Ljudisolering av ett hus från trafikbuller: 7 effektiva metoder

Du behöver ingen som berättar hur skadligt vardagsljud kan vara. Ta trafikljud och andra ljud som kommer från gatan. Konstanta irriterande ljud som kommer från bilar, biltutor, fotgängare och vägarbetare, för att nämna några, kan bokstavligen leda till döden. Och även om döden kanske bara är det mest extrema scenariot, kan du fortfarande lida av stress och andra relaterade problem om du ständigt utsätts för trafikbuller.

Så för att bibehålla din hälsa och minska mängden buller som kommer utifrån bör du tänka på att ljudisolera ditt hus. I den här artikeln kommer jag att täcka de bästa metoderna för att göra just det – se till att ditt hem inte släpper in något av dessa otäcka trafikljud.

Men innan du och jag går vidare till det aktuella ämnet måste vi först diskutera hur buller fungerar i allmänhet.

Ins och outs av (trafik) buller

Ljud är vibration genom ett medium, dvs genom ett visst material. I grund och botten, när något vibrerar, börjar energin från den källan att röra sig i vågor. När luft eller andra föremål kommer i kontakt med denna energi vibrerar de med samma frekvens. Våra trumhinnor, känsliga som de är, fångar upp dessa vibrationer och registrerar dem som olika ljud.

Ljud liknar ljus i hur det färdas genom hinder. När det gäller de flesta material där ute (dvs glas, metall etc.) kommer ljudet att röra sig genom dem relativt lätt. Det är därför du kommer att kunna höra något utifrån trots att dina dörrar och fönster är stängda.

Innan du går vidare till korrekt ljudisolering måste du förstå några andra grundläggande principer bakom de flesta ljud. Till exempel, om ljudet stöter på ett enhetligt hinder, kommer endast en liten mängd ljud att kunna färdas igenom. Å andra sidan kommer mindre likformiga ytor inte att stoppa lika mycket ljud.

Vad som helst kan vara en källa till buller, men framför allt när det gäller trafikljud kan de komma från en mängd olika platser. Som nämnts tidigare kan både bilar som tutar eller gnisslande däck producera höga, obehagliga ljud. Men det kan också någon som skriker på gatorna, eller en hund som skäller på brevbäraren, eller till och med en närliggande parkerad bil med musik som skräller från fönstren.

Sätt att ljudisolera ditt hus från trafikbuller

Om ljud kommer från vibrationer behöver du ett sätt att fånga upp dem innan de når dina trumhinnor. Med andra ord måste du lägga så många effektiva hinder i vägen för ljud så att du kan njuta av en lugn, tyst dag hemma. Ja, ljud kan passera genom många olika hinder, men ju fler av dem du lägger mellan dig och bruset, desto mer sannolikt kommer de att minska vågens energi.

Nedan finns en lista över några metoder som kan hjälpa dig att minska trafikbuller i ditt hem. Vissa av dem kan verka lite mer okonventionella än andra. Men de har alla visat sig fungera mot vardagligt larm som kommer från förbipasserande bilar och tutar.

1. Installera en fontän

Råkar du ha en sån utomhus vatten fontäner som är gjorda av hållbara material som marmor eller harts? Om inte, föreslår jag att du investerar i en så snart som möjligt. Hur konstigt det än kan låta är dessa fontäner ett av de bästa sätten att överrösta trafikbuller.

Vattenfontän utomhus.

Naturligtvis, när folk tänker på dessa trädgårdsfontäner, antar de vanligtvis bara att de är där för inredningen. Och gör inga misstag, en anständig, välplacerad fontän kan få din trädgård att sticka ut. Faktiskt så mycket att det kan väcka intresset hos potentiella köpare, om du bestämmer dig för att sälja ditt hem och flytta någon gång.

Men en fontän är så mycket mer än bara en snygg liten prydnad. Faktum är att det kommer med många potentiella fördelar, inklusive men inte begränsat till:

 • Lindrar stress och hjälper dig att slappna av
 • Ger naturlig fuktighet
 • Att vara en drickskälla för dina husdjur och vilda fåglar
 • Förse dig med negativa joner som renar luften
Se även  Hur man avgör om din möbel är gjord av laminat eller faner

Hur minskar en fontän trafikljud?

