Lägereld under eldningsförbud: vad du behöver veta

Ingen brand vektor tecken ikon symbol, ingen flamma tecken ikon

Du packade din bil och körde ut i vildmarken. Du kommer till din camping och ser skyltar överallt som informerar dig om att campingen har eldningsförbud. Kan du fortfarande göra upp en lägereld?

Eldningsförbud begränsar användningen av öppna lågor som lägereldar i ett specifikt område. Dessa förbud införs av statliga myndigheter av en mängd olika skäl, inklusive väderförhållanden och luftkvalitet. Dessa förbud kan variera, med vissa förbjuder all eld medan andra gör undantag för eldstäder eller gasspisar.

Även om det kan verka överväldigande för dig att hålla reda på alla olika regler, när du väl förstår vad du ska leta efter blir det ganska enkelt. Här är några saker att veta om lägereldar i en eldningsfri zon.

Vad är eldningsförbud?

Det första vi måste diskutera är vad eldningsförbud är. Eldningsförbud är en tillfällig begränsning av öppen eld inom ett visst område. Om du bor i en stad har du kanske inte hört talas om begreppet. Städer kan utfärda eldningsförbud, men det begränsar vanligtvis bara verksamheten inom stadens gränser.

Vanligtvis kommer ett eldningsförbud från ett län eller statligt kontor. Dessa förbud kan pågå från några dagar till flera månader. Under ett eldningsförbud kan du få böter om du bryter mot restriktionerna och du kan bli ansvarig för eventuell skada som din brand orsakar. Försök alltid följa eventuella restriktioner från din lokala regering.

Nu när du har en grundläggande förståelse för vad eldningsförbud är, hur vet du när ett område är under eldningsförbud? Om du tittar på nyheterna eller lyssnar på radio meddelar de eldningsförbud så fort de utfärdas och med jämna mellanrum under förbudet. Brandkårer och officiella statliga sociala medier-konton publicerar ofta påminnelser om aktuella eller kommande eldningsförbud och kan till och med ha tips om hur man bäst följer förbudet.

Om du är i närheten av området där du vill campa är det mer sannolikt att du hör information om förbud. Om du planerar att resa längre in i lägret kan du behöva titta lite närmare efter information om eventuella förbud.

Om du söker på nätet efter eldningsförbud, inklusive området du planerar att slå läger i, kommer du sannolikt att kunna hitta massor av information som kan svara på dina frågor. I allmänhet har myndigheten som utfärdar eldningsförbudet en webbplats där de listar mer information om förbudet. Byrån kan variera beroende på stat.

Brinnande eld med ved. Matlagning och uppvärmning koncept.

I Iowa, till exempel, utfärdar State Fire Marshal förbuden och sätter dem på en karta hära. Kartan visar aktiva förbud och nyligen utgångna förbud, så att du kan se vilka områden som var förbjudna tidigare. Indiana, å andra sidan, gör det förbjuder genom Department of Homeland Security.

Eldförbud i Texas utfärdas av county courts och kan hittas på Webbplats för Staatsbosbeheer. Innan du reser bör du kunna hitta information om platsen där du planerar att campa. Landsomfattande information är bra, men om du kan hitta information om det specifika länet är det oftast det mest korrekta. Kom ihåg att information för campingen, inte var du kommer ifrån, är vad du letar efter.

  Hur man fångar Kokanee under isfiske

En vanlig missuppfattning folk har är att eldningsförbud endast utfärdas när det blir varmt på sommaren. Även om detta kan vara en typ av eldningsförbud, är det långt ifrån det enda. Denna typ av eldningsförbud brukar kallas något som liknar brandsäkerhetsförbud. Sådana förbud förekommer oftast på sommaren, men kan även förekomma på våren och hösten.

Eldningsförbud införs när vädret ökar risken för att en löpeld kan starta. Detta är vanligtvis under varmt eller blåsigt väder. Varmt väder torkar ut växtlighet och får små vattendrag att krympa. Blåsigt väder gör att glöd och lågor sprider sig snabbt och leder till stora skogsbränder över natten.

