Krockar luftballonger in i varandra?

Du åker i en luftballong och ser en annan grupp göra samma sak över himlen. Din ballong och den andra stöter aldrig på varandra, men tänk om du gjorde det? Krockar luftballonger någonsin in i varandra?

Luftballonger kan krascha in i varandra, men det händer inte ofta tack vare ballongpiloternas kompetens och utbildning. Om två ballonger kom nära varandra, studsar de i många fall helt enkelt av varandra utan incidenter för någon av luftballongerna.

I den här artikeln kommer vi att prata om vad som händer i en luftballongkrasch och hur sannolikt det är att en sådan händelse inträffar. Se till att fortsätta läsa!

Hur undviker luftballonger kollisioner?

Har du någonsin sett foton eller videor online från en luftballong och andan togs ur luften av de vackra ballongfärgerna som dekorerade himlen? Kanske har du till och med deltagit i något av dessa evenemang.

Oundvikligen kommer du att bli nyfiken på logistiken i det hela. Hur kan så många luftballonger samexistera samtidigt utan att träffa varandra?

Det är allt på grund av den utbildning och förmågor som luftballongpiloter besitter. Vi har inte pratat om det här på ett tag, så nu verkar det vara ett bra tillfälle att sammanfatta hur du blir en luftballongspilot.

Processen kräver att piloter – som måste vara minst 18 år – spenderar timmar i flygträning.

Om du vill bli en privat luftballongspilot kommer du att delta i flygträning i minst 10 timmar. Som en del av sin utbildning kommer piloter att ha en soloflygning, två flygningar som varar en timme vardera (eller längre), en flygning som är 2 000 fot hög och sex övervakade flygningar med en instruktör.

För att bli kommersiell luftballongspilot, till exempel de som jobbar på företaget du bokade din luftballongfärd med, måste du först vara privatpilot. Utöver alla dessa utbildnings- och erfarenhetskrav måste du sedan genomgå vidareutbildning.

Du kommer att behöva ta en soloflygning, två flygningar som befälhavare, två flygningar som är 60 minuter vardera eller längre, en flygning där du går upp 3 000 fot och 10 flygningar med en instruktör.

  Gör ATV-fälgar någon skillnad under körningen?

Luftballongpiloter är erfarna människor. De är medfödda skickliga på att befalla en ballong, även om de inte kan styra den i traditionell mening. Piloterna vet att höjning eller sänkning av ballongens höjd kan styra dess bana. De är också bra på att spåra vindens riktning och använda den för att styra dem.

Kan luftballonger träffa varandra?

Det betyder naturligtvis inte att luftballongkollisioner är omöjliga.

Luftballongpiloten kan dela luften med en nyare pilot och den piloten gör ett fel. Att ändra vindriktningar kan göra ballongen svårare att kontrollera. I andra fall skapar dåligt väder en oförutsägbar dag framåt.

Vi kommer att prata om detta senare, men luftballongolyckor händer, ibland till och med dödliga. Det är olyckligt men inte särskilt vanligt.

Vad händer när två luftballonger kolliderar?

Låt oss säga att två luftballonger träffades. När allt kommer omkring, som vi redan har konstaterat, är det inte alls ett omöjligt scenario.

Vad skulle hända?

Tja, vilken kraft de kolliderar med gör stor skillnad, så låt oss prata om hur en lätt kollision skulle vara kontra en allvarligare.

Lätta kollisioner

Åtminstone kommer ballongerna att ge varandra en liten kärlekskran så att säga. Med andra ord skulle kuverten (som är ballongdelarna i en luftballong) stöta in i varandra.

Varför detta händer varierar. Som nämnts styr luftballongpiloter inte precis sina ballonger, utan använder snarare vinden för att styra dem horisontellt. De kan höja eller sänka ballongen och sedan sväva den i vinden. Således, om en annan ballong kommer för nära sin väg, kan dessa små kollisioner inträffa.

Vad är konsekvensen av det? Inte för mycket, egentligen. Riktningen som ballongpiloterna var på väg kan vara lite ur kurs, men inte i någon större grad. Det är inte som att kuverten kommer att få de två luftballongerna att studsa av varandra. De kommer bara att borsta av varandra, lätt kollidera.

