Komplett guide: Hur man rapparerar ner ett träd

Så du är ute och vandrar med några kompisar, du letar efter toppen av en stigning eller rappell men kan bara inte hitta den. Du släpade med dig all din utrustning och vill verkligen få en bra inkörning. Så du löser problemet genom att använda ett träd som ett naturligt ankare. Lätt nog. Men är trädet tillräckligt starkt för att hålla din kroppsvikt när din rappell är nere? Eller kommer du att dra upp rötterna för att få hela trädet att falla över dig? Det här är din guide om hur man rappellerar ett träd, som att använda ett träd som ett naturligt ankare.

Det finns tre saker att fråga dig själv innan du riggar ett träd för att rappella ner. Är trädet vid liv, vad är trädets diameter och hur är trädets miljö. Om trädet klarar testet är det säkert att använda. (Om du bara vill veta hur man riggar ett ankare för att rappella ner ett träd, hoppa ner till underrubriken, ”Hur man riggar ett ankare och river ner ett träd.” Men jag skulle åtminstone titta över att välja ett säkert träd att rappella ner.

Är trädet levande?

Den här borde vara en no-brainier. Rappla inte ner ett träd som är dött. Trädet är torrt och gammalt och kan knäckas under tryck och skicka dig ner med trädet ovanpå dig. Dubbel smäll. Så det här kan också verka som en enkel sak, men låt oss prata lite om hur man avgör om ett träd är levande eller dött. Om trädet har frodiga löv som växer på sig är det uppenbarligen levande. Leta efter löv som vissnar. Visnande löv är ett tecken på stress i trädet. Blad är en bra indikator på ett träds allmänna hälsa. Självklart, se till att bladen har rätt färg för säsongen. Bladen ska inte vara vissna eller ha överdrivna insektsskador. Det ska inte sippra sav. Detta är säkra tecken på att trädet är ohälsosamt och instabilt att rappella ner.

Men kanske är det tidig vår eller sen höst och det är lite svårt att säga vilka träd som är friska och vilka som är döda.

 • Kontrollera barken. Med undantag för vissa björkar, lönnar och eukalyptusträd, bör barken inte skala.
 • Kontrollera om det finns svampar som växer på stammen. (Mossa är inte en svamp.) Svamp är ett tecken på instabilitet och dålig trädhälsa.
 • Kontrollera om det finns tecken på insekter. Alla träd och växter kommer att ha några insekter på sig. Men alltför många insekter är ett tecken på att trädet är dött. Kontrollera om det finns hål i barken, grenarna och löv. Om det finns hål överallt, gå vidare till nästa träd.
  Hur mycket kan en snöskoter bogsera?

Vad är diametern på trädets stam?

Jag har hört folk använda en tumregel, ”fem och levande.” Det betyder att trädets stam måste ha en diameter på fem tum och vara levande för att trädet ska vara säkert att rappella ner. Låt oss tänka på det här. Kommer du att lita på ett babyträd med ditt liv? Jag har till och med sett webbing kvar på ett tre tums träd. Nej. Inte jag. Jag gillar att leta efter ett stort tjockt, friskt träd. Ett träd som har en stam minst 10 tum i diameter. Kom ihåg att för att hitta diametern måste du dividera omkretsen med 3,14 (pi). Så ha alltid med dig ett måttband och en miniräknare. Nej, jag skojar. Inte ens jag är så galen. Bara ögonsten. Här är ett par sätt att hjälpa dig ögongloben.

 • Regeln ”lår”.. Om trädstammen har diametern på ditt lår, så är den tillräckligt tjock för att rappellera ner. Jag har ingen aning om vad den genomsnittliga diametern på ett lår är, men det verkar vara så.
 • Ett annat test jag gillar är fottest. Är basen på trädstammen lika lång som din fot? Om det är så är det säkert. Om du nu har särskilt stora fötter, så kan uppenbarligen trädet vara lite mindre.
 • Och ett sista sätt att hjälpa dig ögongloben, trädets diameter ska vara ungefär densamma som din hjälm.

