Kostnad för fiskespö: hur mycket du kommer att spendera i genomsnitt

Att gå och handla ett nytt fiskespö kan ibland vara en lång och förvirrande tid. Det finns ett gäng olika alternativ att välja mellan och många olika prislappar att följa med. I det här inlägget kommer jag att prata om några av de mer välkända spöna och hur mycket du kan förvänta dig att spendera i genomsnitt.

I genomsnitt kommer ett nytt fiskespö att kosta någonstans runt $203 USD för något av hög kvalitet men kommer att variera mellan $30 och $550. Du kan definitivt sluta spendera mer pengar än så här, men detta verkar vara genomsnittet för de mest populära modellerna. Om du har lite snävare budget kan du alltid försöka hitta ett begagnat fiskespö. Du kan förvänta dig att betala lite mindre än hälften för en begagnad rulle.

Det som är bra med det är att det finns en solid spö där ute som passar din prisklass. Fortsätt läsa eftersom jag kort kommer att beröra några av de mer populära fiskespöna där ute och hur mycket de kostar.

  • Ice Fishing 101: De nödvändiga spöna för att komma igång
  • Den ultimata guiden till Kokanee-spön
  • Öringfiske 101: Spöna du behöver för att börja

Priser för fiskespö

Exemplen som väljs ut för denna lista är baserade på populära märken och modeller. Priserna baserades på Amazons priser när detta skrevs.

varumärke Modell Pris
Dobyns Xtasy 549 USD
Dobyns Champion XP 249 USD
Dobyns Sierra Micro 169 USD
Dobyns hingst 79 USD
Ful Stik Elit 49 USD
Ful Stik GX2 39 USD
Ful Stik Bigwater 179 USD
Ful Stik Bigwater fluga 69 USD
G.Loomis Asquith $1100
G.Loomis Lax serien 345 USD
G.Loomis Klassisk öring 250 USD
G.Loomis XRX Shakyhead 555 USD
St Croix Mojo bas 140 USD
St Croix Mojo Yak 150 USD
St Croix Panfish 130 USD
St Croix Mojo öring 190 USD
Okuma Celilo 26 USD
Okuma Nomad Xpress 75 USD
Okuma Nomadresor 126 USD
Okuma Longitud Surf 49 USD
Daiwa Aird X 54 USD
Daiwa Procyon 79 USD
Daiwa Uppror 199 USD
Daiwa Isla Inshore 149 USD
Favoritfiske HEX 399 USD
Favoritfiske Vit fågel 59 USD
Favoritfiske Spöke 149 USD
Favoritfiske Försvarare 99 USD
Genomsnittspris 203 USD

Man ser tydligt att det finns ett brett utbud av olika priser. Allt beror på spöets varumärke, prestanda och kvalitet. Alla spön jag har nämnt är dock solida och anledningen till att jag inkluderade dem var att de alla var en del av min lista över favoritspönsmärken.

  Är superlim ok på fiskelina?

Låt oss dela upp saker längre ner i varje märke och modell.

Dobyns

dobyns stavar

Dobyns är mitt favoritspömärke av högre kvalitet och de bygger främst spinn- och gjutrullar. Deras spön på ingångsnivå börjar på $79 och deras dyrare spön börjar på $550. Alla är väldigt solida spön, enligt mig.

Colt Series är deras budgetvänliga spö som finns i 8 olika varianter. Du kan välja mellan spinning och gjutning och det finns olika längder och styrkor. De är främst designade för basfiske men det fungerar även för andra typer av fiske.

Sierra Micro-serien är dubbelt så mycket som Colt men det enda som skiljer sig är byggkvaliteten. Storleken de kommer i och styrkorna är alla väldigt identiska. Bara lite högre kvalitet överlag.

Champion XP-serien är lite dyrare igen men du har många fler alternativ att välja mellan med den här serien. Du kan få lätta actionspön och du kan även få 8’10” spön, vilket kommer att utöka vad du kan fiska efter.

Xtasy-serien är deras mest avancerade modell och är designad för djupare vatten eller lättare typer av fiske. Det kan vara maskfiske, jiggning eller droppskott. Både gjutnings- och spinnalternativ finns tillgängliga.

Ful Stik

fula stick stavar

Ugly Stik är nog mitt favoritbudgetvänliga fiskespömärke. De gör prisvärda spinn-, kast- och flugspön, och även om de inte är superhögteknologiska presterar de fortfarande riktigt bra.

Eliteserien finns i både gjutnings- och spinnalternativ och är byggd förvånansvärt bra för priset. De är extremt starka och du kan få ett antal olika storlekar och styrkor.

GX2-serien är deras billigaste spö men det är ändå ganska bra totalt sett. Jag skulle förmodligen gå med Elite istället eftersom det bara är lite mer, men båda kommer definitivt att göra jobbet.

Bigwater-serien är ett fantastiskt spö om du ska fiska efter större fiskar. Det kan vara för att trolling i sjön efter sjööring eller för att fiska ån efter någon steelhead.

