Löpbandet vs. Springa utomhus: Vilket är svårare för kroppen?

Många löpare kommer till en punkt i sitt idrottsliv när de märker mer värk och smärta, vare sig det beror på ålder eller överansträngning. Oavsett anledning kan det få en att söka efter ett säkrare sätt att springa som är skonsammare för kroppen. Detta leder ofta till frågan om det är jobbigare för kroppen att springa utomhus än att springa på ett löpband.

Att springa utomhus är svårare för kroppen än att springa på ett löpband. När de springer på ett löpband är idrottare bättre i stånd att fokusera på och perfekt form, kontrollera variabilitet och effektivt undvika skador. Löpband är också mjukare på grund av deras vadderade slitbana och är skonsammare mot en löpares leder och mjukvävnad.

Löpare skadas när deras löpningar är mindre än perfekta och deras miljöer utgör hinder (väder, ojämna ytor, svår terräng.) Om målet är att undvika skador, bör man göra sin löpning i den miljö där de har mest mängd kontroll, vilket pekar på: löpning inomhus på löpbandet. Men även löpband har sina för- och nackdelar.

Bestämmande faktorer: Hur löpning är hårt för kroppen

Upplevd ansträngning

Ett sätt att avgöra om löpning inomhus eller utomhus är svårare än båda är genom att utvärdera något som kallas ”upplevd ansträngning.” Upplevd ansträngning hänvisar till den mentala förväntan på ”hur svår” en aktivitet verkar.

De flesta individers upplevda ansträngning när det kommer till utomhuslöpning är att den är det hårdare än att springa på ett löpband inomhus. Även om själva aktiviteten inte är det faktiskt svårare, det upplevs som svårare, vilket ironiskt nog gör exorcisen svårare för individen. Detta är bara problematiskt eftersom idrottare är mer benägna att ge upp tidigare när den upplevda ansträngningen är större.

Fysisk skada eller biverkningar

Ett av de mest tydliga sätten att veta om en form av löpning är svårare än en annan, är att utvärdera sannolikheten för skador och förekomsten av fysiska biverkningar. Det finns inga bevis för att utomhuslöpare har skadade knän mer än löpbandslöpare. Det som dock har bestämts av både löpartränare och läkare är det felaktig springa eller överansträngning avgöra sannolikheten för skada.

Springer utanför

Att springa utomhus har en uppsjö av fördelar, inklusive många mentala hälsofördelar. Att vara ute i solskenet gör att man kan suga upp D-vitamin, andas in frisk luft och känna sig kopplad till naturen och sin gemenskap.

Utomhuslöpning utgör dock flera hinder. När allt kommer omkring springer den inte själv, vilket är hårt för kroppen. Den springer felaktigt det är jobbigt för kroppen. Tyvärr är det enklare svårare att kontrollera och begränsa sannolikheten för skador utomhus än vad det är inomhus på en reglerad maskin.

Fördelar

 • Fördelar med mental hälsa – Hopkins medicin har genomfört studier som visar att löpning utomhus förbättrar humör, minne och fokus, förmåga att byta uppgifter och sänker ångest och stress.
 • Förbättrar stabilitet och lateral smidighet – när du springer utomhus förbättrar du mer av din motorik och smidighet, tack vare olika typer av terräng, hinder och förmågan att göra svängar.
 • Det är gratis! – En av de största fördelarna med att springa utomhus (bortsett från fågeln och folk som tittar på) är att inget gymmedlemskap krävs.
 • Bästa sättet att träna för evenemang – Tyvärr finns det ingen ersättning för att springa utomhus när man tränar för ett maraton eller triathlon.
 • Bygger benmineraldensitet – den kraftfulla, viktbärande naturen hos löpning utomhus kan hjälpa till att bygga benmineraltäthet (ännu mer än att cykla!)
  Varför dör Kokanee efter lek?

