Köpguide för kajakstorlek

När du ska köpa en kajak måste du fatta många beslut. Till exempel hårdskal eller uppblåsbar? Fiske eller fritidskajak? En annan faktor att lägga till på din lista är kajakstorleken. Om din båt är för stor eller för liten för dig kommer du inte att njuta av att använda den, slut på historien. Hur väljer du rätt kajakstorlek för dig?

För att bestämma din rätta kajakstorlek måste du överväga din egen vikt och längd, hur många personer du helst skulle resa med och vilken typ av utrustning du skulle ta med dig. Den bästa kajaken för dig kan passa alla ovanstående med plats över!

Denna köparguide till kajakstorlekar ger dig all information du behöver veta innan du köper din första kajak. Vi kommer att granska kajakstorleksklasserna, diskutera vad din kajakstorlek ska vara baserat på din egen storlek och ge kajakköpstips.

Låt oss börja.

Kajakstorleksklasserna

Innan vi kan gå in på hur du väljer rätt kajakstorlek måste du vara medveten om vad som finns där ute. Här är en översikt över de olika kajakstorlekarna på marknaden. Det här avsnittet hjälper dig att börja begränsa dina alternativ.

Whitewater kajaker

Som du kanske har gissat är kajaker designade för kajakpaddling. Eftersom det är bland de svåraste och mest riskfyllda typerna av båtliv måste kajaker byggas robust från aktern till baksidan.

Jämfört med många andra kajaker du kommer att stöta på både i butiker och online, är whitewater kajaker avgjort små. Den genomsnittliga storleken på en av dessa båtar är sex fot lång.

Ungdoms fritidskajaker

Den näst minsta typen av kajak är en fritidskajak för ungdomar. Till skillnad från whitewater kajaker, som har rundade kanter, ser en fritidskajak mer ut som en traditionell kajak med en lång, mager profil och spetsiga ändar på båda sidor.

Eftersom de är gjorda för unga kajakpaddlare som barn, är en fritidskajak för ungdom vanligtvis ingen stor båt. Dessa kajaker är i genomsnitt sex till åtta fot långa.

Sit-in fritidskajaker

En sit-in kajak är en där sittbrunnen är öppen med plats för en sittplats, förvaring och andra bekvämligheter. För många människor är sit-in kajaker den mer traditionella sorten. Du har skydd av båten från alla sidor så det är mindre sannolikt att vatten stänker in i sittbrunnen.

Sit-in fritidskajaker är cirka 10 fot i genomsnitt. Det är precis tillräckligt med plats för en, kanske två personer att bekvämt paddla omkring i vattnet hela dagen. De ingjutna sittbrunnen ska ge dig utrymme att bära din utrustning också, även om du förvarar den under stolen eller bakom dig.

Sit-on-Top fritidskajaker

Motsatsen till sit-in kajaken är sit-on-top. Förutom fördelen med höjd, kommer du också att njuta av den lätthet att använda som går på eller av en av dessa kajaker. Den formgjutna sittbrunnen på en sit-on-top är vanligtvis inte lika djup som i en sit-in kajak, men förvaringsfack och kubbar i resten av båten bör kompensera för det.

Om det är en sit-on-top fritidskajak för en vi pratar om här, så kanske storleken inte är mycket större än en sitt-on kajak. För tandem sitt-on-top kajaker måste de vara längre, eftersom båten måste ha benutrymme för två kajakpaddlare. Dessa kajaker kan vara upp till 12 fot och ibland längre.

  Är löparskor bra för vandring?

Fiskekajaker

Nu går vi in ​​i båtarnas kung, fiskekajaken. Vi har pratat om fiskekajaker på bloggen nyligen, så du bör kolla in vårt recensionsinlägg om du missat det.

Fiskekajaker är laddade med bekvämligheter som sportfiskare behöver, till exempel inbyggda spöhållare (vissa som är stationära och andra som kan rotera), skrymslen och kubbar för ekolodar och andra fisketillbehör och redskapsförvaring i överflöd, inklusive bak och framför kajaken.

De är också på den större sidan, åtminstone vanligtvis. Medan några mindre fiskekajaker finns i överflöd som är 10 fot, är den genomsnittliga storleken 13 fot och uppåt. Om det är en tandemfiskekajak, kommer det, som en sit-on-top kajak, att bli en större båt fortfarande, som i vissa fall mäter 14 fot.

