Laddas husbilsbatterier när de är anslutna till landström?

Till sist! Även om du gick vilse två gånger, har du nu kommit till en camping. Du är glad att ta en paus från körningen, men mer så, du kan inte vänta med att koppla in din husbil till en landströmskälla. Kan du ladda ditt sjuka husbilsbatteri på landström, eller behöver du en annan elkälla?

RV-batterier laddas när de är anslutna till landström. Om du använder en vanlig lageromvandlare kan det ta upp till åtta timmar innan batteriet är fulladdat. En smart omvandlare i fyra steg kan ladda ditt husbilsbatteri på så lite som två timmar.

Det finns fortfarande mycket mer att diskutera framöver, till exempel hur ofta du ska ladda dina husbilsbatterier och om du kan hålla din husbil ansluten till landström även när du inte använder den. Se till att fortsätta läsa!

Vad är Shore Power?

När du ansluter din husbil till landström, exakt vilken typ av strömkälla använder du?

Landkraft, ibland stavat som landkraft, skapades ursprungligen för att driva fartyg när de var tvungna att stänga av sina hjälp- och huvudmotorer. Med tiden började även andra fordon använda landström, inklusive privata båtar, lastbilar, bussar, tåg, flygplan och husbilar och släpvagnar.

Du kommer troligen att hitta landström på en campingplats eller park. Det finns ett uttag för din husbil att ansluta till. Tänk på uttaget som din telefonladdare och din husbil som telefonen. När du väl är ansluten får ditt fordon ström.

Landström använder växelström eller växelström som kommer från det närliggande elnätet. AC-ström är annorlunda än den 12-volts ström som dina husbilsbatterier ger. När din husbil är ansluten till eluttaget via en nätsladd kommer stockomvandlaren att omvandla 110 volt växelström till 12 volt likström eller likström.

Du kan vanligtvis välja mellan tre nivåer av landström: 20 ampere för mindre släpvagnar och husbilar (som klass B), 30 ampere för medelstora släp och husbilar, och 50 ampere för klass A husbilar och rejäla resesläp.

Om du bara har en luftkonditioneringsenhet ombord på din husbil räcker det med 30 ampere. För de RVers med två AC, behöver du 50 ampere effekt. Du måste känna till dina strömkrav i förväg, eftersom kontakterna är olika beroende på strömstyrkan.

För 30 ampere kommer RV-kontakten att vara tredubbelt. En 50-amps kontakt har fyra stift. Uttaget på din park eller campingplats kan ha uttag för alla tre typer av strömkontakter, därför behöver du veta vilken som är vilken.

Utanför en omvandlare har många RVers som vet att de kommer att använda landström vanligtvis tre andra tillbehör: en adapter, ett överspänningsskydd eller överspänningsskydd och en voltmeter.

Adaptern är för situationer där du behöver mer ström än vad din strömkontakt tillåter. Om din husbil går på 50 ampere men du vill ha 30 ampere, kan du använda adaptern för dina strömbehov. Dessa adaptrar kallas hundbensadaptrar.

Överspänningsskydd är som de du har hemma för din dator eller annan värdefull elektronik. Överspänningsskyddet skyddar din husbil från plötsliga strömspänningar som kan orsaka avbrott.

  Löser fiskekrokar upp? Hur lång tid tar det?

Voltmetrar avgör hur mycket ström som levereras till din husbil vid ett tillfälle. Tumregeln är att använda din voltmeter varje gång du ansluter till en landströmkälla, även om du har använt den landströmmen tidigare. Man kan aldrig vara för försiktig!

Kommer dina husbilsbatterier att laddas när de är anslutna till landström?

Nu när du är tydligare med vad landström är och hur det fungerar, låt oss gå tillbaka till vår huvudfråga. När din husbil är ansluten till landström, kommer dina husbilsbatterier att laddas?

Det kommer de verkligen!

Det är sant oavsett om dina är litiumbatterier eller djupgående batterier. Vi pratade lite om skillnaden mellan batterityperna för husbilar i ett nyligen inlägg, så låt oss sammanfatta nu.

