Måste du lägga en klarlack över fläcken?

Människor använder ofta klarlack som ett andra lager på olika material för ett extra lager av skydd. Många säger samma sak om betsså måste man lägga en klarlack över fläcken?

Du behöver inte lägga en klarlack över fläcken, men det rekommenderas. Att lägga en klarlack över fläcken kommer att lägga till ett skyddande lager till den och öka dess livslängd. Klarlack ökar också produktens värde och ger en vacker glans.

En klarlack kan förbättra ett objekts glans och hållbarhet, men du måste också vara försiktig eftersom du inte kan använda den med allt. Den här artikeln kommer att diskutera hur man använder en klarlack för trä och lägger den över bets.

Kan du använda en klarlack på trä?

Du kan använda en klarlack på trä, och det är det många som gör. Medan många fokuserar på betsning när det kommer till trä, bör du också använda en klarlack för varje träprojekt, oavsett om du använder bets eller inte.

Även om fläckar kan förbättra träets struktur, färg och skönhet, gör klarlacker ett annat jobb. Klarlacker ökar träets hållbarhet, skyddar träet och hjälper det att hålla längre.

Pälsen kommer också att skydda träet från vattenskador, kemiska skador och dagligt slitage. Slutligen kan klarlacker ge trä en vacker glans och glans. Det är dock värt att notera att pälsens mängd glans inte kommer att påverka dess hållbarhet.

När ska man använda en klarlack

Även om en klarlack aldrig är en dålig idé kan det vara valfritt. Det finns dock några specifika fall där du bör använda den. Låt oss ta en titt.

  • Du bygger ett däck. När du bygger ett däck är en klarlack något att tänka på. Om du förväntar dig mycket trafik på däck eller bor någonstans med mycket regn, så kommer en klarlack att vara mycket fördelaktig. Det kommer att förhindra att den vackra fläcken slits ut och kommer också att skydda den från repor.
  • Ditt träprojekt visas. Anta att du snidar en personlig trästaty eller prydnad. I så fall kommer en klarlack att både skydda dess unika utseende och öka dess värde.
  • Du vill inte retuschera fläcken. När du inte använder en klarlack, kommer fläcken på ditt trä att blekna. Om du inte vill ta dig tid att måla om träet, lägg då lite extra tid på och applicera ett lager klarlack.
Se även  11 ställen att använda hyllfoder i ditt hem

Fördelar med att använda en klarlack över bets

Nu när vi har täckt några specifika fall där du bör använda en klarlack, låt oss titta på några av produktens fördelar.

  • Det kommer att skydda fläcken. Den främsta anledningen till att människor använder klarlack är att de kommer att skydda fläcken. Betsen är det som ger träet dess unika och levande färg. Men du slösar bort alla dessa pengar och hårt arbete när det bleknar. Att använda en klarlack skyddar den från väderpåverkan och andra faktorer som kan skada basskiktet.
  • Träprojektet kommer att pågå längre. Att använda en klarlack på fläcken hjälper projektet att hålla längre. Det kommer att öka dess hållbarhet och förhindra att repor eller bucklor uppstår på träet och fläcken.

Vilken klarlack ska du använda?

Nu när vi vet om du ska använda en klarlack på trä, låt oss titta på några olika faktorer som kommer att påverka vilken klarlack du använder. Om du letar efter en allmän klarlack att lägga över ditt träprojekt, kolla in Minwax 13333000 Polycrylic vattenbaserad skyddande klar finish.

  • Vad är det för projekt? Det finns många olika klarlacker för olika projekt. Om ditt projekt är något som folk använder varje dag, till exempel en pall eller däck, se till att plocka upp en mer kraftig klarlack.
  • Kommer projektet att exponeras för solen? Om ditt projekt tar mycket värme måste du se till att din klarlack också tål värmen. Vissa klarlacker har ultravioletta absorbenter och olja som skyddar fläcken och träet från solskador.
  • Ville du sätta färg på det redan betsade träet? Medan många klarlacker är klara, kommer vissa lager att vara färgade. Tänk på detta när du väljer en finish – du kan välja en fin bärnstensfärg att lägga ovanpå fläcken, men se till att den kommer att passa in ordentligt.
  • Hur vill du applicera produkten? Det finns många olika sätt att applicera klarlack beroende på produkt. Du kan applicera några lager med en trasa, medan du måste använda en borste med andra. Välj en borste-på produkt om du arbetar med ett mer känsligt projekt som en träsnideri.
Se även  7 bästa epoxin för bordsskivor 2023

Om du vill lägga till en varm bärnstensfärgad färg till ditt projekt, använd sedan en oljebaserad päls. En vattenbaserad, oljemodifierad finish kommer att vara bra för alla typer av trä eftersom det torkar snabbt och segt.

När du applicerar, använd en borste för att täcka mycket yta och en avtorkningsprodukt om du använder en päls på en konturerad yta. Det är värt att notera att avtorkade klarlacker inte skapar ett lika tjockt lager som borstat.

Använd slutligen spray-on finish när du applicerar skikten på svåråtkomliga ställen. Den här typen av produkter kommer inte heller att vara lika sega som borstade klarlacker.

Att välja en klarlack och applicera en är en helt annan historia. Kolla in den här videon om du är intresserad av att applicera en klarlack ovanpå fläcken:

Slutsats

Du behöver inte lägga en klarlack över fläcken. Det finns dock många fördelar med att göra det. Att använda en klarlack över fläcken kommer att skydda dess färg (använd en vattenbaserad klarlack om detta är din prioritet). Klarlack kommer också att öka värdet på en produkt genom att tillföra glans och hållbarhet till baslacken.

Att använda en klarlack på ditt träprojekt kommer att förhindra att du behöver retuschera fläcken. Man måste oftast retuschera fläcken vartannat år. Bedöm några olika faktorer, som typ av projekt, innan du väljer en klarlack.

Lämna en kommentar