Konsekvenserna av att förvara ditt tält när det är blött

Foto av Peter Smithson

Om du är en ivrig campare vet du att du ibland inte har något annat val än att snabbt packa ihop all din utrustning. Dåligt väder kan komma i vägen för din campingresa och det blir säkrare att söka mer omfattande skydd än ett tält.

I sådana här situationer hinner man inte alltid lägga undan allt prydligt som man annars skulle. Det betyder att ditt bästa alternativ kan vara att packa ihop det där våta tältet och ge dig ut på vägen medan det fortfarande är säkert att göra det.

Men vad händer med det där blöta tältet när det ligger i förvaringsväskan, glömt i bråttom att komma hem?

Läs den här artikeln vi skrev för att du ska lära dig mer om att sova i mögliga tält.

Idag ska vi prata om det och ge dig några tips för att hålla din campingutrustning i toppskick för de många campingresorna som kommer.

Att förvara ett vått tält: konsekvenser

Det är okej att förvara ditt tält blött en stund om det behövs, men gör du det för länge får det obehagliga konsekvenser.

Att packa eller förvara ditt tält medan det fortfarande är vått leder till mögel och mögel. Mögel och mögel luktar inte bara fult och luktar unket, utan de kan också leda till hälsoproblem.

När nästan vilket tyg som helst förblir blött för länge utan ordentlig skötsel, blir det en grogrund för mögel och mögel. Förekomsten av dessa mögelsvampar är illa nog, men lukten som kommer med det gör saken mycket värre. Om du någon gång har lämnat kläder i tvättmaskinen lite för länge eller kanske glömt en blöt handduk i strandväskan, känner du till den fruktade sura lukten som tyder på förekomst av mögel.

Bomulls- och canvastält är mer mottagliga för mögel och mögel, men det kan även hända med smutsiga nylontält.

För mer information om hur du förvarar ditt tält. Kolla in vår artikel – Packa ditt tält ordentligt (hur, var och rengör för förvaring)

Omvänd mögel/mögelskador och tillväxt från vått tält

Om du redan är i den olyckliga situationen att behöva ta itu med mögeltillväxt från att förvara ditt tält vått, är nästa steg att försöka vända skadan och tillväxten innan problemet går över styr.

Det första att förstå är att mögel är mycket svårt att ta bort från tyger. Att röra vid det kommer att sprida sporer och kommer bara att hjälpa till med mer tillväxt om du inte gör processen noggrant.

  Finns det björnar i Joshua Tree National Park? (Vad du behöver veta)

Du kan inte bara rengöra formen, du måste döda den.

Flera huskurer har testats av andra campare som verkar fungera, men de har sina egna nackdelar.

  • Bleka

Bleach kommer utan tvekan att döda mögel om det är allt du har till hands, men det är inte idealiskt. Även utspädd blekmedel är fortfarande hårt mot tälttyget, gör det styvt och till och med ruttnar sömmen i vissa tält. Tält är en investering och blekmedel kan göra mer skada än nytta i vissa fall.

Om du måste, späd blekmedlet och använd det endast där mögel/mögel är synligt.

  • Vinäger

Vinäger är ett beprövat rengöringsmedel för nästan alla situationer. Många campare använder det för att städa sina tält eftersom ämnet är naturligt och inte särskilt skadligt för miljön.

Rengöring med vinäger lämnar dock en obehaglig sur lukt som bara ersätter den du redan har att göra med, och det är inte heller särskilt effektivt för att förhindra framtida tillväxt.

  • Citron juice

Citronsaft är ett annat naturligt rengöringsmedel som populärt används för nästan alla problem. Du behöver dock något starkare än denna naturliga syra för att döda mögel och förhindra återväxt. Spara citronerna för lemonad och dina händer från påfrestningen som är förknippad med att pressa citroner; köp en riktig städare som löser problemet snabbt och effektivt.

Lyckligtvis har du några alternativ förutom huskurer som lämnar en egen stank, som vinäger eller blekmedel. Ett av dessa alternativ är a mögelfläckborttagningsmedel som innehåller mögelblockerare för att förhindra återväxt. Detta kommer att ta hand om både dina omedelbara och framtida problem! Denna mögelborttagningsspray ska också ta hand om den sura lukten som verkligen skulle göra framtida campingresor till en mardröm.

Video med tillstånd av Decideoutside.com

Förhindra mögel och mögel på tält

Att förvara ditt tält vått är inte idealiskt, men ibland är det ditt enda alternativ. Ändå är det viktigt att du lär dig hur du förhindrar mögel och mögel från att sippra in i tyget och förstöra din värdefulla campingutrustning.