Nu är det felaktigt att hävda att en typisk vattenfontän helt kommer att eliminera allt trafikbuller. Uppenbarligen kommer det att finnas massor av trafikljud som du kommer att höra oavsett hur många fontäner du sätter upp på din gårdsplan. Till exempel kommer ett bilavgasrör som slår tillbaka alltid att vara högt, och det kommer också att göra en bilolycka då och då eller ett däckskrik.

Naturligtvis har alla dessa ljud en sak gemensamt. De är alla plötsliga, kortvariga och otroligt högljudda. Det du behöver är något som kan dränka vardagsljudet, som att en bilmotor går.

En vattenfontän är ett utmärkt val i detta avseende eftersom den producerar ett konstant ljud av stänkande vätska. Det ljudet rör sig vanligtvis med samma frekvens som allt annat utanför ditt fönster, med några extra fördelar:

 • Det är konstant
 • Det är inte högljutt eller högljutt
 • Den producerar ett naturligt, icke-artificiellt ljud, till skillnad från bilar.

I grund och botten kommer en fontän att vara din ständiga källa till vitt brus; så länge den är igång kommer du inte att höra något annat. Ännu viktigare är att du kommer att kunna fortsätta din dag i lugn och ro. Och till råga på allt behöver vattnet inte ens rinna fort. Även ett enkelt, lätt gurgel räcker för att överrösta det mesta av trafikljuden utanför.

Installera en fontän

Du kan enkelt hitta en lämplig fontän var som helst på nätet, och utbudet är enormt. Du bör dock ha några saker i åtanke. Först och främst, kom ihåg att fontäner vanligtvis inte rinner under de kalla vintermånaderna. Sedan, om du ska installera en, se till att den är på en plats där du kan höra den. Den bästa lösningen skulle vara på gården, nära dörrarna och fönstren i ditt hem.

Naturligtvis finns det andra vattenalternativ till en fontän. Om du till exempel har råd, anlägg gärna en vattenträdgård med ett fungerande vattenfall. Det kommer inte bara att göra samma jobb som fontänen, utan det kommer att ge ditt hem lite extra överklagande.

2. Uppför en mur eller ett staket

Som nämnts tidigare kommer en fontän att maskera bruset med ljudet av sitt eget rinnande vatten. Det kommer dock inte att räcka om du direkt vill blockera ljud från att komma din väg. För att göra det behöver du en solid, kontinuerlig barriär som inte släpper igenom några vågor. Med det i åtanke måste du börja titta på staket eller väggar.

Staket som håller trafikljud ute.

Naturligtvis kommer inte alla staket att blockera trafikljudet, och husägare vet detta. För att få ett så ljudisolerat staket som möjligt är en av de första sakerna folk tittar upp på materialet. Trots allt borde hårt material lättare blockera ljud, eller hur?

Tja, det är inte nödvändigtvis fallet. När du söker efter de bästa ljudisoleringsmaterialen får du omfattande, detaljerade listor. Allt från betong och tegel till trä och skum kan antingen dämpa buller eller blockera det helt. Materialet är med andra ord minst viktigt när det gäller att välja det bästa staketet eller väggen.

Vad gör ett bra ljudisolerande staket eller vägg?

För att ha ett staket eller en mur som håller trafikljud ur vägen, måste du vara mycket uppmärksam på en viktig aspekt – luckor och flöden.

För att ljud ska färdas snabbare än vanligt måste det ha så få hinder som möjligt. För att uttrycka det enkelt, väggar och staket kommer inte att stoppa något ljud om de har hål eller luckor i dem. Så när du lägger till ett staket på din gårdsplan, se till att det är gjort av fast material med noll luckor. På så sätt kommer alla ljudvågor helt enkelt att studsa tillbaka och ingen av dem når dina trumhinnor.

Se även  Hur man återupplivar laminatbänkskivor och får dem att glänsa

Men hur är det med att flyta? Vad innebär det egentligen och hur förhindrar man det? Det bästa sättet att illustrera det är med några exempel.

