Lossa stavar i 10 steg

Som fiskare eller kvinna ser du fram emot magin från den där krispiga morgonen på den fridfulla vattenytan, blickar mot horisonten och väntar lugnt på något att klämma och rulla i din lina! Vad du inte ser fram emot är att reda ut dina spön och hantera otäck utrustning. Det kan vara frustrerande, men den här guiden har alla tips och tricks för att höja ditt lagringsspel minst tre snäpp.

Hur löser jag mina spön? Vi har delat in processen i 10 steg:

 1. Dra inte i linorna och dra inte för hårt i flätor/knutar. Detta kommer att förvärra problemet och dra åt knuten.
 2. Lägg varje stång ner och vinklas isär.
 3. Nu när de är utspridda borde det vara lättare att se var knuten kommer ifrån. Börja med de lätta delarna på knutens ytterkanter.
 4. Dra bort alla droppar, krokar eller lösa delar av linan som kan störa knuten.
 5. Flytta bort de yttre kanterna på knuten och undvik att dra i knutens mitt. Som med hår måste du börja vid basen, borsta ut knutar och sedan gå till hårbotten. Om du börjar vid hårbotten, kommer du att stapla upp 10 knop i ett penseldrag. Med din linje, börjar i mitten, kommer dina knutar att monteras. när du börjar från utsidan får du långsamt mer utrymme för att reda ut mitten.
 6. Dra slacket du gjorde tillbaka till knuten det kom ifrån.
 7. Överväg att spraya lite linolje eller balsam vid det här laget för att hjälpa dig lösa upp knuten. Applicera inte för mycket, annars kommer du att dränka den i en fet röra.
 8. Du bör nu ha en mycket mindre knut som du kan knyta upp med fingrarna eller klämmorna.
 9. Om knuten är för stor, stressa inte.
 10. Byt bara ut riggen och starta en ny linje.

Undvik båtilska genom att hänga med mig med den här snabbguiden där vi diskuterar hur du löser upp dina spön, tar bort vanliga vindknutor, förvarar dina spön ordentligt för att undvika trassel och fler knep som kommer att förändra hur du förvarar dina spön din utrustning. Du behöver inte drabbas av den oorganiserade organisation som orsakas av felaktig förvaring, transport eller användning av din utrustning. Medan ordet ”organisation” kan skicka kyliga pirr längs din ryggrad, kommer du att tacka dig själv när du inser hur mycket tid du har sparat genom att vara på vattnet där du hör hemma!

Lossa stavar i 10 steg

Det kan ta dig några gånger att hantera irritationen med knutna linjer, mödosamt försöka lösa upp knutar i din lina, stirra på två stavar som är så sammanflätade att du kliar dig i huvudet och undrar, ”Är det någon gång två separata stavar?

Genom att följa dessa steg kommer du att hjälpa dig att reda ut och lösa upp dina spön, medan de kommande avsnitten tar upp förebyggande tekniker och lagringshack.

Stegen att ta för att reda ut dina stavar är följande:

 1. Om du ser två linjer knutna ihop är det första du vill göra att hålla dig lugn och undvika att dra i dem. Att dra i flätan för hårt eller dra i knuten för hårt kommer bara att göra knuten hårdare. Så först, gör inte din knut värre. Håll det löst, ta ett djupt andetag och säg till dig själv att sakta ner.
 2. Lägg varje stång i en vinkel så att de är vända bort från varandra, varje stång har utrymme på vardera sidan om dig, bara löst knuten av knuten du har att göra med.
 3. Nu när du har spridit ut dem är det lättare att se var knuten kommer ifrån. Om du inte är helt säker än, är din utgångspunkt att frigöra alla delar av linjen som verkar lätta att lösa.
 4. Dra ut eventuella droppar eller krokar på din lina för att skilja dem från knuten. Detta hjälper dig att urskilja vilken del av linorna som hör till vilken spö.
 5. Börja med de lätta ställena. Detta bör få knuten att börja lossna och låta dig komma till roten av den. Försök inte dra isär mitten av knuten där det är en trasslig röra. Det här liknar att borsta håret (du måste börja med knutarna i slutet av håret, annars buntar du bara ihop knutarna från toppen av huvudet till spetsen. Du vill inte slå ihop knutarna) så börja längst ner och arbeta dig uppåt.
 6. Hitta de yttre kanterna på knutarna där linjen känns nästan normal. Dra delarna av linjen tillbaka till deras ursprung och flytta inåt på knuten för att spara den svåraste delen till sist.
 7. När du frigör de lättare delarna blir knuten i mitten mindre. Överväg att spraya lite vid det här laget Linjesmörjmedel eller balsam (länk till Amazon) för att hjälpa dig lösa upp knuten. Applicera inte för mycket, annars kommer du att dränka den i en fet röra.
 8. Du bör nu ha en mycket mindre knut som du kan knyta upp med fingrarna eller klämmorna.
 9. Om knuten är för stor, stressa inte.
 10. Byt bara ut riggen och starta en ny linje. Det är inte värt att oroa sig för en enorm knut som du kanske aldrig kommer att kunna lösa. Omdirigera din linje och börja om, använd alla fantastiska lagringstekniker i den här guiden för att undvika knutar i framtiden.
  7 sätt att fiskelinor går sönder

Hur du undviker vindknutar i din linje

Det kan vara ännu vanligare att dina spön håller ihop då ditt singelspö upplever knutar i den exponerade linjen eller när det bärs med av vinden.

