Kommer ved att torka i en hög?

Att kapa, klyva och stapla ved är en lång process, men det är inte det som tar upp det mesta av din tid. Du bör vänta tills din ved är ordentligt kryddad och uttorkad så att den blir lättare att bränna. Så borde du faktiskt stapla din ved? Eller torkar ved i en hög bredvid din vedklyv?

Ja, ved torkar i en hög, men den torkar inte jämnt. Endast ytterkanterna torkar snabbt inuti. Träet på insidan av ditt däck kommer att ta en evighet att torka och botten kan ruttna. Att stapla ditt ved kommer att tillåta gott om luftflöde så att allt blir ordentligt kryddat på cirka 6 månader.

Efter en lång dag med att kapa/klyva ved kan det vara frestande att gå iväg och låta högen torka av sig själv. Var inte dum och låt allt ditt hårda arbete vara för ingenting! Ta dig tid att stapla din ved så att du inte hamnar i en enda röra.

Fortsätt läsa för att lära dig hur du staplar och lagrar ditt virke på rätt sätt. Du kanske blir förvånad över att höra att de flesta förvarar sitt virke felaktigt!

Kommer klyvved att torka i en hög? Torkar ved bättre staplad eller staplad?

Så du fick precis ett lass ved levererad och den dumpades i en gigantisk hög bredvid din uppfart. Det kan vara lockande att bara lämna veden i högen och ta bort bitar efter behov. Ja, din ved kan torkas, kryddas och redo att brännas i en hög, men det finns några stora problem med att ta det tillvägagångssättet.

  Hur mycket kostar en vedbunt?

De yttre delarna kan torka snabbt, men glöm virket begravt djupt i högen. Det tar så lång tid för hela högen att vara ordentligt kryddad. Du har ingen sol och gott om luftflöde när du kommer djupare in i högen.

Trä på toppen av högen torkar i samma tid som om det vore i en prydlig hög. Mitten håller några år och bottnen kommer sannolikt att ruttna innan det är säsong. Om du börjar få löv ovanpå kan hela högen ruttna innan det är säsong.

Du vill inte ha att göra med ruttet, mögeltäckt trä. Du kan fortfarande bränna mögeltäckt trä, men det kan orsaka allergier. Att elda ruttet ved är inga problem, men det brinner snabbt och är svårt att tända.

Stapla ditt trä så att det torkar snabbt

Att stapla din ved är inte så svårt. Hitta en trevlig solig plats hemifrån och börja stapla. Detta gör att solen och vinden kan göra sitt jobb. Din vedhög kommer långsamt att torka upp och torka ut under de kommande 6 månaderna (istället för år). Dessutom behöver du inte oroa dig för mögel, mögel och röta.

Försök alltid att stapla din ved så att den nedersta raden är från marken. Att placera virket direkt på marken skapar fuktproblem och gör att träet ruttnar snabbt. Jag rekommenderar att du staplar träet på pallar, eller några 2×4:or med 12-16 tums mellanrum.

Du kanske till och med vill bygga en träbod så att det inte regnar. Se till att ytterkanten är öppen så att det finns tillräckligt med luftflöde.

  Klyver du ved våt eller torr?

De flesta rekommenderar att man staplar ved med barken ovanpå. Det kommer inte att göra så stor skillnad, men du behöver inte oroa dig för att vatten fastnar under barken. Den rundade kanten gör att regnvatten rinner av istället för att tränga in i träet.

Hur lång tid tar det för staplat ved att torka?

Hur lång tid det tar för ditt trä att torka är svårt att säga. Det finns en anledning till att det kallas örtträ. Du måste vänta en hel växtsäsong (1 år) på att staplad ved ska torka ut. Det förutsätter att några av dessa månader kommer att vara kalla och blöta på vintern.

Ditt trä kommer att torka på cirka 6 månader under sommaren. Så om du kapar/klyver all ved på våren borde det gå bra att elda igenom den kommande vintern. Vissa arter kan ta längre tid, men det mesta av ditt virke bör vara bra att använda.

I slutet av dagen är det svårt att säga hur lång tid det tar att torka ved. Allt beror på var du bor och hur varmt det är ute. Jag bor i Ohio och jag försöker få allt mitt ved att klyvas i slutet av våren. Det ger mig hela sommaren att krydda träet så att det är redo för vintern. Om jag väntar till sommaren med att börja klippa/klyva så händer det inte förrän nästa säsong.

Planera att vänta minst 6 månader på att träet ska torka om du bor i söder. Det kan ta längre tid för vissa hårda träslag.

Ska jag täcka min vedhög med en presenning?

Det här är en av de frågor som är svåra att svara på. Jag täcker aldrig min ved med en presenning. Träet blir fortfarande blött av kondens och du fångar in fukten inuti. Det tar en evighet att torka utan luftflöde och solsken.

  Vad är syftet med ett tältfotavtryck?

Använd en trästruktur med öppna sidor om du är orolig för att träet ska bli blött. Du får ändå bra ventilation och det förhindrar att regn tränger in i träet. Lite regn borde inte vara ett problem.

Löv är fienden

Jag bryr mig inte om hur snyggt ditt virke är staplat. Om högen blir täckt av löv kommer träet så småningom att ruttna. Alla löv faller ner i springorna, sönderfaller och helt eliminerar luftflödet. Det finns absolut ingen chans att krydda trä täckt med löv.