Måste tältets fotspår vara mindre än tältet?

Titta på alla tält du ser nästa gång du går till en allmän camping. Du kommer att se en mängd olika tält med fotspår och segel hängande över tältkanten. Fotavtrycket som följde med mitt tält är mindre än själva tältet. Så varför använder så många människor presenningar som hänger över tältkanten?

Ska Tarp fotspår vara mindre än tältet? Ett tälts fotavtryck bör vara 2″-3″ mindre än golvet i ditt tält. Fotspår som är större än tältet orsakar översvämningar när det regnar. Eftersom vattnet inte kan rinna av kommer det att byggas upp runt kanterna på ditt tält och göra mer skada än nytta.

De flesta människor inser inte att deras tältfotavtryck är ett problem förrän det är för sent. Det finns inte mycket du kan göra om vattnet börjar samlas runt basen. Oavsett hur mycket det regnar, kommer även ett lätt duggregn att orsaka urineringsproblem. I resten av den här artikeln kommer jag att förklara hur du mäter ditt fotavtryck och gör ett för att passa ditt tält av en gammal presenning.

Hur stort ska ett tältfotavtryck vara?

Som jag nämnde ovan bör fotavtrycket på ditt tält vara något mindre än golvet i ditt tält. Du ska inte längre kunna se fotavtrycket efter att du har satt upp ditt tält. Lite litet är alltid bättre än för stort fotavtryck. Centrera ett fotavtryck som är för litet för att skydda viktiga trafikområden.

Gå aldrig med ett fotavtryck som är större än golvet i ditt tält. Det är bättre att inte använda något fotavtryck alls än ett som är för stort. Du kanske kan komma undan med det ett tag, men så småningom kommer det tillbaka för att bita dig i baken. Vänta inte tills hela ditt tält är nedsänkt för att få rätt storlek.

  Hur diskar backpackers sina diskar?

Jag rekommenderar att du köper det fotavtryck som faktiskt var designat för ditt tält innan du tittar på eftermarknadslösningar. Det kommer att ha den perfekta storleken och du behöver inte bråka. Tyvärr kan du inte hitta ett fotavtryck för äldre tält eftersom de flesta modeller bara håller i ett eller två år. Du måste mäta golvet i ditt tält om du inte kan hitta fotavtrycket som följer med det.

Fotspår bör vara 2-3 tum mindre än tältgolvet

Så du måste bestämma storleken på ditt tält innan du hämtar ett fotavtryck eller markduk. Det enklaste sättet att göra detta är att kontrollera ditt tälts förpackning för att ta reda på produktnamnet. Kontrollera dina golvspecifikationer för att bestämma de exakta måtten på ditt golv.

Oroa dig inte om du inte kan hitta ditt tältnamn/specifikationer. Man tar alltid reda på det gammaldags genom att sätta upp tältet och mäta. Sätt upp tältet i din trädgård och börja mäta. Beställ ett tält som är några centimeter mindre än golvets ytterdiameter.

Jag har beställt en hel del fotspår från flera företag genom åren. Amazon har några billiga alternativ i standardtältstorlekarna. Jag äger budgeten Terra Hiker fotavtryck Och REDCAMP fotspår. De är jätteroliga om ditt tält råkar vara en av de vanligaste storlekarna.

Har inte använt dem på ett tag sedan jag gjorde mina skräddarsydda fotavtryck av presenning och tyveklakan. Presenningen går med mig i områden med stenig terräng eller mycket nedfallna träd/grenar. Tyvek-lakanet är mitt ultralätta alternativ när jag packar lätt.

Varför är fotspår mindre än tältgolvet?

Tältfotspår har några stora fördelar. De skyddar undersidan av ditt tältgolv, håller allt rent, tillför extra värme och de ger extra vattentäthet till ditt golv. Vattentätningsaspekten är huvudproblemet när man hanterar överdimensionerade fotspår.

  Hur man använder en batteridriven tältvärmare

Du vill inte ha för stort fotavtryck i regnigt väder. Allt vatten kommer att börja samlas runt kanterna på ditt tält och arbeta sig under. Vattnet kan inte rinna av och fortsätter att samlas, vilket orsakar stora problem. Det här kanske inte verkar vara ett stort problem med ett vattentätt tältgolv, men så fort solen går ner börjar kondens bildas inuti.