Det finns förebyggande åtgärder du kan vidta för detta, till exempel:

 • När du kastar din linje, undvik att peka den rakt mot vinden. Det finns en anledning till att dessa kallas ”vindknutar”, eller hur? Ta en stund att låta vinden vara i ryggen och kasta lågt mot vattenytan om detta hjälper till att trycka ut linan med mest kraft.
 • Kasta inte en regnbåge. Vissa fiskare kastar sin arm bakåt och kastar den sedan framåt i en perfekt regnbågsbåge. Detta kan göra att för många inkonsekvenser och vind kryper mellan dig och landningsplatsen. Det kommer att leda till fler knop, så om något, sikta lågt och nära ytan samtidigt som du undviker regnbågstekniken helt och hållet.
 • Kasta inte din linje för kraftfullt. Jag vet att det är instinkt (och roligt) att skicka din linje så långt ut som möjligt. Men detta kan leda till ytterligare problem och du behöver inte använda så brutalt våld för att uppnå resultat. Förhindra att den sköljs så snabbt och undvik inkonsekvensen som kommer av att skicka den för långt. Om du vill lära dig att fullända din gjutningsövning, överväg att investera i det Casting kurs.
 • Slack är ett riktigt monster när det kommer till tovor i din linje. Håll lite spänning i din linje och låt det inte gå för långt. Det är då elementen tar över och du tappar kontrollen. Långsamt och stadigt vinner loppet. Eller fisken i det här fallet. (det finns en dikt till dig).
 • Håll din linje riktad i den exakta riktningen som betet landade. Vissa människor snurrar runt, byter vinkel och hamnar överallt, vilket leder till vindknutar. Genom att peka spetsen på ditt spö i samma riktning som du kastar, behöver din lina inte kämpa mot friktionen och du kommer att märka att färre vindknutar bildas.
 • Stäng din rulle för hand. När du lindar den hela vägen upp, var uppmärksam på hur den sitter på spolen. Du kommer att se om det bildas knutar, vilket är ganska vanligt. Ta dig tid, rulla ut den lite och linda upp den tills allt är rent/knutfritt.
 • Sist men inte minst, köp några Linjesmörjmedel eller balsam (klicka för att se på Amazon). Detta kommer att vara en spelförändring för dig. Varje sportfiskare borde ha detta i sin redskapslåda. Det hjälper till att förhindra knutar, men om de bildas blir det mycket smidigare att lösa upp dem med ett smörjmedel som redan har applicerats.
  Hur man fångar sjööring på sommaren

Sätt att förhindra att dina spön trasslar ihop sig

Förebyggande är den bästa metoden för att undvika denna situation. Du kan sitta där och lösa upp alla knutar varje gång, eller så kan du ta ett beslut för att undvika framtida trassel helt och hållet. Jag skulle rekommendera det senare, så här är de bästa tipsen och tricken för att undvika dina fiskeproblem:

 1. Köp Stångstrumpor eller Stångärmar. Att kasta alla dina spön på ett ställe är skyldig att trassla ihop dem såvida de inte bär skyddsöverdrag över de delar av spön som har en synlig linje. Köp en strumpa/ärm för varje spö så behöver du aldrig trassla ut spön igen! Dessa överdrag skyddar även hela spöet från slitage.

Bonustips här – för att göra det lättare att hitta spöet du letar efter, överväg att köpa dina ärmar efter färg. Så dina djupa crankers kan vara blå, dina toppvattenspön kan vara gula och dina swimbait-spön kan vara gröna. Ett sådant system kan hjälpa dig med din övergripande organisationsplanering.