Litium RV-batterier kräver mindre underhåll mellan de två typerna. De är också mindre och väger mindre. Du kan få upp till 5 000 laddningar på ett litiumbatteri innan du måste byta ut det, men kostnaden för att göra det är ofta ganska hög.

Deep-cycle batterier är bly-syra RV batterier som håller strömmen igång pålitligt och konsekvent, om än inte i stora skurar. Istället får du mindre kraft på lång sikt. Detta gör att djupcykelbatterier är bra för cirka 400 laddningar i genomsnitt.

För att upprepa vad vi sa tidigare använder RV-batterier 12-volts likström medan landström är 110 volt växelström. En lageromvandlare gör växelström till likström så att dina batterier kan laddas.

Hur lång tid tar det att ladda husbilsbatterier på landström?

Ni är alla anslutna till din landström på campingen. För att planera din resplan måste du veta hur lång tid det tar för dina batterier att nå full laddning. Kommer du bara att vänta i en timme eller kommer det att ta mycket längre tid?

Det beror på styrkan på din omvandlare. Lageromvandlare laddar inte RV-batterier snabbt. Om något låter stockomvandlaren landströmmen ladda upp RV-batteriet på lite mer än ett trick.

Som du säkert kan gissa är detta inte ett snabbt sätt att ladda ditt RV-batteri på det minsta.

Hur lång tid det tar att ladda batteriet helt beror på hur mycket du tog ur det från början. Om hälften av ditt batteri är urladdat eller mer, kan en aktieomvandlare ta minst åtta timmar för att ladda batteriet till 100 procent eller ungefär.

Om du bor på en camping en helg eller längre, så är det inte så stor sak att behöva hålla din husbil bunden till en plats i minst åtta timmar. För de RVers som behöver vara på väg igen innan soluppgången, då behöver du ett snabbare sätt att ladda.

Vi rekommenderar en fyrastegs smart laddare som Go Power! GPC-75-MAX. 75-amp konvertern och batteriladdaren kan ladda åtta batterier åt gången i en bank. Dess hankontakt, som är 20 ampere, möjliggör snabb och enkel installation varje gång.

  Hur man gör den perfekta snöbollen

Med en fyrastegs smart laddare som Go Power! kan du minska laddningstiden för ditt husbilsbatteri med cirka sex timmar.

Är Shore Power gratis?

En av RVings överklaganden, åtminstone till dig, är att spara pengar. Du letar efter billiga campingplatser och parker när du kan hitta dem. Du vill verkligen använda landström för att ladda ditt husbilsbatteri och njuta av lite el medan du campar, men du oroar dig för kostnaden.

Vad betalar du för att ansluta till landström, eller är det gratis?

Nej, landström är vanligtvis inte gratis. När du betalar för att bo på en park eller camping går en del av din avgift till el. Efter att ha betalat kan du sedan använda landström efter behov, åtminstone till viss del. Campingplatser kan ha begränsningar för hur länge du kan koppla in din husbil eller hur mycket ström du kan använda.

Om du inte är säker på reglerna för landström på din camping eller park rekommenderar vi att du besöker deras hemsida eller tar telefonen för att fråga. Du vill inte vara personen som suger upp för mycket kraft som alla andra behöver!

Hur ofta ska du ladda RV-batterier?

Woohoo! Tack vare landström fick du precis dina husbilsbatterier laddade till nära 100 procent. Hur lång tid tar det innan du måste ladda dem igen?

Det beror på. Hur ofta använder du dina husbilsbatterier? Mer än troligt är svaret varje dag du campar. Men hur många timmar på dygnet? Håller du strömmen igång hela natten så att du kan ladda din telefon eller kör en white noise-maskin som hjälper dig att sova?

Den viktigaste frågan är vad använder du batterierna till? En white noise-maskin kräver inte så mycket watt jämfört med att hålla ditt kylskåp inkopplat hela dagen. Att köra en luftkonditionering är det största kraftsuget av alla.

