Kommer byte av matta att ta bort husdjurslukt?

Husdjurslukt är en olycklig bieffekt av glädjen med att äga husdjur. Det finns ingen väg runt det faktum att husdjur ibland luktar och kan vara särskilt utmanande att lösa om en matta är inblandad. Tyvärr är det inte alltid så enkelt att bli av med lukten helt som att byta mattor.

Byte av matta kommer att ta bort husdjurslukt om orsaken till lukten inte har förorenat undergolvet. Om husdjursfläcken är ny eller liten, tar bort mattan ta hand om lukten. Men om fläcken är gammal kan undergolvet vara förorenat, så att byta ut mattan kommer inte att lösa luktproblemet.

Den här artikeln kommer att diskutera hur man avgör om enbart byte av mattan tar bort lukten och vilka andra åtgärder som kan behövas.

Byta matta för att ta bort husdjurslukt – fungerar det?

Mattrengöring vs. byte

Du kanske undrar om vanlig mattrengöring kan bli av med husdjurslukter. Tyvärr innehåller de flesta husdjurslukter, särskilt de som härrör från husdjursavfall, syror som kan sippra in i golvmaterial och finnas kvar i flera år.

Även dyra rengöringsprodukter eller professionella rengöringsmedel kanske inte helt löser problemet. De flesta aktuella rengöringsbehandlingar löser problemet tillfälligt, men lukten kommer tillbaka med tiden. Därför är mattbyte i de flesta fall en överlägsen lösning för att hantera husdjurslukt (källa).

Bedömning av problemets omfattning

Det finns olika orsaker till husdjurslukter. En kan vara den normala doften av ett djur under en period, speciellt om du inte badar dem regelbundet. Vissa husdjur, som hundar, tillbringar tid både inomhus och utomhus, så de kommer naturligt att ta in lukter som du kanske inte vill ha i ditt hem.

Se även  Vad händer om du av misstag äter bajs från möss? Potentiella faror

En annan vanlig källa till husdjurslukt är djuravfall, ofta tillskrivet olyckor i hemmet. Husdjursurin är en särskilt gripande lukt som kan vara svår att åtgärda.

Rutinmässiga husdjurslukter

Om dina husdjur är hustränade och inte har haft olyckor på mattan, kommer husdjurslukten sannolikt helt enkelt från djuret som bor i huset. Även med regelbunden skötsel och bad har djur en naturlig lukt som är svår att undvika. Men lukten har sannolikt inte sipprat genom mattan i dessa fall, och du kan lösa problemet genom att byta ut den.

Dessa typer av lukter brukar inte heller märkas i mattan under de första åren av användning, så du behöver inte byta ut den ofta.

Avfallsrelaterade husdjurslukter

Avfallsrelaterade husdjurslukter i mattor kan vara svårare att lösa. Husdjurssmuts kan lätt sätta sig i mattan och, om den lämnas obehandlad, kan den läcka genom mattan till mattstoppningen och till och med undergolvet.

I många fall tar en obemärkt olycka inte lång tid att sätta sig in i mattan och golvets djupare lager. Om du precis har märkt en husdjursolycka bör du kunna ta bort en liten del av mattan för att lösa problemet. Om du märker att mattstoppningen också är smutsig, måste du byta ut den också.

Slutligen, under mattstoppningen ligger undergolvet, som vanligtvis är gjort av trä. Om detta har en synlig fläck löser det inte problemet att byta ut mattan. I det här fallet måste du rengöra och täta undergolvet innan du byter ut mattan.

Den sista faktorn för att bedöma omfattningen av problemet är hur mycket matta du behöver byta ut – bara en liten ruta, ett helt rum eller ett helt hus. Detta är en fråga som en professionell kan hjälpa dig att bedöma, men för rutinmässiga husdjurslukter kommer mattans ålder i allmänhet att avgöra när och hur mycket av den som behöver bytas ut. För avfallsrelaterade husdjurslukter kommer omfattningen av nedsmutsningen att vara den avgörande faktorn.

Se även  Bästa dammsprejerna för ett rent, dammfritt hem: 2023 recensioner

Byte av matta

För mindre ersättningsjobb där ingen undergolvsbehandling behövs kan att byta matta själv vara ett relativt enkelt och kostnadseffektivt alternativ. Allt material du behöver finns tillgängligt i din lokala järnaffär, och det finns otaliga videohandledningar online som leder dig genom varje steg i processen.

För större ersättningsjobb, som hela rum eller hela våningar, är det lämpligt att konsultera en fackman. Att byta ut stora mattor kräver noggrann planering och skicklighet och kan vara dyrt att fixa om du gör ett misstag när du försöker göra jobbet själv.

Om du bestämmer dig för att byta ut mattan själv, se till att kontakta lämplig avfallshanteringsmyndighet för att kassera den. Det finns ofta lokala riktlinjer för kassering av mattor, särskilt smutsiga sådana. Om du anlitar ett professionellt ersättningsföretag kommer de förmodligen att ta hand om bortskaffandet åt dig.

Behandla undergolvet

Som nämnts tidigare, om en husdjursfläck har sipprat genom mattan och mattstoppningen på undergolvet, måste du behandla den innan du byter ut mattan. Även om det inte finns någon synlig fläck på undergolvet, är det lämpligt att testa för husdjursjord. Du kan göra detta genom att tända ett svart ljus på golvet – de flesta djuraffärer säljer billiga lampor för detta ändamål.

När du har lokaliserat problemområdena, rengör dem med en enzymatisk rengöringsprodukt (länk till Amazon). Denna typ av produkt kommer att bryta ner lukter och fläckar på molekylär nivå och är mycket effektivare än vanliga rengöringsprodukter (källa).

Det sista steget med att behandla undergolvet är att täta det med en primer. Detta kommer att säkerställa att eventuell kvarvarande lukt stannar kvar i undergolvet och inte förorenar din nya matta. Det är bäst att applicera två lager innan du lägger ner ditt nya golv.

Se även  Kan du lämna Drano över natten?

Slutgiltiga tankar

De flesta husdjursföräldrar kommer att behöva ta itu med husdjurslukter i sina hem någon gång. Det är en del av det rutinmässiga ansvaret som följer med att dela ditt hem med ett djur.

Om husdjurslukter blir ett problem i ditt hem, se till att bestämma omfattningen av problemet innan du lägger tid och pengar på potentiella lösningar. Om du närmar dig situationen med eftertänksamhet kan det vara en enkel och smärtfri process att byta ut mattan för att ta bort lukt från husdjur.

Rekommenderad läsning:

  • Är det möjligt att ha ett rent hem när du bor med husdjur?
  • Hur man rengör katt- eller hundkissa ur mattan och tar bort lukten av urin
  • En enkel guide om hur du blir av med sällskapsdjur i ditt hem

Lämna en kommentar