Lägger jag ett liggunderlag i en sovsäck?

Camping kan vara obehagligt om du inte är ordentligt förberedd. Att vara bekväm är nödvändigt så att du kan få en god natts sömn och vara redo för den kommande dagen. Det är viktigt att ha all rätt utrustning, även när man campar. Liggunderlag är alltid en bra idé för lite extra kudde och för isolering, men var ska man lägga det förbannade?

liggunderlag_inne_och_undersovsäck
Ska man lägga liggunderlaget under eller inuti sovsäcken?

En av de mest irriterande delarna med ett liggunderlag är att när du ligger i din mammasovsäck, på något sätt, även om du inte har massor av utrymme att röra på dig (vanligtvis) i ditt tält, migrerar underlägget magiskt ut från under dig.

Lägger jag ett liggunderlag i en sovsäck? Liggunderlag är gjorda för att ligga under en sovsäck eller kropp. Däremot kan ett liggunderlag placeras i en sovsäck för att hålla liggunderlaget under kroppen. Men sovsäcken måste vara tillräckligt stor för att rymma den, och du förlorar även en del av liggunderlagets isoleringsegenskaper.

Som sagt, vad är det rätta att göra? Det är där jag kommer in, för att hjälpa dig att bestämma. Att veta varför du bör eller inte bör överväga att lägga ett liggunderlag i din sovsäck kommer att spara tid, krångel och eventuellt sömnbesvär.

De flesta användare kommer att hävda att uppblåsbara liggunderlag är mycket bekvämare än skumdynor och vi kommer att diskutera denna idé mer i detalj. Vi kommer också att gå igenom anledningarna till varför du bör (eller inte bör) använda ett liggunderlag i en sovsäck.

Anledningar till att lägga ditt liggunderlag i din sovsäck

  • Eftersom liggunderlag tenderar att migrera medan du sover på dem, kan du lägga in liggunderlaget i din sovsäck för att förhindra att liggunderlaget rör sig.
  • Liggunderlag, särskilt skumdynor, tenderar att krypa ihop i ändarna, och du kommer att hitta dig själv med bara tältgolvet mellan dig och marken. (#kallt) Om du lägger dynan i sovsäcken kommer dynan att röra sig precis tillsammans med din väska och du kommer inte ha några fler kalla fläckar. (#varm och mysig)
  • Liggunderlag kan vara särskilt svåra att arbeta med när man hänger. Att lägga ditt liggunderlag i din sovsäck medan du är i en hängmatta gör det mycket enklare att hålla sig ovanpå ditt underlägg.

Anledningar till att inte lägga ditt liggunderlag i din sovsäck

  • Många populära liggunderlag tillverkade av tillverkare som t.ex Exped och Stora Agnes (Exped Megamat på Amazon är ett exempel) är gjorda för att vara extremt bekväma och är därför väldigt breda. På grund av detta finns det en god chans att ditt liggunderlag inte får plats i din sovsäck.
  • Ett av de primära syftena med ett liggunderlag är att isolera dig från marken. Sovsäckar är inte superbra på att isolera dig från marken, och botten av påsen kommer att tryckas ihop. Lägger ditt liggunderlag i din sovsäck innebär att liggunderlaget inte längre isolerar botten på din sovsäck, vilket kan innebära din väska kommer inte att hålla sig lika varm.
  Äntligen, det RIKTIGA sättet att få bort lägerelden ur dina kläder

Från att ha experimenterat snabbt så passade mitt liggunderlag inte bra in i sovsäcken. Men det var faktiskt lovande. Liggunderlaget var för långt, och fick därför rullas ihop vid huvudet, vilket faktiskt skulle kunna fungera väldigt bra som nackstöd eller som en kudde om man gör det rätt.

Eftersom mumieväskan är avsmalnande, kom inte liggunderlaget ner till tårna, vilket inte är en stor grej eftersom det verkligen är din bål som behöver det mesta av isoleringen. Om du ville ta det på allvar kunde du klippa ett liggunderlag för att passa din sovsäck så att det kunde passa perfekt.

sovunderlägg_inne_sovpåsen
Liggunderlaget passade inte perfekt in i sovsäcken

Vilken typ av liggunderlag fungerar bäst för att lägga i din sovsäck?

Med all information ovan, låt oss nu titta på vilket liggunderlag som fungerar bäst för att lägga i din sovsäck.

Som nämnts tidigare vill du förmodligen inte ha en dyna som blir styv efter uppblåsning. Vissa modeller gör detta, men som tur är förbättras tillverkningen av liggunderlag år efter år, för att ge campare av alla slag den bästa bekvämligheten.

Se till att dynan så mycket som möjligt är kontur på toppen och botten efter din sovsäcks form. Att ha en rundad eller avsmalnande dyna kommer att hjälpa den att passa mycket lättare än om ändarna är fyrkantiga.