Nackdelar

 • Hårt mot mjuka vävnader – de University of Applied Sciences i Nederländerna har funnit att mjukvävnads- och ledskador (som knä- eller fotledsskador) är vanligare hos löpare som tränar utomhus jämfört med på löpband.
 • Det finns okontrollerbara faror – löpning utomhus innebär andra faror och oväntade scenarier som: ojämn terräng, förare som sms:ar och kör, hundar, cyklister, väderrisker (regn, hagel, extrem värme.) Det har varit många nyheter i nyheterna om kvinnor som attackeras när de springer på natten också. Dessa är typer av faror som burk kontrolleras när du springer på ett löpband.
 • Svårare till perfekt form – det är svårare att perfekta formen på väggrus, utomhus än på ett löpband. På grund av variationsnivån och bristen på speglar kan du inte nödvändigtvis utvärdera om du håller en konsekvent och hälsosam form (vilket kan leda till skada)

Löpning på löpband

Löpband är en av de mest populära exorcismaskinerna (i både hemmagym och offentliga gym.) Enligt US Consumer Product Safety Commission, det uppskattas att över 50 miljoner amerikaner använder ett löpband varje år. De är inte bara populära, de är också mycket effektiva för att hålla uppe sin kardiovaskulära hälsa och för att lära ut korrekt löpteknik.

Fördelar

 • Lättare på leder och mjuka vävnader – eftersom löpbanden är vadderade ger de bättre stötdämpning än trottoar eller stigar utanför. Detta motsvarar mindre stress på knän och vrister, vilket i slutändan innebär mindre skador och nödvändig återhämtningstid.
 • Kan fullända den korrekta löpformen – när du springer på ett löpband springer du ofta vänd mot en spegel (särskilt på ett offentligt gym.) Detta gör att du kan göra en visuell kontroll och utvärdera din löpställning: Är din rygg rak? Tittar du ner när du springer? Rör sig dina armar för mycket? Tar du för korta steg och minskar rörligheten i benen? Att springa på ett löpband gör det bättre för en att träna och fullända sin löpform, så när du springer utomhus förhindrar du skador.
 • Bibehåll en jämn hjärtfrekvens – i linje med att fullända sin form, gör användningen av ett löpband för en idrottare att koncentrera sig på att upprätthålla en jämn hjärtfrekvens, inte bara för kardiovaskulär hälsa, utan i stället för träning för längre löpningar eller lopp också.
 • Lägre upplevd ansträngning – Att springa inomhus på ett löpband upplevs ofta som mindre svårt än att springa utomhus, och som sådana kommer individer sannolikt att springa längre och pressa sig själva lite hårdare.
 • Mer kontroll – På det hela taget kan löpning på ett löpband dig ha mer kontroll över din exorcis. Du behöver inte ta hänsyn till spontana väderförändringar, luftföroreningar, distraktioner, oväntad eller svår terräng eller plötsliga lutningar.
 • Det är bekvämt – för vissa människor är det mycket lättare att hoppa på ett löpband än för dem att gå ut (särskilt i en hektisk stadsmiljö.)
  Är löparstrumpor värt det? Anledningar till varför du behöver dem

Nackdelar

 • Tråkig – Det enkla faktum är att springa på ett löpband är fruktansvärt tråkigt för de flesta. Jämfört med att andas in frisk luft, sola sig i solen och ha något att titta på, erbjuder ett löpband lite underhållning.
 • Begränsad variation – löpning på ytor som varierar i struktur, innehåll och stabilitet hjälper till att stärka olika delar av dina muskler och öka stabiliteten. Ett löpband gillar dock de flesta varianter för att öka sådan stabilitet och akut muskelstyrka.
 • Kan inte svänga – precis som variabilitet hjälper din stabilitet, förhindrar brist på svängar dig från att förbättra din laterala smidighet.
 • Du kan fortfarande bli skadad – Bara för att du springer på ett löpband betyder det inte att du är magiskt befriad från skador. Trots allt har vi alla sett den där personen på gymmet som antingen inte är uppmärksam, springer för fort eller dansar och snubblar, ramlar och sedan flyger av löpbandet. Du kan fortfarande stuka fotleden, falla och till och med få huvudskador på ett löpband om du inte är uppmärksam eller trycker för hårt.

