Kommer ved att torka inomhus? Du kanske blir förvånad!

Att förvara ved inomhus kan vara bekvämt, men är det en så bra idé? Att torka och smaksätta träet tar cirka 6 månader och det verkar vara en bra idé att hålla det borta från väder och vind. Mindre regn/snö borde betyda att ved torkar snabbare, men livet kan inte vara så enkelt (eller så kan det vara). Det väcker den mycket viktiga frågan: Kommer ved att torka inomhus?

Ved kommer med största sannolikhet att torka inomhus, men kryddningsprocessen tar 3-4 år istället för 6-12 månader. Ingenting torkar ved snabbare än solen och sommarbrisen. Jag rekommenderar att förvara din ved utomhus i solen i minst 6 månader och sedan ta med den inuti om du vill. Se bara till att spraya träet för insekter och se upp för mögel/mögel.

Det är något tröstande med en varm sprakande brasa en kall vinternatt, men för det behöver du torr ved. Du kan elda våt ved, men du kommer att sluta med en svårtänd, rykande, rökig röra. Fortsätt läsa för att ta reda på det bästa sättet att lagra ved för att påskynda torkning/krydda processen.

Varför torkar inte veden snabbare inuti?

Det tar en evighet att torka din ved inomhus. Tänk i flera år för att trä ska torka inuti (det kanske aldrig blir helt torrt) snarare än 6-12 månader om det är rätt staplat utanför. Att hålla träet borta från regn/snö kan minska fukthalten något, men det kan inte kompensera för förlusten av solljus och svala sommarvindar.

Tänk på hur folk torkade kläder innan vi hade tvätt- och torkmaskiner. Hänger de sina kläder i vardagsrummet eller hänger de dem på en klädstreck utanför? Det är ett extremt exempel, men jag tror att du förstår min poäng.

  Hur varmt är 600 Fill Down?

Det finns ingen bättre värmekälla än den gassande solen och ständigt bombardera din ved med UV-strålar. Vinden spelar också en stor roll i torkningsprocessen. Därför bör du lämna sidorna på din vedhylla öppna för att underlätta luftflödet.

Du bör definitivt täcka toppen av ditt trä, men det spelar ingen roll om det kommer regn på ditt trä. De våta ändarna av träet kommer att torka på en dag eller två i medelväder.

Hur lång tid tar det för ved att torka inomhus?

Som jag nämnde ovan tar veden väldigt lång tid att torka inomhus. Du behöver konstant sol och luftflöde för att påskynda torkningsprocessen. En hemugn kan inte skära den jämfört med värmen som genereras av solen.

Om du bara torkar ved i huset tar det mer än 3 år att slutföra hela kryddningsprocessen. Det kan vara så att fukthalten är tillräckligt låg för att lätt tändas om ett eller två år, men det tar ett tag att nå den optimala fuktnivån på 10-15 procent.

Jag slösar mycket ved på ett år, så jag köpte en Klein Tools fuktmätare för några år sedan för att följa kryddningsprocessen. Trä som jag förvarat i garaget i ca 2 år hade ännu inte nått 20 procents fukthalt. Mitt uteved som har suttit 1 sommar var ca 12 procent vilket är perfekt.

Det blir inte så svårt att elda ved om den sjunker under 25% fukt, men det brinner fortfarande fruktansvärt. Du hamnar i en rykande, rökig röra som aldrig helt tänds. Det är det perfekta receptet för att rensa upp mycket aska och kreosot.

  Varför väser trä när det brinner? Varför väser ved?

Torka ved ute och gå sedan in

Torka din ved ute och flytta in den när du är klar med kryddningsprocessen. Att krydda ved är ganska lätt när du förstår några grundläggande saker. Du bör ta bort din ved från marken, täcka toppen av högen, lämna sidorna exponerade för att förbättra luftflödet och välja en solig plats. Om du följer alla dessa steg bör ditt trä mogna i cirka 6 månaders solljus.

Du kan spendera så mycket eller så lite som du vill bygga/köpa ett vedställ. Miljontals (förmodligen miljarder) människor runt om i världen får det genom att stapla sitt virke på pallar och täcka toppen med presenningar. Det fungerar säkert om du lämnar sidorna nakna för luftflöde, men jag gillar att bygga mina egna vedställ. Ett billigt ställ kostar mindre än $50 att bygga.

Det spelar egentligen ingen roll hur du förvarar virket, så länge det är täckt och från marken. Du kan bygga något så komplicerat som ett vedskjul som det på bilden ovan, ett skjul på sidan av ditt hus, ett litet 2×4-ställ eller till och med använda ett billigt vedställ i metall.

Jag skulle vilja låtsas vara snickare, men min fru skulle säga något annat. Det är därför jag använder dessa vedställsfästen som du använder med tryckbehandlade 2×4:or. Tidigare byggde jag mina egna trähyllor, men fästena är så mycket lättare att använda. Det tar mindre än 5 minuter att skruva ihop allt och du kan snabbt byta hyllor på 5-10 för att få ställningen att se snygg ut igen.

Vad är det bästa sättet att förvara ved inomhus?

När ditt virke är ordentligt kryddat kan du ta in det, men du måste vidta några försiktighetsåtgärder. Först måste du se till att du noggrant inspekterar träet för mögel, mögel och lavar. Du vill inte ta med levande mögel eller mögelsporer i ditt hem.

  Behöver jag täcka ved med en presenning?

Det är i allmänhet ofarligt att bränna sig, men sporerna blir luftburna och kan orsaka mögeltillväxt i hemmet. Du kan döda mögel genom att spraya den med blekmedel och låta träet stå i solen i några veckor. Mögel är nästan omöjligt att bränna bort, så skaffa det bara om du planerar att använda det inom en dag eller två.

Buggar, spindlar och andra insekter är ditt näst största problem. Oavsett hur väl du staplar/täcker ved, kommer insekter alltid att ligga på lur. Trä är en alldeles för bra matkälla för termiter och snickarmyror att ignorera. Titta på bilden nedan, vill du verkligen att termiter ska göra det med reglarna i dina väggar?

Därför rekommenderar experter att inte lagra ved i garaget eller luta ved mot huset. Du vill inte bjuda in läskiga djur i ditt hem. Jag rekommenderar att du spraya din vedhög med en borsyrabaserad insekticid (Zap-A-Roach är min favorit) några veckor innan du tar in veden.

Borsyra är ogiftigt för människor/husdjur till skillnad från traditionella insekticider. Så det är helt säkert att elda både inomhus och utomhus.

Använd ett av de ställ som nämns i avsnittet ovan och se till att veden är borta från där din familj brukar hänga. Bygg ett litet ställ i garaget eller källaren nära vedspisen. Jag rekommenderar att man bara tar in ved några veckor åt gången. Det minskar risken för att attrahera gnagare och minskar risken för att mögel växer i ditt hem.