Kommer veden att torka i ett garage?

Efter veckor av att spendera eller klyva en lastbil med ved, är det sista du vill göra att låta veden gå till spillo. Så vad ska du göra nu? Du måste hitta en plats att krydda den och ge träet tillräckligt med tid att torka. Ett täckt utomhusställ är en bra lösning, men en annan tanke kom att tänka på. Kan man torka ved i ett garage?

Ja, du kan torka och krydda ved i ett garage, men du måste vidta några försiktighetsåtgärder. Träet tar längre tid att torka utan solexponering och luftflöde, men träet bör torka så småningom. Se till att veden är fri från insekter och skadedjur så att du inte råkar bjuda in skadedjur i ditt hem.

Jag rekommenderar att du använder en hybrid strategi om du planerar att lagra ved i garaget. Använd sommarvärmen för att torka veden utomhus och ta bara in det du behöver efter att veden redan har torkat. Att försöka låta trä torka helt i garaget är ett recept på frustration.

Du kommer inte behöva ta itu med regn/snö, men det kommer att ta drygt ett år för det att torka helt. Läs vidare för att ta reda på hur jag hanterar insekter och några fler tips om hur du vinterförvarar ditt virke.

Kan ved förvaras i garage?

Låt mig börja med att säga att de flesta experter säger att du inte ska ha stora mängder ved i huset. De rekommenderar att bara ta med den mängd ved du vill elda på en dag. Det är bra i teorin, men det är inte de som springer till en vedhög klockan tre på morgonen i en snöstorm eftersom min fru är rädd att barnen kommer att bli kalla. Bekvämligheten med att ha en last med ved i garaget kan inte underskattas.

Du måste bara förstå och acceptera att trä döljer en kombination av myror, termiter, spindlar och andra läskiga kryp. I vissa fall kan du behöva ta itu med gnagare och ormar. Spraya träet med en icke-giftig insekticid som du väljer.

Jag rekommenderar att du använder en borsyrabaserad insekticid (Zap-A-Roach är min favorit). Borsyra är giftfritt för människor/husdjur, så det är helt säkert att använda inomhus och utomhus. Det är ungefär lika giftigt som bordssalt, så du kan till och med svälja det om du känner dig farlig (skulle inte rekommendera det).

Hur lång tid tar det för ved att torka i ett garage?

När det kommer till att krydda trä är förvaring i garaget inte den bästa idén. Du behöver inte hantera regn/snö, men du saknar det naturliga solljuset och den varma sommarbrisen. Ingenting torkar ut ved snabbare än sommarsolen.

  Varför väser trä när det brinner? Varför väser ved?

Tänk på att det tar en bra bit över ett år för virket att torka helt i garage eller friggebod. Det är mycket längre än de typiska 6 månaderna när de är ordentligt täckta i ett vedställ utanför. Det är bättre att förvara det mesta av virket utomhus under sommaren och sakta ta några lass åt gången under vintern.

Dessutom kommer insekter inte att vara lika aktiva på vintern om du har ett ouppvärmt garage. Se till att bara ta in det du kommer att använda på natten när du flyttar från garaget till huset. Naturligtvis vill du inte att en svärm av sovande snickarmyror eller termiter ska hamna i ditt vardagsrum.

Bygg eller köp ett vedställ

Du behöver inte vara en snickarmästare för att bygga ett litet vedställ. Att bygga ett fint träskjul vore trevligt, men jag har varken tid eller pengar till det. Plus att jag går igenom mycket ved och det skulle kosta en mindre förmögenhet att bygga alla de där skjularna.

För några år sedan började jag bygga mina egna billiga vedställ för att få mitt ved täckt och från marken. Jag började bygga dem helt i trä, men nyligen började jag använda dem billigt vedställsfästen som du kan få på Amazon.

De är så värda den lilla prishöjningen jämfört med att bygga ett traditionellt träställ från grunden. Allt du behöver är ett par 2×4 och cirka 5 minuter av din tid. Det jag verkligen gillar är att man enkelt kan byta ut de tryckbehandlade brädorna efter att de börjar se ut som skit efter 5-10 år. En billig burk med svart sprayfärg och trä för 10 dollar och det är som att ha ett helt nytt ställ.

Jag brukar täcka allt trä som lagras utanför och ser till att lämna sidorna exponerade för att förbättra luftflödet. Vi köpte ett av dessa billiga vedtäcken (detta) att använda i min stuga för några år sedan och det är så mycket lättare att använda än presenningen. Kanske har jag en dag råd att täcka allt mitt virke med ett fint täcke.

