Marabou Jig: Fånga mer crappie, bas och öring med den här riggen

Jag har precis börjat börja fiska mer och mer efter crappie och bas, så jag har gjort en hel del research för att se vad de gillar att bita. Jag hade hört att Marabou-jiggen fungerade riktigt bra så jag gick ut och köpte en massa olika färger för att se vilken färgjiggen som skulle fungera bäst. I det här inlägget kommer jag att prata om vilken färg fungerar bäst och hur man faktiskt fiskar Marabou Jig efter crappie, bas och öring.

Jag har främst fiskat lax och öring och jag var ganska spänd på att se hur den skulle prestera för det. Lång historia kort, den här jiggen fungerade riktigt bra för alla tre arterna och jag märkte att några färger överträffade allt annat. Jag kommer att prata om vilken färg jag ska använda, hur man fiskar jiggen och vilka redskap du vill använda.

  • Öringfiske 101: Locken du behöver för att börja

Bästa Marabou Jig For Crappie

Den bästa Marabou-jiggen för crappie är en 1/16 oz-jigg i brunt eller chartreuse. Att gå med något brunt kommer att ge dig de bästa resultaten i klart vatten eftersom det ser naturligt ut (vitt och svart kan också fungera). Att gå med något ljusare (som chartreuse) kommer att prestera mycket bättre i smutsigt vatten.

Överallt och varje dag kommer att vara annorlunda men det här är färgerna som har fungerat bäst för mig.

Bästa Marabou Jig för bas

Den bästa Marabou-jiggen för bas är en 1/8 oz-jigg i svart eller vitt. Att gå med något vitt eller svart kommer att prestera mycket bättre än något ljust i klart vatten eftersom det ser mer naturligt ut. Jag har fångat bas på andra färger men svart och vitt verkar vara det mest konsekventa.

  Är en Yamaha TTR 125 en bra startcykel?

Om det finns många languster där du befinner dig, kanske du vill prova rött.

Bästa Marabou-jiggen för öring

Den bästa Marabou-jiggen för öring är en 1/16 oz-jigg i svart eller vitt. Jag har fiskat öring länge och de färger som alltid har fungerat bäst var de mer naturliga. Svart, vitt, brunt och guld har alla fungerat riktigt bra och samma sak var fallet för Marabou Jig.

Bästa Marabou-jiggen för öring

En som hade svart eller vitt som huvudfärg och sedan något annat som sekundär verkade göra susen.

Kugghjulet

När det kommer till redskapen du ska använda för att fiska Marabou Jig, finns det verkligen ett gäng olika kombinationer att välja mellan. Jag har provat många saker och det här är den utrustning jag har haft bäst resultat med och minst problem.

För ditt spö behöver du en lättare spinnspö. Dessa jiggar är inte särskilt tunga så du behöver något som kan kasta dem ett anständigt avstånd. Jag skulle inte föreslå en baitcaster men jag är säker på att du kan få det att fungera om du har fiskat med en mycket. Om jag fiskar efter crappie eller öring så använder jag ett lätt spö. Om jag fiskar efter bas, skulle jag använda ett lätt eller medium spö (beroende på storleken på basen).

Till fiskelina använder jag nästan alltid fläta som min huvudsakliga fiskelina, och sedan lägger jag en fluorkolväteledare i slutet (se vad jag använder här). Jag gillar fläta eftersom den gjuter mycket bättre än mono/fluoro, den är mycket starkare och den är känsligare (se vad jag använder här). Om jag är ute efter öring eller crappie så kommer jag förmodligen att använda 10 lb fläta. Om jag går efter bas så kommer jag förmodligen att använda 20 lb fläta. En 4-fots ledare som använder 10-15 lb lina borde vara bra. Jag kopplar ihop de två linjerna med Kirurgknuten (se hur man knyter här).

  Kan du använda Boilies i flötfiske?

Det sista du kanske vill få är något slags flyta. Jag använder inte alltid flöten men det kan hjälpa om du fiskar i ett område som har mycket ogräs eller ställen att fastna på. Om jag fiskar i ett område som bara har stenar eller en ganska ren botten så kommer jag inte att använda en men det kommer att förhindra en hel del huvudvärk om du har en flyta för säkerhets skull.

Hur man fiskar en Marabou Jig

Det finns ett antal olika sätt att fiska en Marabou Jig och de fungerar alla. Allt beror på hur mycket arbete du vill göra och hur vattenförhållandena är. Kolla in videon nedan eller läs sammanfattningen för alla metoderna.

Metod 1: Kasta och hämta. Detta är en av de mer grundläggande teknikerna för att fiska Marabou Jig men den är fortfarande effektiv. Allt du behöver göra är att kasta ut den så långt du kan, låta den sjunka till botten och sakta börja hämta. Du vill rulla in i en takt som har jiggen precis ovanför marken.

Metod 2: Kasta och hämta med twitch. Det här är lite mer avancerat men det borde fånga dig några fler fiskar. Allt du behöver göra är att kasta ut den så långt du kan, låta jiggen sjunka till botten, börja sakta rulla in och ge ditt spö ett litet ryck med några sekunders mellanrum. Det kommer att ge ditt lockbete lite mer action när det rör sig genom vattnet, vilket borde fängsla fisken.

Metod 3: Kasta och sitt. Detta är den mest grundläggande metoden för att fiska en jigg och kommer att vara perfekt om du bara vill njuta av en trevlig dag ute på vattnet. Det första du vill göra är att fästa en bobber/flotta så att din jigg sitter precis ovanför marken. Allt du behöver göra är att kasta ut det så långt du kan och vänta. Om du fiskar i stilla vatten måste du rycka lite på spöet eller rullen, men om det är vågor eller vind bör det gå bra att lämna det.

  De bästa färgerna för beten och blinkers (för varje art)

Metod 4: Jig. Det här är förmodligen min favoritteknik men det fungerar bara i ett område som inte har något att fastna på. Om det finns stockar, gräs, ogräs eller något annat som sitter på botten måste du använda en av de tre första metoderna. Om botten är sten eller sand bör du klara dig. Allt du behöver göra är att kasta ut den så långt du kan, låt jiggen sjunka till botten, lyft upp spötspetsen, låt jiggen sjunka ner igen och upprepa.