  En lista över de bästa bågskyttebanorna i Houston-området

Om du åkte i en luftballong under den här händelsen, skulle du se den andra ballongen komma närmare, men du kanske inte ens märker effekten. Det är inte som att du skulle bli ryckt i din stol.

Hårdare kollisioner

Låt oss nu säga att ballongerna träffar varandra med mer kraft. Detta kan hända på grund av de skäl som vi beskrev tidigare, till exempel dåligt väder eller oerfarenhet.

När de två ballongerna stöter in i varandra med mer kraft, kan ett av ballonghöljena tappa lite luft eller båda kan börja tömmas från stöten. Detta skulle förmodligen inte vara tillräckligt för att få luftballongen att krascha, även om man aldrig kan säga aldrig.

Men varmluftsballonger kan oftast komma till en mjuklandning snarare än att krascha ur himlen, vilket är något vi har pratat om på bloggen. För att fräscha upp ditt minne driver luftballongpiloten minst två propanbrännare för att ballongen ska kunna stiga. Propanen kommer att avdunsta och bli en gas när den värms upp.

Den uppvärmda gasen fyller höljet, och det är så du uppnår flygning. Så om ballongen började falla efter en allvarligare träff med en annan luftballong och piloten var oskadad och deras utrustning fortfarande fungerade, kunde de intermittent slå på brännarna för en mer kontrollerad landning.

Det betyder inte att hårdare kollisioner alltid slutar så behagligt. Det finns flera betydande risker när ballonger stöter in i varandra med kraft.

En är att de kan trassla in sig i varandra. Det skulle vara för svårt för någon av ballongpiloterna att kontrollera sina respektive luftballonger vid det tillfället, vilket nästan säkert skulle leda till att de båda kraschade. Och ja, den här gången är ordet ”krasch” mer passande. Det finns ingen långsam, kontrollerad comedown när två luftballonger är snärjda.

  Vrid i din kajakpaddel? Här är varför

Den andra risken är att kollisionen kan slita sönder höljet på båda luftballongerna. Ett rivet kuvert kan inte behålla höjden. Om rivningen är relativt liten kan luftballongpiloten landa ballongen enligt beskrivningen i styckena ovan. För större revor kan dock höjdförlusten vara för stor att övervinna. En krasch skulle sannolikt inträffa.

Den tredje och största risken är att båda ballongerna kan fatta eld på grund av deras närhet till varandra och propanbrännarna. Om ballongen och/eller korgen antänds, är det ett mycket allvarligt och sannolikt dödligt scenario.

Vilka är chanserna att råka ut för en luftballongolycka?

Informationen i den här artikeln har varit ganska nykter, minst sagt. Du är orolig för att ett värsta scenario kan inträffa för dig också.

Som vi har pratat om i det här inlägget, från 2000 till 2016, hade USA 21 fatala luftballongincidenter.

Dessa uppgifter tabellerades troligen före en incident som inträffade den 30 julith, 2016, i Lockhart, Texas. Ballongen avgick tidigt på en lördagsmorgon med 15 passagerare och luftballongpiloten. Inte långt in i flygningen kolliderade ballongen med kraftledningar och kraschade. Alla på ballongen dog.

Även om du tog emot de 15 ytterligare dödsfallen, så är det på 16 år bara 36 dödsfall i luftballong i USA. Säkerhetslagar antas hela tiden, luftballonger fortsätter att uppgraderas med moderna detaljer så att de är säkrare, och ballongpiloter blir mer kunniga innan de anställs för jobbet.

Luftballong är mycket säkert. Som vi pratade om i vårt inlägg om ballongsäkerhet har det färre dödsfall att åka i luftballong jämfört med att resa med flygplan, helikopter och fallskärm.

Slutgiltiga tankar

Luftballonger kan krascha in i varandra, men lyckligtvis är detta inte en vanlig företeelse. De flesta av dessa kollisioner gör att inget annat än de två ballonghöljena stöter in i varandra, men allvarligare incidenter kan också hända.

Ändå är luftballong ett av de säkraste sätten att se himlen!