Den andra huvudtypen av eldningsförbud är luftkvalitetsförbud. Dessa förbud är på plats för att minska luftföroreningarna. Vedrök från lägereldar kan orsaka lika mycket luftföroreningar som flera bilar. Dessa förbud är vanliga på vintern där jag bor på grund av bergen nära staden. Den vidriga lukten av rök och bilavgaser fångas av bergen och kan inte fly. Dessa förbud kommer att vara vanligare i städer och kan införas året runt.

Vilka lägereldar kan man ha under eldningsförbud?

Nu när vi har en bättre förståelse för vad eldningsförbud är, kan vi börja utforska vilka typer av lägereldar du kan ha under eldningsförbud. Det enkla svaret är att man inte får göra upp en lägereld under eldningsförbud. Eldningsförbud införs i allmänhet av två skäl. Det finns en stor risk för att element av en brand sprider sig till växtlighet och blir en skogsbrand, eller så finns det en stor mängd luftburna föroreningar i luften, och rök från lägereldar kommer att lägga till det och göra luften osäker att andas.

Det finns dock generellt undantag som kan finnas i dessa eldningsförbud. Till exempel gör nästan alla eldningsförbud för luftkvalitet ett undantag för hem där en vedeld är den enda värmekällan. Ett brandsäkerhetsförbud kan förbjuda dig att gå in på ett tomt fält och bygga en lägereld, men det kanske inte finns regler för att ha en lägereld på bakgården till ditt hem (lågorna måste i allmänhet hållas under en viss höjd).

Andra gånger kan du förbjudas att ha öppen eld, även på din egen fastighet. Kontrollera ditt specifika förbud för eventuella undantag.

Tänk också på att eldningsförbud kan ändras extremt snabbt. Det kan finnas ett område där lägereldar är tillåtna ena dagen och förbjudna nästa, eller vice versa. Vissa län kan ha eldningsförbud men tillåter lägereldar i eldgropar på etablerade lägerplatser, medan andra inte tillåter lägereldar någonstans i länet.

  Hur fungerar en hastighetsmätare för jetski? Är det korrekt?

En sådan här situation beskrevs av en campare på forumet thedyrt.com. De sa när de kom till sin camping, ”till min förvåning när vi kom dit sa de att eldningsförbudet hade hävts ungefär en och en halv vecka innan vi kom dit. Vi hade vackra lägereldar hela veckan och den sista kvällen trädde eldningsförbudet i kraft igen.”

Dessa förbud kan ändras snabbt, och om du tittar nu och ser att din campingplats har en begränsning kan det vända till din fördel. Å andra sidan kan den stå kvar och du kanske tittar på alternativ till en lägereld som en propankamin.

Matlagning med spis

person som lagar stekta ägg i naturen camping utomhus, spis förbereder äggröra frukostpicknick på gasspis i metall, turism rekreation utomhus; camping livsstil

Om du inte har tillgång till en lägereld men ändå vill laga en måltid, kanske du vill överväga att använda en propankamin. Denna spis är en portabel matlagningsplats som gör att du kan ha en varm måltid även utan lägereld. Även om den komprimerade gasen brinner för att skapa en liten låga, omfattas den vanligtvis inte av eldningsförbud.

Lågan är liten, producerar inga glöd och gasen har med största sannolikhet en nödstoppsbrytare ifall något går fel. Lämna aldrig en öppen låga utan uppsikt utan att en vuxen är närvarande, även om en strömbrytare används. Stäng av gasen, du måste lämna och se till att spisen är kall innan du lämnar den utan uppsikt under en längre tid.

Med en propangasspis kan du i princip laga samma sak som med en lägereld. Om du vill grilla korv eller steka marshmallows, varsågod. Det är säkert att använda en gasslåga, samma gas som används i de flesta grillar, för att grilla maten, så länge du använder en stekpanna. Om du är med många människor kan lågan bli för full, så varva eller placera ett galler över lågan för att steka dina varmkorvar.

