Kommer en toalett att täppa till sig själv? Det finns 2 huvudfaktorer

Om du någonsin har varit i ett badrum med en igensatt toalett och ingen kolv, har du förmodligen frågat dig själv: kommer den här toaletten att lösa upp sig själv?

En igensatt toalett kommer vanligtvis att lösa upp sig själv med tiden. Det mesta som täpper till en toalett är vattenlösligt vilket betyder att de så småningom kommer att lösas upp i toalettvattnet. När tilltäppningen ges tillräckligt med tid att bryta ner bör trycket från en spolning vara tillräckligt för att rensa rören.

Det här kanske låter enkelt, men det finns några fler saker du verkligen borde veta innan du låter den stackars tilltäppta toaletten klara sig själv. Låt oss komma till det!

  1. Kommer en toalett att täppa till sig själv?
  2. Hur du täpper igen din toalett utan en kolv
  3. Så håller du din toalett från att svämma över när den är igensatt
  4. Relaterade frågor

Kommer en toalett att täppa till sig själv?

När du avgör om det är ett bra alternativ att låta din toalett täppa igen, finns det två saker att tänka på:

  1. Vad orsakade tilltäppningen?
  2. Hur stor är träskan?

1. Vad orsakade tilltäppningen?

Att låta toaletten släppa igen fungerar bara om föremålet som orsakade tilltäppningen är ett organiskt, nedbrytbart material. I grund och botten, om du spolade något annat än mänskligt avfall eller septiskt säkert toalettpapper, kommer toaletten inte att täppa igen sig själv.

Några vanligt spolade föremål som inte bör spolas är hygienprodukter för kvinnor, blöjor och spolbara våtservetter. Dessa föremål är icke-nedbrytbara vilket innebär att de kan täppa till din toalett, och de kan också säkerhetskopiera ditt septiska system, vilket du INTE vill ha.

Om din tilltäppning orsakades av något av dessa föremål, är det dags att investera i en kolv och, för ditt septiska system, sluta försöka spola dem.

Det är också värt att nämna att olika toalettmärken och -modeller kan hantera träskor olika. Så, beroende på toaletten du har att göra med, kan du ha bättre (eller sämre) tur att få toaletten att täppa igen sig själv.

2. Hur stor är träskan?

Nästa sak du behöver tänka på är hur stor eller svår tilltäppningen är. Om din toalett backar upp en del men sedan rinner långsamt, har du en partiell igensättning. Denna typ av tilltäppning är lättast att rensa och mest sannolikt att täppa upp sig själv.

Se även  Kommer kontaktpapper att fastna på trä eller spånskiva?

Om du undrar hur länge du ska vänta, skulle jag säga att 30 minuter till en timme borde vara tillräckligt för att lösa upp de flesta träskor. Men om du har råd att vänta längre, desto mer tid det har för att lösas upp desto bättre.

Men om du har en allvarlig igensättning eller blockering där din toalett inte töms alls, det är osannolikt att din toalett täpper igen sig själv. Och personligen är jag hellre säker än ledsen, speciellt när konsekvenserna innebär att smutsiga toalettvatten torkas upp.

Så om du har en stor tilltäppning, eller om det bara inte verkar vara något som kan rensa av sig själv, föreslår jag att du tar tag i en kolv och fixar den så snart som möjligt. Om du inte har en kolv och du börjar bli desperat, oroa dig inte, i nästa avsnitt har vi några sätt att dyka utan en kolv.

Hur du täpper igen din toalett utan en kolv

Det finns tre enkla sätt att täppa till din toalett med saker som de flesta har i sina hem. Låt oss gräva direkt in.

1. Toalettborste

Det första sättet du kan täppa till din toalett utan en kolv kommer av personlig erfarenhet. En gång, mitt under flytten till en ny lägenhet, blev min toalett igensatt och min kolv packades i en låda. Men jag tänker snabbt, så jag tog det näst bästa, min toalettborste.

Även om en toalettborste kanske inte är lika effektiv som en kolv, kan den utföra samma uppgift.

En kolv fungerar genom att tvinga vatten genom ditt toalettrör med mer tryck än bara en vanlig spolning. Detta lossar tilltäppningen och låter vattnet rinna fritt.

Så även om toalettborsten kanske inte kan tvinga igenom så mycket vatten med lika mycket tryck som en kolv, kan den ändå få ut de små träskorna. Desperata tider, desperata åtgärder.

2. DIY VVS Snake

Om du har en träsko som är för stor för att din toalettborste ska kunna hantera, kan du göra din egen VVS-orm med hjälp av en klädhängare.

