Kommer min trollingmotor att fungera i saltvatten?

Många sportfiskare föredrar att använda trollingmotorer för att ta sig runt. Oavsett om din drivs av gas eller el, är trollingmotorn du köpt designad för sötvattenanvändning. Om du ville fiska i havet, skulle du behöva ta bort motorn innan din resa, eller skulle den tåla de salta förhållandena?

Trollingmotorer kan fungera i saltvatten, men du måste spola motorn när du avslutar din fiskedag. Att applicera rostskyddande sprayer eller andra behandlingar är också viktigt för att bibehålla skicket hos metallkomponenterna i motorn. Du måste också byta ut gummitätningen med jämna mellanrum för att förhindra motorläckage.

I dagens artikel kommer vi att prata vidare om huruvida det är klokt att använda en sötvattentrollingmotor i saltvatten, vilka konsekvenser det har för din garanti och hur du förhindrar skador på din motor. Du vill inte missa det, så fortsätt läsa!

Kommer saltvatten att skada en sötvattentrollingmotor?

Den genomsnittliga elektriska trollingmotorn består av en kontrollbox intill motorhuvudet, en motorindikatorpanel, en utlösningsspak, ett motorfäste, en djupkrage, styrhus, ramper som faller bort, motoraxeln, kraftmotorn och propeller.

Vi är säkra på att du har sett din trollingmotor på nära håll förut, så du bör vara medveten om att en hel handfull av dessa delar är gjorda av metall. Du är orolig för vad effekten kommer att bli av fiske i saltvatten med tanke på att din är en trollingmotor i sötvatten.

Tja, vi kommer inte att sockerlacka det. Salt och metall är inte de bästa vännerna. Ju längre metalldelarna i din trollingmotor spenderar i det salta vattnet, desto högre är risken för korrosion.

Som sagt, korrosionen går att förebygga, som vi antydde i introt och kommer att prata mer om senare i den här artikeln. Du måste dock förbinda dig till dessa åtgärder varje gång du tar din sötvattentrollingmotor i saltvatten.

Om din är en elektrisk trollingmotor kan de elektriska komponenterna i sig förstöras av saltvattnet. Anledningen? Jämfört med andra typer av vatten är det mer sannolikt att saltvatten kortsluter en elektrisk anslutning.

När man designar trollingmotorer är många av dagens modeller förseglade för att förhindra att vatten kommer in, vare sig det är sötvatten eller saltvatten.

Tätningarna är dock vanligtvis bara gjorda av gummi, och salt kan bryta ner gummit med tiden. När dessa tätningar är försvagade är det när det verkliga problemet börjar. Nu kan vatten potentiellt läcka in i trollingmotorn.

Detta kan skada alla inkapslade metallkomponenter, men farligare kan elektrisk kortslutning eller stötar uppstå.

  9 tips för att hålla dina golv rena i stugan

Gör garantin ogiltig om du använder en trollingmotor i sötvatten i saltvatten?

Hela din installation är fortfarande ganska ny, och det inkluderar både båten och trollingmotorn. Motorn är aktivt skyddad av en garanti som kommer att vara bra under åtminstone de kommande åren.

Skulle du bestämma dig för att ge dig ut på havsfiske med dina kompisar, kommer garantin att gälla när du använder din trollingmotor?

Om det är en sötvattentrollingmotor, kommer du definitivt att ogiltigförklara din garanti.

Det spelar ingen roll vilket föremål du skyddar under en garanti, från en kontorsstol till en iPad till en trollingmotor. Garantin täcker endast varan vid regelbunden användning.

Eftersom sötvattentrollingmotorer är designade för användning i saltfria vatten, när du väl ger dig ut i havet med din båt, anses det du gör utanför regelbunden användning.

Så vad betyder detta för dig, garantiinnehavaren? Nåväl, din garanti kommer nu att vara ogiltig. Om något händer med din trollingmotor – vilket det kan – åligger det dig att byta ut den eller få delarna reparerade.

Nu, om din garanti var redo att löpa ut förr än senare, till exempel inom de närmaste månaderna, är det ingen stor affär att använda en sötvattentrollingmotor i saltvatten.

För de i situationen ovan där din motor är helt ny och täckt i flera år, kanske du vill fundera noga på om det är värt det att ogiltigförklara din garanti.

Tips för att förhindra korrosion av trollingmotor från saltvattenexponering

Du har bestämt dig för att riskera det och använda din sötvattentrollingmotor i saltvatten, åtminstone denna gång. Din garanti kommer att försvinna, men det betyder inte att din motor måste vara lika bra. Följande metoder kan bevara din trollingmotor efter exponering för saltvatten.

Skölj trollingmotorn omedelbart efter att ha lämnat vattnet

Bland dina bästa försvarslinjer mot saltvattenskador är att skölja din sötvattentrollingmotor. Oavsett hur solbränd eller trött du är efter en dags fiske eller hur sugen du är på att få hem dina fångster så att du kan smutsa ner fisken, måste du prioritera att skölja din motor.

Om du inte gör det kommer saltvattnet att tillbringa dagar eller kanske till och med veckor på metallytorna på din trollingmotor. Dessa områden kommer nästan säkert att bli korroderade. Skador på gummitätningarna som förhindrar läckage kan också göra tätningarna mindre effektiva.

  Hur jag minimerar elektrisk användning i min stuga

Låt oss säga att du sedan bestämmer dig för att fiska i saltvatten igen utan att ha sköljt bort saltet från din sötvattentrollingmotor från första gången. Nu har du salt på salt, så du förvärrar säkert bara problemet.

