Kommer silikon att fastna på plast?

Det finns tillfällen då silikon är ett bättre alternativ än andra typer av lim. Många gillar att använda silikon för sina gör-det-själv-projekt eftersom det är starkt, vattentätt och framför allt flexibelt. Det fungerar bra med många material, men kommer silikon att fastna på plast?

Silikon kommer att fastna på plast. Men eftersom olika silikonkompositer har olika användningsområden måste du hitta rätt sort och märke av silikon för att få bästa resultat. Investera till exempel i %100 vattentäta modeller för vattenexponerade plaster och en värmebeständig formel för att applicera utomhus.

Resten av artikeln kommer att guida dig om hur du använder silikon för att fästa på plast.

Kan du använda silikon och plast tillsammans?

Silikon är ett bra lim för plast, varför det ofta används vid hemreparationer. Viktigast av allt är att den är stark, vattentät och flexibel. Det finns tillfällen då silikon föredras framför varmt lim, som när du vill binda en fog som kräver flexibilitet.

Två typer av silikon som vanligtvis används för hushållsfix inkluderar:

 • Silikon tätningsmedel
 • Silikon tätningar

Du kanske märker att de två termerna ofta används omväxlande, men har olika användningsområden. Till exempel, även om både silikontätningsmedel och tätningsmedel används för att fylla i sprickor eller luckor, är de olika när det gäller elasticitet.

Silikonfogning ger hårdare resultat än silikontätning när den är torr. Så du kanske vill välja silikontätningsmedel istället för tätningsmedel om du vill att ytorna du fixar ska vara flexibla. Eftersom silikontätningsmedel är flexibla, kan de tolerera områden som är benägna att expandera och dra ihop sig. Dessutom kommer silikontätningsmedel att vara utmärkta för områden som är mycket utsatta för svåra väderförhållanden.

Se även  Kan du sätta in glas eller pyrex i ugnen?

När ska man använda silikontätningsmedel eller tätningsmedel

Olika situationer kräver olika silikoner. Till exempel vill du använda ett silikontätningsmedel för bilapplikationer, som vindrutor, torkare eller speglar, för att säkerställa att de tål regn, snö eller värme. Silikontätningsmedel kan också appliceras på elektriska apparater.

Silikonfogning används vanligtvis för VVS-armaturer. Till exempel kan du använda silikontätningar för att fixa ditt badkar, handfat, toaletter eller duschar eftersom bindningen det skapar är stark och vattentät. Silikon tätning är också bra för att stänga luckor runt dina dörrar eller fönster för att säkerställa att ditt hem är skyddat från yttre element.

Vanliga ställen som kan kräva silikon tätning:

 • Skorstenar
 • Dörrar och fönster
 • Sprickor
 • Badkar, diskbänkar, kranar och duschar
 • Luftventiler och kanaler
 • Elkablar

Ett exempel på en bra silikonfogmassa är silikontätningen CT-1, som är utmärkt när det gäller trånga utrymmen. CT-1 kommer att fungera bra med många yttyper, även ytan på plastkomponenter. Om du har en läckande plastränna kan du applicera ett silikontätningsmedel som CT-1 för att fixa läckaget – det binder även på våta ytor.

Hur lång tid tar det att härda silikon på plast?

Efter att ha applicerat silikon på plast vill du vänta tills det härdar. För att få bästa resultat måste du vänta minst 24 timmar på att silikonen ska binda sig. Det kan ta flera dagar för silikonet att härda helt, speciellt om det finns flera lager.

Vilka silikonmärken att använda

Det finns många silikonmärken där ute, men du måste välja den produkt som passar dina behov bäst. Vilket märke du väljer kan variera beroende på din isse, och vilken yta du vill täcka. Viktigast av allt är att silikontätningen/fogmassan du använder måste fästa väl vid plastytorna som du försöker binda och tåla olika förhållanden, som höga temperaturer eller hög fukt.

Se även  Hur mycket väger en toalett? Sammanfatta 50 toppsäljare

3 bästa silikoner för plast hittade på Amazon:

 1. Loctite 100% silikon: Den tål områden med extrema temperaturer på -65°F till 300°F och torkar 2 timmar efter appliceringen. Perfekt för VVS och isolering, även på leksaker.
 2. Gorilla 100% silikon klar: Krymp-/spricksäker, 100 % vattentät och gulnar inte med tiden. Lämplig för de flesta plaster, inklusive PVC, förutom polyeten (PE) och polypropen (PP).
 3. CT-1 tätningsmedel: Tillverkad i Storbritannien, denna silikontätning är utmärkt för utomhusbruk, som båtunderhåll eller akuta reparationer. Fungerar bra i torrt och våta förhållanden och kan fästa bra med olika material, inklusive plast.

Ta bort silikon från plast

Silikon är fantastiskt, men efter flera års användning slits det ner. När silikonet försämras är det inte längre starkt; dessutom ser det inte bra ut. Så det vill du ta bort och byt ut den.

Silikon är tufft, vilket gör att du antar att det är svårt att ta bort det. Du har rätt eftersom att ta bort silikon från plast är inte lika lätt som andra. Du vill inte riskera att skada din plast när du skalar av silikonet.

Du kan använda en silikonförseglingsborttagare för att gnida bort silikonet från plasten. Du vill också ha ett skrapverktyg för att separera så mycket silikon som möjligt. Följ stegen nedan för att ta bort silikon från plast:

 1. Ta bort så mycket silikontätningsmedel som möjligt från plasten med hjälp av ett skrapverktyg.
 2. Applicera en silikontätningsborttagningsmedel lämplig för plasten på ytan du vill rensa med hjälp av en tub eller en tätningspistol.
 3. Efter applicering av silikonborttagaren, låt den stå i ett par timmar.
 4. Silikonet kommer att svälla, så när detta händer, skrapa försiktigt bort det från plasten.
 5. Torka rent plastytan.
Se även  Håller epoxi fast vid silikon?

Slutgiltiga tankar

Silikon kommer att fastna på plast. Några av de bästa silikontätningarna/tätningarna för plast är Loctite 100 % silikon, Gorilla 100 % silikon klar och CT-1 tätningsmedel. Använd silikontätningsmedel/tätningar för att fylla i sprickor, läckor eller luckor.

Naturligtvis finns det många andra utmärkta silikonalternativ du kan använda för att passa dina behov. Men så småningom kommer silikon att slitas ut, så du vill ta bort det försiktigt för att undvika att skada plasten när detta händer. För att göra det, använd en silikonborttagare som är lämplig för din plast.

Lämna en kommentar