Kommer ett rithuvud så småningom att dyka upp?

Att ta bort en fästing går inte alltid som man tänkt sig. Det kan tyckas som att du drar ut fästingen perfekt, och från det blå bryter fästingens huvud och mun av in i huden. Du försöker dra ut huvudet med en pincett och arbeta loss det med en vass nål, men huvudet kommer inte loss från greppet. Vad gör du nu? Ska du ge upp att försöka ta bort fästingens huvud och hoppas på det bästa?

Kommer ett rithuvud så småningom att dyka upp? Ja, ett rithuvud kommer ut av sig självt, men du bör alltid försöka ta bort huvudet. Att lämna ett fästinghuvud inbäddat i huden ökar inte din chans att drabbas av en fästingburen sjukdom, men det ökar risken för infektion. Rengör det drabbade området med tvål och vatten, tvättsprit, applicera antibiotiska krämer som Neosporin och sätt på ett plåster.

Att rengöra bettet bör minska risken för infektion avsevärt, men man bör ändå hålla ett öga på såret. Vid första tecken på infektion, se en läkare för antibiotika. Man kan få borrelia och andra fästingburna sjukdomar av bettet, så man måste vara extremt försiktig med eventuellt fästingbett.

I resten av det här inlägget kommer jag att förklara hur fästinghuvuden kommer ut naturligt, samt hur man tar bort ett fästinghuvud om det går av i huden. Du vill inte riskera infektion genom att lämna ett fästinghuvud i huden, så scrolla ner till avsnittet om hur du tar bort ett fästinghuvud.

Kommer ett rithuvud ut av sig självt?

Jag stöter på många fästingar som arbetar utomhus varje dag. Vanligtvis har jag inga problem med att dra ut en bock, men ibland stöter jag på problem. Kanske är mina grepp lite av, jag rycker plötsligt, eller ibland verkar det som att allt går bra och fästingens huvud bryter av helt utan anledning.

Det finns bara inget sätt att veta om en fästing kommer att förbli intakt utan att prova det. Fästingar är otäcka små djur och du vet aldrig när deras huvuden kommer att fastna i din hud. En fullvuxen fästing är bara cirka 1/8 tum lång och deras huvuden utgör cirka 5% av kroppen. Det är inte förvånande att de bryter av med lite felaktigt tryck.

Titta på bilden av ett trasigt rithuvud på bilden ovan. Ett fästinghuvud gillar en liten svart eller brun fläck lika stor som ett saltkorn i mitten av bettområdet. Jag försökte spränga bilden, men den är så liten att du knappt kan se den på bilden.

Du kanske vill kolla in mitt inlägg som förklarar hur ett fästinghuvud ser ut för mer information.

  Hur mycket vikt kan en karbin hålla?

Det kan vara en allvarlig utmaning att bända och dra ut en fästing ur huden. De har munnar (även kallade hypostème) som ser ut som ett taggtrådsspjut som griper din hud. Det är som att försöka dra en krok ur munnen på en fisk. Du kan dra den, men den gräver bara djupare in i huden tills den sliter igenom.

Tänk om du inte kan få ut en fästings huvud och mun ur huden? Kommer ett rithuvud ut av sig självt? Ja, en fästinghuvud kommer så småningom ut. Huden kommer långsamt att börja läka runt bettmärket genom att trycka mot huvudet underifrån och trycka ut huvudet.

Varför måste jag ta bort ett rithuvud?

En fästings huvud kommer att lossna av sig själv, men du bör ändå försöka ta bort huvudet. Om du lämnar det i huvudet ökar risken för infektion vid bettmärket. Fästingar livnär sig på en mängd olika djur, så du vet aldrig vilken typ av bakterier som kan finnas på en fästing.

Fästingar livnär sig på allt som har blod i sig. Det kan vara en människa, men vi är inte deras vanliga matkälla. Vanligtvis livnär de sig på blod från rådjur, opossums, tvättbjörnar, hundar, gnagare, fåglar och till och med reptiler. Man vet aldrig vilken typ av sjukdom en fästing kan bära på.

Att ta bort en fästingkropp inom 36 timmar förhindrar spridningen av fästingburna sjukdomar som borrelia, men vem vet vad de bär på sina kroppar. Att lämna ett fästinghuvud i huden ökar avsevärt risken för infektion.

Försök därför alltid att ta bort varje bit av fästingen och rengör såret efteråt. Det är okej om du inte kan komma ur huvudet, men du måste vara särskilt uppmärksam på bettet. Rengör såret och se efter tecken på infektion.

Börja med att tvätta såret med tvål och vatten, desinficera det med tvättsprit, applicera Neosporin för att förhindra infektion och applicera ett plåster. Det kommer troligen att förhindra infektion, men du bör fortfarande vara uppmärksam på såret. Se en läkare för antibiotika om du utvecklar utslag, feber, rodnad, svullnad, illamående, huvudvärk, frossa eller muskel-/ledvärk.

Ta bort en bock ordentligt

Att ta bort en fästing är en ganska enkel process. Allt du behöver är en vass spetsig pincett eller en fästingborttagare. Använda ett verktyg för att ta bort fästingar som t.ex Kolla Ease Pincett (bilden ovan) kommer att avsevärt öka din chans till ett helt drag.

Ena sidan har en bände som sveper runt fästingens kropp för jämnt tryck och den andra sidan har en vass pincett för att dra ut eventuella överblivna bitar. Tryck bara in verktyget under fästingens kropp nära huden och dra ut det. Det är så enkelt att jag inte förstår hur någon skulle kunna förstöra det.

