Krymper merinoull efter tvätt?

Merinoull anses ofta vara ett av de bekvämaste tygerna. Den är varm, mjuk, fukttransporterande, andas och har antimikrobiella egenskaper. Vissa människor oroar sig dock för om merinoull kommer att krympa efter tvätt. Är detta sant? Krymper merinoull efter tvätt?

Ja, merinoull kommer att krympa om du vill, men inte om du följer rätt instruktioner. Tvätta med kallt eller kallt vatten och låt dina kläder lufttorka. Använd aldrig värme under tvätt- eller torkcykeln.

Tvätta merinoull: krymper merinoullen i tvätten?

Ja Merinoull kommer att krympa om du inte följer tvätt- och torkanvisningarna. Jag råkade krympa ull några för många gånger, och du får ett plagg som är halva originalstorleken. Mina XL-tröjor för män passade inte min 10-åriga brorson efter att han av misstag tvättat dem med varmt vatten.

När jag först började handla merinoullskläder fruktade jag att tvätta dem. Det krävdes bara en olycklig upplevelse med en dyr tröja för att jag skulle frukta att tvätta min ull. Jag var så orolig för att mina ullplagg skulle krympa att jag handtvättade allt och hängde torrt för att förhindra krympning. Jag slängde mina ylletröjor och underkläder i en tvättkorg och de satt där i månader.

Efter lite forskning insåg jag att det fanns ett mycket enklare sätt att tvätta ull. Du kan tvätta merinoull i maskin, men den kommer att krympa om du inte följer de rätta tvättråden.

Varför krymper merinoull?

Varför krymper merinoull?

Ull är förvånansvärt hållbart jämfört med andra tyger med liknande vikt, men krympning är ett allvarligt problem. Det finns 3 huvudbovar bakom merinoulls krympning: fukt, värme och agitation.

 • Fukt: Fukt får fibrerna att expandera när de blötläggs i vatten. Den expansionen fyller luckorna i tyget och drar tråden spänd. Genom att låta ullen lufttorka naturligt kan fibern slappna av, men du kommer sannolikt att uppleva minimal krympning efter den första blötläggningen (om inte värme appliceras).
 • Värme: Värme gör att ullfibrer drar ihop sig. Detta är källan bakom 99 % av fallen med ullkrympning. Använd aldrig värme i stegen av tvätt- eller torkprocessen. Det är ett säkert sätt att förstöra merinoullskläder.
 • Agitation: Agitation är ett annat problem som kan orsaka överdriven krympning. När ullen snurras och omrörs sträcks fibrerna över sin ursprungliga längd och hårbältrosen kommer inte att orientera sig åt samma håll. Detta är inte ett stort problem med kalla/kalla tvättar, men värmen gör att fibrerna fläktar ut och fastnar, flätas samman och kompakterar ullen.
  Kan björnar lukta genom doftpåsar?

Hur man tvättar merinoull utan att krympa

Hur man tvättar merinoull utan att krympa

Ullplagg kan handtvättas, maskintvättas eller kemtvättas (skadar fibrerna med tiden). Se till att använda kallt vatten och ett skonsamt, ullsäkert rengöringsmedel (min favorit). Att tvätta ull för hand säger sig självt, häll i lite tvättmedel och arbeta ullen i kallt eller ljummet vatten (Never Hot).

Du bör vidta extra försiktighetsåtgärder när du tvättar merinoull i tvättmaskin. Ställ in temperaturinställningen på kall eller sval och använd skonsam tvättinställning. Jag gillade att tvätta min ull i ett Extra stor nättvättväska (gjord för delikatesser). Detta är särskilt viktigt om din maskin har en omrörare, men det hjälper till att förhindra hål/revor i vilken maskin som helst.

Om det är första gången du tvättar merinoull finns det några saker att tänka på när du tvättar ull.

 • Börja med färskvatten: Om du handtvättar merinoull bör du börja varje plagg med färskt vatten. Töm diskhon/hinken mellan varje plagg så att du tar bort tidigare färgämnen eller annat som kan fläcka eller skada din ull. Även om du inte ser något är det bättre att ta bort vattnet mellan tvättarna. I en tvättmaskin bör du köra en tom sköljcykel för att ta bort blekmedel/kemikalier och separera plaggen med ljusa/mörka färger.
 • Använd kallt eller kallt vatten: Tvätta eller torka aldrig yllekläder med någon värme. Använd inte varmt eller varmt vatten när du tvättar/sköljer, använd inte torktumlare och lämna aldrig ditt plagg nära en kylare eller ventil för att påskynda torkningen.
 • Tvätta merinoull försiktigt: Handtvätt är det säkraste sättet att tvätta ull, men du kan oftast komma undan med att tvätta den i tvättmaskinen på ett skonsamt program. Jag använder alltid en tvättpåse i mesh när jag tvättar ylleplagg. Det kanske inte är nödvändigt, men det hjälper till att förhindra hål och stretching av ull.
 • Skölj noggrant: Det är väldigt svårt att få ut all tvål ur ull om du handtvättar, men du vill inte lämna kvar några tvålrester. Jag har haft bubblor på min tröja när jag började svettas.
 • Försiktig torkning: Att undvika värme är det viktigaste steget för att torka ull. Det betyder att ull ska hållas borta från torktumlaren och borta från externa värmekällor. Det finns lite diskussioner om huruvida du ska hänga merinoull torrt eller lägga torrt. Jag har hört att torkning av platt ull orsakar krympning (förmodligen minimal), men vikten av hängtorkning gör att den sträcker sig. Jag har mycket ull, så jag hänger den alltid torr, och jag har aldrig haft några märkbara problem.
  Kan varmt kaffe gå i en Nalgene?

