Kommer att hålla ljus på att hålla mörtar borta?

Det säger sig självt att kackerlackor är otäcka varelser som ingen vill se springa lös i sitt hem, särskilt inte i sovrummet. Inte bara är mört fruktansvärda, utan de kan också sprida sjukdomar genom sin spillning och saliv. Som ett resultat har människor letat efter de mest effektiva sätten att hantera dessa skadedjur. Och medan de flesta förlitar sig på fällor och kemikalier, letar andra efter en enklare och mer naturlig lösning.

Det är därför många husägare undrar om det kommer att skrämma bort mörtar att hålla lamporna tända under natten. Innan vi ger svaret, följt av några användbara tips, låt oss ta en djupdykning i mörtens beteende och matningsmönster.

Mörts beteende

Det är viktigt att förstå att mörtar inte är rädda för ljus. I själva verket undviker de det på grund av hur de lever. Mer specifikt är mörtar nattliga varelser vilket betyder att de är vilande på dagen och aktiva i cirka fyra timmar på natten. Även om de kanske går ut och söker efter mat utanför den normala cykeln, tenderar mörtar att undvika ljus.

Ett annat intressant faktum om kackerlackornas beteende är att de utvecklades för att betrakta ljus som en farovarning. Det är en av anledningarna till att mörtar sprids snabbt när du tänder ditt ljus under natten. Och eftersom denna insektsart har överlevt i 300 miljoner år, har deras ljusaversion visat sig vara ganska fruktbar.

Kan du använda lampor för att hålla kackerlackor borta?

För att uttrycka det enkelt – ja, lampor kan vara ett kraftfullt vapen mot mörtar. Du måste dock placera dem på rätt ställen. Det räcker inte att bara tända köksbelysningen och kommer bara att göra mörtar mer krigare i framtiden.

Ett av de bästa sätten att använda lampor är att installera ljuslister inuti skåp och köksskåp för att hålla dem tända. Att göra det kommer att tvinga mörtar att ändra sina födosöksvägar, ta ett mer riskfyllt tillvägagångssätt och exponera sig själva. Sedan kan du använda en annan konventionell metod, till exempel en spray för mörtavvisande medel.

Se även  Kan du använda Drano på en toalett?

En annan strategi är att placera lampor nära sprickor och springor där du tror att mörtar kommer in i ditt hem. Denna metod är bara effektiv för att förhindra insekter från att komma in i ditt hem, och hjälper dig inte att bli av med befintliga inkräktare.

Nackdelarna med att använda lampor som ett mörtmedel

Även om det kan verka som en bra idé att använda lampor för att stöta bort kackerlackor, har det ett par nackdelar. Till att börja med kan det bli väldigt dyrt, väldigt snabbt att låta lamporna vara tända varje kväll. Även om du kan minska kostnaderna genom att skaffa energisnåla glödlampor, kan din elräkning ändå hamna dubbelt så mycket som den brukade vara. Så om inte ditt hus har andra sätt att få energi, bör du överväga alternativa metoder för att bli av med mörtar.

För det andra finns det några arter av mört som älskar ljus. Ja, du har läst rätt; Att hålla lamporna tända kan locka till sig insekter som mört. Dessa skadedjur kommer in i ditt hem när de ser det tända, samlas nära dörrar och fönster. Även om de är utemörtar kan de fortfarande leva inne och leta efter ljus, varmare temperaturer och mat.

Fler sätt att bli av med kackerlackor

Tro det eller ej, det finns många sätt att stöta bort och bli av med mörtar förutom ett väl upplyst rum. Medan vissa metoder förlitar sig på växter och liknande naturliga repellerande, involverar andra kemiska produkter som borax och bakpulver.

