Lång kappa eller jacka för skidåkning: jaja eller nej?

Har du någonsin tänkt på hur längden på din skidjacka eller skidjacka kan påverka hur du åker skidor? Eller kanske hur snabbt du fryser? Vi kommer att väga upp för- och nackdelarna med att ha en lång jacka för att hjälpa dig fatta ett välgrundat beslut nästa gång du köper pudret!

Pälslängden för skid- och snowboardåkning bör vara mellan 1 och 5 tum förbi toppen av höftbenet (höftbenskammen). Längre rockar än denna serie kommer att påverka rörligheten och öka motståndet. Men wom du åker skidor i en kortare eller längre jacka är upp till din personliga stil.

Även om stil och estetik du går efter i backen beror på längden på skidjackan du ska satsa på, så finns det några andra faktorer som spelar in. Vi kommer att titta på jackans egenskaper, skidstil och andra saker som kan spela roll för om du väljer en längre skidjacka eller inte.

beslut beslut….

För- och nackdelar med en längre skidjacka

Längre jackor har mer traditionellt burits av snowboardåkare och inte av skidåkare. Skidåkare har vanligtvis haft en mer vältränad och strömlinjeformad siluett med renare blockfärger, där snowboardåkare har haft en ljusare, mer urban stil och löst sittande kläder. Detta håller på att förändras, med vissa skidåkare som föredrar en längre och mer löst sittande jacka, och är särskilt gynnad av dem som åker skidor i en park.

Fördelar med en längre skidjacka

 • Mer täckning
 • Frihet för armrörelser
 • Puderkjol

Nackdelar med en längre skidjacka

 • Restriktiv benrörelse
 • Känns mer skrymmande
 • Extra vikt
 • Inte nödvändigtvis varmare

Hur lång ska en skidrock vara?

En skidjacka bör åtminstone vara tillräckligt lång för att täcka toppen av dina skidbyxorför att inte lämna någon hud som exponeras till kyla och vind som ofta upplevs högt uppe i bergen. Detta är särskilt viktigt med tanke på att skidåkares hållning vanligtvis är framåtlutad med böjda ben, vilket innebär att även om den lutar sig framåt bör skidjackan vara tillräckligt lång för att hålla dig täckt – en viktig position för att prova din jacka innan du köper den!

Dessutom är det värt att tänka på den oundvikliga kraschen (särskilt om du är en nybörjare på skid-/snowboardåkare) – om din päls skiljer sig åt och dina byxor avslöjar din nedre rygg eller mage när du höjer armarna, kommer du att få snö på alla de ställen när du ramlar ner.

  Vandringsstövlar vs jaktstövlar – är de verkligen så olika?

Kom ihåg Skidpositionen

Skidåkare måste hela tiden luta sig framåt för att centrera balansen över mitten av skidorna. Med föränderlig fjällterräng måste skidåkare ha flexibiliteten att anpassa och behålla balansen. Med benen fixerade i böjd position, mestadels rörliga upp och ner, är mycket av rörelsen i överkroppen – vilket innebär att det är viktigt att jackan tillåter flexibilitet.

Fördelar med en lång snökappa

Långa skidjackor ger extra täckning om du faller (en av anledningarna till att de vanligtvis bärs av snowboardåkare, som tillbringar mer tid i snön än skidåkare).

En längre skärning av snörock ger ytterligare ett lager mellan din kropp och snön, skyddar mot kylan och eventuellt hård yta under dig.

Långa jackor, med tanke på deras typiskt lösare passform, ger vanligtvis mer rörelsefrihet i armarna, vilket kan vara mer bekvämt för skidåkaren. Detta är mycket en personlig preferens och beror på vad som känns mest bekvämt.

Långa jackor, som vissa kortare, är försedda med en puderkjol. Pulverkjolar är inbyggda i skydd som fästs runt midjan för att förhindra att snö kommer under jackan.

Nackdelar med en lång snökappa

På minussidan finns det också ett par nackdelar med att åka skidor i en längre jacka.

Att ha en längre jacka kan potentiellt begränsa benens rörelse under skidåkning, särskilt om det inte är tillräckligt löst snitt. Detta kan orsaka ett fall eller en olycka i backen – se det som att du bär kjol och förlorar den flexibilitet som att ha byxor på dig.

På ett liknande sätt, ditt rörelseomfång i underkroppen kan begränsas av en kappa eller jacka som är för långt.ex. tidigare knälängd. Detta är också ett mer begränsande och opraktiskt val för dem som åker backcountry, där det också är mycket promenader. Din steglängd gör en enorm skillnad och om din päls hindrar dig kommer det att bli irriterande.

Man kan förvänta sig att mer täckning är lika med mer värme. Detta är inte nödvändigtvis fallet! Beroende på passformen på den längre jackan, och vilka lager du har underh, en lösare passande längre jacka tillåter mer kall luft under den och kommer faktiskt att hålla dig mindre varm än en kortare, mer åtsittande jacka.

Faktum är att i riktigt varmt väder fungerar löst sittande kläder bra för att kyla ner dig just av denna anledning. Kallt väder och löst sittande kläder är ingen bra kombo.