Om trädet ser friskt ut och har en tankestam gör jag det magra testet. Luta dig upp mot trädstammen med ryggen och tryck lite på den. Böjer eller böjer stammen sig? Om du är starkare än trädet, använd det inte. Leta alltid efter stora friska träd.

  Hur snabbt kan en jetski gå? (Med de snabbaste modellerna på marknaden nu)

Hur är trädmiljön?

Här är den sista frågan att ställa dig själv innan du rappellerar ner ett träd. Varför skulle miljön ha betydelse, frågar du dig. Det finns ett par anledningar. Miljön bestämmer rotsystemet, och rotsystemet kan bestämma styrkan. Träd i blötare klimat som Pacific Northwest eller östkusten har ett blötare, fuktigare klimat. Rötterna behöver inte gräva efter vatten och kan stanna vid ytan, vilket gör trädet mycket lättare att dra upp eller blåsa över. Att rappella ner ett träd med en tunn stam i ett vått klimat kan vara ett recept på katastrof. Träd i torrare klimat är mycket mer pålitliga.

Vinden spelar också en faktor i trädets rotsystem och styrka. Jag läste en gång ett papper som ger träden kN-värden, baserat på vindbelastning. Uppsatsen kan sammanfattas med att säga att ett träd som utsätts för mer vind har en starkare kN-betyg. Den avslutar med att säga om trädet bara utsätts för svaga vindar, använd ett träd som är hjälmstorlek eller större. Om du befinner dig i ett område med kraftiga säsongsvindar och utsätts för vindstormar som är större än 45 miles per timme, har trädet en högre kN-klassning, så även mindre träd kan användas som ankare.

Använd alltid ditt bästa omdöme innan du rappar ner ett träd. Jag kan prata hela dagen om vilka träd som är säkra att rappella ner och vilka som inte är det, men faktum är att du måste göra det du känner är säkert. Gör aldrig något riskabelt. Det är bara inte värt det. Om du inte är säker, gör det bara inte. Om du tycker att ett träd ser starkt ut och kan hålla dig på din rappel, så kör för all del, rigga ett ankare och rappella ner ett träd.

  Fångar Baitcasting-spön mer fisk än flugfiskespön?

Hur man riggar ett ankare och river ner ett träd

Nu när vi noggrant har valt precis rätt träd att rappella ner, låt oss prata om HUR man riggar ett ankare till ett träd för att rappella ner. Det finns några sätt.

 1. Om du gör en ganska enkel rappel, och du kommer att gå tillbaka för att hämta ditt rep, kan du göra ett ganska enkelt ankare. Knyt ditt rep, runt basen av trädstammen, med hjälp av en figur-8 följa igenom knut, lämnar ungefär en tre tum svans. Klicka här för att läsa vår artikel om knutar, om du behöver instruktioner.
 2. En mycket vanlig rigg: Använd tre separat 1-tums selar i nylon. Knyt varje lyftsele med en vattenknut runt trädet, gängad med två rappellering ringar. Trä ditt rep genom ringarna.
 3. Använda en 48 tum nylonslinga och dubbla den knuten med en överhandsknut. Haka fast din låskarbin och lås den i ditt rep.
 4. Använda en cordelette och knyt ihop ändarna med en dubbel fiskarknut för att skapa en stor ögla. Dubbla upp cordelette och linda den runt trädet. Knyt en figur 8-ögla och fäst i din karbinhake.
 5. Om du nu behöver något starkare och ska gå uppför repet, börja ditt ankare genom att linda ena änden av repet, flera gånger runt trädet, ungefär fem gånger bör göra susen, och knyts med en åtta-ögla som är klippt till ladda strängen av repet med en låsande karbinhake. Detta är det starkaste och mest föredragna sättet att rappella ner en träd, eller rigga ett trädankare, eftersom slingknuten i figur 8 inte utsätts för något tryck. All press ligger på trädet.

Som alltid, använd ditt bästa omdöme och gör inte något jag inte skulle göra. Njut av din rappel. Om du planerar att rappella ner ett träd, njuter du förmodligen av naturen och livet till fullo. Kom ihåg att alltid kontrollera dina knutar och din utrustning innan du backar av kanten. Glad rappellering!