Löser fiskekrokar upp? Hur lång tid tar det?

Om du någonsin har tappat en fiskekrok (och det vet jag att jag har) så kanske du undrar vad som händer med den. Jag gjorde lite forskning för att ta reda på vad som händer efter att en krok tappats till floden.

Så, löses fiskekrokar upp? De flesta fiskkrokar som tappas bort eller lämnas kvar i fiskens mun kommer att lösas upp naturligt. Tiden varierar beroende på material och förutsättningar, men allt från ett par månader till flera år kan förväntas.

Naturligtvis finns det många faktorer som kan påverka sönderfallshastigheten för en förlorad fiskekrok. Storleken, åldern, materialet och miljöförhållandena kan alla spela en roll för hur länge den stannar i floden.

Förfallsfaktorer

Om du tappar en fiskekrok eller lämnar en i munnen på en fisk du fångar och släpper, är chansen stor att kroken kommer att finnas kvar ett tag. Givet tillräckligt med tid kommer naturliga processer att bryta ner det och rosta bort på det, men det finns vissa faktorer att tänka på när du tänker på effekterna av krokar som lämnas kvar.

För det första är krokens ålder viktig. Fiskekrokar utsätts för en hel del slitage under deras livstid. De kan vara böjda, orena och ofta nedsänkta i vatten. Denna typ av behandling kan försämra kvaliteten och livslängden för alla typer av fiskekrokar.

Om du tappar en fiskekrok som har använts ganska länge är chansen stor att den går sönder snabbare än en ny. Den kommer att ha mindre av sin ursprungliga beläggning och naturliga integritet. Ålder är dock inte den enda faktorn som spelar roll när det gäller att lösa upp metall.

Materialet eller metallen som används är också viktigt att tänka på. Krokar som är gjorda av tråd är ofta obehandlade med skyddande beläggning och kommer att gå sönder snabbare än krokar i rostfritt stål. Med tiden kommer olika material att slitas bort, men rostfritt stål håller längre än många andra.

Likaså kommer mindre krokar att lösas upp snabbare än större. Om det finns mindre massa behöver naturen göra mindre för att bryta ner den. Så ju mindre kroken är, desto mindre tid tar det att rosta bort. Krokar som används för att fånga stora fisk, eller krokar med speciell tjocklek och flera hullingar kan sitta kvar mycket längre.

  Vad är "Jigging" i fiske?

Och slutligen är miljöförhållandena kring den förlorade kroken också viktiga att ta hänsyn till. Saltvatten är mer slipande och kan lösa upp metaller snabbare än sötvatten. Om det försvann i en flod, kunde flödet av vattnet och friktionen av löst material också påskynda förfallet. Långsamt rörliga vatten som finns i dammar och sjöar kommer att agera långsammare i sönderfallsprocessen.

Det finns andra saker att tänka på, som växtlivets tillväxt eller fiskens rörelse som gnider av det mot grova stenar, som skulle leda till snabbare försvagning eller metallnedbrytning.

Vad händer med fisken?

Nästa tanke du tänker på kan vara vad som händer med fiskar som har fastnat med en krok i munnen efter att de släppts eller har brutit sig loss.

Om en fisk är djupt genomborrad eller fångad i gälarna finns det en chans att den kan dö. Om det blöder efter att det har fastnat, är det ett tecken på en högre dödsrisk. Fiskar som återlämnas i detta tillstånd har en högre chans att dö genom blodförlust eller infektion.

Döden är dock inte det enda möjliga resultatet av att bli fast. Många fiskar som sitter fast med krokar i munnen klarar av att skrapa bort den eller gnugga den mot stenar tills den lossnar. Om den får sitta kvar längre och metallen börjar rosta kommer det att göra det lättare för fisken att skaka av sig. Så chansen är god att en fisk överlever den inledande fångst- och släppprocessen, den kommer inte att sitta fast med en krok i munnen resten av livet.

Om en fisk sväljer en krok eller inte kan skaka av sig den, är det inte alltid slutet på dess liv heller! Många fiskar har starka magar och klarar av att svälja saker som är vassa eller oätliga. Det är självklart att föredra att ta bort krokarna om du kan fånga fisken, men de är inte nödvändigtvis dömda om den fastnar.

