Kommer din igensatta toalett så småningom att täppa igen sig själv?

Som alla andra föremål i huset kommer toaletten att gå igenom vissa problem då och då. Det absolut vanligaste problemet är igensättning. Vi har alla varit där — du börjar spola och helt plötsligt byggs det upp en enorm vattenuppbyggnad och varken avfallet eller toalettpappret kommer någonstans.

Självklart är det bästa sättet att täppa till toaletten så snart som möjligt. Men en vanlig fråga cirkulerar fortfarande i onlinecirklarna om frågan om igensättning. Nämligen, om du skulle lämna toaletten ensam under en viss tid, kommer den så småningom att lösa upp sig själv?

I den här artikeln kommer jag att ta upp vad som orsakar igensättning i toaletter, hur de kan lösa upp sig själva och vad du bör göra om igensättningen kvarstår. Dessutom ska jag gå igenom vad du bör göra för att förhindra att ytterligare igensättning sker.

Orsaker till att toaletterna sätts igen

Det finns mer än en anledning till att din toalett inte spolar ner avfallet. Ibland handlar det om designfelet på själva toaletten, men oftare än inte är det fel på mänskliga fel. Så låt oss snabbt gå igenom båda alternativen.

Human Error: Flushing the Unflushable

Vid spolning bör du alltid tänka på att det som går ner i skålen måste vara ekologiskt. För att vara mer specifik bör det vara en av dessa tre saker:

 • Flytande avfall (urin)
 • Fast avfall (avföring)
 • Toalettpapper

Både urin och avföring kommer naturligt att lösas upp i vatten utan att förorena miljön och orsaka problem. Detsamma gäller toalettpapper — det är 100 % biologiskt nedbrytbart material och skadar inte avloppssystemen eller rörledningarna. Den är med andra ord bokstavligen gjord för spolning.

Naturligtvis kan du också spola ut lite annat kroppsavfall, som menstruationsblod och kräks, eftersom de också är biologiskt nedbrytbara. Vissa människor, till stor del på landsbygden, tenderar också att tömma sin snor på toaletten (och ja, det är helt säkert att göra det).

Vissa föremål är dock inte spolbara av en god anledning. Bisarrt nog, trots att experterna varnar folk för farorna med att spola olika föremål, gör vissa det fortfarande. Det är dessa föremål som oftast är ansvariga för igensättning.

Listan över icke-spolbara föremål som folk brukar stoppa ner sina toaletter är enorm. Och varje gång någon gör en omfattande lista om det, spolar någon annan runt om i världen nästa konstiga föremål, och det verkar bara inte sluta! Till exempel innehåller en kort lista över skräp som ofta spolas:

 • Våtservetter
 • Blöjor
 • Mjukpapper och pappershanddukar
 • Tygbitar (trasor, trasiga skjortor, underkläder etc.)
 • Vadder av fibrer
 • Människo- eller djurhår
 • Cigarett fimpar
 • Omslag av papper
 • Nylonomslag
 • Bomullsservetter
 • Tuggummi
 • Döda djur
 • Tandtråd
 • Kondomer
 • Kontaktlinser
 • Aluminiumfolie
 • Medicin
 • Blekmedel och andra kemikalier
 • Plåster
 • Olja och matfett
 • Skämd mat
 • Bitar av plast eller trä
 • Måla
 • Kattsand
 • bindor och tamponger
 • Glas
 • Smycken
 • Läkemedel
Se även  Hur man tar bort hårt vattenfläckar från rostfritt stål

Det behöver inte sägas att spola aldrig ner någon av dessa i din toalett.

Dålig toalettdesign

Vissa gamla toaletter hade förr lågt vattenflöde under spolningen, därav namnet lågflödes- eller lågspolande toaletter. De gjordes med avsikten att spara vatten och hjälpa miljön. Och även om det verkligen är ett ädelt mål, kommer du inte att spara något med en backad toalett.

På grund av deras låga flöde har dessa produkter vanligtvis inte tillräckligt med vattentryck för att få ut avfallet ur P-fällan och avloppet. När avfallet hopar sig kommer det oundvikligen att täppa till toaletten. Och ja, det kan hända även med organiskt spolbart material som avföring och toalettpapper.

Även om du lyckas täppa till toaletten, skulle jag råda dig att köpa ett högflödesalternativ så snart som möjligt, eller till och med en uppdaterad lågflödesmodell. Naturligtvis kan du också prova att konvertera en gammal lågflödesvariant till en högflödesvariant, även om det kan kräva lite ansträngning.

Problem med toalettfällor

De flesta VVS-armaturer, som handfat och toaletter, använder någon form av fälla, och oftare än inte kommer det att vara P-fällan. Formad som bokstaven ’P’ är detta rör perfekt för att spola, behålla det nödvändiga vattnet och hålla avloppslukten borta.

Olika toalettproblem tenderar att vara relaterade till P-fällan. Till exempel inträffar igensättning ofta, speciellt om du spolar artiklar som inte kan spolas. Men även överflödigt toalettpapper kan fastna i fällan, vilket gör vattnet omöjligt att flytta.

Dessutom, om du spolar håret ofta, kommer det att fastna i fällan och sakta läcka bort en del av vattnet. Fällan behöver hålla kvar lite vatten för enklare spolning och för att hålla avloppslukten borta.

Problem med VVS-ventiler

Moderna toaletter använder VVS-ventiler för att få in frisk luft i systemet. Luften hjälper vattnet att flöda genom att förhindra att eventuella lufttrycksvakuum bildas.