  • Känn till tidslinjen

Även om tillväxthastigheten varierar beroende på ett antal faktorer, kom ihåg att mögel och mögel kommer att börja växa på ditt våta tält mellan 24-48 timmar efter förvaring. Att packa i en förvaringspåse är okej, men bara för en dag eller två. Ju mindre tid ditt tält tillbringar blött, desto bättre. Om din resa hem tar längre tid än vad tidslinjen tillåter, följ några av tipsen nedan för att bromsa tillväxten och undvika den fruktade mögeln.

  • Behandla tält med antimikrobiell spray
  Är promenader i Crocs en grej? Vi frågade mer än 180 vandrare

För att förhindra att mögel växer på ditt tält i framtiden, behandla det med antimikrobiell spray. Detta förhindrar mögelsporer från att fästa på tyget och slå rot. Dessa sprayer fungerar på en mängd olika tyger och ger dig den extra fördelen av vattentäthet till viss del. Det förhindrar inte bara mögel, utan håller också ditt tält så torrt som möjligt under de givna omständigheterna. Effekterna av sådana sprayer bör pågå i flera månader, men upprepade behandlingar kommer att vara nödvändiga.

Denna spraybehandling bör göras innan du åker på din nästa campingtur, även om du ännu inte har upplevt mögel och mögel på ditt tält. Det är alltid bättre att vara förberedd innan katastrofen inträffar.

  • Släpp förvaringsväskan

Om möjligt, försök att förvara ditt våta tält platt i din lastbilsflak eller bagagelucka istället för den vanliga förvaringsväskan. Att lägga dem platt i det fria hjälper ett tält att torka ut snabbare och förhindrar de fuktiga förhållanden som förvaringspåsar orsakar och hjälper till med mögeltillväxt. Om de två första inte är genomförbara alternativ kan du fortfarande lämna ditt tält i en förvaringsväska, men försök att hålla det delvis öppet. Ju mindre luftfuktighet desto bättre tills du kan åka hem.

  • Ta det lugnt

Svampar växer bäst i varma, våta och fuktiga miljöer. Om ditt tält är blött och du behöver lägga undan det direkt, försök att förvara det på en sval plats tills du är redo att låta det torka helt. En stor kylbox, kyl och frys är alla möjliga alternativ. Detta kommer inte att hindra mögel från att växa helt, men det kommer att ge dig några extra timmar att packa upp allt annat och samla allt du behöver.

  • Rengör ditt tält

Det är sant att syntetiska tyger inte möglar lätt när de är våta, som duk och bomullstält. All smuts och annat organiskt material på ditt tält kommer att skapa den rätta miljön för mögel att växa, hur som helst.

Innan du förvarar ditt tält, se till att du tar bort så mycket smuts, gräs, skräp etc. som möjligt. Om din situation uppstår, se till att ta bort detta skräp så snart det är säkert att göra det. Målet är att förhindra mögeltillväxt så mycket som möjligt.

  Är kolstål säkert för matlagning vid lägereld? (För- och nackdelar, amerikanskt gjutjärn)

Till och med en snabb avtorkning med en handduk innan du hastigt stoppar in den och hoppar in i bilen är mycket bättre än att vänta på en otäck överraskning när du kommer hem.

  • Låt det torka

Efter att du har behandlat dina tältväggar med antimikrobiell spray och gjort allt annat för att ta bort mögel som redan finns eller förhindra att mögel växer i ett rent tält, låt tältet torka helt innan du lägger undan det igen.

Naturligtvis kommer torktiden att variera beroende på tälttyget och miljön du placerar det i, men lämna tältet helt plant i ett välventilerat, svalt och torrt utrymme i minst två dagar. När den är torr och mögelfri kan du förvara den tills det är dags att ge sig ut på vägen igen.

  • Kolla prognosen

Nästa gång du planerar att campa är det också en bra idé att kolla den lokala väderprognosen och se till att det inte är dåligt väder som tvingar dig att packa ihop ditt blöta tält medan din familj är i biltrappan. Oväntade väderhändelser inträffar, men du minskar chansen att förkorta din resa och förstöra ditt tält genom att övervaka situationen innan du känner dig desperat efter skydd.

Att förvara ett tält blött kan få ganska otäcka konsekvenser. Om du inte är försiktig kan du lägga mer pengar på en ny. Mögel är svårt att rengöra och döda, men inte omöjligt så länge du håller dig till de riktiga rengöringslösningarna, men förebyggande är alltid den bättre och enklare vägen i framtiden.

Om du kommer på dig själv med ett blött tält, se till att hålla det svalt, ventilerat och så plant som möjligt tills du kan komma hem och torka det helt innan du packar bort det igen. Så länge du följer dessa steg kanske du inte behöver städa upp mögel och mögel alls!

Med lite planering och proaktivitet kan du undvika konsekvenserna av dessa olyckliga omständigheter och packa upp din campingutrustning utan problem.

Fler artiklar du kommer att älska.

Varför är mitt tält blött inuti? (Och hur man fixar det!)

Sätt upp ditt tält (plats och riktning det ska vara vänt)