Måste du måla insidan av lådor?

Oavsett om du ska bygga eller installera nya skåp, eller om du ska måla dina skåp som en hemrenovering, är det alltid frågan – att måla insidan av lådor eller inte? Det finns förvisso fördelar och nackdelar med målade lådinteriörer, men allt beror på dina preferenser och budget i slutändan!

Det är upp till personliga preferenser om du lämnar insidan av dina trälådor naturliga eller målar dem. Målade lådinteriörer är lyxiga och ser vackra ut men är dyra, eftersom de använder mer färg, tid och arbete. Oljebaserade färger med stark lukt bör inte användas inuti lådor.

Lite färg kan göra stor skillnad. Målade lådor ser eleganta, polerade ut och ger dina skåp en skräddarsydd finish. Anta att du har turen att ha en professionell snickare som sköter din köksrenovering. I så fall har du möjlighet att lämna lådorna med en naturlig, slipad träfinish eller målad för att matcha skåpens exteriör. Vilket är bättre?

Målade lådor är ett tillval

Att måla utsidan av lådor och skåp korrekt är en mycket tråkig, tidskrävande uppgift. Först ska träet slipas och rengöras, sedan målas det med en grundfärg som brukar ta ca en halv dag att bota. Ett par lager färg appliceras och låts torka ordentligt mellan lagren för att säkerställa hållbarheten. Till sist, ett topplack är målad på, och skåpen och lådorna kan återmonteras och monteras.

Tiden och arbetet med att måla insidan av lådor göra det väldigt dyrt. Om du betalar en skåpmakare för skräddarsydda inbyggda skåp måste du bedöma om du är villig att betala extra för en lyxig finish. Gör det om din budget tillåter, men det kan vara en bättre idé att investera de pengarna i annan inredning eller uppgradering av apparater.

Å andra sidan, om du ger ditt kök en dramatisk Gör-det-själv-makeover och måla skåpen och lådorna kan du besvära dig med att måla insidan av lådorna själv. Det kommer garanterat att tillfredsställa dig varje gång du öppnar dem. Se det som en egenvårdshandling!

Se även  Behöver Crock Pots vatten? Eller kan de koka torrt?

Måla insidan av lådorna korrekt, eller inte alls!

Även om det i teorin är underbart att måla insidan av lådor, om det inte görs på rätt sätt kommer du att ångra att du någonsin gjorde det. Om du inte lägger ner tid och ansträngning på detta extra steg i renoveringsprojektet, dina nymålade lådor kommer att repa, repa och flisa på nolltid.

För att inte tala om, om du inte gör det rengör lådorna och slipa dem ner ordentligt innan du applicerar färgen kan dina nya lådor ha en grov, ojämn struktur.

Vilken färg att använda inuti lådor

Lådor som är flitigt användasom de i köket som förvarar redskap, måste målas med färg som stelnar och härdar hårt.

Att måla inredning av lådor vitt är väldigt trendigt, men det kan vara opraktiskt, eftersom den ljusa färgen visar varje fläck av smuts och damm.

Latex emaljfärg är bäst att använda på insidan av kök, badrum och barnmöbler. Den har en hård, hållbar yta som tål dagligt slitage, repor, flisning eller bucklor.

Oljebaserade polyuretanfärger avger en stark lukt. Försök att undvika dessa färger för sovrums- eller kökslådor, där du definitivt inte vill att din mat eller kläder ska lukta av thinner. Leta efter en primer, färg och topplack som har låga ångor.

Vattenbaserad akrylfärg lämpar sig även för lådinredning, eftersom de är luktfria och kan ge en modern, matt finish.

