätt att laga mat över en lägereld utan grill