Kommer ett 1 mikron filter att ta bort virus?

Även om virus vanligtvis inte finns i Nordamerika, har många delar av världen förorenat vatten (hepatit A, norovirus, rotavirus, etc.). Historiskt sett har vattenfilter inte kunnat hantera virus. Det har förändrats de senaste åren, men vilket filter behöver vi för att ta bort virus? Kommer ett 1 mikron filter att ta bort virus?

Ett 1 mikron filter kan inte ta bort virus från luften eller vattnet. Virus varierar från 0,004 till 0,1 mikron i storlek, med det typiska vattenburna viruset på 0,1 mikron. Använd endast ett 1 mikron filter för att ta bort smuts/sediment från vatten eftersom de inte kan ta bort virus eller bakterier.

Du kommer att behöva spendera mycket mer pengar för att filtrera bort virus ur vattnet. EPA kräver ett filter på minst 0,1 mikron för att ta bort virus i 99,999 % av applikationerna. De Sawyer Välj S3-filter är ett av få prisvärda vattenfilter som är lämpliga för att ta bort virus. Även om en N95-mask är 0,3 mikron kan den fortfarande filtrera de flesta virus ur luften.

Varför kan jag inte använda ett 1 mikron filter för att ta bort virus?

Ett 1 mikron filter är inte tillräckligt litet för att ta bort virus från vatten. Det genomsnittliga viruset är cirka 0,1 mikron, så det är mycket mindre än ett 1 mikron filter. Det är 100 gånger mindre än den typiska bakteriecellen.

Så vilken typ av filter behövs för att ta bort de flesta virus? Hepatit B-viruset är ett av de minsta kända virusen med en längd på 0,042 mikron, men det är sällsynt. EPA kräver minst ett 0,1 mikron filter för att ta bort de flesta virus, men det finns filter runt 0,001 mikron. Vissa virus kommer fortfarande att ta sig igenom dåliga porer och mekanisk svaghet, men det skulle vara mycket effektivt.

  Hur man använder en brandstartslogg

De Sawyer S3 filter är det enda bärbara backcountry-vattenfiltret som för närvarande kan filtrera bort de flesta virus. Med .1 mikron-filtret kan den hantera 99,99 % av virusen. Ett 0,1 mikron filter är inte en permanent lösning för länder i tredje världen eftersom det bara kan filtrera 400 20 oz flaskor vatten, men det är tillräckligt bra för camping/backpacking.

Det finns inget sätt att filtrera bort alla virus. De är alldeles för små! Det är för närvarande omöjligt att producera ett poröst material med hål som är tillräckligt små för att hantera alla virus som människan känner till. Med så löjligt små hål skulle filtret genast bli igensatt.

Vad är ett 1 mikron filter bra för?

Ett 1 mikron filter kan inte ta bort bakterier, virus, protozoer, metallföroreningar och plast. Det är mycket som kommer genom ditt filter! Så vad är ett 1 mikron filter bra för? Den kan bara hantera sediment, sand, skräp och andra icke-mikroskopiska partiklar. Så det gör att ditt vatten smakar bättre, men det är inte säkert att dricka.

När skulle jag använda ett 1 mikron filter? Vanligtvis använder du ett 1 mikron filter som det första steget i en 2 eller 3 filteruppsättning. Det filtrerar bort de stora partiklarna, så att det mindre porösa 2:a eller 3:e filtret inte blir igensatt. Filtren skulle täppas till inom 100 liter om du inte har förfilter.

Vilken mikronnivå behövs för att filtrera virus?

Som jag nämnde ovan kräver EPA minst ett 0,1 mikron filter för att ta bort 99,99% av alla virus. Filter för borttagning av virus kan vara dyra, så köp bara ett om du verkligen behöver det. De behövs verkligen inte i de flesta av USA och Kanada. Vi förbehandlar vårt vatten för att döda virus, som är sällsynta i inlandet.

  Måste tältets fotspår vara mindre än tältet?