Low Impact Camping (vad är det, hur man gör det)

Camping är en rolig aktivitet för hela familjen och ett bra sätt att skapa minnen som du kommer att vårda resten av livet. Campingresornas negativa miljöpåverkan gör dock tidsfördrivet mycket mindre roligt för både människor och djur.

För att göra camping möjligt för alla i århundraden framöver, måste vi minska vår påverkan på vår planet innan vi når point of no return.

Idag ska vi prata om lågeffektcamping och hur du kan träna på det på din nästa resa, så stanna här och lär dig hur du kan göra skillnad.

Så vad är lågpåverkanscamping?

Enkelt uttryckt betyder lågpåverkande camping att utöva uppmärksamma beteenden som är miljövänliga under din resa. Det kallas ofta för ”inga spår” eller ”lämna bara fotspår” camping. Detta uppnås genom att alltid städa upp efter dig själv och inte försöka lämna några spår av att du någonsin varit där.

Grunderna i lågeffektcamping

Leave No Trace-kampanjen har beskrivit sju grundläggande principer för lågpåverkanscamping som du kan integrera i din resa samtidigt som du har roligt. Det är viktigt att följa dessa riktlinjer eftersom det inte kommer att skada människor, djur och växter i de omgivande områdena.

Planera i förväg och förbered

Det är viktigt att du planerar din resa i förväg och förbereder dig för en camping med låg effekt. Detta hjälper dig att veta vilka miljöförhållanden du kommer att möta och vad du ska packa för att bevara naturen och vilda djur. Planering i förväg kommer naturligtvis också att hålla dig säker och säkerställa en smidig, avkopplande campingupplevelse.

När du planerar bör du identifiera och överväga:

 • De mål och förväntningar du har. Tänk på vad du vill ha av din resa innan du går och skriv ner dem.
 • Miljö- och väderförhållandena i området där du campar. Detta kommer att ge dig en uppfattning om utrustningen och kläderna du behöver packa.
 • Måltiderna du kommer att laga under din resa. Sättet du förbereder dessa föremål påverkar mängden avfall som produceras och luftföroreningarna som orsakas av lägereldar.

Resa och campa på hållbara ytor

När du reser på din campingresa, var uppmärksam på din påverkan på marken och det lokala växtlivet. Alltför ofta vandrar, cyklar eller campar campare på ömtålig mark och trampar ner lokala insekter eller växter så att de inte kan repareras. Detta har mer negativa konsekvenser än du vet. Det orsakar jorderosion och, om skadan är tillräckligt stor, destabilisering av området.

För att bekämpa detta, följ enkla regler som fastställts av Leave No Trace-organisationen:

 • Vandra på färdiga stigar. Detta är inte bara säkrare för campare, utan minskar också skador på den lokala floran.
 • Res och campa på ytor som stenar, grus, torr/brist vegetation och tjock is med snötäcke. Dessa områden är mycket mer motståndskraftiga mot tramp än fuktigare miljöer som ängar och torra områden som öknar.
 • Om möjligt, res inte genom vatten, särskilt i öknen. Rent vatten är en värdefull resurs, och dess upprepade användning gör det till största delen ohälsosamt. I öknen bör varje pöl eller pöl du möter behandlas som en ovärderlig skatt; det är just det för ökendjur.
  Sommarbaslager: 10 exempel för vandring, cykling, löpning

Kassera avfall på rätt sätt

Både organiskt och oorganiskt avfall kan vara skadligt för miljön. Vet du hur du tar bort båda på rätt sätt, och du kommer att göra din del för att göra en låg effekt.

Mänskligt avfall

När naturen kallar så att säga finns det lämpliga och olämpliga sätt att bli av med den. Underlåtenhet att göra det kommer att förorena vattnet och sprida sjukdomar. Bortsett från miljöpåverkan är det helt enkelt oförskämt mot andra campare att inte göra din del för att täcka dina spår.

Det finns två huvudsakliga sätt att göra sig av med ditt sopor: grävning och säck. Du bör rådfråga den lokala markförvaltningsbyrån för att ta reda på vad som är bäst för området du campar i.

Följ dessa instruktioner när du väljer att begrava den:

 • Hitta en plats minst 200 steg från en vattenkälla, även om det är att föredra att du går längre om du kan.
 • Gräv ett hål 6-8 tum djupt. Begrav ditt mänskliga avfall i det här hålet.
 • Packa upp eventuellt toalettpapper eller andra hygienprodukter (t.ex. tamponger, bindor, våtservetter) du har använt

Om det enda avfallet du producerade är urin, försök att kissa på stenar, barr eller grus. Även om din initiala påverkan kan vara låg, kommer djur som hittar din urin sannolikt att gräva in i området och riva upp vegetationen.

Annat avfall

Man måste packa ihop allt annat skräp och skräp. Ja, även om det är matsvinn. Matsvinn lockar till sig det lokala djurlivet. Detta kan vara farligt och gör åtminstone dessa djur beroende av matrester, vilket är ohälsosamt och mindre kan överleva utan.

