Kommer vinäger att ta bort färg från betong?

Vinäger är känt för att vara en mångsidig köksprodukt, så vad är dess förmågor? När det kommer till att ta bort färg kan du använda vinäger för jobbet, men kommer det att ta bort färg från hårdare ytor som betong?

Vinäger tar bort färg från betong. Allt du behöver göra är att ta en halv kopp vinäger och värma upp den. Applicera den varma vinägern på färgen och låt den dra i 15 minuter. När det börjar bubbla, ta bort färgen med en färgskrapa. Skölj området med vatten efteråt.

Den här artikeln kommer att beskriva hur ättika kan ta bort färg från betong och lägga ut de exakta stegen du behöver följa. Vidare kommer vi att diskutera varför vinäger är ett bättre alternativ för att ta bort färg än färgborttagningsmedel på marknaden.

Fungerar vinäger som en färgborttagare?

Vinäger har använts i flera år i hushåll som matlagningsingrediens. Husägare använder den också för en mängd andra jobb som betning och städning. Den mångsidiga användningen slutar dock inte där. Det kan komma som en överraskning för vissa människor att vinäger kan ta bort färg från många ytor, inklusive betong, metalloch trä.

Huvudskäl att använda vinäger som färgborttagningsmedel

Eftersom det finns så många färgborttagningsprodukter i butiker, kanske du undrar varför du ska använda vinäger i första hand. Det finns några anledningar till varför vinäger är ett bättre alternativ än köpta produkter. Låt oss ta en titt:

  • Det är mer överkomligt. Butiksköpt färgborttagningsmedel kostar normalt runt $25 till $40, medan en flaska vinäger är omkring $10 till $15, beroende på storleken på flaskan du får.
  • Det är mångsidigt. En annan anledning till varför du bör använda vinäger som färgborttagningsmedel är att vinäger är mångsidigt. När du köper en flaska färgborttagningsmedel kan du bara använda det till en sak. Om det är en eller två färgfläckar kommer du förmodligen inte ens att använda den fulla flaskan och kommer eventuellt att slösa bort någon produkt. Det kommer dock att vara svårt att slösa bort vinäger eftersom du kan använda den till så många saker.
  • Det är miljövänligt. En av de främsta fördelarna med att använda vinäger är att det är miljövänligt. Den innehåller inga farliga ångor eller giftiga kemikalier. Jämfört med andra produkter behöver du inte oroa dig för att andas in skadliga kemikalier när du applicerar dem på färgen.
Se även  Kommer kontaktpapper att fastna på trä eller spånskiva?

Vilken typ av vinäger ska du använda?

Denna fråga är bra att ställa eftersom det finns många olika typer av vinäger, som äppelcider, balsamico, vit vinäger, malt och mer. Det finns också två huvudtyper av vinäger: ekologisk och icke-ekologisk.

Ekologisk vinäger kommer från ekologiska spannmål och frukter. Tillverkare följer ekologiska riktlinjer när de producerar ekologisk vinäger. Eftersom ekologisk vinäger inte är lika bearbetad som annan vinäger, kan du se några flytande rester från ingredienserna.

Å andra sidan är icke-organisk vinäger klar och innehåller inga ”floaties”. De har pastöriserats och silats. Dessa processer tar bort alla bakterier från vätskan.

Medan många föredrar att använda destillerad vit vinäger, kommer alla typer av vinäger att vara lika effektiva som nästa. Däremot är ekologisk vinäger bättre för miljön eftersom den inte innehåller några syntetiska ingredienser eller genetiskt modifierade spannmål. Tillverkare behandlar inte heller ingredienser med bekämpningsmedel.

Hur man tar bort färg från betong med vinäger

Nu när vi vet de många fördelarna med att använda vinäger, låt oss se hur vi kan använda vinäger för att ta bort betongfärg:

  1. Rengör betongen på djupet. Om du hinner innan du påbörjar processen, se till att rengöra betongytan på djupet. Du kan göra detta genom att dammsuga ytan för att ta bort eventuellt damm och skräp. Du kan också använda en våt trasa för att komma in där och ta bort envis smuts eller damm.
  2. Hetta upp vinägern. Det första du gör är att lägga en halv kopp av vinägern som du väljer i en kastrull. Sedan kommer du att sätta spisen på medelvärme och värma vinägern tills den är varm men inte kokar. Du kan också slutföra detta steg i mikrovågsugnen med en mikrovågssäker skål.
  3. Använd en svamp att skrubba vinägern med. Efter att vinägern har värmts upp tar du en svamp eller en pensel, blöter den och applicerar den på ytan. Efter att du har applicerat en bra mängd på färgen, skrubba betongen ytterligare och se till att mätta hela ytan.
  4. Låt vinägern sitta i 15 minuter. Efter att du har mättat färgen, låt vinägern sitta i 10-15. Om du gör detta kommer den att bryta färgens bindning och lossa den från betongen. Om du inte ser någon form av bubbling efter 15 minuter, applicera vinägern igen. Brist på bubbling är ett tecken på att processen inte har fungerat ännu.
  5. Ta bort färgen med en färgskrapa. När färgen har lossnat, använd en färgskrapa för att ta bort färgen. När det mesta av färgen har lossnat, ta en våt trasa och torka av området. Att torka av ytan tar bort eventuella rester av färg eller vinäger.
  6. Rengör ytan med vatten. Det sista du vill göra är att torka av väggen med vatten och låt den torka.
Se även  Hur man hänger saker på tegelväggar utan att borra

Allt material du behöver

För att avsluta, låt oss ta en titt på allt material du behöver. Om du inte har några föremål skulle det nu vara ett bra tillfälle att köpa dem för ett pågående projekt eller framtida projekt:

Slutsats

Du kan enkelt ta bort färg från betong med ättika. Använd valfri vinäger och värm den i en kastrull. Och applicera det på färgen och vänta ca 15 minuter. Om lösningen börjar bubbla betyder det att den fungerar. Du ska sedan skrapa bort färgen och rengöra ytan med en våt trasa.

Materialet du behöver för att ta bort färg från betong kommer att vara vinäger, en spishäll, en rengöringssvamp, en rengöringstrasa och en färgskrapa. Att använda vinäger för att ta bort färg är ett bra alternativ eftersom det är prisvärt, lätt att använda och miljövänligt.

Relaterad: Hur man tar bort rost med vinäger och bakpulver

Lämna en kommentar