Ett fotavtryck som är några tum mindre än tältet möjliggör adekvat dränering runt tältets yttre kanter samtidigt som det skyddar golvet.

Hur tjockt ska ditt tältfotavtryck vara?

Backpacking tält specifikationer inkluderar vanligtvis ett antal förnekare som hänvisar till tjockleken på trådarna som utgör tältgolvet. Ett högre antal deniers innebär att golvet måste vara mer hållbart än ett lägre antal deniers. I allmänhet kommer du att upptäcka att lägre deniertält är lättare och kan kräva ett fotavtryck.

Tyvärr har de flesta fotavtryck inte tjockleksklassificeringar på förpackningen. Realistiskt sett är det inte så stor sak. Det spelar egentligen ingen roll hur tjockt fotavtrycket är, så länge pinnarna och stenarna under tältet absorberar det mesta av stöten.

Behöver du verkligen ett tältfotavtryck?

Nej, de allra flesta människor behöver faktiskt inte ett tältfotavtryck. Jag lade faktiskt bort min för några år sedan när jag bytte till min ultralätta setup. Följande tabell bör hjälpa dig att avgöra om du behöver ett fotavtryck. Du kanske vill kolla in mitt inlägg som förklarar när och varför du behöver ett tältfotavtryck.

När det är värt det Det är inte värt det
Du planerar att campa i tuff terräng med stor potential för vassa kanter. Områden med tungt skräp från nedfallna träd/grenar och steniga områden med skarpa taggiga kanter. Du äger ett billigt tält som du inte är rädd för att skadas.
Campa mycket med dyra prylar. Köp definitivt ett fotavtryck om du planerar att campa mer än en vecka om året. Ett fotavtryck förlänger ditt tälts livslängd och gör att det håller i flera år. Vill inte bära extra vikt. Om du utelämnar fotavtrycket minskar din ryggsäcks vikt med ett halvt pund. Det är en stor sak för ultralätta backpackers.
Vädret ser dåligt ut och du förväntar dig mycket regn. Ett fotavtryck skyddar botten av ditt tält från lera, vilket gör det mycket lättare att rengöra. Camping i välskött gräs och du förväntar dig inget dåligt väder.
Oroa dig inte för lite extra vikt. Ett fotavtryck väger 5-10 oz, så det är det första som dumpas genom att köpa ultralätta backpackers. Bilcampare å andra sidan vore dumt att inte ta med en.

Göra ett fotavtryck av presenningar och plastplattor

Du kommer förmodligen att behöva göra ditt eget anpassade fotavtryck om du inte kan hitta en som passar ditt tält perfekt. Det finns tre huvudalternativ när du väljer anpassade fotavtryck. Köp en presenning något större än tältet och klipp till, klipp till en tyvek-plåt i rätt storlek, eller använd fönsterfilm (prylar som man fönar över fönster på vintern).

  Hur förblir golvlösa tält torra?

Tyvek-plåten och fönsterfilmen är lätta/kompakta, men presenningen blir mycket mer hållbar. Det spelar ingen roll vilket alternativ du väljer. Du kommer att följa samma grundläggande metod för att skära den i storlek.

  1. Lägg ut din presenning eller plastduk på gården
  2. Ställ tältet ovanpå presenningen/plasten, se till att kanterna hänger över varje storlek.
  3. Klipp till kanterna så att presenningen/plasten ligger i jämnhöjd med ditt tälts ytterkant.
  4. Flytta tältet så att det ligger åt sidan. Du vill kontrollera och se hur det passar när du är klar.
  5. Du har för närvarande 2 alternativ. Klipp 2 tum från varje sida av fotavtrycket eller vik över kanterna och använd en genomföring att hålla den på plats. Personligen gillar jag att ha genomföringar i hörnen av mitt fotavtryck för att hålla det på plats, men det är upp till dig. Jag skulle aldrig ha trott hur många projekt jag har använt det där grommet-verktyget på sedan jag köpte det för mitt tältfotavtryck.
  6. Valfritt: Lägg till korta remmar i hörnen på din markduk för att göra det enklare att sätta upp tältstänger.