Övergång från löpbandslöpning till utomhuslöpning

Om du är van vid att bara springa på löpbandet, var beredd på att uppleva lite obehag när du först byter till att springa utomhus. Det tar tid för kroppen att anpassa sig!

Michael Conlon från Finish Line Physical Therapy har några excellent tider om hur du går över från att springa inomhus på ditt löpband till att springa på trottoaren utomhus. Se här!

 1. Självutvärdering – innan du går över till utomhuslöpning, gör en självutvärdering av din nuvarande hälsonivå och löpförmåga. Vad är din maxpuls på löpbandet? Vilken puls håller du vanligtvis på ditt löpband? Finns det några aktuella värk och smärtor som behöver din uppmärksamhet? Att veta var du är nu hjälper dig att mäta hur väl du går över till utomhuslöpning.
 2. Värdera dina skor – om du har sprungit på ditt löpband hela vintern, 5 dagar i veckan, och nu vill springa utomhus när det blir bättre väder, se till att du inte har varnat dina löparsneakers! Om du har betydande slitage bör du investera i nya löparskor innan du beger dig ut för ett jobb.
 3. Förbered dig på variationer – när du joggar inomhus på din maskin får du styra klimatet, lutningen, hastigheten och känslan av din löpning. Men när du byter utomhus har du ingen sådan lyx. Var beredd att uthärda saker som vindhastighet, luftfuktighet, värme, regn, ojämna ytor och hård mark.
 4. Foam Roll – innan du lämnar huset för din första löprunda utomhus, rulla ut på foam rollern för att lossa dina vader, quads och höftmuskler.
 5. Håll dig hydrerad – Se till att du dricker tillräckligt med vatten inte bara dagen för din övergång från att springa inomhus till utomhus, men se till att du dricker tillräckligt med vatten dagen innan. Våra kroppar är uttorkade innan vi känner till och med törst.
 6. Sträck ut hela kroppen – som du gör i början av en exorcisklass, få rörelse och likviditet i din kropp innan du slår ut på trottoaren. Uppvärmning hjälper till att förbereda din kropp för optimal rörlighet. Det kommer att förbättra ditt rörelseomfång och hjälpa till att förebygga skador.
  Är löparskor bra för vandring?

Nyckeln Take Away

Om du tycker om att springa, men letar efter ett mer skadefritt, lättskött alternativ till utomhuslöpningar, är löpbandet rätt väg att gå. Att springa på ett löpband är mjukare (vadderat) och minskar på så sätt påverkan på dina leder, samtidigt som det ger adekvat kardiovaskulär kondition och håller dig väl inom din önskade maxpuls.

Om du däremot tränar för ett evenemang, som ett maraton eller triathlon, måste du träna (åtminstone delvis) utomhus för att förhindra att saker som löparknä inträffar under loppet. Däremot kan du dela din träningstid mellan löpband och trottoarså att du tränar på att hålla en jämn puls och fortfarande få in din konditionsträning, men inte ständigt sätta så mycket press på dina knän och smalbenen.

Relatera innehåll

I löpning är skorna du bär allt. Du kan ha den mest uthållighet och uthållighet i världen, men om dina fötter är ömma av skor som inte sitter dåligt, kommer din prestation att påverkas negativt. Att välja dina löparskor bör då inte vara ett lätt beslut. Istället vill du ta dig tid och göra din research. Vad ska du leta efter i den perfekta löparskon?

Du har nyligen bestämt dig för att börja springa. Du älskar friheten du känner när du har tagit steget, för att inte tala om hur vältränad löpning gör dig. Det är ditt mål att delta i ett lopp tidigare än senare, och du har redan börjat förbereda dig. En löparkompis till dig föreslog att du skulle köpa några löparstrumpor som en del av din träning, men du är inte så säker. Är löparstrumpor värda det?