Är det bättre att ånga merinoull?

Är det bättre att ånga merinoull?

Du behöver inte alltid följa instruktionerna på skötseletiketten på dina kläder. Ja, du kan strunta i kemtvättetiketterna och spara lite pengar genom att tvätta dina ylleplagg hemma.

De flesta har fel intryck av att det är bättre att ånga merinoull. Det kan vara fallet om du använder starka kemikalier och inte vet hur du ska förhindra krympning, men kemtvätt är faktiskt ännu värre för dina kläder.

Kemtvätt använder starka starka kemikalier som kan förkorta livslängden för ömtåliga naturfibrer. De tappar sin glans och bidrar till onödigt slitage på materialet.

Fundera på detta ett ögonblick. Merinoull tillverkas av djurhår och hur ofta tror du att får ångas på gården? De rensas av regnet och solen torkar dem naturligt.

Även om merinoull, kashmir etc. är märkta ”Endast kemtvätt” behöver ull sällan kemtvättas. De flesta moderna ylleplagg kan tvättas i hushållstvättmaskin och det är alltid säkrare att handtvätta.

Hur mycket krymper merinoull?

Merinoull krymper vanligtvis inte om du följer rätt tvätt- och torkanvisning. Tyvärr kommer livet i vägen och ibland glömmer man bort att separera sin tvätt från merinoull. Hur mycket krymper merinoull?

Hur mycket ett ullplagg kommer att krympa beror på blandningen, väven och hur det har behandlats. Ibland kommer ull att krympa som en galning och andra gånger kan den krympa med en storlek eller två.

Jag lärde mig det här på den hårda vägen och förstörde totalt en hel massa tröjor. Varje klädesplagg var något annorlunda, men de krympte alla lite. De flesta av dem har gått ner en storlek, men några av mina favorittröjor har gått från en XL till en Medium (eventuellt mindre).

Jag blev faktiskt kvar med ett gäng långärmade magskjortor. Det fanns minst sex centimeter utrymme mellan min midja och nederdelen av tröjorna. Med lätt/måttlig krympning bör du kunna krympa ullen (jag förklarar nedan).

Modern ull krymper mindre snabbt

Ull på ett levande får bearbetas inte. Den är väldigt elastisk, sträckt och fibrerna pekar alla bort från fårets kropp. Denna enhetlighet hjälper till att förhindra trassling och skyddar mot sammanlåsning som uppstår efter tvätt.

  Vilken färg ljus förstör inte mörkerseende? Bevarar rött, grönt eller blått ljus mörkerseende?

När fårens hår väl vävts in i merinoullskläder vävs det ihop och får en blandad/onaturlig orientering. Tillverkare förstår att dessa fibrer kommer att binda och dra ihop sig, så de vidtar åtgärder för att minimera krympningen.

De behandlar ylleplaggen i en specialtvätt för att kontrollera fibrerna och minimera krympning, även i närvaro av värme, fukt och agitation. Det är fortfarande en bra idé att tvätta din ull på en kall/sval delikat cykel, men det är mindre risk att modern merinoull krymper.

Kan jag krympa upp merinoull?

Man brukar kunna rädda krympen merinoull, men det är inte lätt. Kom ihåg att de tre främsta orsakerna bakom krympande/sträckande ull är fukt, värme och agitation. Vi kan använda några av dessa element för att vända krympningsprocessen!

 1. Fyll en tub med ljummet vatten (inte varmt)
 2. Lös upp en generös mängd ullbalsam i vattnet. Du kan hitta ullspecifika balsam, men jag har alltid använt balsamet som min fru använder i håret. Om du lägger till en liten mängd ulltvättmedel (min favorit) i vattnet kommer balsamet att emulgera i vattnet.
 3. Låt ullplagget dra i 20-30 minuter (eller längre). Du kan påskynda detta genom att pressa vatten genom plagget för att jämnt mätta ullen.
 4. Krama ur överflödigt vatten och lägg merinoullsplagget platt på en handduk. Du kan använda ett lakan eller en filt när du arbetar med större föremål. Lägg en andra handduk över föremålet och krama ur det mesta av det återstående vattnet. När du är klar med att klämma ska den kännas lätt fuktig (inte blöt eller helt torr).
 5. Forma om föremålet och försök att lossa de sammandragna fibrerna. Arbeta från en del av plagget till nästa, försök att inte sträcka eller förvränga ullen för mycket. Detta bör göras innan plagget är helt torrt. Använd inte klämmor eller vikter för att hålla delar av plagget på plats eftersom det kommer att få tyget att skrynklas.
 6. Du kan behöva upprepa denna process på kraftigt krympt ull.
 7. När du är nöjd med omformningen, tvätta din merinoull igen och låt den lufttorka. Du måste få ut allt balsam och tvättmedel så att du inte hamnar i en skummig röra nästa gång du bär den.