  Kan man använda en yogamatta som liggunderlag?

Tyvärr har de flesta inga verktyg för att ta bort fästingar, så de sitter fast med en vanlig pincett. Därför strävade jag efter att dra ut en fästing med pincett. Så här tar du bort en fästing för att förhindra att huvudet går av.

  1. Rengör din pincett: Sterilisera din pincett genom att doppa dem i alkohol eller torka av dem med spritservetter.
  2. Ta tag i bocken: Använd din pincett för att ta tag i fästingens huvud. Kom så nära din hud som möjligt.
  3. Dra upp med konstant tryck: Dra upp fästingens huvud/kropp med ett stadigt, jämnt tryck. Vrid inte pincetten eller rycka i fästingen eftersom det kan göra att huvud- och mundelarna bryts av i huden. Om huvudet går av bör du försöka ta bort det med en pincett eller följa någon av borttagningsmetoderna nedan. Om du inte kan ta bort munnen lätt är det bäst att lämna den ifred och låta huden läka.
  4. Rengör området: Efter att du tagit bort fästingen, rengör området noggrant med tvål och vatten. Följ upp det genom att torka av området med alkohol eller en spritservett. Upprepa processen varje dag tills svullnaden och tecknen på inflammation avtar. Om ett utslag utvecklas eller du märker tecken på infektion, kontakta en läkare.
  5. Spara bocken: Krossa aldrig en fästing med fingrarna. Placera fästingen i alkohol för att döda den omedelbart (fästingar kan överleva i vatten). Förvara fästingen i en lufttät behållare som en medicinflaska eller slå in den i tejp. CDC rekommenderar att du håller fästingar i 30 dagar så att de kan testas om du stöter på några komplikationer.

Att följa dessa anvisningar bör hjälpa dig att undvika huvudbrott i de flesta fall, men det finns alltid undantag. I nästa avsnitt kommer jag att förklara hur du tar bort ett inbäddat fästinghuvud från din hud.

Ta bort ett trasigt fästinghuvud

Ticks beaks gräver verkligen djupt in i din hud, så att ta bort dem kan vara en allvarlig smärta. Jag rekommenderar att behandla fästinghuvudet som om du försökte ta bort en splitter. Du måste gräva in i huvudet med en nål, kniv eller annat vasst föremål för att lossa greppet och sedan dra ut huvudet med en pincett.

Att dra ut ett inbäddat rithuvud är lättare sagt än gjort. Du måste verkligen gräva i det för att arbeta på den omgivande huden för att lossa fästet. Då kanske du kan dra ut munnen, men jag ger den en 50/50 chans att fungera.

Många rekommenderar Bug Bite Thing sugverktyg för att ta bort rithuvuden. ”Bug Bite Thing” använder sug för att dra fästingens huvud och dra ut den ur huden. Det kommer att lossa det begravda huvudet och sedan kan du använda en pincett för att förhoppningsvis ta tag i alla bitar som fortfarande finns i huden.

  Behöver du slå upp ett tält under ett träd?

Du kan också klippa ut rithuvudet med hjälp av steriliserad nagelbandssax, men det är smärtsamt och kan potentiellt leda till infektion. Om du inte kan få ut ritningshuvudet med konventionella metoder, är det bättre att bara lämna in det. Huvudet ska sakta arbeta sig ut ur huden inom 2 veckor och du kommer att kunna greppa det med en pincett.

Jag går in i detalj om att ta bort teckenrubriker i det här inlägget, så du kanske vill kolla in det.

Kommer ett fästinghuvud att lösas upp i din hud?

När din kropp långsamt börjar läka huden runt fästingbettet, kan fästingens huvud tyckas absorberas i huden. Jag har till och med fått sårskorpor helt täcka det inbäddade fästinghuvudet. Kommer ett fästinghuvud att lösas upp i din hud?

Ett fästinghuvud löser sig inte i huden. Fästingar har hårda exoskelett som tar lång tid att bryta ner. De kan torka upp på några dagar utan fukt, men det hårda yttre skalet sitter fortfarande kvar i huden.

Jag säger inte att ett fästinghuvud stannar i huden för alltid. När din hud sårskorpor och läker runt såret kommer det främmande föremålet långsamt att tryckas ut. Sårskorpan kan till och med se ut som att den sväljer huvudet. Oroa dig inte för det! Motstå lusten att dra bort sårskorpan, eftersom den så småningom kommer att falla av och huden under bettet kommer att trycka den inbäddade munnen till ytan.

Det brukar dra ut av sig självt, men du kan behöva ta ut pincetten igen och dra i huvudet. Hullingarna kommer inte att sitta lika djupt i huden och huvudet ska lätt hoppa ut.

Dra ut ett fästinghuvud att använda Epsom-salt?

Det här är en av de där gamla fruarna som inte kommer att försvinna. Genom att blötlägga ett fästingbett i Epsom-salt kommer du inte att dra ut en fästing ur huden. Det kan mjuka upp den omgivande huden på ytan, men en fästings mun är begravd under huden. Epsomsalt får inte fästingar att komma ut eller lösas upp snabbare.

Jag säger inte att epsom salt inte gör någonting! Det kan hjälpa att mjuka upp huden på ytan lite, men du måste fortfarande plocka i huvudet och dra ut det med en pincett. Att ge din hud tid att läka runt såret är det enda säkra sättet att trycka ut en fästing.