Om dina metalldelar till trollingmotorer inte korroderade tidigare, skulle de vara mycket mer sannolikt nu.

Du behöver bara en hink full med sötvatten eller till och med en trädgårdsslang för att skölja trollingmotorn. Det här jobbet tar kanske fem minuter att göra, toppar. Hoppa inte över det, annars kommer du att tvingas byta ut din trollingmotor förr än senare!

Applicera korrosionsblockspray

Som ett annat skyddslager utanför att skölja din sötvattentrollingmotor kan du också använda Korrosionsblock spray som producerats av H&H.

Corrosion Block är en korrosionsskyddande aerosolspray som kommer i 12-ounce behållare. Tillverkaren rekommenderar att man sprutar korrosionsblock på en ren metallyta utan fett eller smuts. Utöver att förhindra korrosion kan Corrosion Block begränsa fuktexponeringen i elektronik och fungera som ett smörjmedel.

Vi bör notera att Corrosion Block inte gör någonting för gummitätningarna på din trollingmotor.

Lägg till en fett- eller oljebeläggning

Ett annat alternativ du har i stället för att använda en produkt som Corrosion Block är att applicera en fettbeläggning. Vi gillar Lucas Oils vita litiumfett och tror att du också kommer att göra det.

Du kan köpa sakerna i åtta uns squeeze tuber för enkel applicering. Det vita litiumfettet minskar friktionen och slitaget i komponenterna i din trollingmotormotor. De kanske bara håller längre!

Om du hellre inte vill handla en skyddsprodukt, kolla ditt garage. Om du har motorolja kan du använda den istället för en fettbeläggning.

Med båda typerna av beläggning måste du lägga till minst ett par lager för bästa skydd mot saltvatten.

Byt gummitätningar en gång per aktiv fiskesäsong

Ingen av produkterna vi har diskuterat skyddar din sötvattentrollingmotors gummitätningar, som vi redan nämnt. Hur skyddar du dem? Det kan du inte, inte riktigt.

Istället för att försöka hålla fast sälarna långt efter deras utgångsdatum, rekommenderar vi att du byter ut dem en gång per aktiv fiskesäsong. Åtminstone, innan du börjar åka båt igen nästa gång, vill du kontrollera skicket på din trollingmotors tätningar.

Om sälarna verkar okej och du planerar att hålla dig borta från saltvatten, kan du förmodligen gå en säsong till innan du måste byta ut dem. Om tätningarna redan ser sämre ut för slitage, snälla, bli av med dem.

  Varför är paramotormotorer vanligtvis 2-taktare?

Vattenläckor i din trollingmotor kommer att orsaka dig mycket mer problem och pengar än att byta ut gummitätningarna nu!

Är det värt att byta från en sötvattentrollingmotor till en saltvattenmotor?

Kanske, snarare än att gå igenom alla ovanstående problem, bör du bara köpa en saltvattentrollingmotor istället. Det skulle säkert spara dig stressen att alltid oroa dig för att din motor ska korrodera eller att gummitätningarna tillåter vatten att sippra in.

För dem som planerar att göra en vana av saltvattenfiske, kan alla pengar du spenderar på nya gummitätningar, fettbeläggningar och korrosionsblock månad efter månad bättre sättas på en saltvattentrollingmotor.

Vad sägs om att använda en saltvattentrollingmotor i sötvatten? Vad skulle hända?

Du bestämde dig för att köpa en saltvattentrollingmotor. Du har åkt ut till havet för att fiska med dina kompisar flera gånger nu och du älskar att du inte behöver tänka två gånger på att rost och korrosion förstör din trollingmotor.

I helgen bjöd en annan vän in dig att fiska i sötvatten. Sedan du köpte din saltvattentrollingmotor har du hållit dig till saltvattenkroppar uteslutande. Kan din saltvattentrollingmotor hantera saltfria floder eller sjöar?

Ja, det kan det.

Saltvattentrollingmotorer är ännu mer välisolerade än sötvattensmotorer eftersom du redan vet att gummitätningar kan brytas ned snabbare i saltvatten. Den extra isoleringen skyddar trollingmotorns elektriska komponenter så att de inte kortsluts.

Jämfört med saltvattentrollingmotorer innehåller sötvattensmotorer mindre färg. Detta är avsiktligt, eftersom sötvatten inte är frätande, så varför lägga till det extra skyddet? Saltvattentrollingmotorer, å andra sidan, är täckta av rostskyddsfärg, speciellt metallkomponenterna.

Slutligen finns det skillnader i hårdvara. Saltvattentrollingmotorer är byggda av rostfritt stål, som är mindre benägna att korrodera. En sötvattentrollingmotor är vanligtvis tillverkad av legeringar, som kan korrodera mycket lätt under vissa förhållanden (som exponering för saltvatten).

Allt detta är att säga att saltvattentrollingmotorer är gjorda extra hållbara. Du behöver inte oroa dig för att använda dem i sötvatten det minsta.

Slutgiltiga tankar

Sötvattentrollingmotorer kan ge sig ut i saltvatten men kräver korrosionsskyddande behandlingar, gummitätningar och sköljning av metallkomponenterna för att förhindra korrosion och rost. Du kan använda en saltvattentrollingmotor i sötvatten utan att behöva oroa dig för det, eftersom sötvatten inte är lika skadligt.