Dessa ventiler är vanligtvis placerade på en hög plats i hemmet, och 99% av tiden kommer de att vara på taket. Och även om taket är den säkraste platsen för en sådan ventil, är det långt ifrån idiotsäkert. Löv och annat skräp kan hitta vägen till dessa ventiler och täppa till dem. Dessutom gör fåglar ibland sina bon på eller runt dessa ventiler, och kvistarna från dessa bon hamnar i ventilen och hindrar luftflödet.

Se även  Är det säkert att använda en rostig mikrovågsugn? - Vad du behöver veta

Avloppsledningsproblem

Vad gör du när flera olika toaletter, handfat och andra inventarier regelbundet täpps till? Du kanske har täppt till en eller två med en näsduk eller en våtservett, men så många av dem som täpps igen på en gång är knappast du gör.

Det kommer att finnas tillfällen när flera armaturer blir igensatta samtidigt. Om det händer är det mer än troligt att du har problem med huvudavloppsledningen. Kanske har den spruckit någonstans, eller så har trädrötter spruckit den och orsakat någon blockering. Hur det än är så kan du inte lösa det här problemet ensam – det är bäst att kalla in experter.

Så, kommer toaletten att täppa till sig själv?

Svaret på den frågan är inte nödvändigtvis lätt. Det snabbaste sättet att sammanfatta det är ”det kan lösa upp sig självt, beroende på omständigheterna.”

Till exempel, om skräpet som orsakar blockering är organiskt, dvs avföring och toalettpapper, kan du förvänta dig att toaletten täpper igen sig själv. När allt kommer omkring kommer skräpet att lösas upp i vatten med tiden och blockeringen försvinner med nästa spolning. Så är det förstås inte alltid; ibland kan papperet hopa sig till en sådan grad att du måste täppa till toaletten själv.

Nu, om du har täppt till toaletten med något annat (t.ex. kondomer eller tamponger), måste du agera snabbt. Eftersom dessa inte är organiska material kommer de inte att lösas upp och tilltäppningen blir kvar tills du tar bort den.

En bra indikator när det kommer till ”självavstängning” är att titta på vattnet i skålen. Till exempel, om en del av vattnet långsamt sipprar bort, betyder det att det finns en öppning i skräpet och att allt du har är en partiell blockering. Om det händer, lämna bara toaletten i ungefär en timme, toppar, så ska den täppa till sig själv.

Men om det bokstavligen inte finns någon rörelse måste du ta bort igensättningen, och du måste göra det snabbt.

Hur man snabbt täpper till toaletten

Använd en kolv

När det kommer till att täppa igen finns det inget som slår det goda, gammaldags kolven. Det är lätt att använda, billigt och finns i en mängd olika former. Faktum är att numera kan du till och med köpa en kolv/toalettborste combo hos vilken online- eller fysisk återförsäljare som helst.

Se även  Dyson vakuum gör högt ljud? 4 Möjliga orsaker och åtgärdar

Se videon nedan för mer information om hur du använder en kolv.

Men hur konstigt detta än låter, vissa människor har inte alltid en kolv redo. Och det finns inget som är så skrämmande som att ha en överfull toalett och inget sätt att täppa igen den. Så vad gör man då?

Använd varmt vatten

Jag har listat allt organiskt material som kan gå ner i toaletten utan problem, som avföring, urin, blod och kräks. Men det finns ytterligare en organisk substans som bokstavligen kan passera genom rören när som helst – vatten.

Så, hur hjälper det en igensatt toalett där inget vatten kan passera ändå? Allt du behöver göra är att använda rätt typ av vatten. Om det finns ett igensättningsproblem, använd helt enkelt en kopp för att ta bort allt kallt vatten från skålen och ner i en hink och häll sedan kokande vatten i skålen. När du har gjort det, vänta bara ut och avfallet löses upp snabbare än i ljummet vatten.

Använd vinäger och bakpulver

Vinäger och bakpulver kommer att göra underverk i huset och, ännu viktigare, kommer inte att skada ditt VVS-system. För att rensa igen toaletten, häll helt enkelt en halv kopp bakpulver och en kopp vit vinäger i en skål och blanda dem med en kopp varmt vatten. Lösningen ska hjälpa till att lossa avfallet och avlägsna eventuella blockeringar.

Använd en toalettskruv

Toalettskruvareller toalettormar, är utmärkta verktyg för att täppa igen alla möjliga avlopp, rör etc. De är lätta att få tag på, så se till att alltid ha en till hands bredvid kolven.

Slutord: Förhindra ytterligare igensättning

Som du kan se finns det tillfällen då en toalett täpper igen sig själv. Det behöver inte sägas att du måste vara försiktig och agera snabbt om och när du ser träskor hända. Men det är också viktigt att ta väl hand om din toalett innan någon igensättning inträffar. Så för att hålla ditt porslin blockeringsfritt, se till att göra följande:

 • Inspektera toaletten var 6:e ​​månad eller så
 • Spola aldrig bort något som inte är avfall eller ordentligt toalettpapper
 • Se till att toalettpappret du använder inte kommer från återvunnet material
 • Agera snabbt om du ser något läckage från toaletten
 • Använd ett milt rengöringsmedel för att ta hand om din toalett regelbundet
 • Om det behövs, ring alltid rörmokaren och rådfråga dem om vad de ska göra.

Du kanske också gillar: Varför gurglar min toalett när den spolas?

Lämna en kommentar