Vad du ska tänka på när du väljer kajakstorlek

Att välja vilken typ av kajak du är intresserad av är bara början. Du måste också överväga följande faktorer.

Din storlek

Detta är något vi kommer att prata om i ett senare avsnitt, men din egen storlek är otroligt viktig. Det är inte bara din längd som spelar roll när du bestämmer din perfekta kajakstorlek utan din vikt också.

Idealiskt antal passagerare

Är du någon som främst ägnar dig åt kajakpaddling ensam eller är du känd för att ta med en vän eller partner på de flesta av dina äventyr? Om det förra är sant, är en ensitsig kajak ett lämpligt val för dig.

Om du inte paddlar kajak ensam, behöver du åtminstone en tandembåt. Du kan också köpa en tresitsig kajak.

Tänk på att ju fler sittplatser din kajak har, desto längre tid tar det att ta emot det extra antalet passagerare. Detta kan svälla upp storleken på en kajak baserat på dess typ, vilket gör en fritidskajak i paritet med storleken på en fiskekajak i vissa fall.

Genomsnittlig mängd redskap

Förutom antalet personer ombord på din kajak, måste du mentalt föreställa dig hur mycket utrustning du skulle ta med dig på en genomsnittlig dag med kajakpaddling. Om du är någon som mest sysslar med kajakpaddling, har du råd att resa lätt. Du behöver dina paddlar, kanske en kylare, och det är det.

För dem som fiskar i kajak är mängden redskap du tar med dig mycket mer i jämförelse. Vi pratade i det sista avsnittet om de föremål du skulle behöva, men för att upprepa, det skulle inkludera redskap som fiskespön, ekolodar, redskapslådor och kylare.

Om du behöver mindre utrustning kan en kajak med en mindre, mindre djup sittbrunn som en sit-on-top kajak räcka för dig. För de kajakpaddlare som inte kan resa lika lätt är en sittkajak eller en fiskekajak lämpliga lösningar.

Manövrerbarhet

Till skillnad från vissa former av båtliv handlar kajakpaddling inte om coola trick. Som sagt, du behöver en båt som kommer att kunna manövrera fritt när, var och hur du vill. Ju längre din båt är, desto bredare är den vanligtvis också, vilket betyder att du offrar manövrerbarhet jämfört med en mindre, smalare kajak.

  Vad är en jetski (med bilder!)

Utrymme för benen

Långare kajakpaddlare behöver mer benutrymme, annars leder båtlivet snabbt till trånga, ömma ben. Du kanske inte kan paddla ordentligt eftersom dina armbågar alltid kolliderar med dina knän när du drar igenom paddeln.

De gånger du inte paddlar kan du fortfarande inte bli bekväm, eftersom du inte ens kan sträcka ut benen i sittbrunnen. Om du satte ut benen över sittbrunnen hela vägen ut, skulle de förmodligen vara i vattnet.

Kortare kajakpaddlare har inga problem med benutrymme, men då kan problemet bli att kajakens sittbrunn är för rymlig, kanske i onödan.

Längd-till-stråleförhållande

Du bör också vara insatt i en kajaks längd-till-balk-förhållande innan du köper den. En kajaks balk hänvisar till hur bred båten är när man mäter dess bredaste yta. När du väl vet längden på kajaken kan du dividera det numret med strålen för att få förhållandet mellan längd och stråle.

Vad säger det här numret dig? Mycket! Längd-till-stråleförhållandet kan ge dig en fingervisning om hur bra din kajak kommer att manövrera, hur stabil den kommer att vara i vattnet och hur dess hastighet kommer att vara. Ju högre längd-till-stråleförhållande, desto snabbare brukar din kajak vara. Båten kommer också att manövrera bra tack vare sitt smala skrov.

Nu är hastigheten i en kajak viktigare i vissa applikationer än i andra. För fiskekajaker vill man bara ha fart i vissa fall, eftersom för bråttom ibland kan skrämma bort fisken. När man paddlar kajak i fritidssyfte finns det aldrig ett krav på för mycket fart, men för kajakkapplöpning är det verkligen det.

Kajakvolym och dess betydelse för att välja rätt kajakstorlek

Du kan inte välja rätt kajakstorlek för dig utan att förstå kajakvolymen. De flesta kajaker har en av tre typer av volym: låg, medium eller hög.

En kajak med låg volym kan stödja kajakpaddlare som väger under 140 pund som är kortare än fem fot, sex tum. En kajak med medelvolym rekommenderas för kajakpaddlare som väger 140 till 189 pund som är upp till fem fot, 10 tum långa.