Naturliga metoder

Om du vill bli av med mörtar utan att använda kemikalier har du tur. Det finns en handfull effektiva huskurer som kommer att packa de otäcka skadedjuren. Och bäst av allt, dessa metoder bör inte vara skadliga för husdjur eller barn:

  • Växter: Vissa typer av växter kan hålla mörtar i schack. Krysantemum och kattmynta är två av de många växter som mörtar undviker, främst på grund av sin lukt. Genom att placera dem nära din baksida och ytterdörrar och fönster kan du förhindra att mörtar kommer in i ditt hem.
  • Salt: Det är allmänt känt att många insekter dör när de kommer i kontakt med salt, inklusive mörtar. Även om detta inte är den bästa formen av skadedjursbekämpning, kan det minska risken för angrepp genom att placera lite salt runt sprickor och springor.
  • Kiselgur: Detta naturligt förekommande sedimentärt är känd för att stöta bort skorpioner, men kan även fungera på mörtar. Det fungerar som små glasbitar, som skadar underlivet på mörtar, vilket hindrar dem från att krypa genom ditt hem.
  • Beten: När köpa beten, se till att få de som använder naturliga ingredienser. På så sätt kommer det inte att finnas några konstgjorda gifter kvar runt ditt hem, vilket utsätter livet för dina husdjur och barn i fara.
  • Eteriska oljor: För bästa resultat, skaffa citrongräs eller pepparmynta eteriska oljor och blanda dem med lite vatten. Spraya sedan blandningen överallt där du ser mörtar. Det kommer att skrämma bort dem och få dem att undvika området där du sprayade i framtiden.
  • Citrus: Även om citrus är gott för människor, är det ett naturligt mörtmedel. Doften av citroner avskräcker de flesta insekter, så tillsätt några droppar av citronolja till vattnet när du moppar dina golv. Doften kommer att packa mörtar och fräscha upp ditt hem på samma gång.
Se även  Hur man blir av med självrenande ugnsångor

Kemikaliebaserade metoder

Om du inte har barn eller djur kan du använda andra konventionella metoder som borax och mörtavskräckande flytande koncentrat. Du måste dock fortfarande vara försiktig när du använder dessa metoder, eftersom de kan orsaka hälsoproblem om de inte hanteras på rätt sätt:

  • Borax: Denna tvättprodukt är utmärkt för att döda kackerlackor. För att få ut det mesta av det, kombinera lika delar vitt bordssocker och borax. Damma sedan blandningen på platser där du har sett mörtaktivitet. När den konsumeras kommer boraxen att torka ut insekterna och så småningom döda dem.
  • Flytande mörtavskräckande koncentrat: Du kan köpa ett flytande mörtavskräckande koncentrat i de flesta lokala hemförbättringsbutiker. Dessa kemikalier är avsedda att spädas ut och sprayas i springor för att förhindra att mörtar kommer ut ur sina gömmor. Du kan också torka dina golv med hjälp av lösningen för att avskräcka insekter från att krypa över hela ditt hem.
  • Bekämpningsmedel: Ett av de mest pålitliga sätten att bli av med kackerlackor är att spraya bekämpningsmedel runt ditt hem. Välj dock en produkt som är säker för inomhusbruk. Och kom ihåg att dessa sprayer är långtidsverkande, så använd dem inte runt mat.
  • Borsyra: Även om det är en naturlig förening, borsyra kan vara giftigt för både människor och mört. Vid förtäring dödar pulvret insekterna genom att attackera deras nerv- och matsmältningssystem. Det som är intressant med borsyra är att den fastnar på mörtars ben och vingar, vilket gör att de kan bära giftet till sitt bo. För att använda denna kemikalie måste du strö lite på en papperstallrik och lägga jordnötssmör i mitten för att locka till sig insekter.
Se även  Kommer byte av matta att ta bort husdjurslukt?

Du kanske också vill kontrollera: Hur man håller buggar borta från din källare?

Slår ihop det

Sammantaget, även om det är sant att mörtar hatar ljus och kommer att försöka undvika det till varje pris, är det inte ett tillförlitligt avskräckande medel. Att hålla dina lampor tända kommer inte bara att öka din elräkning, utan vissa arter av insekter kommer att lockas till dem. Som ett resultat måste du lita på andra metoder, såsom beten, eteriska oljor och flytande avskräckande medel.

Men oavsett vilken du väljer bör du alltid vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att undvika att utsätta din familj för fara. Vissa av dessa kemikalier kan orsaka allvarliga hälsoproblem när de hanteras utan vård, så gör din forskning i förväg. Och om allt annat misslyckas, kom ihåg att du alltid kan ringa en skadedjursexpert för att få hjälp.

Lämna en kommentar