Tips för att måla dina lådor som ett proffs

  1. Det är livsviktigt att rengör insidan av lådan noggrant innan målning. Använd ett allmäntvättmedel och en våt trasa för att rensa bort all smuts. Förbered inredningen av ritningen så att färgen appliceras smidigt.
  2. Ta bort lådorna för att rengöra och måla dem. Det är ingen bra idé att måla lådornas insida och sedan skjuta ihop dem för att torka. Färgen behöver god ventilation för att torka ordentligt och i god tid.
  3. Om dina lådor har djupa repor eller nagg, använd spackel för att fylla i dessa och slipa dem tills de ligger i jämnhöjd med ytan. Använd sandpapper för att förbereda lådorna för målning. Detta kommer att fräscha upp dina gamla lådor och säkerställa en slät, snyggt målad finish.
  4. Måla lådornas insida annorlunda än utsidan eller måla varje låda i olika färger! Ju mer kreativ du blir, desto mer anpassad och skräddarsydd blir den färdiga produkten.
  5. För att ge insidan av trälådorna en skyddande finish samtidigt som de håller sig till den naturliga färgen, måla dem med en klar satinlack. Shellac är ett bra, hållbart alternativ som torkar luktfritt.
Se även  Piper verkligen sängramar i metall?

När man inte ska måla insidan av lådor

Om du är det, som de flesta andra nöjer sig med omålade lådinteriörer, använd sedan pengarna du sparar till andra hemuppgraderingar som skulle gynna dig mer. Du kan spara över $1000 genom att inte måla dem! Det kan ge dig några nya köksknivar, dyrare backsplash-plattor eller bättre köksbelysning.

Måla inte insidan av dina lådor som en eftertanke när du själv målar om alla dina skåp. Det är en tråkigt, tidskrävande företag som måste göras på rätt sätt. Annars blir resultatet inte bra.

Vilket material finns inuti lådan?

Skåp har ofta vita melaminhyllor och lådor. Även när det är slipat och grundmålat tar detta material inte särskilt bra att måla. Det är svårt att få en jämn, jämn färg.

Träskåp är det bästa att måla. Ett roligt sätt att uppgradera vintage trämöbler är att ge dem ett nytt lager färg, inklusive insidan av lådorna! Att måla träytor ger bättre resultat än att måla syntetmaterial.

Alternativa sätt att förnya dina lådor

Att måla insidan av dina lådor är främst till för estetiska skäloch det finns andra sätt att lägga till en anpassad finish på dina lådor.

Om dina lådor är av trä är en naturlig, slipad och vaxad finish vacker, kombinerad med en pappersfoder på botten, i valfri färg eller mönster. Du kan lägga till lite färg och stil i dina lådor utan att behöva måla och bekosta färg. Du kan slösa med trendiga tapeter eller använda presentpapper. Fäst den med dubbelhäftande tejp.

Ett annat sätt att ge dina lådor en stiluppdatering är genom att byta hårdvara. Vintage knoppar och drag är vanliga på antikaffärer och gårdsförsäljningar, eller gå för något modernt och minimalistiskt. Det kan göra stor skillnad för utseendet på dina skåp och lådor.

Se även  Bästa mjukstängande skåpdörrgångjärn från 2023

Du kanske också gillar: Hur mycket värde tillför ett nytt kök?

Slutsats

Även om det inte är funktionellt nödvändigt att måla lådornas insida, är lådorna ofta belagda inuti med en klar, blank lack. Målade lådor ser eleganta och polerade ut.

Tiden, ansträngningen och extra färg som krävs för att måla insidan av lådorna gör dem till ett dyrt tillval om du betalar för en professionell att göra din skåprenovering.

Om du målar dina skåp själv kan du ta dig tid att måla lådorna med latexemaljfärg eller vattenbaserad akrylfärg. Undvik att använda oljebaserade polyuretanfärger, eftersom de har en stark lukt som kommer att dröja kvar och överföras till vad du än har i lådan, som kläder och mat.

Avsluta alltid med ett skyddande topplack med låg lukt. Det kommer att ge din gör-det-själv-makeover en polerad, anpassad finish och säkerställa att dina målarlådor är hållbara.

Lämna en kommentar