Några tips för att torka ut trä

Att torka ved (även känd som krydda) är lätt när du förstår några grundläggande begrepp. Det är inte mycket som irriterar mig mer än att förlora en last med ved till vattenskador. Missförstå mig inte, för det mesta kan du bränna ruttet ved, men ibland måste du skära av dina förluster och hitta ett sätt att göra dig av med det.

  Hur lång tid tar det för ved att torka efter regn?

Som tur är har jag inte behövt kasta ved på flera år efter att ha lärt mig några grundläggande steg. Trä ska lyftas från marken, täckas över, ge bra luftflöde och bra solljus. Om du kan förutse dessa fyra saker kommer ditt virke att torka ut på en sommar.

  • Lyft den från marken: Att lyfta träet från marken ökar luftflödet, minskar insekter och flyttar det bort från den våta/kalla marken. Om du bara vill följa ett av dessa steg är det här det du ska vara uppmärksam på. Jag har några ställ jag har byggd med vedfästen och 2×4 och det ser bra ut, men det är faktiskt överdrivet. Allt du behöver är några pallar eller tryckbehandlat virke för att få det från marken. Var bara uppmärksam på hur högt du staplar veden om du använder pallar. Stacken blir mindre stabil och du riskerar att ramla omkull.
  • Täck den (låt sidorna vara öppna): Det spelar ingen roll hur du täcker träet så länge sidorna är öppna. De flesta av mina vedhögar är täckta med presenningar för $2 köpta i dollarbutiken. En serie träskjul eller baldakiner skulle vara trevligt, men de är inte nödvändiga. Du behöver inte ens träet för att hålla sig helt torrt. Två till tre fina dagar i solen kommer att torka upp det mesta av vattnet som samlas efter regnet.
  • Förbättra luftflödet: Detta steg är väldigt viktigt och något du inte får när du förvarar ved i garaget. Genom att ge träet tillräckligt med luftflöde förkortas torktiden från 1-2 år till 4-6 månaders sommarsol.
  • Solljus: Glöm inte att solljus är bra! Ingen annan värmekälla kan matcha den konstanta UV-exponeringen som droppar av solen. Försök att placera ställningen för att få så mycket solljus som möjligt. Jag förstår att det inte är möjligt på vissa webbplatser.

Om du följer dessa anvisningar kommer ditt trä att torka på nolltid.

Ett fristående garage vore bättre

Den största rädslan som de flesta har är att ta med trä in i sina hem som kan vara angripet av insekter och andra skadedjur. De flesta av dessa bekymmer försvinner om du förvarar virket i ett fristående garage. Du kommer att ha mindre att oroa dig för insektsskador och träet kommer att vara ur elementen.

Du kan ibland stöta på gnagare och insekter, men det problemet löses enkelt med lite gift. Jag sprejar alltid mina högar med förebyggande bekämpningsmedel (min favorit) i början av säsongen och det brukar lösa problemet. En låda med mus/råttgift löser gnagarproblemet.

Jag har märkt att de flesta myror kommer att dö och flytta ut på grund av bristen på fukt i garaget. Mitt garage håller sig på ca 40% luftfuktighet vilket inte räcker för att en koloni ska överleva. Termiter kommer inte att vara ett problem eftersom de sätter upp sina kolonier i sanden.

Det är den främsta anledningen till att folk säger att man inte ska stapla ved mot huset. De djur som lockas till vedhögen kommer att hamna i träramen i ditt hus. Att äta borta från ditt hem i några månader kan vara ett kostsamt misstag.

Förvara det mesta av virket utomhus på sommaren

Även om ved troligen kommer att torka i garaget, kommer det att ta mycket längre tid än om den lämnades utanför i ett fint träskjul eller förvaras täckt på ett ställ. Ingenting torkar ved snabbare än exponering för sol och sommarbris. En välgjord vedhylla, lock eller presenning kommer att behålla det mesta av vattnet och låta det torka snabbt.

Överväg att förvara det mesta av ditt virke utomhus under sommaren och bara ta in det du behöver till vintern. Det här tillvägagångssättet drar fördel av sommarvärmen och gör att du slipper traska genom kylan varje morgon för att få mer ved.

Jag rekommenderar att vänta till slutet av sommaren och ladda garaget hela vintern under varmare dagar. Folk verkar inte vara överens om huruvida insekter kommer att vara mer eller mindre aktiva efter den första frysningen. Ärligt talat är problemet med att ta in buggar överdrivet.

Inspektera träet innan du tar in det och håll utkik efter myror och termiter. Spraya en insekticid baserad på borsyra (Zap-A-Roach är min favorit) överallt där du ser buggar. Borsyra är helt ogiftigt för människor/husdjur, så det är säkert att bränna både inomhus och utomhus. Du vill inte ta med myror och termiter i ditt hem.

  Kan man elda ved med mögel på?