Bigwater Fly-spöet är deras enda spö (tror jag) och längden på det är 9 fot. Den finns i några olika styrkor (8, 9, 10) men den kommer förmodligen inte att vara så bra för mindre öringar eller bas.

G.Loomis

g.loomis stavar

G.Loomis är ett exklusivt märke och gjorde några av de bästa spöna jag någonsin använt förr i tiden. Jag tycker inte att de är riktigt lika bra nu (köptes av Shimano) men de är fortfarande riktigt solida.

  Fiske med inline spinnare: Ska du lägga till vikt?

XRX Shakyhead är ett spö designat speciellt för att fiska shakyhead men det kan lätt användas för andra typer av fiske. Det kommer att fungera bra på grunt vatten, djupare vatten eller var som helst du vill kasta lättare bete.

Classic Trout spö är ett lätt spö som fungerar riktigt bra för mindre fiskar som regnbåge, crappie, panfish, etc. Du kan få spön mellan fem och sju fot långa med olika styrkor.

Laxseriens spön är designade för att fånga lax i sjöar, floder och hav. Det är längre spön med styvare ryggrad men du kan också använda dem till öring eller andra större fiskar.

Asquithen är deras flugspö helt i vatten och den har en ganska rejäl prislapp. Spöet är 9 fot långt och linvikten varierar från 4 hela vägen till 12.

St Croix

st croix stavar

St Croix är ett annat solidt märke som gör i stort sett alla typer av spön. Du kan få spinn-, kast-, rese- och flugspön. Många av dem är också mycket bra prissatta.

Panfish Series-spöet är ett ultralätt spö som fungerar bra för alla typer av mindre fiskar. Det är nog ett av mina favoritspön och det finns i ett antal olika storlekar.

Mojo Trout är ett flugspö som är rimligt prissatt och finns i ett gäng olika storlekar. Det är definitivt en av mina favoriter och skulle vara ett bra spö för en nybörjare.

Mojo Yak är ett spö designat för kajakfiske. De gör spön mellan 7 och 7,5 fot långa och finns i några olika styrkor. Du kan också få ett spinn- eller baitcastingspö.

Mojo Bass är deras signaturbasspö som kommer i ett gjut- eller spinnalternativ. De kommer att briljera när du para ihop dem med ett bete som behöver ett spö med måttlig action.

Okuma

Okuma

Okuma gör många olika spön som kommer att vara perfekta för någon som inte vill spendera en förmögenhet. Inte bara det, men deras spön är väldigt välbyggda överlag.

Longitude Surf är ett riktigt billigt spö som fungerar bra för surf- eller bryggfiske. Du kan få ett spö mellan 8 och 12 fot långt och det finns även i lite olika styrkor.

Nomad Travel är deras resespö som är ganska coolt eftersom det kommer med två olika tips. En är lättare och en är tyngre. Det ger dig bara lite mer mångsidighet utan att behöva ta med dig två spön.

  Fånga mer fisk Isfiske just nu

Nomad Xpress är ett annat resespö som är lite billigare men ändå presterar ganska bra.

Celilo spö är ett av mina favorit ultralätta spön på marknaden. Det är verkligen svårt att slå för priset och kommer att fungera extremt bra för öring, crappie, eller panfish fiske.

Daiwa

daiwa

Isla Inshore-serien är ett fantastiskt spö för kustfiske men det kommer också att fungera bra för större sötvattensfiskar. Den finns i både spinning och gjutning och priset är ganska rimligt.

Rebellion-serien är ett spö designat speciellt för basfiske och kommer i ett spinn- eller kastspö. Priset stiger lite där men det borde göra allt du behöver det för att göra.

Procyon-spöet är ett budgetvänligt alternativ som har ett gäng olika alternativ för vilken fisk du än är ute efter. Det spelar ingen roll om det är öring, crappie, bas, lax eller havskatt.

Aird X-staven är ett annat billigt alternativ som finns i både gjutning och spinning. Du kan välja mellan olika längder och styrkor också.

Favoritfiske

Favorit USA

White Bird-serien är deras billigaste spön som finns i både spinning och gjutning. Den finns i några olika storlekar och styrkor och är ganska solid runt om.

Defender-serien är lite mer pengar men det är också lite högre kvalitet. Jag är inte den största fan av hur det ser ut men spöet överlag är ganska solid.

Phantom-serien är spöet i mellanklassen (prismässigt) och det kommer att vara lite känsligare än de andra. Den finns i både gjutning och spinning.

Hex-seriens spön är de dyraste men de kommer också att vara mycket mer avancerade. De är extremt lätta och starka och har titanguider.

Slutsats

Om du letar efter ett nytt fiskespö kan du vara lite förvirrad över vilket du ska köpa. Det finns så många olika alternativ och prispunkter där ute och det är svårt att säga vad som är rätt för dig.

Priserna varierar från var som helst runt 40 spänn hela vägen upp till över $1000. Allt du behöver veta är att du kan förvänta dig att betala någonstans runt $203 för en superhögkvalitativ fiskerulle.

Du kan betala mer eller du kan betala mindre. Rätt runt $200-poängen borde ge dig något som ger dig allt du behöver ute på vattnet.