 1. Överväg att skaffa en billig Rod Hook Clipper eller Rig Keeper. Vad detta kommer att göra är att dra åt linorna utan att skada spöet eller linan. Du klickar den helt enkelt på plats och drar linan spänd så att det inte blir något konstigt rep som trasslar ihop sig. Om du inte tror mig på deras effektivitet, läs några av recensionerna. En köpare av Bass Pro Shop säger: ”Enkel design som fungerar utmärkt! Om du fiskar drop shot måste du ha en sådan på varje spö. De gör det lätt att gå från lastbilen till vattnet hålla alla mina riggar från att svänga runt och trassla ihop sig.”
 2. Ett annat bra verktyg att använda är dessa Lure Wraps, som håller allt i din låda separat. Det är enkla dukar som du fäster beten på. Du kan förmodligen göra din egen genom att ta handdukar eller tvättlappar och limma kardborreband på varje parallella ände för att göra den stängbar. Linda detta runt ditt fiskespö eller nästan vilken annan utrustning du kan tänka dig, bara för att lägga till ett skyddande lager runt din utrustning.
 3. Uppgradera ditt lagringsutrymme. Du kanske kan minska trassliga linjer genom att förvara dina spön i ett ordentligt förvaringsställ istället för att slänga dem alla i en horisontell låda. Att organisera saker kan verka som ett slöseri med tid, men att reda ut fiskespön är inte en bra användning av din tid, eller hur? Många seriösa sportfiskare sparar sina investeringar i spöförvaringsställ. Detta håller dina spön åtskilda, lagras vertikalt och undviker den närhet som trassel tillåter.
 4. Köp några prisvärda rörisoleringsrör som du enkelt kan placera över ditt fiskespö. Vissa har en slits i mitten så att du kan skala röret över ditt spö, eller så kan du bara skjuta det stängda röret över hela spöet. Detta är ett sätt att undvika att trassla ihop dem utan att investera i rejäla lådor för hela din installation.
 5. Var uppmärksam på vilken sida dina spön förvaras på om du lägger dem i en låda eller helt enkeltstå. Om du placerar dem med höger sida uppåt blir de mindre benägna att trassla ihop sig. Försök också att notera alla handtag i samma riktning så att allt är parallellt och balanserat. Då blir saker vridna och i omvända vinklar, och det är mer sannolikt att det bildas knutar.
  Är en Yamaha TTR 125 en 2-takts eller en 4-takts?

Bra spöförvaring på din båt

Om du inte har någon plats att förvara dina spön på när du är ute på vattnet kan det vara värt att lägga till en extra organisatör som kan byggas in i din båt. Några tips du kan använda är:

 • Ha stavrör och ändlock till hands på din båt. Dessa tar mindre plats än ett helt förvaringsställ och gör att du enkelt kan ta bort risken för att spö trasslar. Bara en anteckning att komma ihåg om storleken på dessa stavar, en recensent sa ”Stångrör är 8 fot långa! Hade jag vetat detta skulle jag bara ha tagit 2 och klippt dem på mitten. Nåväl, jag ska hitta en applikation. ’
 • Detta är en liten investering, men många sportfiskare köper en Portable Rooftop Rod Bunk Box, som kan göra det mycket lättare att förvara båten och transportera dina spön. Att gå runt med sina spön är oftast där de trasslar ihop sig eller trasslar sig, även om det bara är ett enstaka spö som trasslar ihop sig! Den här lådan kommer att hålla allt på plats och förhindra att dessa solo-knutar bildas, även om du bara använder ett älskat spö.
 • Slutligen, innan du återvänder från en uppfriskande dag på vattnet, ta en paus och se till att alla dina spön, redskap och fisketillbehör är omhändertagna och organiserade. Du kanske bara vill gå tillbaka och ta itu med det senare, men försök skapa en ny vana.

Att ändra denna livsstil kommer att skapa en mer positiv association med dig och organisera din box. Detta beror på att nästa gång du öppnar din setup/box eller gör dig redo att slå vattnet, kommer allt att finnas där för dig. Det är som en gåva till ditt framtida jag, och du kommer att lära dig att uppskatta det som en livsstilsförändring.

Glad fiskespö, lyckligt liv

Jag hoppas att den här guiden har öppnat dina ögon för de många variablerna och faktorerna som bidrar till din fiskeblues. De riktiga takeaways att se upp för är:

 • Investera i bra spöförvaring för att undvika de tillfällen då du vill dra ut håret och kasta spöet i havet.
 • Upp med ditt serveringsspel hemma och på din båt
 • Kasta inte in i vinden, i regnbågsbågar eller andra elementära krafter som leder till en ökning av knutar.

Dessa kan tyckas drastiska förändringar nu, men att acceptera dem som ditt nya sätt att göra saker på kommer att göra din passion för fiske ännu roligare och mer stressfri.

Snart kommer det att bli andra natur för dig, och du kommer att glömma de hemska vanorna du en gång hade när de bleknar in i ditt naiva förflutna. Denna enkla tillväxt i ditt sätt att organisera kommer att hjälpa dig att njuta av sporten ännu mer och kommer att göra dig nyfiken på varför du någonsin försummat ditt fiskeredskap så mycket.

Som Doug Larson sa: ”Om människor fokuserade på de riktigt viktiga sakerna i livet skulle det bli brist på fiskespön.”