Om din är en kajak med hög volym, är den byggd för kajakpaddlare som väger minst 180 pund, men vanligtvis mer. Denna typ av kajak rekommenderas för dem som är längre än fem fot, 10 tum.

Ibland mäts volymen av en kajak i gallon och andra gånger är det i kubikfot. Båda dessa mått hänvisar till hur mycket utrymme hela båten har inom sig.

Hur din storlek bestämmer storleken på din kajakpaddel

Nu när du har hittat rätt storlek för din kajak måste du också mäta din paddelstorlek. Det stämmer, paddlar finns inte i en enhetlig storlek.

Om din paddel är för kort för dig och din båt, kommer dess blad aldrig ens att nå vattnet. Paddlar som är för långa blir otympliga. Du kommer att lägga för mycket energi på att paddla och tröttna ut dig tidigt.

Så hur väljer du en kajakpaddelstorlek för dig? Så här gör du.

Beräkna bredden på din kajak

Eftersom du redan har hittat förhållandet mellan längd och stråle för din kajak, borde denna första del inte vara alltför svår. Om din stråle är mycket bred kommer din kajakpaddel att vara större än genomsnittet. En mindre stråle kräver en lika liten paddel.

  Var är världens största luftballongfestival?

Mät höjden på din bål

Därefter måste du göra några mätningar med ett flexibelt måttband. Du kan inte enkelt göra detta själv, så ha en kompis eller familjemedlem till hjälp.

För att bestämma din bålhöjd, vinkla huvudet nedåt. När du känner de första kotorna i nacken är det där du ska börja mäta din kropp. Detta område är vanligtvis där din nacke och axlar möts.

Området där du ska sluta mäta är änden av din bål, vilket är där höftbenen slutar om tummen och pekfingrarna är på höfterna men pekar bakåt.

Du vill mäta avståndet mellan dessa två områden. Du bör alltid avrunda ditt mått uppåt. Så här korrelerar din bållängd till paddelstorlek:

 • 22-tums torso – 180-centimeters paddel
 • 24-tums torso – 180 till 200-centimeters paddel
 • 26-tums torso – 190 till 210-centimeters paddel
 • 28-tums torso – 200 till 220-centimeters paddel
 • 32-tums torso – 220 till 240-centimeters paddel
 • 34-tums torso – 230 till 250-centimeters paddel
 • 36-tums torso – 240 till 250-centimeters paddel
 • 38-tums torso – 250-centimeters paddel

Vi är säkra på att du undrar varför kajakpaddlar mäts i centimeter snarare än tum. Det är standarden, men lyckligtvis kan du enkelt översätta centimeter till tum och vice versa.

Bestäm sedan din längd

Slutligen måste du mäta din längd. Du bör inte ha skor på dig när du gör detta. Se till att du står rakt, men sträck dig inte, eftersom det kan resultera i en felaktig avläsning.

För kajakpaddlare som är fem fot, fem tum eller mindre:

 • Med en 23-tums torso eller kortare – använd en 210-centimeters paddel
 • Med en 24-till-32-tums torso – använd en 220-centimeters paddel
 • Med en 29-till-33-tums torso – använd en 230-centimeters paddel
 • Med en 34-tums torso eller mer – använd en 240-centimeters paddel

För kajakpaddlare som är fem fot, fem tum till fem fot, 11 tum:

 • Med en 23-tums torso eller kortare – använd en 230-centimeters paddel
 • Med en 24 till 32-tums torso – använd en 240-centimeters paddel
 • Med en 29 till 33-tums torso – använd en 250-centimeters paddel
 • Med en 34-tums torso eller mer – använd en 260-centimeters paddel

För kajakpaddlare som är sex fot eller längre:

 • Med en 23-tums torso eller kortare – använd en 220-centimeters paddel
 • Med en 24 till 32-tums torso – använd en 230-centimeters paddel
 • Med en 29 till 33-tums torso – använd en 250-centimeters paddel
 • Med en 34-tums torso eller mer – använd en 260-centimeters paddel

Slutgiltiga tankar

När du köper en kajak kan du inte bli för distraherad av funktionerna och färgerna att du köper fel typ. Informationen i den här guiden bör hjälpa dig att dimensionera den perfekta kajaken för dig. Vi rekommenderar alltid att du besöker en butik och provar kajakstorlekar personligen, även om du tänker handla online, bara för att vara säker på att du passar perfekt!