Föreställ dig att ha ett starkt, hållbart staket av solida material, men det når inte hela vägen till marken. Dessa luckor kan vara en stor fara, och ett stort bakslag är att de låter ljud komma igenom. Till exempel kan du lätt höra ljudet från bildäck som passerar, eftersom de ligger så lågt till marken.

Alternativt kan du tänka dig att ha ett lågnivåstängsel som bara är några meter högt. Oavsett om det är tillverkat av betong eller rostfritt stål, kommer ljudet fortfarande att hitta en väg runt det. Tja, för att vara exakt, det kommer att hitta ett sätt över det — de flesta av vågorna kommer helt enkelt att flöda över stängslet och in på gården.

Kort sagt, det bästa staketet du kan få bör vara högt och robust, tillverkat av fast material utan luckor.

När spelar materialet någon roll?

Ibland tillåter inte layouten av ditt hus dig att resa en stor mur eller ett staket. Alternativt kan den lokala regeringen inte tillåta uppförande av staket över en viss höjd. I dessa situationer måste du vara uppmärksam på materialet i din vägg eller staket.

Så om du bara kan resa en 2 ½ fot hög trädgårdsvägg, se till att den är gjord av torrlagd sten. Murens stora massa kommer att blockera det mesta av ljudet från trafiken utanför.

3. Plantera några träd

Denna speciella metod är ganska populär, men den kommer med sin beskärda del av problem. Nämligen, när du googlar på ’använda träd för att ljudisolera din trädgård’ får du miljontals resultat som helt enkelt inte stämmer överens. Vissa människor kommer att hävda att träd inte kan överrösta trafikbuller, andra kommer att hävda något annat. Så låt oss snabbt täcka båda sidor av denna fråga.

Fördelarna med träd i ljudisolering

Vissa källor hävdar att några rader av träd kan minska så mycket som 7 decibel ljud. Naturligtvis skulle dessa träd behöva ha tjockt, tätt lövverk och bör kunna bli höga inom ett år. Annars kanske de inte gör susen.

Du kan också prova ytterligare helt naturliga stängsellösningar. Plantera till exempel en hög, tjock häck som är svår att se igenom, och plantera sedan strategiskt en rad med träd och en annan rad buskar i närheten. På så sätt har du alla nivåer av ljudisolering täckt, från topp till botten.

Men det är inte bara bladverket som stoppar ljudet. Själva närvaron av träd har en psykologisk effekt på vår hjärna som tillåter oss ’tror’ vi är inte nära någon trafik utanför. Ännu viktigare är att vinden som rasslar genom löven skapar en annan källa till vitt brus för dig, bredvid fontänen.

Förutom att ljudisolera din trädgård kan träd och buskar öka ditt hems marknadsvärde och effektivt bekämpa luftföroreningar. Dessutom kommer din trädgård att ha mycket mer tilltalande än tidigare och närvaron av träd kommer att ha en positiv effekt på din hälsa och mentala välbefinnande.

Trädens brister i ljudisolering

Om du går tillbaka till hur ljud färdas kommer du omedelbart att upptäcka det största felet med träd som ljudisoleringslösningar. Under vintermånaderna kommer du inte att ha något löv, så det kommer inte att finnas något som hindrar ljudvågorna från att nå dig. Dessutom, så höga som träd kan bli, kommer de fortfarande inte att vara tillräckligt höga för att överrösta alla ljud som når ditt hems balkong på andra våningen.

4. Ljudisolera dina fönster

Vissa fönster släpper in mer ljud än andra. Det beror verkligen på hur många glas de innehåller. Den allmänna tumregeln är: ju fler rutor ditt fönster har, desto bättre isolerar det ditt hem från ljud.

Buller kommer genom fönster.

Det bästa alternativet för en fönsterbåge när det kommer till ljudisolering är förstås PVC. Men om du föredrar naturmaterial, se till att träramarna på dina fönster är i gott skick. Om det behövs, ring en expert för eventuella reparationer.