En annan fråga du bör ställa dig är hur mycket juice har RV-batteriet? Du skulle inte ladda din smartphone till 60 procent, och du borde inte göra detsamma med ditt husbilsbatteri heller. Låt istället batterierna sjunka mellan 45 och 50 procent och ladda dem sedan.

Tänk på att dina husbilsbatterier alltid laddas ur, vilket är ungefär detsamma som ditt smartphonebatteri. Detta innebär att ditt batteri sakta men säkert kommer att ta slut av sig själv även om du inte använder det. Det bör också ingå i ditt beslut om när du ska ladda batteriet.

Ska du ha din husbil inkopplad när den inte används?

Du har hittat guldgruvan, en campingplats med överkomlig landström och långsiktiga priser. Du kommer att stanna de kommande veckorna och du kunde inte vara mer förtjust.

Om du har boondocked eller torrcampat länge är åsynen av ett landströmsuttag som att se en hägring av vatten mitt i en torr öken. Du kommer inte att vilja koppla från landströmmen om du inte absolut måste.

Kanske blir du lite medtagen och håller din husbil inkopplad med ström igång även när du inte är inne. Är detta slösaktigt eller är det okej att göra?

  Vad du ska göra när din snöskoterbromsar låser sig

Vi rekommenderar det inte av flera anledningar.

Du slösar med el

Först, låt oss vara tydliga, det är slöseri. När du är hemma, låter du belysningen vara tänd i rum som du inte är i? Slår du på TV:n i ett tomt rum? Självklart inte. Du slösar med el, och för ditt straff skulle du ha en högre elräkning.

Eftersom det inte finns några elräkningar som skickas till din husbil är det lätt att tänka annorlunda. Men att vara slösaktig är att vara slösaktig oavsett om du är hemma eller i den mysiga, tysta komforten i din husbil.

Du anstränger enheter i onödan

En annan anledning till att du inte skulle lämna din TV påslagen hemma när du är i ett annat rum är att den här elektroniken bara är klassad för att hålla i så många timmar. För de flesta tv-apparater är det 30 000 till 60 000 timmar, vilket är tänkt att du ska få uppemot sju år från din tv.

När du slöseri med elektronik och apparater tuggar du på deras livslängd. Om du är okej med att göra det, får du mer kraft, men det kommer att kosta dig mer pengar senare.

Du kan överladda batteriet

Om du fortfarande inte är helt övertygad om att du inte ska lämna din husbil ansluten till landström när du är ute och njuter av naturen, tror vi att detta kommer att ändra dig. Att överladda dina husbilsbatterier är ett bra sätt att döda dem.

Du vet hur du inte ska lämna din smartphone inkopplad över natten när den når 100 procent? Det finns en anledning till det. Överladdning börjar åldra batteriet, vilket betyder att det kommer att misslyckas dig tidigare.

Naturligtvis använder smartphones litiumjonbatterier, medan du för husbilar redan vet att det är ett litium- eller djupcykelbatteri. Ändå är inte logiken så annorlunda.

Överladdning av ett RV-batteri kan påverka elektrolyterna inuti. Deras nivåer börjar sjunka, vilket betyder att batteriet inte räcker lika länge som ett nytt batteri. Även om du kan hälla i mer vatten för att förnya elektrolyterna, är skadorna du har orsakat på batteriet permanent. Det batteriet kommer aldrig att ladda lika bra igen.

Utöver att undvika överladdning från landström, se till att du tar bort batteriet innan du vinterställer din husbil för lågsäsong. Månader av överladdning kan också förstöra batteriets kapacitet.

Slutgiltiga tankar

Husbilsbatterier laddas när de är anslutna till landström, så använd denna möjlighet för att ladda upp dem igen efter en period av torrcamping. Vi rekommenderar en smart omvandlare i fyra steg för snabbare laddning.

Oavsett om du boondockar eller har en strömkälla, är det viktigt att ta hand om dina husbilsbatterier. Vi hoppas att tipsen i den här artikeln hjälper!