Kommer fiskespön med lina?

När de köper utrustning för fiske, undrar nykomlingar i hobbyn ofta om lina kommer med sin rulle eller inte. Om du inte har fiskat tidigare, hur linan ens kommer på rullen är inte direkt uppenbart förrän du har satt upp ett fiskespö själv.

Så kommer fiskespön med lina? Svaret är nej, fiskerullar, även om de säljs med ett medföljande spö, kommer vanligtvis inte med lina. Lina köps separat och rullas upp på rullen och spöet innan fiske. Detta eftersom det finns många olika sorters linor för olika sorters fiske.

Om fiskespön inte följer med lina, vilken sorts lina ska man köpa och hur får man upp den på rullen? Fortsätt läsa för att ta reda på svaren på dessa frågor och mer.

Fisklina levereras i individuella spolar

Fisklina har en historia som går tillbaka bokstavligen tusentals år (det finns uppgifter om forntida egyptier använder fiskelinor), och den har gjorts av alla möjliga naturmaterial tidigare, från sidentråd till flätat tagel.

Men sedan 1950-talet har fiskelina i första hand tillverkats av syntetiska material som fluorkarbon eller nylon. Detta har lett till utvecklingen av superstarka fiskelinor som kan hantera strejk från såväl stora viltfiskar som mindre sorter.

Istället för att förpackas tillsammans med spö och rullar, kommer de flesta fiskelinor förpackade i individuella spolar.

Typer av fiskelina

Eftersom behoven hos fiskare varierar mycket beroende på vilken typ av fisk de försöker fånga, var de fiskar och vilken typ av spö och rulle de använder, finns det tre huvudtyper av fiskelina:

 • Monofilament: Monofilament fiskelina (länk till Amazon) är lätt att se på vattnet och böjer sig lätt, men är minst stark och behåller formen på spolen, vilket kan orsaka problem med dålig trassling.
 • Fluorkol: Fluorokarbon (klicka för att se på Amazon) är en populär fiskelinatyp eftersom den motstår nötning, vilket gör den motståndskraftig mot skador från att dras genom vågor eller över stenar i grunda flodbäddar. Dess styva natur gör det dock svårt att knyta ordentligt.
 • Flätad: Flätad fiskelina (öppnar till Amazon) är slitstark och tar mindre plats på en spole än andra varianter, och den har också lite stretch. Denna fiskelina är stark, men lätt att se i klart vatten, vilket kan skrämma fisken.
  Den kompletta 10-stegschecklistan för att köpa en begagnad Dirt Bike

Var och en av dessa typer av fiskelina har fördelar och nackdelar, beroende på vilken typ av fiske du försöker göra. En surffiskare som fiskar från stranden i klart surfvatten kommer att leta efter en annan sorts fiskelina än någon som jagar stora havskatter i en grumlig damm eller flodkanal.

Att välja vilken fiskelina att köpa

Du bör välja vilken sorts fiskelina du köper till ditt spö och rulle baserat på vilken typ av fiske du vill göra. Här är några olika exempel på fisketyper och vilken lina som passar bäst för var och en:

 • Topwater presentationer: För fiske med beten som är gjorda för att flyta på toppen av vattnet är monofilamentlina det bästa alternativet eftersom den inte sjunker och eftersom du ser fiskar slå från vattenytan är den dämpade känsligheten hos fiskelinan inte ett problem med att upptäcka en strejk.
 • Linjekänslig fisk: För fiskar som är känsliga för att bli skrämda av att se fiskelinor, såsom saltvattensviltfiskar som lever i klart vatten, är fluorkollinor ett bra val eftersom de är praktiskt taget osynliga i vattnet.
 • Bottentrålning: För bottentrålning av större fiskar i grumliga vatten som dammar och sjöar är flätlina ett bra val eftersom den är stark nog att skära igenom ogräs och annat skräp i botten av vattenpelaren.
 • Surffiske: Eftersom surflina måste drabbas av mycket friktion på grund av att den tumlas i grov surf på varje kast, är flätlina bäst lämpad för surffiske eftersom den är hållbar och klarar slitaget som är förknippat med denna fisketyp.

Det bästa sättet att avgöra vilken typ av lina som är den bästa linan att köpa för ditt fiskespö är att bestämma vilken typ av fiske du ska göra och sedan undersöka vilken typ av lina som är bäst för den fisken eller plats.

  Kan ett fiskespö böjas åt båda hållen?

Eftersom det mesta av mitt fiske är i klara sjöar på hög höjd är min favorit faktiskt en kombination – jag föredrar att spola rullen med fläta och, med hjälp av en dubbel uni-knot, tagga på en fluorkarbonledare.

Fisklina är också kategoriserad efter vikt, och vilken vikt av lina du köper avgör hur många pund av tryck linan kan ta från en kampfisk utan att knäppa. Ju större fisk du siktar på, desto tyngre vikt kommer du att behöva för att få in dem.

En tyngre lina kommer också att behövas för att fiska i områden med kraftig täckning eller vegetation som sannolikt kommer att haka, eftersom detta kommer att förhindra att linan bryts i försök att dra loss den.

Hur man utrustar fiskelina på en rulle

Efter att du har köpt en spole med lina för spö och rulle, måste du ladda den på rullen innan du kan fiska med den. Vissa outfitters/sportbutiker kommer att göra detta åt dig om du köper linan från dem, men här är en grundläggande procedur för hur du går tillväga för att köra lina på en ny snurrande rulle om du vill göra det själv:

 • Ta ihop spöet och rullen och packa upp din linspole. Se till att du arbetar i ett område med mycket ljus så att du enkelt kan se vad du gör, eftersom det är viktigt att se till att dina knutar är täta för att undvika fågelbon och andra problem.
 • När du har fått din linspole redo att gå, kör du änden av fiskelinan genom alla guider på spöet och lindar sedan taggänden runt spolen två gånger för att
  säkra den.
 • Att använda en bersåsknut, knyt en knut i taggänden och linda knuten runt huvudlinjen, knyt den sedan igen och dra åt knuten. Efter att ha fäst den andra knuten, klipp bort linjen vid taggänden tills endast en fjärdedel av en tum återstår ovanför den andra knuten.
 • Stäng spinnerrullens bygel för att koppla in rullen och börja stadigt vrida handtaget för att linda upp fiskelinan på rullen. Om möjligt, låt en annan person hålla spolen med spolens framsida vänd mot stången när du rullar in den så att du kan hålla mycket spänning på linan.
  Hur man fiskar pärlor efter lax och öring

Att spola en fiskerulle är en av de färdigheter som är lite mer komplicerad än vad det först verkar att lyckas med. Det kan vara svårt att visualisera hur man gör det utan att faktiskt se det gjort framför sig. Om du fortfarande är osäker på hur man spolar en rulle på rätt sätt, här är några videor med praktiska demonstrationer om hur man tacklar denna viktiga fiskefärdighet:

Lära sig använda fiskelina

Du kommer sannolikt inte att hitta många fiskespön tillgängliga som redan har linan inkluderad eftersom det finns så många olika typer och vikter av fiskelinor att välja mellan, så det är viktigt att lära dig hur du knyter dina egna fiskespön så att du kan stramt spola en rulle.

Utan att lära dig hur du utför den här uppgiften på rätt sätt, kan du sluta med att din linje antingen trasslar ihop sig eller lossnar från rullen helt och hållet under ett kast, så öva på denna färdighet tills den blir en annan natur, och du kommer att kunna sätta upp fiskespön var som helst.