Löser aceton silikon?

Aceton är ett starkt lösningsmedel som kan lösa upp många saker. Många använder den till exempel för att ta bort färger eller limma spår från ytor. På grund av det kanske du undrar om aceton löser silikon.

Aceton löser upp silikon och när de blandas sprids acetonet ut över silikon istället för att blötlägga ämnen i närheten. Aceton bryter ner silikonpartiklarna och bildar en lösning. På grund av detta används aceton vanligtvis för att ta bort silikon och torkad färg från ytor.

Läs vidare för mer information om hur aceton löser upp silikon, det bästa sättet att använda denna förening för att ta bort silikon från ytor och riskerna med att göra det. Jag kommer också att tillhandahålla alternativa metoder för att ta bort silikon.

Hur aceton löser silikon

Aceton består av väte-, kol- och syremolekyler. När denna förening blandas med silikon kolliderar deras partiklar. I den processen sprids silikonpartiklarna längre isär för att skapa en lösning.

Denna process är också hänförlig till acetons egenskaper. Speciellt har den en ytspänning som gör att den sprids ut över silikon istället för att sugas in i något annat ämne i närheten.

Hur man tar bort silikon med aceton

För att ta bort silikon med aceton behöver du följande verktyg:

 • En färgskrapa/spatel
 • 2 koppar aceton
 • 1 kopp destillerat vatten
 • Gummihandskar och andningsskydd för skydd

Steg

 1. Använd färgskrapan eller spateln för att skrapa bort så mycket av materialet som möjligt.
 2. Häll cirka två koppar aceton i en plastbehållare och rör långsamt i en kopp destillerat vatten. Detta kommer att skapa en emulsion som är effektiv för att bryta ner kiselbindningar när den kommer i kontakt med dem eftersom båda är opolära lösningsmedel, vilket innebär att de löser upp oljor men inte polära föreningar som salt eller socker.
 3. Ta på dig gummihandskar så att du inte utsätts för kemikalier, doppa händerna i blandningen och börja gnugga tills alla tecken på silikon har lösts upp från dess yta.
 4. Tvätta händerna noggrant när du är klar av säkerhetsskäl.
Se även  Kan du baka kakor i en brödrost? 3 steg till Delicious

Varning: Använd aldrig aceton nära barn eller om du är känslig för kemikalier.

Riskerna med att använda aceton för att ta bort silikon

Det finns betydande risker med att använda aceton för att ta bort silikon från din hud eller andra ytor. De inkluderar:

 • Det kan lösa upp de flesta typer av material, inklusive oljor, plaster och gummi.
 • Det kan också irritera ögon och näsa och orsaka huvudvärk om det andas in under en längre period.
 • Det kan orsaka ökad hjärtfrekvens, medvetslöshet och koma.

Acetonalternativ för silikonborttagning

På grund av riskerna med att använda aceton rekommenderar jag följande säkrare silikonborttagningsalternativ:

Majsstärkelse

Majsstärkelse är ett utmärkt alternativ för att ta bort silikon eftersom det är giftfritt och prisvärt. Allt du behöver göra är att strö över din hand med majsstärkelse, gnugga området med silikon på alla sidor i cirka 30 sekunder och torka sedan rent.

Här är en video som förklarar hur man tar bort silikon med majsstärkelse:

Vaniljkräm

Cream of Tartar är ett utmärkt alternativ för att ta bort silikon eftersom det inte innehåller några starka kemikalier som kan skada ytor. Allt du behöver göra är att blanda grädde av tandsten med vatten i lika stora mängder, och applicera sedan blandningen på handen eller trasan och skrubba bort silikonresterna.

Baby olja

Babyolja fungerar bra för att ta bort silikon från bänkskivor eftersom den har naturliga oljor som ger extra smörjning vid rengöring. Häll helt enkelt babyolja på händerna/trasan/svampen, gnugga försiktigt över området som påverkats av silikon tills det är rent (kan ta mer än en applicering).

Se även  Hur högt är ett tvåvåningshus?

Tvättsoda

Tvättläsk tar bort överflödigt fett utan att skada ytan vid korrekt användning. Ändå bör det bara appliceras sparsamt och lämnas på ytan tills det naturligt skummar och bubblar. Efter att du har skrubbat bort hela resterna, skölj med vatten för att säkerställa att inga rester finns kvar innan du använder ditt föremål.

Citron juice

Citronsaft kan användas som ett naturligt rengöringsmedel för att ta bort silikon från ytor som bänkskivor och kläder. Den har sura egenskaper som bryter ner silikoner snabbt utan att skada andra föremål som kommer i kontakt med dem.

Pressa helt enkelt citron på det område som påverkas av silikon. Låt sitta i fem minuter och torka sedan bort överflödig vätska efter att ha låtit den torka i ytterligare tio minuter.

Om du föredrar detta tillvägagångssätt rekommenderar jag att du använder Enkelt grönt industriellt rengöringsmedel från Amazon. Det är icke-nötande, giftfritt och säkert för alla ytor.

Slutgiltiga tankar

I ett nötskal, aceton löser silikon. Men att använda det medför risker, såsom andningssvårigheter, hud- och ögonirritation, huvudvärk, yrsel, illamående och kräkningar.

Därför är det säkrare att bara använda denna förening som en sista utväg. Dessutom avråder jag från att använda den om du har barn i hemmet eller är känslig för kemikalier.

Som sagt, anta att du måste använda denna förening. Se i så fall till att du tar på dig gummihandskar och andningsskydd för att skydda dig själv.

Lämna en kommentar