Se även  Hur man tunnar trälim (4 metoder)

Om du inte har verktygen eller pengarna för att laga sprickor runt dina fönsterpaneler, överväg att investera i nya gardiner. Vanligtvis, ljudisolerade gardiner är gjorda av tätare material än vanliga. Som sådana kan de absorbera alla ljud som kommer utifrån, samt hålla ditt eget rum snyggt och isolerat inifrån.

Men när du letar efter dessa gardiner, se till att de täcker väggen både under och ovanför fönstret. På så sätt kommer inga ljudvågor från utsidan att ta sig förbi dem.

5. Inspektera dina dörrar

Ibland kommer dörrkarmar att ha mellanrum som gör att ljud utifrån kan röra sig fritt. För att förhindra det, inspektera varenda dörr i ditt hem. Var du än kan, installera en väderstrippande skum och täta alla öppningar. Du kommer inte bara att hålla ljudet ute, utan du kommer också att hålla värmen inne under kalla dagar.

Det är viktigt att du kontrollerar alla dörrar i ditt hem, även de mellan olika rum. Ljud kan enkelt färdas runt i huset, så installera antingen ljudisolerade gardiner och väderskydd där du kan eller byt ut eventuella ihåliga, skadade dörrar.

Du kanske också gillar: Hur man ljudisolerar en dörr med hushållsartiklar

6. Kontrollera dina väggar för sprickor

Även en liten spricka i väggen kan låta trafikljud nå dina öron. Så ett av stegen du måste vidta så snart som möjligt är att inspektera varje enskild vägg för skador.

Normalt kommer sprickor att uppstå bredvid de områden som du redan var tvungen att skära eller borra igenom. Till exempel kommer områden runt fönsterkarmar, eluttag och ventilationsgaller att utveckla ytterligare sprickor om du inte underhåller dem. Så om du märker någon skada, kontakta en specialist eller försök fylla luckorna själv med några täta.

7. Ljudisolering är nyckeln

Istället för att fokusera på ljudisolering utanför, prova några beprövade interiörmetoder. Du kan till exempel isolera dina väggar med olika produkter och material, inklusive:

 • Massladdad vinyl
 • Takpaneler
 • Viskoelastiskt skum
 • Neoprengummi
 • Glasfiber

Finaltips om hur du organiserar ditt hem för ljudisolerade trafikljud

De flesta av metoderna jag listade ovan kräver mycket investeringar. Men du kan också prova att inreda ditt hem på ett sådant sätt att du kan minska alla ljud som kommer utifrån, inklusive eventuella trafikolyckor.

Investera i tjocka mattor

Hur konstigt det än kan låta kan en del av ljudet utifrån komma från sprickor i trägolv. För att dämpa det ljudet, investera i antingen tjocka mattor eller några tjocka mattor. De blockerar effektivt allt ljud som kommer underifrån och isolerar dina golv. Ännu viktigare, de kommer att ge komfort och värme för dina fötter.

Möblera om

Om din vägg råkar ligga mot den öppna vägen utanför, kan du överrösta en del buller genom att lägga till en extra barriär. Du kan till exempel flytta några av dina möbler mot den väggen och skingra en del av ljudet som kommer in. Allt fungerar, från den låga trekuddssoffan till skåpet.

Lägg till en massiv bokhylla

Den här metoden liknar den ovan, men lite mer effektiv (och fantastisk om du är en ivrig bokläsare). Om du behöver ljudisolera en vägg nära den öppna trafiken ställer du helt enkelt en bokhylla mot den. Fortsätt sedan att fylla bokhyllan till brädden med dina favoritvolymer och lämna inga luckor. Dessutom kan du göra din research och ta reda på vilken typ av trä som absorberar ljud bäst och använda det träet som material för din bokhylla.

Sammanfattningsvis

I dagens samhälle kan vi inte riktigt undvika allt trafikbuller. Men med dessa ljudisoleringsmetoder kan du åtminstone mildra en del av det racketen och leva ett stressfritt liv. Och om någon av dessa metoder inte hjälper dig, prova att blanda och matcha – två metoder är trots allt alltid bättre än en.

Lämna en kommentar