  Hur man jämnar ut en tältsäng: En enkel guide

Förutom värmefaktorn, längre jackor kan helt enkelt kännas mer skrymmande att bära. På berget, när du vanligtvis redan bär flera lager för att hålla dig varm och skydda dig från vinterns bergsklimat, kan en mer passande jacka hjälpa dig att känna dig mer kompakt och mindre som den yeti du kanske känner för.

Vilken typ av jacka är bäst för skidåkning?

Det beror på vad du gör och väderförhållandena:

Typ av snörock Aktivitet Betingelser
Vattentätt skal Utförsåkning Milt vinterväder (25F till 40F) med lite vind
Isolerat skal Utförsåkning / Backcountry skidåkning Kallt vinterväder (< 25F) eller starka kalla vindar
Softshell Utförsåkning Varmt vinterväder (> 40F eller stark sol) med lite vind
Tekniskt skal Backcountry skidåkning Milt eller kallt vinterväder med lite till måttlig vind
Typer av jackor mer detaljerat på BackCountry.com

Det finns så många faktorer som kommer in i ett beslut om skidjacka, några baserade på tekniska specifikationer, och många av dem beror helt enkelt på personliga preferenser. Av denna anledning har många människor mer än en skidjacka, som kommer att användas under olika förhållanden eller med olika syften i åtanke.

Hur mycket värmeisolering du behöver, den grad av vattentäthet du behöver, och annan utrustning du kan ha på dig kan alla spela en viktig roll i ditt val av skidjacka.

Om du till exempel bor en vecka på en semesterort och bara ska gå ut under korta perioder när solen skiner och luften är stilla, behöver du inte så mycket skydd, så du kan klara dig med ett vattentätt skal eller till och med ett softshell.

Om du åker backcountry skidor, bor i fjällstugor och både vandrar och åker skidor i alla möjliga förhållanden under en längre period, så kommer du åtminstone att vilja ha ett isolerat skal men även att skaffa ett tekniskt skal kan vara den bästa idén så att du kan ventilera ordentligt.

Det bästa alternativet är personligt för dina preferenser såväl som omständigheterna, och vårt råd är att ta en titt på guiden nedan för att få en känsla av de faktorer du bör tänka på när du köper en jacka, och sedan basera ditt beslut på vad som är mest relevant för dig. Om du tenderar att åka skidor under en mängd olika förhållanden kan det vara bäst att skaffa en justerbar eller ’allround’ typ av jacka, eller flera jackor, beroende på din tidsfördelning i olika skidsammanhang.

  Behöver jag en GPS-klocka för vandring?

Vad ska jag titta efter när jag köper en skidjacka?

Några funktioner som du bör tänka på när du köper en skidjacka:

 • Vattentät/vattentät
 • Isolerade kontra Shell kontra 3 i 1 jackor (se Backcountry’s artikel för mer djupgående information)
 • Fickor och fack
 • Passform – längd, påsighet, skärning och lätt att ta sig in/ur
 • Dragkedjor – förseglade eller inte, och plats eller enkel åtkomst
 • Vindtät

De flesta jackor kommer försedda med en huva som passar över din hjälm, med en puderkjol inuti och med fickor av något slag. Resten, inklusive färgen, är upp till din personliga preferens.

Priserna för skidjackor är enorma, beroende på märke, material och andra produktionskostnader. Hur som helst, din skidjacka är en investering och bör hålla dig flera säsonger i backen – så välj klokt, eftersom du förmodligen kommer att bära den gång på gång under de närmaste åren!

Vad ska du inte ha på dig att åka skidor?

Även om det finns många alternativ för skidjackor som ger mycket frihet för personliga preferenser, finns det vissa möjligheter som bör undvikas.

 • Det finns några designers ”skidbacke chic” utseende som bara är avsedda för high street och inte är praktiska för bergen alls. En av dessa är överdimensionerade pufferjackor som inte alls är vattentäta och är stora och skrymmande. Tänk på det praktiska, men tänk på att detta inte betyder att du ser trist ut i backen eller överger stil!
 • Vanliga vinterrockar är avsedda för städer och inte för bergen. Detta är både ur stilpraktik och tygsynpunkt, och långa, skrymmande, gapiga jackor eller kappor som inte fäster ordentligt och inte är vattentäta bör inte bäras på berget. Många av dem kommer att få dig att känna att vinden blåser rakt igenom dig på backarna!
 • Skrymmande lager som begränsar ditt rörelseomfång – rörelsefrihet är viktigt.

Slutsats

Även om det finns några tydliga fel när det gäller skidjackor, finns det så många rättigheter, och det är upp till varje skidåkare att välja den mest rätta för dem.

Med så många alternativ som har alla praktiska funktioner du behöver i backen, är du nästan kvar att bestämma färg, längd och passform utan begränsningar, eftersom ditt urval är så stort.

De flesta skidåkare väljer kortare snarare än längre skidjackor, och man skulle kunna tro att det finns en viss visdom i det från år av raffinerad design, tester och tester, men det är helt upp till vad du känner dig mest bekväm i.