Långsam spistemperatur: Låg och hög inställningar bryter ner

Om du ska laga mat med en lerkruka kan det vara bra att veta några saker om långsamma spistemperaturer. Detta kan vara viktigt för korrekt matlagning och livsmedelssäkerhet, särskilt om du planerar att laga kött. Så låt oss börja med grunderna.

Vilken temperatur lagar en slow cooker vid?

Slow cookers värms i allmänhet upp till cirka 190-210 grader Fahrenheit (~87-99 grader Celsius) på låg inställning och kan gå upp till ungefär 300 grader Fahrenheit (~149 grader Celsius) på hög inställning. Dock, långsam spistemperaturer kommer att variera baserat på koktid, märke, modell osv.

Det är 10 000-fotsvyn, men låt oss nu gräva i nyanserna, inklusive skillnaderna mellan inställningarna Låg, Hög och Varm.

Långsam spistemperatur

Vi täckte översikten ovan, men i det här avsnittet har jag lite mer information om temperaturer av inställningarna Låg, Hög och Varm.

Dessutom har jag hänvisat till några resurser i det här avsnittet som jag tror att du kommer att finna användbara/intressanta. Låt oss komma till det!

1. Långsam spistemperatur på låg

Slow cookers koka vid en temperatur på ~190 grader Fahrenheit (87 grader Celsius) när de är på låg-inställningenenligt Liz Meimanen matvetenskapsexpert från Iowa State University.

Till skillnad från en spis, där det är öppen låga och höga temperaturer kan nås snabbt, värms en slow cooker mycket gradvis. Som ett resultat kommer den exakta temperaturen för en slow cooker att variera avsevärt beroende på hur länge det har kokat. Mer om detta i nästa avsnitt…

2. Långsam spistemperatur på hög

Slow cookers kan nå temperaturer på ~300 grader Fahrenheit (149 Celsius) när de är på hög inställning. Men om du lagar mat som innehåller mycket vatten eller vätska kan du förvänta dig att temperaturen på maten slutar stiga vid eller strax under kokpunkten (t.ex. ~212 Fahrenheit).

Se även  Varför fryser maten i baksidan av mitt kylskåp? 6 möjliga orsaker

Det är därför tid är det metriska som användarna mest fokuserar på, snarare än temperaturen. Oavsett om du använder Låg eller Hög-inställningen på en långsam spis, kommer maten i krukan så småningom att nå en maximal temperatur vid eller strax under kokpunkten (~212 grader Fahrenheit).

Den största skillnaden här är hur lång tid det tar för att nå denna maximala temperatur. Det brukar sägas att det tar 7-8 timmar på låg, eller 3-4 timmar på hög, för mat att nå sin sjudpunkt.

Om du inte är bekant med vetenskapen om maximal vattentemperatur, här är en översikt. Vatten kokar vid 212 grader Fahrenheit (100 grader Celsius), under standardtryck. När vattnet når sin kokpunkt har det nått sin högsta möjliga temperatur.

Oavsett hur hög värmen blir kan vattnet i sig inte överstiga en temperatur på 212 grader Fahrenheit (t.ex. är det kokpunkt). Visst, du kan göra större bubblor med en rullande koka, men det kommer bara att förvandla vattnet till ånga snabbare, och det kommer inte att öka vattentemperaturen.

3. Långsam spistemperatur på varm

Inställningen ”Varm” eller ”Keep Warm” på en långsam spis bör hålla mat som redan är tillagad över 140 grader Fahrenheit (~74 grader Celsius), på ett minimum. Du bör inte använda inställningen ”Varm” för att laga mat, eftersom en högre temperatur kan krävas för att göra din mat säker att äta.

De FDA rekommenderar att matens inre temperatur bör hållas vid 140 grader Fahrenheit (60 grader Celsius) eller högre när den serveras. Så din slow cooker bör hålla din mat långt över detta märke för att hålla dina måltider säkra och hälsosamma. För att inte tala om, det blir mer gott när det är varmt.

Se även  Hur varm kan en propantank bli innan den exploderar?

Omvandling av tillagningstid för långsam spistemperatur

Den tid som krävs för att långsamt laga en måltid på en lerkrukas låga inställning, är ungefär 2 gånger den tid det tar på den höga inställningen. Det finns dock undantag från denna tumregel.

För bästa resultat, kontrollera ditt recept först, eftersom långsamkokarecept ofta innehåller rekommendationer om tillagningstid för att använda inställningen Låg eller Hög.

Till exempel, om ett recept kräver 12 timmars tillagningstid på låg, kommer det sannolikt att ta 8 (inte 6) timmars tillagningstid på hög för måltiden att vara klar.

Nedan finns en enkel tabell som du kan använda, som visar typiska tillagningstidsomvandlingar mellan inställningarna Låg och Hög för långsam spis.

Obs: en del av nedanstående data kommer från Liz Meiman från Iowa State University.

Låg tid

7 timmar

8 timmar

9 timmar

10 timmar

11 timmar

12 timmar

Dividera med X

2.3

2

1.8

1.7

1.6

1.5

Time on High

3 timmar

4 timmar

5 timmar

6 timmar

7 timmar

8 timmar

Detta kommer att ge dig en ganska bra uppfattning om konverteringen mellan inställningarna Låg och Hög på din kruka. Som du kan se är det inte en perfekt 2-till-1-konvertering.

Det är också viktigt att notera att alla dessa är uppskattningar och att den lämpliga tillagningstiden för din måltid kan variera beroende på andra faktorer, såsom mängden mat som tillagas och storleken/modellen på din slow cooker.

Men den goda nyheten är att långsamkokare tenderar att vara ganska förlåtande, så om du inte får exakt rätt tillagningstid för ett recept, kommer det förmodligen ändå att bli gott. Se bara till att eventuella potentiellt farliga livsmedel (som rått kött) tillagas ordentligt, så borde det gå bra.

Se även  Vad är metallstället i mikrovågsugnen till för? 7 tips för säker användning

Kan jag använda min ugn som en långsam spis?

Du kan använda en ugn som en långsam spis, genom att använda en mycket låg ugnstemperatur (t.ex. ~200 grader Fahrenheit) och genom att sätta maten i en holländsk ugn eller stekpanna för att hjälpa maten att värmas långsamt och tillaga jämnt.

Vilken är den bästa temperaturen för långsam tillagning?

Den bästa temperaturen för långsam tillagning beror på vilken typ av mat du lagar. Slow cookers används ofta för livsmedel med hög vätskehalt (som gryta). Dessa typer av livsmedel bör nå sin sjudpunkt, vilket inträffar vid cirka 209 grader Fahrenheit (98 Celsius).

Kan man koka vatten i en slowcooker?

Du kan koka vatten i en långsam spis. Men lerkrukor värms upp mycket långsamt och det tar 2 timmar eller mer för vattnet att nå sin kokpunkt. Tiden det tar för en slow cooker att koka upp vatten beror också på mängden vatten, modellen för slow cooker och värmeinställningen som används.

Kan man koka ris i en slowcooker?

Ja! Och det är väldigt enkelt. Du kanske vill smörja insidan av din slow cooker först, även om det inte alltid är nödvändigt. I allmänhet är det bäst att använda ungefär dubbelt så mycket vatten i flytande koppar som ris i torra koppar. Det är bättre att ställa in värmen högt eftersom den fortfarande blir lägre än en vanlig riskokare. Koka i ca 2,5-3 timmar. Rör om ordentligt.

Lämna en kommentar