Kommer vinäger att ta bort färg från metall?

Ibland stöter du på en plats i ditt hem med vackert metallarbete, men en tidigare ägare bestämde sig för att måla över det. Nu vill du ta bort all färg och återställa metallen, men många färgborttagningsmedel är giftiga, dyra och fungerar inte så bra. Efter lite forskning ser du några olika alternativ som kan fungera, men är vinäger stark nog att ta bort färg från metall?

Vinäger kan ta bort färg från metall. Det kan också ta bort färg från många andra ytor, inklusive gamla målarpenslar, trä och dina väggar. Vinäger är något surt, vilket hjälper till att bryta upp färgpartiklarna, vilket gör det lätt för dig att torka bort färgen efter att den har blötlagts i några minuter.

I den här artikeln ska vi ta en titt på hur ättika kan ta bort färg från metall, några av de andra ytorna som kan ha nytta av ättika när du vill ta bort färg och en titt på de enkla stegen du kan ta för att ta bort färg från ev. metallyta du vill ha.

Använd vinäger för att ta bort färg

Det är möjligt att använda vinäger för att ta bort en del av färgen på olika föremål i hemmet. Detta gäller även med några av de metallarmaturer som kan ha målats tidigare. Så länge du ser till att torka bort all vinäger när du är klar med den, kommer du att upptäcka att den fungerar som ett mycket effektivt färgborttagningsmedel.

Ta bort färg från metall

På grund av vinägerns sura natur är den mycket effektiv för att ta bort färg från metall, utan att skada din kropp. Du måste värma upp den för att aktivera surheten, och vinägern måste tränga in i färgen, oavsett om du använder den på en metallyta eller trä eller en vägg.

Se även  Olika typer av rör för vattenförsörjning (med för- och nackdelar)

När färgen har fastnat på metallen, eller mer än ett lager används, bli inte förvånad om du behöver gå igenom processen mer än en gång. Två eller tre gånger kan behövas. Torka alltid av all vinäger när färgen är klar, annars kan syran fortsätta att äta sig igenom metallen och förstöra det också.

Ta bort färg från andra ytor

Det är lätt att använda vinäger för att fixa några av dina gamla penslar också. Du behöver bara blötlägga penslarna i lite vit vinäger, ju starkare, desto bättre, tills du märker att färgen lossnar. Du kan sedan tvätta bort den med lite tvålvatten, och din pensel är tillbaka till ny.

Precis som ättika fungerar bra för att ta bort färg från metall, träoch även betong, är vinäger möjligt att hjälpa till att lossa olika alternativ som prislappar, dekaler och klistermärken. Dessa ses ofta som nästan omöjliga att ta bort, men syran som finns i vinäger kan hjälpa till att göra det lättare att ta bort dessa föremål samt färg från en mängd olika ytor.

Hur man använder vinäger för att ta bort färg från metall

Det är enkelt att använda vinäger för att ta bort färg från metall och andra material. Det är säkert och effektivt att använda utan att behöva använda dyrt och giftigt färgborttagningsmedel. Istället för att använda dyr färgborttagningsmedel som är full av kemikalier kan du använda vinäger och några andra steg för att göra jobbet åt dig. Några av stegen som du kan använda för att få ättika för att ta bort färg inkluderar:

Se även  Hur man tar bort silikon från metallytor

1. Värm upp vinägern

Välj rätt sorts vinäger. Vit destillerad vinäger är bäst att arbeta med detta, inklusive Lucys familjeägda vinäger. Det kan finnas några andra som kommer att ge några resultat. Du kan sedan värma lite av detta i en panna. Om du har bråttom kan du lägga lite i en skål och värma upp i mikron. Den exakta mängden du behöver beror på hur mycket färg du behöver ta bort.

2. Täck över färgen

När vinägern är klar kan du lämna den i samma gryta eller flytta över den till en annan maträtt att bära med dig. Använd en ren svamp eller en bra pensel och dutta lite av vinägern på metallen där färgen är. Du vill täcka färgen som du vill ta bort och hålla vinägern så varm som möjligt.

Börja med bara ett område av metallen för att ta bort färgen. Du vill se hur fast på vinägern och du vill inte att den ska sitta där för länge. Testa ett litet område för att se hur väl ättikan tar. När det är borttaget kan du bestämma hur mycket vinäger du behöver för resten av området och arbeta i etapper för att få bort färgen.

3. Låt vinägern stelna på färgen

När färgen är helt täckt med vinäger, gå bort och ge den lite tid att mjukna. Detta tar cirka femton minuter. Om du märker att färgen inte flagar så bra och verkar ganska fast, kan du göra detta några gånger till och värma upp vinägern för varje del.

4. Skrapa loss färgen

Det sista steget är att ta bort färgen som har lossnat lite. Beroende på hur fast färgen sitter på metallen kan du kanske bara använda fingrarna för att få bort den. Om det verkligen har fastnat, använd en färgskrapa, som Bates färgskrapa, för att hjälpa dig få bort allt. När du har fått bort det mesta av färgen, torka av det hela med en fuktig trasa för att ta bort alla spår av färg och vinäger som finns kvar på metallen.

Se även  Kan du lägga kartong i ugnen?

Slutsats

Vinäger är ett säkert och naturligt sätt att ta bort färg från metall och nästan vilken yta du vill. Det kan komma rakt in i färgpartiklarna och hjälpa till att ta bort dem utan att skada metallen eller något runt den. Du behöver helt enkelt applicera lite varm vit vinäger på färgen och låta den verka i några minuter innan du torkar bort färgen.

Lämna en kommentar