Måste du tejpa gipssömmar?

Att installera gipsskivor är en enkel uppgift som de flesta människor kan utföra utan större ansträngning. Tyvärr är efterbehandling en av de mest utmanande delarna av installation av gipsskivor, även för experter. Det finns kritiska faktorer att överväga för en perfekt finish, till exempel om du behöver använda gipssömmar och hur du använder dem.

Du bör tejpa gipssömmar efter att ha installerat gipsväggar. Att använda tejp gör sömmarna osynliga, vilket gör din finish vacker. Dessutom stärker tejpen fogen. Att använda en fogmassa istället för gipstejp kommer att göra sömmarna synliga efter att blandningen torkat.

I den här artikeln ska vi diskutera hur man tejpar gipssömmar och gör sömmarna osynliga. Dessutom ska du lära dig vanliga problem och misstag som människor gör när de tejpar gipssömmar och hur du kan lösa dem. Läs vidare för mer information om detta.

Verktyg som behövs

De verktyg du behöver för att tejpa gipssömmar är:

  • Gipssåg
  • Tejpande kniv
  • Skruvpistol
  • Lerpanna
  • Borr med sladd
  • T-kvadrat
  • Paddelblandare
  • Inuti hörnhandduk

Steg att följa vid tejpning av gipssömmar

När du har samlat de nödvändiga verktygen kan du fortsätta med ditt projekt. Stegen att följa är

1. Fyll vida luckor och sprid blandningen över fogarna

Forma en pasta genom att blanda vatten och pulverhärdningsmassan. Använd pastan för att fylla luckorna, särskilt de som är mer än 0,64 cm breda. Fyll luckan tills den är jämn med väggen eller något under den. Efter att du blandat vatten med pulverhärdande blandningen, arbeta snabbt eftersom blandningen sannolikt kommer att stelna efter ett tag. Det bästa vore om du formade en pasta som du kommer att arbeta på inom 90 minuter.

Se även  Var kan man köpa trappkjolbrädor?

Dessutom, när du fyller luckorna, se upp så att du inte överfyller dem. Sprid ut tillräckligt med blandning av härdningstyp över springorna för att fylla fogfickor. Det finns tillräckligt med utrymme för både tejp och lera på dessa utrymmen, och därför lätta att fylla.

Videon nedan visar hur du fyller stora luckor på väggen:

2. Lägg tejpen

Använd en tejpkniv på tejpen och bädda in den med blandningen. Bred senare ut ett tunt lager lera över tejpen och gör lätta drag med kniven. Undvik att trycka för hårt eftersom detta kan trycka ner blandningen och tvinga dig att fylla på den igen. När tejpen bäddas in ordentligt fyller den de avsmalnande kanterna och lämnar väggen platt.

3. Tejpa och mud the corners

På varje hörn lägg ett band av lera som är cirka två tum brett och 0,32 cm tjockt. Vik papperstejpen kraftigt för att hålla hörnet skarpt och rakt. Använd en slagkniv för att säkerställa att tejpen är exakt i hörnet. Med en tejpkniv skapar du en jämn och krispig fog.

Det gör du genom att placera ena änden av tejpfogen på väggen och den andra på tejpen, sedan stryker du ner inbäddningsbandet. Se till att tejpkniven är i rät vinkel mot den intilliggande väggen för enkel och smidig fyllning.

4. Arbeta på de yttre hörnen

Fyll hörnpärlfickorna genom att lägga mycket lera på dem. Placera dem tillsammans med pärlan och gipsskivan och dra dem för att fylla hörnpärlfickorna. Undvik att använda för mycket tryck för att undvika att skapa en hålighet som du behöver fylla senare. Det är också möjligt att du kommer att ha tejprumsfogar. Var därför extra försiktig när du arbetar med ytterhörn för att undvika att stötfogarna skapas.

Se även  Duschdraperi vs. Liner: Vad är den stora skillnaden?

5. Ta bort löst papper, applicera blandningen och tejpa

Det lösa papperet kommer att uppstå från stötfogen. Klipp därför bort det lösa papperet för att förhindra rumpor och bubblar under tejpen. Skapa en V-formad kanal genom att skära på båda sidor av fogen. Fyll V-formen med en blandning som är tillräckligt tjock för att täcka den helt. Lägg på tejpen och använd din knivs lätta slag för att eliminera all lera under tejpen.

Vad gör att gipsfogarna börjar spricka?

Bland skälen till att tejpa gipssömmar är att förhindra sprickbildning. Men du kanske inser att gipsväggen fortsätter att spricka oavsett din ansträngning för att undvika sprickorna. Det finns flera anledningar till att en gipsfog kan börja spricka. Om skarven sitter runt dörrar eller fönster kan den spricka på grund av rörelserna. Se därför till att du tejpar dessa skarvar så starkt som möjligt.

Dessutom kan gipsskivan spricka om du applicerade lera som var för tjock. För att undvika sådana problem, undvik att använda mer lera än vad du behöver. Å andra sidan, se alltid till att ett lager är helt torrt innan du applicerar nästa.

Slutsats

Tejpning av gipssömmar är nödvändigt för att hjälpa dig att säkerställa att sömmarna förblir osynliga. Följ rätt guide när du tejpar gipssömmarna för vackra resultat. Använd informationen ovan för att hjälpa dig att få jämna gipsfogar.

Lämna en kommentar