Faktum är att efter att ha gjort lite forskning hittade jag ett liggunderlag som fungerar fantastiskt både i eller utanför din sovsäck:

OutdoorsmanLab liggunderlag

The Outdoorsman liggunderlag (kolla in den på Amazon) är designad med flera anslutna luftkammare, vilket är en STOR fördel.

Med denna design är Outdoorsman liggunderlag snabb att blåsa upp – du behöver inte spendera 10 minuter på att blåsa upp dynan, men i själva verket kan du blåsa upp den på mindre än en minut.

  Kan du använda bara en vandringsstav?

Detta ger underlägget lite extra flexibilitet, till exempel om du försöker placera liggunderlaget i din sovsäck, och du måste kröka kanterna för att få underlägget att passa.

Dessutom har liggunderlaget rundade kanter, vilket gör det lättare att få plats i din sovsäck om du vill prova det.

Några andra fördelar med denna dyna är att den faktiskt har en del isolering som hjälper till att hålla dig varm också.

TL;DR Om du letar efter ett prisvärt liggunderlag som är tillräckligt flexibelt för att användas utanför eller inuti en sovsäck som är bekväm, kolla in OutdoorsmanLab liggunderlag.

Gör det någon skillnad om jag sitter i en hängmatta eller i ett tält?

Slutligen, om du känner att du vill sätta upp ett tält eller en hängmatta medan du campar, vad är skillnaderna när du använder ett liggunderlag?

Liggunderlag i ett tält

När du är i ett tält kommer allt som är i kontakt med marken att vara din isolator mellan dig och kylan. Sovsäckar gör dålig isolering eftersom när de komprimeras tappar de det mesta av sitt isoleringsvärde.

Många liggunderlag är designade för att komprimeras och fortfarande ge isolering, det är därför ett liggunderlag kan göra en enorm skillnad för att hålla dig varm. Billigare liggunderlag (som de blå skum) erbjuder viss kudde för komfort, men deras mest värdefulla syfte är att vara ett isolerande lager.

Luft är en dålig värmeisolator, varför många camping liggunderlag (som OutdoorsmanLab liggunderlag jag pratar om ovan) är fyllda med luft så att värmen från din kropp inte sugs ner i marken.

Om du lägger ditt liggunderlag i din sovsäck när du är i ett tält, så håller sovsäcken på att tryckas ihop och tappar sin isolering, så kylan kommer att komma in i din sovsäck. Dynan är fortfarande kommer dock att erbjuda isolering och kommer att hålla dig varm.

Liggunderlag på en hängmatta

Liggunderlag, eller annan form av isolering (som undertäcken – se mitt inlägg för mer information om undertäcken), är avgörande för att sova i en hängmatta och hålla sig varm. Under 65 grader Fahrenheit vill du definitivt tänka på något slags isoleringssystem om du planerar att sova i en hängmatta, eftersom en vindpust kan ösa upp under din hängmatta och stjäla all din kroppsvärme. (oskämt! eller hur?)

  Vad är ett pajjärn?

Av personlig erfarenhet är det lite av en prövning att lägga ett liggunderlag i en hängmatta. Du måste försiktigt placera den så att den inte rullas eller krypas, och komma in i hängmattan utan att störa placeringen av hängmattan. Om ditt underlag passar kan du definitivt prova att lägga ditt liggunderlag i din hängmatta för att göra denna process enklare!

Hur man ökar sovsäcksvärmen

Jag tänkte att jag snabbt skulle ta på andra sätt än att använda ett liggunderlag för att öka värmen i din sovsäck när du campar ifall det är därför du funderar på att lägga ett liggunderlag i väskan.

  • Använd ett termiskt foder för sovsäck. De är ett bra sätt att öka värmen i påsen samt hålla påsen renare och få den att hålla längre.
  • Prova att bära termounderkläder. Istället för att lägga till annan utrustning till mixen, varför inte bara bära dina varmaste underkläder!
  • Värmepaket för händer eller fötter är ett bra sätt att tillföra värme. Placera en vid dina fötter för timmar av värme. Beroende på märke kan du behöva linda in den med en lätt trasa om du väljer att inte bära strumpor, så att du inte känner att du bränner dina fötter!

Jag är säker på att det finns andra sätt, men dessa tre är en bra början. Förhoppningsvis kommer du att finna dessa förslag till hjälp.

Slutsats

Oavsett om du använder ett liggunderlag i din sovsäck eller inte, har jag försett dig med viktig information att tänka på, som förhoppningsvis kommer att hjälpa dig med ditt beslutsfattande.

Oavsett vilken väg du går kan du inte argumentera för att det är en bra idé att äga ett liggunderlag, oavsett om det är ett skum eller ett uppblåsbart underlag. Det finns så många alternativ nu för tiden, jag är säker på att du lätt kommer att hitta en som bäst passar dina individuella behov.