Middagar av aluminiumfolie är ett annat bra alternativ för matlagning på en spis. För att göra dessa behöver du aluminiumfolie, lite över 12 tum per person. Dessa kan förberedas i förväg och ta med dig, eller förbereda precis innan du grillar dem. Till dessa måltider vill du ha en blandning av grönsaker, stärkelse och någon typ av kött. Det fina med dessa måltider är att du enkelt kan blanda och matcha mat för att passa allas preferenser. Varje måltid bör innehålla lite fett, som smör eller olja, för att hålla innehållet fuktigt under grillningen.

Om du är orolig för att tillaga köttet finns det ett antal steg du kan ta. Du kan använda färdigkokt kött, till exempel en kokt korv, eller så kan du tillaga köttet i förväg och värma upp det medan du tillagar resten av aluminiumfolien. När du väl har valt din måltid vill du vika in kanterna på aluminiumfolien för att skapa ett paket.

  Har luftballonger fallskärmar?

När du har det här paketet, lägg det på ett galler och koka i cirka 10 minuter innan du vänder och tillagas lika länge. Kontrollera innehållet och om det är klart efter 20 minuter. Du kan alltid lägga till mer tillagningstid, men det tar tid om maten brinner eller blir överkokta.

Här är några andra alternativ du kan laga med en propan spis:

 • pannkakor
 • Pizza från den holländska ugnen
 • Holländska Om Cobler
 • Chili
 • Grillade bullar
 • Grillad fisk
 • Hamburgare

Medan en propangasspis kan komma till nytta, kontrollera om det är tillåtet under ditt eldningsförbud. Propangasflaskorna är svåra att kassera. Eftersom de innehåller en brandfarlig trycksatt gas måste de behandlas som farligt avfall och kan inte kasseras som vanligt avfall. Små propanflaskor är inte påfyllningsbara och kan snabbt hopa sig i ditt garage. Men så länge du förbereder dig är en propankamin ett helt genomförbart alternativ till en traditionell lägereld.

Matlagning utan spis

Grupp av asiatisk familj som campar på stranden av sjön, en kvinna som skär vattenmelon med en kniv, alla ser glada ut. Familj utomhus aktivitet koncept.

När du campar kanske du inte har möjlighet att använda en propankamin. Det kan vara så att det är förbjudet eller att campingen du tittar på är en kallcamping, där inga värmekällor är tillåtna. Eller så kanske du måste vandra till din camping och inte kan bära den extra vikten av spisen och gasflaskan. Oavsett anledning kan du fortfarande laga mat utan spis eller lägereld och äta utsökt mat.

Frukt är en utsökt goding som inte kräver tillagning. Om du har en stor grupp kan du dela en vattenmelon, och om det bara är en handfull människor är äpplen, apelsiner eller bananer bra alternativ.

Snacks som chips, jerky och godis behöver inte heller tillagas. Å andra sidan kan du förbereda en måltid hemma och ta den med dig. Burritos, wraps, potatissallad, brownies och sallad kan alla tillagas hemma och serveras när du anländer till din camping.

Andra alternativ är:

 • Deli smörgåsar
 • PB&J
 • Kall spannmål
 • Hårdkokta ägg
 • Olika wraps (grönsaker eller kött)

Du kan ta alla dessa saker med dig eller förbereda och servera dem på din campingplats. När du campar, kom ihåg att du bör planera att ta med all utrustning eller skräp du kan ha tagit med dig. Om du inte planerar att bygga en lägereld, planera för andra värme- och ljuskällor. Bärbara elektriska lyktor är ett bra alternativ till lägerelden.

Följ alltid campingägarens och/eller rangers instruktioner när du campar. De har erfarenhet av att hantera eldningsförbud och vägleder dig på ett sätt som håller dig och andra säkra.