Ta med en påse för att packa ditt skräp och packa upp det igen när du går. Försök i stället inte att bränna avfallet, eftersom det kan släppa ut giftiga ångor i luften och kanske inte helt tar bort avfallet.

  Hur man gör en bärbar komposttoalett: grunderna

Lämna det du hittar

Detta är en regel som är särskilt svår för människor att följa, eftersom vi i allmänhet är asätare. Du kanske vill ta med en souvenir från din resa, men detta rekommenderas inte. Effektiv camping innebär att lämna saker som du hittar i din miljö bakom dig. Detta inkluderar:

 • Stenar
 • Skal
 • Växter
 • Fossiler
 • Arkeologiska artefakter

Det är frestande att ta dem, speciellt om det du hittar är färgglatt, slätt eller glänsande. Men även att ta något litet kan förändra miljön.

Att utelämna det du hittar innebär också att du inte ändrar sidan mer än nödvändigt. Att gräva diken och rensa alla stenar, kvistar och växter i ditt område har en måttlig negativ inverkan eftersom fler campare gör det. Använd endast det som är tillgängligt för dig och om du måste gräva, gräv endast latriner eller hål som behövs för att gräva ner avfall.

Minimera effekten av lägerelden

Lägereldar är en central del av campingupplevelsen för många människor. Vissa kan inte tänka sig en resa utan att sitta vid en mysig brasa, steka marshmallows och berätta historier. Däremot är lägereldar inte alltid miljövänliga och kan vara en fara i vissa miljöer.

Lågpåverkande campare bör tänka på följande innan de bestämmer sig för att anlägga en brand:

 • Eventuella eldningsförbud eller råd införs. Under torra förhållanden kan en herrelös gnista från din lägereld skapa en katastrof som tar människors och djurs liv och hem i området. Platser som södra Kalifornien har ofta eldningsförbud under skogsbränder för att hålla alla säkra. Var inte den som orsakar denna förödelse.
 • Mängden ved tillgängligt. Kom ihåg att du inte är den enda som campar. Du kanske tror att det bara kommer att göra en liten skillnad att ta vilken ved du hittar till din lägereld, men det kommer alla på campingen eller populära uteplatser att göra. Om det tillgängliga virket inte kan regenerera för att möta efterfrågan kan många djur fördrivas och miljön kommer att påverkas negativt.

Om du gör upp en lägereld, gör det bara i eldringar och använd endast ved som snabbt kan fyllas på naturligt. Släck alla bränder noggrant och reducera dem till vit aska innan du går. Packa ihop avfall från lägerelden och strö den oanvända veden tillbaka till de omgivande områdena där du hittade den.

Vänligen respektera vilda djur

När du ser lokala djur på din campingplats bör du vidta alla möjliga åtgärder för att undvika att skada eller få panik.

 • Titta på långt håll. Försök inte klappa vilda djur. Kom inte för nära, detta kan skrämma dem och få dem att attackera. Om de blir hotade kan de lämna området och aldrig återvända, vilket gör att miljön blir helt ur balans.
 • Lämna inget matavfall. Återigen, detta kommer att föra djur nära din campingplats, vilket kan utgöra ett hot mot din säkerhet. Detta gör dem också beroende av vad de anser vara en ny källa till mat. Resultatet är ohälsosamma djur som är beroende av människor för att överleva. Vilda djur är inte husdjur och bör inte behandlas som sådana.
 • Håll din campingplats minst 60 meter från vattenkällor. Djur är beroende av dem, och om de är för nära kan de bli ovilliga att dricka ur dessa källor.
  Vad är en inverter i en husbil?

Ta hänsyn till andra campare

Var hänsynsfull och artig mot andra campare eller besökare i ditt område. Det är vanlig artighet och säkerställer att alla njuter av sin campingresa. Lågpåverkande camping är inte begränsad till miljön och vilda djur. Det tar också hänsyn till din påverkan på någon annans semester.

 • Var inte för högljudd. Ingen gillar en bullrig granne, särskilt på natten. Ta hänsyn till andra genom att hålla dina röster på en rimlig volym och all musik på en låg volym. Sätt inte på någon musik alls sent på kvällen eller använd dina hörlurar istället.
 • Överfulla inte en stig. När du vandrar eller tar en naturvandring, håll dig till ena sidan av en stig istället för att ta centrum eller tränga ihop det i stora grupper. Andra människor gillar att njuta av stigarna också och det är frustrerande att känna att du inte kan gå i din egen takt och se vad du vill se.
 • Slå inte upp läger för nära någon annan. Människor slår läger för att komma bort från trånga miljöer; att försöka vara en nära granne är bara påträngande. Vänligen respektera deras integritet.
 • Tillaga inte starkt illaluktande rätter. Starka lukter kan vara obehagliga för andra; vara uppmärksam när du lagar mat.

Lågpåverkanscamping är lätt så länge du kommer ihåg de sju principerna och följer riktlinjerna. Tänk på vilken inverkan ditt beteende har på planeten, djuren och dina medmänniskor. Om du gör dessa saker bidrar du till en bättre värld!

Fler artiklar du kommer att älska