Kommer batteriet ur en rökdetektor att stoppa pipandet?

Batteridrivna brandvarnare och trådbundna larm är de vanligaste typerna av rökdetektorer som finns. När en rökdetektor börjar pipa beror det oftast på en brand eller för att du ska veta att det är dags att byta batteri. Så kommer att ta ut batteriet ur en rökdetektor stoppa pipandet?

Att ta ut batteriet ur en rökdetektor kommer att stoppa pipandet endast om rökdetektorn är batteridriven och inte levereras med en kondensator. Om din rökdetektor är fastkopplad och/eller har en kondensator kommer den förmodligen att fortsätta pipa även om du tar ut batteriet.

Du bör vara helt säker på orsaken till pipsignalen innan du tystar en rökdetektor. I den här artikeln kommer jag att prata om hur man stoppar olika typer av rökdetektorer från att pipa, varför de piper och de olika typerna av rökdetektorer som finns på marknaden.

Stoppa en batteridriven rökdetektor från att pipe

Om du har en fristående batteridriven rökdetektor som inte är ansluten till ditt hems strömförsörjning, kan du stoppa din rökdetektor från att pipa genom att helt enkelt ta ur dess batteri (eller batterier).

Innan du gör det rekommenderas det dock starkt att du kontrollerar varje enskilt rum i ditt hem för att utesluta eventuella faror.

Om din batteridrivna rökdetektor fortsätter att pipa eller kvittra, leta reda på dess testknapp och tryck länge på den i tio sekunder. Detta kommer att tömma all spänning som finns kvar i rökdetektorn, vilket förhindrar att den piper igen på grund av en låg batterisignal.

När du gör detta kan du höra ett sista pip eller chirp, vilket i princip betyder att rökdetektorn är redo för ett nytt batteri.

Se även  Enkelt sätt att ta bort repor från härdat glas

Med de flesta rökdetektorer behöver du antingen ett par AA-batterier eller ett enda 9V-batteri. Se till att installera det nya batteriet korrekt, var uppmärksam på placeringen av varje terminal.

Efter att du har bytt batteri eller batterier, sätt tillbaka rökdetektorn i dess fäste. Tryck sedan länge på testknappen – den här gången i fem sekunder – då ska du höra tre pip. Att göra detta tjänar två syften:

 • Den startar om rökdetektorn och sätter den tillbaka i larmläge.
 • Den testar batterinivån.

Om din batteridrivna rökdetektor fortsätter att pipa eller kvittra efter att ha genomfört alla ovanstående steg, är det mycket troligt att den har gått ut.

Människor glömmer ofta att rökdetektorer, precis som många andra enheter, har en begränsad livslängd (vanligtvis tio år). Om din rökdetektor är äldre än tio år kan det vara dags att skaffa en ny.

Stoppa en trådbunden rökdetektor från att pipe

Trådbundna rökdetektorer är lite mer komplicerade än batteridrivna eftersom de är anslutna till ditt hems elsystem. Även om de ser ut som vanliga batteridrivna rökdetektorer, har trådbundna rökdetektorer elektriska ledningar anslutna till dem.

Om en av dina fastanslutna rökdetektorer piper, men du är säker på att det inte brinner i ditt hem, kan du behöva byta batteri. Om alla rökdetektorer i ditt hem piper samtidigt så har det troligen varit ett strömavbrott – i det här fallet är pipljudet tänkt att varna dig om att strömmen är borta.

För att byta din rökdetektors batteri, koppla loss den från basen, koppla ur klämman som är fastsatt på den, ta ut batteriet och tryck på testknappen i tio sekunder för att tömma eventuell överbliven spänning. När du har gjort det, byt ut batteriet.

Se även  Hur man rengör ett duschhuvud utan vinäger: 3 enkla metoder

Om din rökdetektor fortfarande fortsätter att pipa även efter att du tagit bort batteriet, är det möjligt att din enhet är utrustad med en kondensator.

Hur irriterande de än kan vara så är kondensatorer faktiskt extremt viktiga då de ser till att rökdetektorer inte slutar fungera så fort deras batterier dör/tas ut. På så sätt vet du när det är dags att byta ut dina rökdetektorers batterier.

Hur ska man handskas med en rökdetektor som fortsätter att pipa på grund av sin kondensator? Ladda bara ur kondensatorn, byt ut batteriet och tryck länge på testknappen.

Varför piper rökdetektorer

Om du undrar om du tar ut batteriet ur en rökdetektor kommer att stoppa det från att pipe, är chansen stor att du har att göra med en pipende rökdetektor och inte är säker på vad du ska göra.

Eftersom säkerhet alltid bör vara din högsta prioritet är det viktigt att du först avgör varför din rökdetektor piper.

När en rökdetektor piper beror det vanligtvis på en av följande anledningar:

 • Den har upptäckt rök eller brand någonstans i ditt hem.
 • Batteriet börjar ta slut.
 • Den är felaktig eller skadad.
 • Den har löpt ut eller håller på att gå ut (ja, det händer!)
 • Det finns mycket ånga eller fukt i ditt hem.
 • Mycket smuts har byggts upp inuti den, eller så finns det insekter instängda i höljet.

Du kanske också gillar att läsa: Kan ånga släcka en rökdetektor?

Typer av rökdetektorer

Rökdetektorer finns i olika former och former. De vanligaste typerna av rökdetektorer är:

 • Batteridrivna rökdetektorer
 • Trådbundna rökdetektorer
 • Sammankopplade rökdetektorer
 • Kombinerade rök- och kolmonoxiddetektorer
 • Batteribackup rökdetektorer
Se även  Förankring med hylsor kontra kilankare: Förklarade Skillnader

Beroende på vilken typ av sensor de använder kan rökdetektorer också kategoriseras som:

 • Rökvarnare för jonisering
 • Fotoelektriska brandvarnare
 • Kombinationslarm (dvs larm som använder båda teknikerna)

Varje typ av rökdetektor har sina egna fördelar och nackdelar, som du måste väga när du bestämmer dig för vilken du ska installera.

Tänk på att National Fire Protection Association rekommenderar använder både jonisering och fotoelektriska brandvarnare för att få bästa möjliga skydd.

Slutgiltiga tankar

Så länge du har att göra med en batteridriven rökdetektor, bör du ta ut batteriet ur larmet sluta pipandet. Men om du har fasta rökdetektorer installerade i ditt hem kan det behövas några extra steg för att stoppa pipandet.

Tänk alltid på att om din rökdetektor piper är det första du bör göra att kontrollera varje enskilt rum i ditt hem för att säkerställa att det inte är någon fara: säkerheten bör alltid vara din högsta prioritet.

Lämna en kommentar