Se även  Hur länge stannar gipsdamm i dina lungor?

En VVS-orm är en lång bit tråd som rörmokare lägger genom avlopp för att bryta upp träskor.

Vik helt enkelt ut en klädhängare och dra den genom toalettavloppet. Om du känner motstånd, försök att arbeta runt det för att bryta upp tilltäppningen.

Om du bestämmer dig för att prova den här metoden rekommenderar jag att du använder en plastbelagd trådhängare eller böjer änden på en trådhängare eftersom den vassa metallen på änden kan repa porslinet på din toalett.

3. Varmvatten

Om vattnet i din toalett fortfarande kommer att rinna långsamt, kan det hjälpa till att lösa tilltäppningen genom att lägga hett vatten i avloppet.

Du vill inte använda kokande vatten, eftersom chocken kan få din toalett att spricka. Att få varmt kranvatten från handfatet eller duschen borde fungera bra.

När du har fått ditt varma vatten är det bara att hälla i det direkt. Om din toalett töms långsamt eller inte alls, var försiktig med detta eftersom du kan få din toalett att svämma över vid en olycka.

Om täppan fortfarande är envis, prova en kombination av dessa tre metoder för att bryta upp den.

Hur du förhindrar att din toalett svämmar över när den är igensatt

Om du har en igensatt toalett är det en bra idé att veta hur du ska förhindra att den svämmar över medan du försöker få den igen.

Först till kvarn, om din toalett är igensatt och inte töms, spola inte den.

Nu när vi har det täckt är det andra huvudsakliga sättet att förhindra att din toalett svämmar över förhindra att tanken på din toalett fylls på igen.

Hur du förhindrar att din toaletttank fylls på

Det finns ett par sätt att uppnå detta mål. Det första och enklaste sättet är att stänga av vattnet till din toalett, är att stänga av din huvudvattenventil.

1. Stäng av toalettens vattenventil

Nästan alla toaletter har rör och ventil kopplade till tanken mot toalettens baksida. Stäng av denna ventil för att förhindra att vatten fyller på din tank. Righty tightey, lefty loosey.

Om din toalett inte har någon av dessa, den är i en besvärlig position, eller om den bara är för svår att vända, oroa dig inte, du kan fortfarande stoppa toaletten från att fylla på med nästa metod.

Se även  Kan du lägga gjutjärn i ugnen?

2. Höj toalettflottan

Ett annat sätt att förhindra att din toalett fylls på är att höja toalettflottan.

Tanken på en toalett fylls på när flottören i tanken sjunker under en viss nivå. Du kan förhindra att detta händer genom att höja din toalettflotta.

Oroa dig inte om du inte har någon aning om vad jag pratar om, det är superenkelt.

När du lyfter på locket från din toaletttank ska det se ut ungefär så här:

Allt du behöver göra är att ta tag i flottören, det bollformade föremålet på änden av en stång, lyfta upp den ur vattnet och säkra den där.

Du kan säkra den genom att höja nivån med toppen av tanken och skjuta något under den för att hålla den där. Oroa dig inte för att röra vid vattnet i toaletttanken, dess rena kranvatten.

Detta kommer att förhindra att tanken fylls på med vatten så även om du av misstag spolar den, kommer du inte att kunna spola den igen.

3. Stäng av ditt hems vatten

Din vattenledningsavstängning är vanligtvis placerad nära din varmvattenberedare som vanligtvis finns i en källare eller en underhållsgarderob.

Om du bor i lägenhet har du ibland inte tillgång till ditt eget vattenavstängt. Om så är fallet och du har vatten som rinner över bör du ringa din byggnadsvård eller ringa en rörmokare för att hjälpa dig åtgärda problemet.

Relaterade frågor

Kan du täppa igen en toalett utan en kolv?

Det finns flera sätt att täppa till en toalett utan en kolv. Du kan till exempel använda en toalettborste, som kan lösa mindre allvarliga träskor. Det är också möjligt att täppa till en toalett genom att långsamt hälla hett vatten i avloppet, eller genom att skapa en DIY-vvs-orm.

Kommer toalettpapper att lösa sig i en igensatt toalett?

Toalettpapper kommer vanligtvis att lösas upp i en toalett, vilket kan hjälpa till att åtgärda träskor som orsakats av toalettpapper. Om du är osäker på ditt märke av toalettpapper kan du kontrollera etiketten för att se till att den är septikvänlig. Om det är det betyder det att det lätt löser sig i vatten.

Lämna en kommentar