Det är också viktigt att komma ihåg att nervsystemet hos en fisk inte riktigt är detsamma som vårt. Om de är krokade, fångar den vassa hullingen ofta i det stela, okänsliga materialet i munnen eller överläppen. De kommer att kämpa mot trycket av att rullas in, men kroken i sig verkar inte orsaka mycket smärta i sig själv.

  6 ställen att få en tur i luftballong i Seattle och däröver

Så även om det alltid är bäst att försöka undvika att lämna den i munnen på en fisk, är det inte världens undergång om ”den som kom undan” gör det med din krok fortfarande i munnen.

Sätt att undvika att tappa krokar

Fiskekrok i vattnet

Även om det alltid finns en chans att du tappar en krok eller bete när du är ute och fiskar, finns det ett par steg du kan vidta för att försöka förhindra att detta händer för ofta.

Först och främst bör du använda krokar av god kvalitet! Om de är mycket gamla, rostiga eller böjda, är det större sannolikhet att de går sönder eller slits av. Medan högkvalitativa krokar kan ta längre tid att lösas upp om de tappas bort, är det mer sannolikt att du håller fast vid dem under en längre tid.

För det andra, om din lina trasslar sig eller fastnar när du är på en fisketur, försök att undvika att bara klippa linan och lämna den bakom dig. Om förhållandena är säkra är det bäst att vada ut till den och försöka ta fram kroken och den trassliga linan. Detta kommer att förhindra att andra människor eller vilda djur fastnar i det i framtiden.

Att samla in skadat eller knutet fiskematerial är också hänsynsfullt mot andra och hjälper också till att hålla älvarna renare.

Slutligen är det en bra idé att knyta om dina krokar och linor ofta. Om du använder samma knut för länge är det mycket mer sannolikt att den lossnar och går av. Det kommer också att hjälpa dig att bli en expert på fiskelina om du övar tillräckligt!

Bästa krokar att använda

Beroende på vilken typ av fisk du siktar på, vart du ska åka och förhållandena i området finns det många olika typer av krokar att tänka på.

  4 bästa tipsen för vattenfallsrappning

Det bästa sättet att undvika att tappa krokar är att använda de som är bäst för just din situation. Om du letar efter små fiskar och vill använda en catch and release-stil, kanske du vill överväga att använda små trådkrokar som lätt kan lösas upp om de tappas bort. Detta kommer att lämna en mindre effekt och är väl lämpad för dina behov.

Om du är ute efter större fiskar som du tänker behålla kan större krokar i rostfritt stål vara det bästa alternativet. De kommer att ta längre tid att förfalla om de lämnas kvar, men du är mer benägna att hålla fast vid dem längre om de är av högre kvalitet. Tillämpning av idéerna i föregående avsnitt kan vara till hjälp om du vill undvika att tappa krokar.

Det finns flera produkter på marknaden för dem som är intresserade av mer säkra eller ekologiskt vänliga fiskekrokar. Ett exempel är Harmless Hook, som finns på Amazon. Denna är konstruerad för att orsaka så lite skada på en fisk som möjligt, och skapades så att den säkert kunde lämnas inbäddad i en fisks mun om det skulle behövas. Den skapades också med uthållighet i åtanke och kan användas flera gånger.

Det finns många olika ställen att skaffa fiskekrokar och andra redskap, men det är viktigt att komma ihåg att ditt val kan påverka såväl din rekreation som fisken och miljön.

Hook-rekommendationer för Catch and Release

Relaterade frågor:

Hur får man ut en krok ur en fisk som sväljs? För att ta bort en nedsvald fiskkrok bör du se hur långt ner i halsen kroken har gått och se om den kommer att vicka loss. Om inte, använd en tång för att ta tag i kroken och dra den upp och ut. Klipp av fiskelinan efteråt.

Hur många procent av fiskarna dör efter fångst och utsättning? Cirka 33 % av fiskarna som krokas och återförs till vattnet kommer att dö. Detta utgör cirka 1/3 av all fånga och släppa fisk. Fisk som fångas från djupt vatten har en ännu högre dödlighet.